Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: AMD Ryzen 9 9950X - aneb Zen5 šestnáctijádro

196 GB uz je pouzitelne s primhourenim obeho oka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v praci s tym nemam problem, pri kompilacii rychlost ramky nehra absolutne ziadnu rolu, ale ked si linker zozere 120GB, tak to ze mam 196GB je rozhodne prinos

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

*192GB

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

my fault

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šlo by pak testnout, zda už zvládají 4 DIMMy na 6000? Nebo zda stále dostanu ideální frekvenci jen s půlkou pamětí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale musím najít jiný kit a zkusit jinou desku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Skvěle, na tohle jsem skutečně zvědavý.

Díky předem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V 7-zip testu zabudol autor vysledky, 9950x tam nieje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie, nezvládajú, už to otestovali, pozri si toto video https://youtu.be/NSQGcB9zoPM?t=663

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík.

Uvažuju, zda má cenu zkoušet čekat na nové desky nebo se prostě smířit se situací :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří této mety údajně docílili na 7950X3D, nakolik je jejich postup opakovatelný(stabilní) je otázkou.
https://youtu.be/NtMIppL9UC4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc je v plusech podpora rychlejsich pameti, kdyz stejne sweet spot 6000MT/s kvuli delicce?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já už mám vybráno, jak jsem zkusil 3Dčkovej Řízek(5800X3D), nechci jiný CPU na multiplayer (Battlefield) než Ryzen X3D.
Nezáleží na FPS, záleží jenom 3D Cache, potom vám podvodnická hra v multiplayeru
přizná každý kill.
Zjednoduším to (Ryzen 5800X3D+RX6600XT 8GB = první generace 3D Řízku + slabá GPU) = kdo chce dobrou mušku míti, musí 3D Řízek míti.

Hraju multiplayer Battletlefield.
Postavit levný PC na multiplayer s Ryzenem 5700X3D za 5000,-Kč má smysl.
Nemá smysl kupovat Ryzen 5 7600 za 4800,-Kč.
Na multiplayer 5700X3D za 5000,- nebo 5800X3D cca 7700,- nebo AM5 7800X3D za 9700,-Kč. 3DŘízek nebo nic.

Pro ostatní uživatele na sigleplayer jsou Ryzen bez X3D, protože 3DŘízek neocení.

Pořád nevim jak to napsat, pro hry multiplayer "silná GPU pomůže slabému CPU, 3DŘízek se sabou GPU nakopne odezvu(hru) jako jiné CPU bez X3D s hodně drahou GPU".

Neumim to vysvětlit.
Největší blbost je koukat na 3DŘízku min/avg/max FPS, protože multiplayer funguje s 3DŘízkem líp.
Multiplayer je hodně citlivej na CPU, aby hra vám uznala kill i když se netrefíte.

Single player nebo online závody, ten kdo jede auta (závody rally) a nechce aby mu to už nikdy neškublo "načítání v zátáčce", stačí mu jakýkoliv 3DŘízek.
--------------------------
To neni reklama na 3DŘízek, já už jedu systém "3D Řízek nebo nic".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Se prober. S low end GPU ala 6600 je jedno jestli máš 5800x nebo 3d variantu stejného cpu. A pro BF to platí dvojnásobek. Ale jsme rádi za tvoje placebo pocity, užij si nové cpu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš zkušenost, nebo u tvého hraní za SNIPERA je opravdu jedno jaké máš CPU.

Zvedlo se mi K/D, když jsem upgradoval 5600 na 5800X3D.
Žádný "placebo pocity" to nejsou, ale síla L3 96MB cache.
Hraju pořád stejně, nebo mi chceš říct že jsem se nejednou hrozně zlepšil.

Tak tomu nevěř, je mi to jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nezlepšil ses jen kolem tebe hraje více lamek :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D
Ted jsi mě úplně rozbil, málem jsem si rozlil kafe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych. Masivní cache je prostě top, ale na multiplayer je podle mě nejlepší mít pomalý připojení. Lagovat a teleportovat se. Ostatní tě nevidí a můžeš střílet kde nikdo není a než tam kulky doletí tak už tam frajer bude mít hlavu. XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta architektura přinese víc výkonu až v budoucnu v podobě Zen6 apod., které teď z toho budou vycházet, v současné době to je na venek spíš jen takové komestické vylepšení oproti Zen4, tak ale aspoň to není slabší, teda většinou, tak ale to není nic zas tak neobvyklého, když je v průměru tak malý rozdíl, prostě stačí ať tomu něco trochu nesedne a není tak vysoké IPC, toto ale není nic, na co bychom třeba u Intelu už nebyli zvyklí, jen u AMD to je teď asi trochu překvapivé a je to munice pro jejich hatery.

Nižší herní výkon než předchůdce bych taky ani neřekl, X3D se nedá považovat jako předchůdce, je to prostě herní speciál s o něco nižším výpočetním výkonem, spíš bych to porovnával se 7950X a tam to vychází většinou opět jako kosmetické vylepšení a nevypadá to, že by to mělo být nějak pozadu.

Hlavně ono AMD se asi zaměřilo na jiné věci než zvyšování nějakého herního výkonu, ten je teď asi moc netrápí, když mají náskok před konkurencí, pro AMD je důležité, aby zvýšilo výkon v jiných věcech, které jsou pro ně důležitější, aby zůstali před Intelem, záleží co předvede Arrow Lake ale zatím to vypadá, že se oproti Raptor Lake ten výkon taky zrovna moc neposune, veškerý výkon spolehlivě zabilo chybějící HT a bude to přinejlepším pravděpodobně plichta a to ještě bude 300W přímotop, což je naprostá šílenost u CPU, opět dochází k dalšímu navýšení a AMD mezitím už tak nižší spotřebu teď zas stahuje dolů, čili znovu bude velký kontrast mezi Intelem a AMD a jsem dost zvědavej, co na to řeknou ti, kterým teď není „Zen5%“ dost dobrý, jejich fanboye ten smích nejspíš dost rychle přejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"veškerý výkon spolehlivě zabilo chybějící HT"

Možná ten multivláknový nad určitou hranici, kde na něm už většině nezáleží. AMD je v řiti, ať se zaměří na GPU a procesory nechá trochu zarůst trávou. Trápí se všichni (až na skvělý Cortex-X925), tak proč jít hlavou proti zdi, když tu rozbitou kebuli skoro nikdo neocení.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem viděl pro novou řadu Ryzen podporu 256GB RAM. Může někdo potvrdit existenci 64GB UDIMM modulů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím nejsou dostupné AFAIK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně existují, ale patrně pouze pro testovací účely výrobců MB.
https://www.hwcooling.net/en/256gb-ram-64gb-ddr5-modules-coming-soon-mob...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lisa se holt zařadila na dohled od Pata. Zen5 - největší změna od Zen1 atd. Skutečnost je, že je těžké ho výkonově rozlišit od Zen4, což je opravdu průser. Jestli někdo po tom marketingovém plácání očekával to, co dnes přišlo, tak kecá. Je to špičkový procesor, ale očekávání byla logicky o dost výše.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dost zvláštní je že u jedné prezentace dokonce od AMD tvrdili, že prý Ryzen 9700X bude na hry podobně rychlý jako 7800x3D... a pak realita že sotva o 5% nad 7700x.

Za lhaní v marketingu by měl být pořádný postih. Však to je doslova podvod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale nepřeháněj, určitě najdeš případy, které budou Zen5 sedět a překoná to nebo to bude aspoň vyrovnané, vždyť to tak je vždycky, když rozdíl má dělat hlavně IPC, takže někde je líp, někde hůř. Namátkově třeba zde: https://www.techspot.com/articles-info/2881/bench/Spider.png.

Pokud vím, tak to bylo u té prezentace, kde ukazovali 12% nad 5800X3D nebo kolik, už to dávalo tušit, že to asi opravdu nebude tak výkonné a že to tedy asi nebude myšleno jako průměr, protože aby byl pak zároveň rychlejší o 4% než 7800X3D zkrátka nedávalo přiliš velký smysl.

AMD tím prostě říká: „Pokud chcete hrát hry, počkejte si na 3D,“ to je teď prostě taková herní řada, kupovat non3D na hry je už jednoduše blbost a není to to pravé, po čem by ses měl dívat, ono moderní hry už z toho většinou dokážou slušně těžit, takže tady ty klasické modely s menší cache mají čím dál menší šanci to porazit přes ty vyšší frekvence, které přidávají spíš jednotky procent, ale cache může přidat i desítky a pokud u Zen5 nedojde už ani k tomu snížení, tak to pak máš jasnou volbu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"kupovat non3D na hry je už jednoduše blbost a není to to pravé, po čem by ses měl dívat, ono moderní hry už z toho většinou dokážou slušně těžit"

Myslim si, ono to funguje tak, čím zabugovanejší hra (zpraseně naprogramovaná) tím je 3DŘízek vidět jak projede hrou jako nůž máslem (X3D vyletí FPS nahoru, proti non X3D), nebo multiplayer (neustále měnící situace ve hře).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nemají kam spěchat vzhledem ke konkurenci proto ta cena. To dělá snad každá firma co není pod tlakem a ví že konkurence ji vážně v dohledné době ohrozit nemůže. To byla ta věc co dohnala Intel protože to dělal až do extrému, vytěžovali Skylake co to šlo a ani na upozornění vlastních inženýrů že ZEN už má skutečně velký potenciál účetní ve vedení nechtěli slyšet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne toto mám na x86 rád – proste namiešať tú pravú alchýmiu nie je vôbec jednoduché byť na „papieri“ bolo zjavné, že AMD Zen 5 je největší bomba od časů prvního Zenu… V tomto aspekte by som Zen 5 vôbec nehanil proste v AMD makali jednoducho to ako my na SVK hovoríme nevydalo… Nie je to Bulldozer efekt ako niektorí píšu proste je to napr. taký Sandy Bridge to Ivy Bridge, ktorému sa tu mnohí dodnes vysmievajú… hold tak pocítia svoju medicínu…

Intel sa HT nevzdal bezmyšlenkovito, to je docela isté. Čísla u spotreby naprieč recenziami nie sú lichotivá. Veľké latencie ani nehovoriac.
Redakcia chipsandcheese zistila, že jediné vlákno sa javí ako neschopné použiť oba dekódovacie klastre spolu na rozdiel dokonca od klastrového dekódovania v malých atómových E-jadrách Intelu a to je potom naozaj husté…
Zmena architektury zabila veľkú část potenciálu pre zlepšenie prostým die-shrinkem 5nm Zen 4 na pomyselný 4nm Zen 4 namiesto Zen 5...

P.S. Zen 5 je hodená rukavica Intelu s Arrow Lake, ktorý na rozdiel od AMD Zen 4 vs Zen 5, ktoré majú 32 jadier a 32 vlákien oproti Raptor Lake (Refresh) s 24 jadrami a 32 vláknami v kombinácii big.LITTLE ide do súboja s medzigeneračným handicapom mínus -8 vlákien ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakej mezigenerační handicap? Vždyť to bylo jejich rozhodhutí, on je snad jako někdo nutil? To by se zase dalo říct, že Zen5 má handicap ve výrobním procesu vůči Intelu, což pravda je. Takže pokud Intel tohoto zaváhání u AMD nevyužije a neporazí ho alespoň o pár procent i přes výhodu lepšího procesu, tak už teda opravdu nevím. Tohle je největší šance Intelu za posledních cca 5let, tak ať ji raději koukají využít, protože ji už zase delší dobu třeba nedostanou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HT je pryč kvůli rentable units a toho spojování jader, jenže je to zas ve fázi, kdy teď nebude fungovat ani jedno, nejspíš to budou chtít zprovoznit, aby je zas překonali aspoň v ST, protože jinak už se jim to asi nepovede překonat, to jádro je o dost větší, ale teď už stejně uhrajou max. plichtu, protože nové jádro zas přináší snížení frekvencí, takže ten nárůst IPC se prakticky smaže a není tam ve výsledku skoro žádný rozdíl.

Jenže RU jen tak asi nebude, takže teď se nějakou dobu můžem „těšit“ jen na CPU bez HT a akorát s velkým bolením pro MT bez žádného bonusu, čili perfektní předpoklady pro dost velkou krizi s nejistým úspěchem v budoucnu. Kvůli vidině mít lepší výkon na jádro zas půjde výpočetní výkon do kytek a budou se to snažit dohánět atomy, které i když zaznamenají dost velký posun, tak kvůli tomuto to prakticky vyšumí do ztracena jak otevřená sodovka.

Takže že by dokázali momentálně využít tu jejich stagnaci bohužel moc nevypadá, protože se zas experimentuje, čili dost smolné generace tento rok, pro zákazníky určitě, protože výkon se posouvá jen málo nebo taky vůbec, v některých případech se dokonce snižuje. Je škoda, že AMD nevyšel ten proces no, mohlo by to být ještě trochu lepší aspoň díky tomuto, ale nakonec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

• Únik Intel Core Ultra 5 245K (14C/14T) „Arrow Lake“ takmer dosahuje výkon Core i9-13900K v jednom jadre, o 18% rýchlejší ako 13600K (14C/20T)
zdroj: https://wccftech.com/intel-core-ultra-5-245k-arrow-lake-desktop-cpu-core...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To už dávali na VZ, oproti 14. gen. jsou tam posuny ve výkonu v pár jednotkách procent, což vážně nestačí, aby se něco výrazně změnilo. Nějak nechápu, zkama vyhrabali, že i5 dosahuje jen 15k, kdyby si na WCCFT aspoň dokázali vyhledat správné výsledky, tak by třeba nedospěli k takovému nesmyslu.

https://www.eteknix.com/wp-content/uploads/2023/10/Geekbench-5-scaled.jpg
https://videocardz.com/newz/intel-core-ultra-7-265kf-and-core-ultra-5-24...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Internetem koluje informace, že ve Win 11 je chyba, která zpomaluje ZEN 5. Když se benchmarky spustí pod nějakým interním admin účtem, dávají lepší výsledky.
Nicméně HW Unboxed to testovali a zjistili, že to postihuje i ZEN 4. Mezigenerační posun se tedy nezlepší, ale až vyjde patch na W11 tak to zlepší výkon obou generací.
Sranda je, že u ZEN 4 se na to přišlo až po dvou letech jen díky ZEN 5.
Pod linuxem by problém být neměl.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v Linuxu je výkon tradičně lepší :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Win11 samotný je chyba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A za chyby se platí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu proč nebyly do testu zahrnuty pro porovnání 7950X, 7900X a treba i 5950X. Takhle jsem si udělal prd obrázek o tom, jestli má pro mě smysl přejít z 5900X výš. Resp. obrázek jsem si udělal, ale v zásadě podle dedukcí a i díky konkurenčním recenzím jiných webů. Za mě je tahle recenze do jisté míry promarněnou příležitostí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V některých testech 7950X a 7900X je, stejně tak 5950X.

Ale není ve všech, jelikož ty procesory fyzicky nemám a tím pádem je nemohu otestovat znovu s RTX 4090 a v některých programech, co jsem začal testovat více nově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, som síce AMD fan, ale pri nových Ryzenoch musím konštatovať mierne sklamanie. Síce priniesli vyšší výkon, pri nižšej spotrebe a nižšie uvádzacie ceny. Ale celkovo je to také nemastné neslané. Sú to síce vynikajúce CPU, ale jednoducho tam chýba akýkoľvek wow efekt. Snáď situáciu zachránia X3D modely a dúfajme, že si AMD udrží schopnosť vyvíjať nové veci a Zen6 bude o niečo zaujímavejší pokrok. Aj keď recenzia na Phoronix, kde testovali pod Linuxom vyznela úplne inak ako všetky testy pod Win.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě jim víc sedí pracvní zátěž, počkal bych na X3D, už by neměly mít omezený max takt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Core to Core latency medzi chipletmi pri Zen5 katastrofa. 2.5x horsie ako zen4?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a proto se na hry nedoporučují moc ty 2 chiplety, protože jak se ta zátěž začne mezi nimi různě přehazovat tak máš šílené propady výkonu, proto v testech mnohdy vycházejí R7 líp než 9 a to mají nižší takty a proto teď bývá 7800X3D většinou na vrcholu a i 7950X3D nechává za sebou. A třeba 7900X3D je pak úplná blbost co můžeš koupit, protože pak máš 3D cache vlastně jen pro 6 jader, když konfigurace je 6+6 a V-Cache je vždy jen na jednom chipletu, takže s tím nic moc nenaděláš, když ten druhý chiplet vypneš, tak si z toho uděláš akorát R5 7600X(3D) a stejně to není úplně ideální situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rikam si snad nemelo AMD z generace Zen 5 rovnou uvest jenom X3D varianty, cili:

-Ryzen 5 9600X3D na 95W
-Ryzen 7 9800X3D na 125W
-Ryzen 9 9900X3D na 150W
-Ryzen 9 9950X3D na 170W

Tim by se rovnou zarucil jak vysoky vykon ve ST taka MT a dale herni vykon, pouziti 4nm dieshrink efektu by se pekne eliminovalo, nove 12 jadro Zen 5 by bylo vykonnejsi nez Zen 4 16 jadro a nejlepsim procesorem by bylo nove Zen 5 16 jadro, vubec by nemuselo AMD Zen 5 procesory slevnovat pod uroven Zen 4 pri jejich uvedeni, dale konecne jiz mohli k tomu vydat 2 extra veci a to 24 jaderny Ryzen 9 9990X3D na 200W v roli 2x CCD bez V-Cache a stredni CCD s V-Cache a k tomu skutecne high-end cipovou sadu ze 6nm IOD v podobe X990.

24 jaderny Ryzen 9 9990X3D by nemel pametovy bottleneck nakolik by jiz uzival DDR5 ktere maji 4x32 bit interni komunikacni kanaly a k tomu zabudovany vnitrni ECC check, navic jde dnes na AM5 vyuzit jiz 192GB RAM s tim ze se pocita i s 256GB coz by jeho kompetence rozsirilo, jeho cena by mohla byt 999 dolaru.

Takhle provedene Zen 5 procesory, jejich vykon a zaklad high-end boardu by byly rozhodne pozitivne prijaty zakazniky nez to co vidime dnes, intel by byl hned od vydani Zen 5 X3D + 24 jader + X990 v jasne prdeli.

Jestli se skutecne potvrdi to dodatecne navysovani TDP u jiz vydanych Zen 5 Ryzen-u 9600X a 9700X skrz AGESU, budu to brat za fail, totiz prava ruka nevi co dela ta leva...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odborník, ketrý od klávesnice ví, jaké nastavení bude nejlepší....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobry kremik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.