Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: AMD Ryzen 9 3900X – dvanáct jader vstupuje do mainstreamu

To, ze procesor neboostuje k svojim maximam si vsimlo viacero redakcii a uz som aj aj zhladol, ze problem sa podarilo identifikovat (biosy s poslednou Agesou) a zda sa, ze pouzitim skorsich biosov sa problem neprejavuje. Cize az sa toto poriesi, jednojadrovy vykon pojde este hore a Intel uz bude fakt celkom v prdeli :) Skoda pre AMD, ze sa toto (opat) stalo, mali by o este o nieco lepsie recenzie...

Edit:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cacwf9/psa_ryzen_3000_gaming_perfo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to budou testy IPC na stejné frekvenci ještě zajímavější. Intel musí zlevnit nebo si zaplatit další podpásový marketing, jako když z osmijádra AMD udělal čtyřjádro (nějak tak to bylo). Od Intelu očekávám zaplacený test - AMD CPU + box chladič se zablokovaným větrákem (omylem) vs Intel s vodníkem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podobně testovali na Hardware Unboxed - AMD s přibalenými chladiči a Intel s vodníkama :)

EDIT (zdroj):
3:08 - 3:16
https://www.youtube.com/watch?v=oDVUdpcKZMA&t=3m8s

3:58 - 4:12
https://www.youtube.com/watch?v=oDVUdpcKZMA&t=3m58s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je těžko říct, jestli je to bug BIOSu, nebo jestli takto řeší nějaké provozní problémy. Přece jenom je to celkem zásadně přepracovný produkt a žádný refresh refreshe refreshe faceliftu, nějaká errata tam určitě budou. Na druhou stranu i s tímto za mě velmi dobré: aktuálně super a pro budoucnost připraveno - velká cache a hodně jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zejména budoucnost bude pro majitele všech 14nm (a horších) Intelů studenou sprchou. Nová architektura Intelu bude mít opravené chyby (ty v nové architektuře ze začátku neobjevené nebudou tak závažné-Intel nepodceňuji) a Intel se bude snažit vše staré rychle odstřelit/donutit lidi k upgradu. Metody si umím představit, však zpomalovač Apple je ze stejného státu:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

25-50 MHz rozdiely sú ok v rámci kvality chipu, vyššie už pochybujem.. A napr na gamer nexus im to korektne boostovalo naplno aj s posledným biosom.. Bude to chcieť asi ešte trochu bádania, čo je vo veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On to nemusí být nutně bug BIOSu, boostuje se podle teploty, power limitů a taky záleží na kvalitě křemíku. Já jsem vychytal celkem vysokou ambient teplotu v ty nejvíce horké dny, což nepomohlo teplotně žádnému z procesorů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jasné, ale já se bavím spíš o situaci, kdy to s minulým BIOSem (dle internetů) boostovalo víc, než se současným. Nebo prostě při vydání BIOSu jako nezávislý jev stoupla testerům teplota prostředí, to je v těchto dnech taky celkem možné. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vychadzam z toho, ze der8auer testoval viacero kusov a rozculoval sa, ze plny boost nedosahoval ziadny z nich ani pri chill teplotach s vodnikom. Neverim, ze niekto ako on mal slabu dosku / power limit. Kdezto gamer nexus preukazatelne otestoval s funkcnym plnym boostom (4.6Ghz tusim).
Anandtech sa chysta pretestovat komplet vysledky. Takze nieco na tom bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tyhle informace jsem taky narazil, nicméně mě trolovala vysoká ambient teplota i teploty celkově. Na té Gigabyte X570 AORUS MASTER mi ale R9 3900X boostovala lépe než na ASRock X570 Taichi nebo na ASUS ROG Crosshair VIII HERO WiFi. Nicméně na tom Asusu jsem měl starší BIOS a CPU už nemám, takže snad příští týden seženu další CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na GN take pouzivali Gigabyte desku a problem nemeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem spíš prohrál silikonovou loteriee a vysoká ambient teplota taky asi nepomohla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkouseli jste test na 3900X vliv zapnuti/vypnuti SMT na nektere hry? Na nekterych webech uz nakousli, ze na 3900X je vyhodnejsi mit SMT v nekterych (ne vzdy) pripadech vyple.
Pro 3700X to vesmes neplati a je porad vyhodnejsi mit SMT zaple. To uz jsem si nasel.
Je to obdobny pripad jako kdysi u TR1950X a 2950X+, kde v game modu se SMT vypinalo.
Diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezkoušel jsem to, nebyl čas a kit si dnes vyzvedne kurýr a bude putovat do dalších redakcí. Až seženu nějaký další Ryzen a bude čas, tak to vyzkouším.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Super, diky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A bylo by možné uvažovat o zařazení testů nov(ých/ého) CPU se taršími grafikami?
Docela by mě zajímalo, jaký bude mít vliv na výkon nové CPU oproti třeba R7 1800X, 2700X atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem úplně nepochopil, jak to bylo myšleno?

V testu jsou i Ryzeny 7 2700X a 1800X, testováno je s celkem výkonnou GeForce RTX 2080 Ti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jaké budou FPS např. u grafické karty RX Vega 56 s použitím CPU 1800X a jaké budou FPS se stejnou grafikou ale např. s CPU 3600/3700/3800...

EDIT: Tedy jaký by pro vlastníka Vegy 56 a Ryzenu 7 1800X měl přínos ve hrách při použití CPU z řady 3000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se to bude chovat dost podobně jako v testu s RTX 2080 Ti, možná to bude méně znát. Testovat budu spíše s Radeonem 5700 XT, ale nebude to úplně hned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď.
Vím, jak je těžké otestovat 1ks HW, natož takovou nálož HW, jakou nám připravilo AMD. CPU, grafiky, čipsety... Nechtěl bych být v kůži recenzenta :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych teď testoval rád dál, protože tu mám ve frontě asi tři desky + "staré" B350/X370/B450/X470 desky a taky chci udělat IPC test a tohle a tamto.

Ale ty Ryzeny nejsou skoro nikde skladem :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veka56 je jeste celkem "slaba" karta, takze rozdil nebude tak velky. Ale asi se najde par titulu, ktere driv 1800x nesly a tam by ten rozdil mohl byt poznatelny.

Jinak pro orientaci se muzes podivat treba na drivejsi testy Guru3d, ktery testoval s NV 1080 a podivat se na rozdil mezi 1800x a 8700k (3xxx je cca na stejne urovni nebo kousek pod podle modelu) s tim, ze par fps uber (Veka56 je pomalejsi) a nejvetsi narust zaznamenas tam, kde 1800x mel nejblbejsi vysledky ;)

https://www.guru3d.com/articles_pages/intel_core_i7_8700k_processor_revi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju mistama jen lehce vyssi minimalni, vyssi prumerny a nejvyssi narust bude v max fps.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohu lehký offtopic dotaz na autora? Bude v blízké době testován také Ryzen 5 3600? Plánuji upgrade z letitého i5 4690K, které mi jede perfektně stabilně 4.6GHz všechna jádra na default voltáži a jediný důvod k upgrade je pro mne konverze videa v x265. Hry nehraju, 3D nerendruju, software nekompiluju... Z náročných úloh pouze zpracování videa a fotek C1, Affinity Photo, DaVinci Resolve.
Původně jsem chtěl pořídit i7 8700K nebo 9700K, ale rozhodl se počkat na Ryzen 3. Ryzen 2 jsem nechtěl kvůli slabému výkonu v AVX.
Zajímá mne tedy CPU s nejlepším poměrem výkon v x265/spotřeba/cena. Zatím je favorit 3700X, ale rád bych ještě viděl přímé srovnání s 3600... Jinak má stará i5 dává ffmeg test za "krásných" 719s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám zatím přislíbený Ryzen 5 3600X a ve frontě mám recenze několika základních desek, takže nemohu nic slíbit. R5 3600 se mi eventuelně do rukou dostane také, ale nevím kdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych mohl taky o něco poprosit, daly by se u té 3600(X) vyzkoušet i nějaké optimalizace za účelem co nejnižší spotřeby bez zátěže? Zvažuju použití Ryzenu do domácího serveru (kvůli podpoře ECC), ale bude se tam 99 % času jenom flákat, tak by mě tohle hodně zajímalo, pokud by se to dalo aspoň nějak otestovat :). Ale jinak samozřejmě chápu, že tohle asi většinu lidí moc netíží...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná s nějakou B450/A320 deskou, X570 bohužel hodně saje i v idle, asi 7-8 Wattů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím si vysvětlujete ten prodpad v hrách? Hlavně v tom asches of singularity kde by mu více vláken mělo šmakovat.
Jinak opět děkuji Karlovi, že připsal kolik jader a vláken se testuje a tak je pěkně vidět, že víc jader nemusí automaticky znamenat větší výkon.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V některých věcech tomuto Ryzenu chutnají více paměti 3600 MHz než 3733 MHz (nejlépe ještě s utažením časování), asi nemá rád liché násobky (FSB to DRAM ratio 3:54 a podobné hrůzy, co je vidět v CPUz na záložce memory - ne tady). Dále jsou to dva čiplety, takže nějaká režie tam bude oproti jednomu full čipletu, resp. to může být i zároveň stavem BIOSu). Další věc je, jestli to 12ti jádro v těch vedrech boostovalo tak jak osmijádro. Pak tu máme "příliš velkou" cache, kde do ní opět sahají oba čiplety a ne jeden. Poslední věc - Ashes je zmaten z 24 vláken. Vyber si.

Na stavění zdi by to nemělo mít vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty násobky jsem si právě pohlídal, takže IF je přetočený z 1800 na 1867, což je pro DDR4-3733 akorát. V některých případech může být lepší i pomalejší RAM a užší časování.

Nějaký vliv může být SMT, může to být zmatené z mnoha jader jak píšete a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No v jádrech, cache a IF to problém není, někde dál by to mohlo lehce vadit - uncore/PCIe... možná.

Jinak ten zápis do RAM se tím pádem u dvou čipletů uzdravil (16 + 16 bytes) a vidět to je na Photoworxx. Filosofická otázka zůstává, jestli by to šlo vylepšit i pro jeden čiplet jiným PCB než pro dva - tady asi uspořili, či?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho co mi o cyklech psali z AMD tak trochu dedukuju, že velký I/O hub v EPYCu a TR bude mít možná krapet více bytes na cyklus a tím pádem ještě vyšší bandwith. Ale to je jen spekulace.

Pro jeden čiplet v Matisse by to možná vylepšit šlo, ale pokud jsem to pochopil správně, bylo by to méně energeticky efektivní, ale je možné, že je problém někde jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele Karasi, ted mne napadl, jeste takovy test..
Kdyz se treba encoduji nizsi rozliseni, jako 720p, tak nedochazi k uplnemu vytizeni CPU, takze se nabizi tam hodit 2, i 3 paraleni sessiony s enkodovanim. Hodi se to treba, kdyz zmensujes serialy, atd. Akorat, ze ono to neskaluje linearne a fps u tech 2-3 paralelnich enkodingu jsou nizsi, nez by clovek cekal podle "vytizeni" CPU, co mu ukazuji vidle. Je tam nekde bottleneck, nebo to vidle ukazuji blbe. Zajimalo by mne, jestli treba u toho 3900x tohle uz neni, diky tomu, ze ma tech threadu vic.
Stacil by nejaky enkoding 1080p->720p(H265), nebo klidne re-ncode 720p(H264)->720p(H265) v handbraku. Nebo klidn i nejaky DVD SD Mpeg2 -> H265

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já bych si zase přál test, kdy povypínáš osm jader a SMT a nastavíš frekvenci na 4,4GHz a změříš jeho výkon oproti intelu 4/4 na 4,4GHz třeba Skylake, Kaby Lake, Haswell ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ST IPC je podle CB naskok Ryzen 3700x oproti Intelu 9900k cca 5%. V Multithreadu cca 18%
https://nl.hardware.info/reviews/9397/22/amd-ryzen-7-3700x-a-ryzen-9-390...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni odpoved. Z grafu se postupne ztraci procesory treba jen 3 roky stare, protoze maji preci "podobny" vykon jako 2 roky stary Kaby/Coffee. Jenze to neni pravda, vykon napric generacemi se menil. IPC mirne klesalo, frekvence se zvysovala, zmensoval se oc headroom, i5 neni to same, co i7 a CB nam toho vlastne moc nerekne, hlavne kdyz se porovnava jen to hovado 9900k.
O tom jak si stoji muj 6700k 4,6GHz s cache na 4,5GHz oproti treba r5 3600, nebo r7 3800X to nerika uz vubec nic. Ja treba vidim, ze oproti defaultu mi diky taktovani vzrostly fps v nekterych hrach o 33-50%, ale nikde nenajdu porovnani se soucasnou skalou procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mu taky nedaval odpoved, ale odkaz, kde ma aspon nejake porovnani.
Pokud mas lepsi infomace, muzes je s radosti sdilet :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určité - a *zcela uznávám*, že poněkud zcestné údaje najdeš i u strejdy Gůgla, zadáním XXX (tvoje CPU) vs r5 3600... ukázka třeba zde :
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-9400F-vs-AMD-Ryzen-5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ukazuje úplný blbosti a porovnává právě neporovnovatelně. Jako je m ijasný že procák 4/4 je míň výkonej než 6/12 procák. Ale aby ten 6/12 procák změřili jako 4/4 a hned by bylo vidět jak je na tom výkonost daného procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O co ti jde? Máš nějakou mission critical aplikaci, co jede na čtyřech vláknech? No myslím si, že ten tvůj Skylake by to velmi těsně dalo i na čtyřech vláknech (zejména 3600X).

Pokud bys chtěl vypnout SMT/HT a zakázat 2 jádra, pak úplně nevím, co by ses chtěl dozvědět. IPC má Ryzen 15 % nad Skylake (ve hrách), přetakt Intelu by to zase srovnal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde mi o to aby tu byl nějaký ukazatel abych si řekl, už je holt potřeba vyměnit procák. Sice zatím nedostatek výkonu nemám, ale tak člověk nechce abych zůstal v pravěku, že ano.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Userbenchmark je uplne k nicemu, ale diky za snahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_7_3700x_ryzen_9_3900x_re...

i i5 (skylake) si vede slušně a kdo nehraje ve FHD na 144/240hz monitoru >. tak už to aktuálně není vždy zcela směrodatné co má kdo za CPU :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to čumím že i5 6600K je takhle výkoná. Jasně že hry prostě nejspíš neumí využít ten vícevláknový výkon a jsme zas u toho, víc jader zatím není potřeba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

když jsi nenáročný uživatel a věnuješ se jen hraní tak ano 4 jádra zatím bohatě stačí (na koridorovky) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zní jako dobrý nápad, počkám si na šestnáctijádrový Ryzen 9 3950X, přepnu ho do 4+0 režimu, podtaktuju na těch 4,4GHz a srovnám to s Core i3-9350K.

Díky za tip!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě nadiktuj co mám změřit a dodám ti údaje z benchmarku přetočenýho skylake na 4,4Ghz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> ono to neskaluje linearne a fps u tech 2-3 paralelnich enkodingu jsou nizsi

Na kterem CPU ? Na 3900X (ale i jinych) se muze stat to, ze vam Wokna prehazuji vlakna mezi jadry, mezi kterymi by prehazovat nemeli (tj CCX). Chtelo by to rozumne nahazet do skupin a omezit. Treba encoding 1 pojede na CPU 1-4, encoding 2 na CPU 5-8 atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to myslím už takto dělat jde, nějak tu affinitu jde měnit. Podle mě je to ale poměrně nepodstatné, spíš než na CPU bude v této situaci úzké hrdlo na paměti a hlavně cache, kde si navzájem procesy cache vybíjejí, encoding videa pracuje s poměrně velkými bloky dat a tak se to někde projevit musí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mne na 1700x treba, pri 2 paralane spustenych enkodovanich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní. koupí si to Redmarx?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ne on stále čeká :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx chodi do zamestnani a nema cas na ptakoviny. Jako nadsenej z toho nejsem, ale hrozne prace, stihnu DIIT rano v 5:15 u snidane a pak az takhle vecer. Tesim se docela na dovolenou, ale to pojedu ven a rozhodne u PC nebudu moc casto take. Proste na vydavani noveho hardwaru je leto idealni, ja se k tomu dostanu az na podzim az bude revize 1.1 jak desek, tak procesoru, opravena AGESA atd.

Jinak ale jsem na tom podobne jako Jarda Crha, taky zvazuju, ze na jednu stranu nechci zaostavat, ale na druhou ja porad nevyuzivam uplne naplno ani ten Intel 4C/8T, tudiz ma cenu jit do RyZenu uz ted nebo si radsi pockam na chvili, kdy uz ten upgrade budu opravdu potrebovat?
(Predbezne to vidim tak, ze bud pockam na vydani B550 desek nebo az na Zen3.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se AMD bezesporu povedlo.
Safra, jak mohl Intel takhle pekelně zaspat dobu? :O

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No zaspal dobu, on celou dekádu řídil čas. Bullshitdozer se bohužel moc nepovedl (i když to taky stačilo) a AMD si podřízlo větev na pár let. Takže, co je v kurzu diktoval Intel, jakožto dogmatické zákony (čtyři jádra stačí, drahoušku). Svým Sandy bridgem vystřelili hráče a uživatele do kosmu (a řekl bych, že to byla největší pecka od modráků). AMD nezbylo nic jiného, (po čas Ivy bridge, Haswellu atd.) než se hrabat v architektuře a někam jí posunout(Steamroller,blablabla). Vysoké takty, počet jader a spotřeba nešlo pořádně zefektivnit. (průšvih je, že plány,výroba a vývoj je neřízená střela, nedá se to jen tak zastavit, nakráčet do továrny "je konec", "podepsal si papír na 100000 čipů, tak se snaž"). Záchranná brzda pro AMD byl čip Jaguar pro PS4/XONE (něco jako Škoda Fabia pro Volkswagen v době finanční krize). Tak se muselo začít od začátku a lépe a evidentně se to povedlo, ZEN začíná pomalu ty Intelácké dogmatické zákony zašlapávat zpátky do země a je tu konečně konkurenční boj. Paradoxem té doby bylo, co se objevily Bulldozery a lidé je začali kupovat, vznikala řada vtipů a z Inteláků se stali pěkní rejpalové (nevyjímaje mě). "Sis koupil osmijádrový eFiXo jo?"......"No koupil.....za ty prachy"......." Tak to je dobrý, máma ti dá peníze, ať jdeš koupit nový akumulačky a ty si místo toho složíš novej komp, stejně to asi nepozná, žejo" . No prostě jsme byli blbci XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili zjednodušeně, jediný racionální důvod ke koupi Intelu je IGP? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Porad to bude pro opravdu hard core gamery nebo nektere hracicky 9900k/9700k@OC lepsi volba..ale to je uz hodne minoritni skupina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Díky za super test. Nicméně ... srovnávat 2TB SSD vůči 500/512GB SSD je zavádějící, s rostoucí kapacitou většinou SSD zrychluje. V AS SSD na Guru3D má Samsung 970 EVO 500GB score 4253, EVO+ 1TB 4963 a EVO+ 2TB 5490.

https://www.guru3d.com/articles_pages/samsung_970_evo_plus_2tb_nvme_m_2_...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel jsem neměl k dispocizi žádná jiná velká SSD v době testu. Jedině pak menší. To, že větší SSD jsou i rychlejší samozřejmě vím, více NAND čipů lépe škáluje, typicky je tam i větší DRAM a tak podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sestavy s AMD grafickými kartami dosahují lepších výsledků než ty s Nvidia kartami. Opět se opakuje problém s Nvidia ovladači?

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/caznwa/3900x_faster_than_9900k_wit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD_Robert
Technical Marketing120 points ·
1 hour ago

This chart combines three different sources into a single chart. The three reviewers may or may not have used the same settings or scene(s). We're going to look into this out of an abundance of caution, but I would preemptively warn that this data and/or thesis may not be valid. Let's not get ahead of ourselves.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele šlo by udělat testy s Cpu na Radeonu 7?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když mi někdo půjčí Radeon VII tak klidně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na sousedních fórech jsou testy kde Ryzen s Nvidii má horší výsledky. Než Ryzen s AMD. Možná by to stačilo jen na 5700xt.. Vzít AMD i Intel cpu a změřit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na RX 5700 XT se chci také podívat, ale spíš počkám, až budou nereferenční karty k dispozici snad už v srpnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parádní recenze, díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Civ VI
text: "Čím více tahů za krátký čas, tím lépe."
graf: tahy,méně je lépe
Wtf?
tak co v tom grafu je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, jsem to nějak totálně zeslonil. Tak jsem to teď upravil.

Je to délka jednoho tahu ve vteřinách, tj. čím kratší dobu trvá, tím lépe. Teď už by to mělo dávat smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"přičemž testování probíhalo v horkých letních dnech, velmi často byla teplota v místnosti okolo 28-29 °C. S tím jsem však nemohl nic udělat."
MOHOL. Ale asi nechcel. Mohol vám niekto zapožičať klimatizáciu.
:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Klimatizace jela a dokonce jsem si i otevřel dveře od serverovny aby se to trochu chladilo. Problém je, že celý den svítilo slunce na budovu a jsem hned pod střechou, takže se to celé během několika dní vysmažilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by neuškodila trocha důvěry v autorova slova. Proč by si vymýšlel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty výsledky Intel procesorů jsou měřené s nebo bez aktualizace mikrokódu a se zapnutými nebo vypnutými patchemi meltdown/spectre/atd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to měřené s nejnovějším BIOSem, který byl pro tu desku k dispozici společně s Windows 10 v1903 a nejnovějšími patchi, které byly v té době k dispozici, zmiňuji to i ze začáku článku. Takže ano, patche byly aplikované a mikrokód také.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výborná recenze, ještě by bylo dobrý sem napsat že při PBO pere deska do procáku 1.5V, jak myslíte že při tomto průpalném napětí ten procák dlouho vydrží??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem na napětí téměř nekoukal, omrknu to na jiných X570 deskách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cbls9g/the_final_word_on_idle_volt...
1.5v pumpuje do procáku i v klidovém stavu, no nevím jestli je to ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když se v klidu podtaktuje, tak je napětí klidně 0,9V, ale dovedu si představit, že se to bude chovat na různých deskách různě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za test ve SpecView Perf.
Může se hodit, pokud bude HP ochotné dát něco jako 3900X do worsktation. Oni neradi cokoliv je lepší, než Intel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka, tipnul bych si, že dřív bude nový ThreadRipper ve WS strojích, ten centrální čiplet s paměťovým řadičem bude nejspíš řešit primární problém těch hodnějádrových TR + trolling s NUMA nody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže AMD vyrobí CPU, které má opět velmi špatný přístup do paměti a "zachrání" to velkou cache.
Jestli by nebylo lepší spravit ten přístup do RAM?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.