Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: AMD Ryzen 5 8600G - aneb konečně veselejší iGPU pro AM5

@Karel: je mozne overit podporu ECC pre tieto CPU? Z ofiko stranok specifikacii sa totizto zmienka o ECC vytratila par dni dozadu, coz vo mne budi vysoke pozodrenie ze ECC podpora chyba...

dakujem!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám žádné unbuffered DDR5 ECC paměti, ale zkusím nějaké sehnat, dost bude podle mě záležet i na základní desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dakujem. Ano, bohuzial, ani u dosiek ECC nieje bezne. Gigabyte z testu nepise o jej podpore. Najcastejsie maju uvadzanu podporu dosky od Asusu, ak sa nejaka vala doma/v redakcii tak bude vyssia sanca na jej fungovanie.
Dakujem moc - ak ECC nefici, tak ma amd sklame, a maly build sa konat nebude s novymi apu. Na oem verzie sa mi moc totizto uz cakat dalej nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší šanci mají IMHO takovéty desky ASRocku ze série Rack, to jsou vlastně serverové s oficiální podporou ECC a mají i IPMI a tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

len tie som necakal ze sa ti budu valat niekde dostupne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsou dost drahé, což chápu, jsou to serverové desky. Ale ASRock má uvedenu podporu ECC i u "levných" B650 desek a-la "B650M Pro" apod., takže tam bych se nebál

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud seženu nějaké DDR5 ECC RAM, tak to třeba i někde otestuji :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aktualne vidim, ze asus ma na svojich strankach uvedene 8700g ako s podporou ecc, coz mi vlozilo iskierku nadeje :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem měl za to, že ECC je pevnou součástí standardu DDR5. Že je to hlavní novinka kromě zvýšení frekvencí. To existují i nějaké DDR5 bez ECC? Hádám že ani nemůžou existovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny DDR5 mají on-die korekci chyb. Případné chyby jsou opraveny ještě dříve než se pošlou do CPU. Nicméně tohle není ECC ve smyslu, jak jej známe u starších pamětí, kde jsou extra paměťové čipy pro ECC a korekce probíhá v paměťovém řadiči CPU. On-die ECC chyby nelze detekovat, zatímco u ECC RAM se chyby zpropagují až do systémového logu. Doufám, že to chápu správně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to vysvetlil tak ze pre On-die ECC plati ze ak nastane chyba pri prenose dat z RAM do CPU, tak sa ta chyba uz neopravi.

Podla mna su tie chyby reportovane, vid "A corrected hardware error has occurred.":
https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/14m6yvi/whea_errors/

Niekto skusal i umyselne skratovat urcite kontakty na DDR5 cipoch aby otestoval ECC a taketo chyby mu to potom vypisovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si najdu testy méně náročných her jako WoT v 2560x1440, ale už teď můžu říct, že je to nádhera. Spotřeba, výkon, prostě nádhera.

Snad jen to proklaté pci-e 5 vnáší určitou nejistotu do jinak skvělého scénáře, kdy dva roky hraju na iGPU a pak koupím něco z nové generace dedikovaného. Asi jsem pesimista, ale ani bych se nedivil, kdyby další generace lowendu až mainstreamu měla osekané pcie-5 linky až tak, že to bude na čtyřce brzdit. Doufám, že s PCIE-6 se poučí a vydají ho jen pro Threadrippery.

AMD nemá co počítat s tím, že tahle APU nepoznají dedikovanou grafiku, protože i CPU část je tak silná, že budoucí dedikovanou generaci do 20 tisíc Kč určitě nebude brzdit nijak podstatně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se té PCI-E 4 nebál.
Disk s 5.0 na hraní je zbytečnost, nehledě na to jak to většinou topí, to do nějakého minibuildu nic moc.
A u GPU by už k problému jako 6500 nemělo dojít, jelikož ho dohání i tato igpu, tak nemá smysl takový paskvil vyvíjet a na nějaké "60/600" by 8 linek stačit ještě nějaký rok mělo bez problémů. Aspoň tedy očekávám párování s takovou kartou, pokud někdo chce používat igpu než našetří na nějakou kartu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co jim brání udělat 4 linky? Uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebrání jim v tom nic, to máš pravdu. Ale beru to tak že lowend kde by to dávalo smysl už umřel a jako upgrade z tohoto APU moc smysl stejně dávat nebude. A pro tu střední třídu (tím myslím karty do 10k) by aspoň do příchodu 6.0 těch 8 linek mohlo vydržet.
Jinak podle testů 4090 s "4 linkami 4.0" ztrácí 6% u té 6500 byl problém 4 linky 3.0 v kombinaci s malou vram

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

x8 Gen4 má pořád velmi slušnou propustnost, takže bych se toho nebál. A navíc je dost možné, že další generace APU pro AM5 přinese PCIe 5.0, nebo třeba také ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si zase myslím, že k takovému APU spíš nějaký uživatel pořídí grafiku starší generace, pokud optimalizuje na cenu. Za pár let třeba bazarovou GeForce RTX 3000/4000 či nějaký Radeon RX 6000/7000, obojí je PCIe Gen4 a výkonnější, než to iGPU.

Zároveň si nejsem jist, zda se objeví nějak rychle PCIe 5.0 karty, co mají jen čtyři linky, tím by se výrobci GPU stříleli do nohy. Hlavně tedy AMD, protože PCIe 5.0 podporují jen na dražších základních deskách s B650E/X670E čipsety.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PCIe 5.0 je proti 4.0 na provedení spojů tak náročná, že by 4 linky 5.0 nedávaly smysl proti 8. linkám 4.0. Propustnost je stejná a cena patrně taky, ale praktická využitelnost o dost horší v případě grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle různých testů je RTX 4090 mírně bržděna 4.0x8...kolem procenta avg fps. Zase tak moc bych se toho nebál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super recka, za mě nej je minus v hodnocení. :-D :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prešiel som recenzie naprieč a zostáva len konštatovať, že v desktope je to v podstate od príchodu Liano v 2011 stále o tom istom takže sa pozeráme na Liano roku 2024 v podobe Phoenix Ryzen 8000 Series.

zdroj: https://videocardz.com/172307/amd-ryzen-8000g-desktop-apu-review-roundup.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V jakém smyslu je to Llano? Ve smyslu, že je to CPU s iGPU na jednom interposeru?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V desktope zrejmé, že to je Liano roku 2024 pričom na seriózne hranie tak v 2011 a tak v 2024 potrebujete aktuálne v danej dobe modernú grafickú kartu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Záleží co je myšleno tím seriózním hraním, toho iGPU je spíše entry-level, ale podporuje věci, o kterém si Llano může jen zdát. Třeba AI NPU a také něco ála Frame Generation, ani jedno z toho jsem nestihl vyzkoušet :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Karáši viete dobre ako to myslim, nejde o to čo Phoenix 2024 ponúka voči Llano 2011 a čo obe v tej svojej dobe dokázali a to je spoločný menovateľ entry-level. Rozdiel cca 13 rokov a výsledok ako Tuček a Šlajz tj. "stejné chyby s stejné známky".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty si taký zadubenec, že to ani možné nie je, a pritom si kedysi dávno písal celkom zmysluplné články na tému VIA procesorov.
Zmyslom tvojho príspevku je teda zhodnotenie, že na súčasné AAA graficky náročné tituly vo vysokom rozlíšení človek potrebuje výkonnú dedikovanú GPU. Tak to mi je poznatok hodný génia, namojveru.
Keby lacné APU poskytovaly rovnaký výkon ako výkonné dGPU, tak by asi dGPU stratily opodstatnenie existencie na trhu, pretože by nemalo zmysel ich vôbec kupovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ono sa staci pozriet na power budget takej mid-range dedikovanej grafiky (150W+) a potom si polozit jednoduchu otazku: kam to do toho power budgetu socketu napcham? Ako hej, 150W ten socket da. Asi aj s prstom v nose. Ale ked ten power budget cely vyuzijem na grafiku, na procesor mi ostane v lepsom pripade nula, v horsom nejake zaporne cislo.

A ked sa zacnem pozerat po grafikach, ktore maju power budget taky, ze by sa k tomu este dal prilepit procesor, co bude nieco zmysluplne pocitat, tak zistim, ze sa pohybujem vo vodach, kam uz cielia APU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak není změna paradigmatu, tak to nechci. Z takového procesoru bych neměl ten správný pocit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No joo no, na pocity už má patent Intel

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Akože nie? Paradigmálna zmena nastala pri modeloch AMD Ryzen 5 8500G a Ryzen 3 8300G pričom kombinují Zen4 a Zen4c jádra.

Z nepochopiteľných dôvodov boli ale nasadené práve len do Ryzenu 5 a Ryzenu 3 a nie do Ryzenov 7.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký počítač s Ryzenem 3 8300G se vynasnažím získat, ta kombinace 1+3 je taková humorná :)

Ale netuším, zda se to podaří.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I ta 8500g by mohla být zajímavá na test s dgpu, jestli opravdu desky budou podporovat jen 4 linky PCIE. Teoreticky by měl umět 8 linek pokud by disk byl připojený jen přes chipset, nebo dvě linky, což u nějakého levného PC problém být neměl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To CPU má 14 PCIe Gen4 linek celkem a AMD tvrdí, že do primárního slotu bude typicky routováno x4 Gen4 :)

Nejsem si jist, zda by tam nějaká bifurkace byla možná, aby primární slot měl opravdu x8 k dispozici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já věřím, že AsRock něco vymyslí. Podle toho co jsem vyděl jak se s tím dá šachovat, jsem nabyl dojmu, že kam která PCI-E linka půjde, určuje deska a BIOS, nikoliv CPU. Otázka je, zda těch 14 linek je pro užití základní desky, nebo se do toho počítají i linky využité přímo v APU pro neoddělitelné USB-C 10Gbit atd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 14 PCIe linek by mělo být prostě volných 14 linek, zbytek IO jde separátně a iGPU interně je připojeno přes x16 Gen4. Předpokládám, že x4 z těch 14 padne na komunikaci z chipsetem, jak se rozdělí těch zbylých deset, těžko říct. Bude hlavně záležet na konkrétní desce, je možné, že ASRock vydá nějakého nástupce DeskMini A300/X300.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všetci paradigmatici, ktorí už majú pokrk všetky dogmy nudných stojatých vôd Vám budú za to vďační :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem asi jinej... :D ale já jsem se na 8300G docela těšil. Víceméně na blbnutí a potvrzení si, že ty nesymetrický jádra v podání AMD ničemu nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta kombinacia 1+3 je taka: so you wanna both high ST and MT. Here it is.

Ony ani aldery is v MT nevedu zas tak zle ako niektori sa tu priňučiaci snazia prezentovat ich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V hrubém výkonu bez potřeby (složitější) synchronizace (třeba takové CB) to funguje dost dobře.
Pokud ovšem potřebujete nějakou komunikaci mezi těmi vlákny .. latence E-jader to někdy zabije tak, že je lepší je vypnout.

Proto Intel B-L kombinaci do serverových CPU nedává. Buď klasický Xeon pouze s P-jádry (a AVX-512), nebo ten Siera Forest (nebo jak tomu nadává) s "až 120" E-cores.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Zen4c není to samé co P/E jádra u Intelu, je to normální Zen4 jádro s menší cache a úpravou na úrovni křemíku neumožňující vyšší taktovací frekvence. Existuje i v serverových provedeních kde má až 128 jader a trable s latencema tam nejsou. AVX-512 má Zen4c tuším také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze jedine 'paradigma' jsi tady ty..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta grafika je k prdu, to je tak na HW decoding Jutubu a mozna hrani CS 1.6 nebo Age of Empires 2. Na normalni dnesni hry zapomente.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Preto je z toho v desktope zrejmé, že to je Liano roku 2024 pričom na seriózne hranie tak v 2011 a tak v 2024 potrebujete aktuálne v danej dobe modernú grafickú kartu.

Zároveň nevyužili 4c jadrá v Ryzenoch 7 aby sa dostali nad 8C.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tys nám nějak zamrznul v roce 2011.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2011 byl docela dobrý rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Counter Strike?
To ještě někdo hraje?

Zeptej se pana Googla a Steamu na rekordy v počtu současně hrajících lidí.
Palworlds v tomto směru překonalo CS2 a to je teprve v Early access.
Min. požadavky: i5 3570k (4c/4t), GTX 1050.
To APU to dá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na CSko a Emajry2 by ti stačilo i to APU z 2011 :-)
S touhle grafikou rozběhneš solidně mnohem novější věci. Ale jo pokud někoho zajímá omalovánkový vizuál vice než obsah hry tak mu to stačit nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Povedl se mi menší fail, chybně uvádím, že APU má 28 PCIe linek čtvrté generace. Ve skutečnosti jich má jen dvacet celkem, přičemž primární PCIe x16 na desce poskytuje osm Gen4 linek.

Vyrobil jsem to nějakou selektivní slepotou, kdy si můj mozek asi ve tři ráno řekl, že 20/8 znamená 28. V obou recenzích jsem to upravil, aby tam nebyly nějaké nepravdy.

Každopádně si i tak nemyslím, že x8 Gen4 pro primární slot je takto u APU s velmi dobrým iGPU nějaký zásadní problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

duplicita - smazat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD prostě neudělá budget CPU s top grafickým čipem, takže to není pak výhodný na nic. HWU to asi shrnuli nejlépe. Je to lepší jak posledně, 760M se od 780M tolik neliší, ale kdysi se někdo chvástal, že APU budou na úrovni NV3060 a to ani omylem... Pak by to mělo smysl. Ta poloviční cache u G řady to taky slušně zabíjí, na to jak jsou drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HWU zabudli ze tento CPU je urceny pre mini/pasivne skrinky a neni to nahrada desktopu.
Mobilna 3060 ma 3840 shader units a 336.0 GB/s, takze tomu mohol uverit len blbec ze to dorovna iGPU s 768SP a 100GB/s.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tvrdil, že to iGPU má vyšší výkon, než RTX 3060? Je to mířené spíše na karty ála GTX 1050/1650, na 3060 by ta konfigurace iGPU a VRAM musela být "krapet" jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však aj preto je to z tohto pohľadu Llano roku 2024.
Nikam sa to od roku 2011 vo vzťahu k diskrétnym grafickým kartám v v dobe testovania neposunulo.
Ten kto to kúpil v 2011 následne aj Trinity atď. kúpi si to aj dnes.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.