Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASRock DeskMini A300 - AM4 v malé krabičce

pěkný základ pro nenáročné, ale dostatečně svižné PC. Jak přijdou nové APU jistě to bude mít ješte lepší smysl, ale i tak na 2200G se dají dělat už slušné věci a 2400G si u mě asi cenu neobhájí. Co je za mě u tohoto barebone špatně jsou právě zmíněné pozice pro disky a nejvíce mě mrzí nemožnost umístění 3,5" HDD. Že má druhý slot jen 2 linky mi nevadí... asi by mi to v této výkonové kategorii nevadilo ani u prvního slotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

První slot má x4 Gen3, cos e týče disků, 3,5" by se tam asi vlezl jen jeden a muselo by to být tlustší.Řekl bych, že mnoho konfigurací bude provozováno jen s jedním diskem, na domácí NAS jsou podle mě i lepší skříně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne, pekne, ukladam si jako alternativu pro domaci laborovani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezka mala krabicka, ale ty USB jsou fakt ostuda. Navic se docela desim toho, jestli to neznamena nastup notebookoveho trendu mene nez minimalniho mnozstvi USB. Koupit si miniPC a pak k nemu muset mit HUB, to je preci jen jako z politiky uplne jine IT firmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady je minimum USB z důvodu absence extra chipsetu, ale ty dva extra porty tam nechat mohli, to ano.Jinak spousta monitorů má často nějaký USB hub přímo v sobě, takže zase tak velký problém v tom nevidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spousta, ale ne kazdy. Jinak dle obrazku na webu vyrobce je ten kabel fakt jen kabel, ale nepovedlo se mi ho najit v CR ke koupi, jen pro jiny PC, otazka je zda je nebo neni kompatibilni. Cili jen pridavaji uzivatelum starosti. Ten co jsem nasel stoji 350Kc, coz je za kabel s par konektory taky celkem sila. Vidim to jako zbytecny kaz na jinam dobrem vyrobku, patrne vytvoreny zamerne. Pritom treba to USB-C konecne napadlo nekoho dat zepredu a ne zezadu, kde je spatny pristup, kdyz ma clovek na celem PC jediny konektor tohoto typu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to kabel s dvěma porty, závity a šroubky. Také jsem toho názoru, že by měl být bundlován, proto jsem to i přidal do těch negativ.

WiFi kit třeba chápu, ale tohle mi moc smysl nedává :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda ale i tak to zamrzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že toto nebolo dostupné pred rokom... Inak práve dnes som hovoril kolegom, že ešte pár Intelových CPU dier, tak NUC predám a kúpim presne tento DeskMini! Ak chce človek mať W10 opatchované, tak si "vďaka" tým opravám výrazne znižuje systémovú odozvu, možno ani tak nie čistý matematický výkon, ale IOPS a "responsiveness" systému. NVMe SSD to zachraňuje, ale už z princípu ma to serie. Aj cena je férová, ak to porovnám s napr. UDOO Bolt.

Jedine čo mi aktuálne nedá spať je otázka, že prečo sa používajú 19V adaptéry a nie 12V. Ušetrili by jeden step-down menič na doske a otvorili by možnosti použiť 12V vetvu v úsporných domoch, 12V UPS... Ja osobne mám napr. na jeden 12V MeanWell zdroj pripojený NAS, switch a kamery. Rád by som tam zavesil aj mini PC (aktuálne NUC), ale nechce sa mi riešiť 12V-19V step-up. Jediný dôvod je možno potenciálne nekvalitný 12V zdroj, ktorý by zvýšil počet porúch a reklamácií...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

19V je běžné napětí notebookových adaptérů, takže asi proto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Notebookové adaptéry jsou běžně dostupné, tak je nejspíš jednodušší použít prostě ten, ve světě miniPC je těch 19-19,5V celkem běžnou záležitostí. Umožňuje to i širší kompatibilitu a 12V zdroje co jsou nějak kvalitnější nebo zvládají dodat více papání nejsou v eshopech úplně běžné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem dodat, že UDOO Bolt V8 bych měl mít na cestě, nicméně Boltík je krapet jiná kategorie, má lehce lepší portovou výbavu a taky Arduino.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo ja viem... Arduino a veľa podobných (STM32, XMEGA, nRF52x, SAMD21) mám doma celú kopu a že by mi to chýbalo v PC sa nedá povedať. Ak chcem niečo výkonnejšie s gpio, tak použijem OrangePi alebo NanoPi, ak niečo slabšie tak esp8266 alebo esp32. Osobne používam tie jednočipy na veci čo sú stále zapnuté, a tie majú spotrebu kľudne aj veľmi hlboko pod 1W.

Ale na ten Udoo som zvedavý!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak me to nenadchlo, Mini-ITX neni zase o tolik vetsi...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

MiniITX deska je větší než celý počítač.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

mini itx ma 170x170mm, toto ma 155x155 a vysku 80mm.
inak stale mam 2 ks Zotacov jeden s Haswelom a jeden Ivy Bridge ktore su este mensie (145x145x45mm) ale vlezie tam len jeden disk sata

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za recenzi.

Poznámky:

1. Ryzen bez integrované grafiky prý se současným BIOSem v tom nefungují. ASRock prý zatím nemejí čas/prostředky to upravit. Skupinka šílenců se proto snaží o vlastní modifikaci:
https://smallformfactor.net/forum/threads/group-buy-crowdfunded-modded-b...

2. Některé STX desky (pro procesory Intel) se prodávají i samostatně. V případě A300 to prý zatím ASRock neplánuje. Ale pro jistotu asi dali na desku ty dva konektory pro ventilátor (co kdyby).

3. Doufám, že cena A300 časem ještě trochu klesne. Například v Japonsku, kde jsou podobná malá zařízení velmi populární, se A300 normálně prodává za 20 tis. JPY včetně daně, tj cca 4100 Kč. Ale všiml jsem si, že v březnu ho tam šlo koupit v akci i za 15 tis. JPY (3100 Kč).

4. Spotřeba A300 s Athlon 200GE v idle mi vychází nižší, ale je to v Linuxu a mám to nastaveno tak, aby se části grafického jádra a zvukového modulu při neaktivitě vyply.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. To zní dost zajímavě, to že tam Ryzeny bez iGPU nejedou jsem tak nějak předpokládal, nejspíš by ASRock a dodavatele trolovali zákazníci, co by si stěžovali, že to nefunguje. I tak se prí našli tací, kteří nečtou popis produktu a stěžující na to, že tam nefungují M.2 SATA SSD.

2. Ona ta deska má i vlastní product page, tak je to možná jen otázka času. A tím pádem už dává smysl i ten druhý fan header, to mě nějak nenapadlo.

3. Také doufám, mohli by ještě bundlovat ten USB2.0 header :)

4. Myslím, že jsem na chvilku zahlédl v tom idle i 8W, ale řekl bych, že procesy ve Windows 10 něco prostě na pozadí procesují, žádné optimalizace na zabíjení služeb jsem nedělal, jsou to čistá wokna s ovladači. Na Linux bohužel nebyl čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velký dík za tyto recenze a aktivní diskusní reakce, tohle by měl být vzor pro každého autora. Jinak mi tento small form factor přijde jako jakýsi test AsRocku zájmu o věc, jistě mají v rukávu více SFF řešení odstraňující nedostatky tohoto. Počkám si na pád USD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni mají už trochu déle tu Intel variantu, ale mě přijde tohle jako zajímavější a asi i lepší než NUC, oproti NUCu tomu chybí HDMI CEC a IR, ale řekl bych, že to spoustě lidem vadit nebude a ocení trochu lepší portovou výbavu a možnost HW škálovat.

Jinak díky, zatím mě to ještě baví a i pro mě jsou ty diskuze zajímavé, často se dovím něco jiného, nebo se dozvím pohled na věc z jiného úhlu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořídil jsem 2ks a musím potvrdit, že dodaný snížený ventilátor píská na 2,2 kHz a je to rušivé.
Zprovozněno s AMD Ryzen 5 2400G, 32GB Ram . Na běžné domácí použití bezproblémové.
Instalace Linux Ubuntu 19.04 nyní 14 dní v provozu.
Rada s tím rozebráním původního ventilátoru je fajn, alespon nepíská.
Co považuji za problém je nefunkčnost SSD M.2 NVME disku od WD Black 1TB v horním PCIe slotu vedle CPU. Bios jej vůbec nerozpozná. V PCIe slotu z druhé strany je normálně funkční.
Vyzkoušeny 3 ks, včetně 1 Samsungu a stejný výsledek. Jiný Samsung ve slotu funkční je.
Takže přímo vadným slotem to nebude. Jinak současně osazeny oba SATA porty.

Co mě zaujalo je udávaná spotřeba kolem 10-11W v idle.
I s minimem RAM a jedním SSD jsem se zatím nedostal pod 17W, BIOS 3.40.
Co bylo třeba změnit nebo nastavit abych toho dosáhnul ? BIOS / kernel
Jinak nelituji, lepší volba než Intel NUC 8i5 s i5-8259u, obzvláště po těch výrobních chybách v bezpečnosti u CPU. I s hlukem ventilátoru je to o něco lepší.
Velikost case je skutečně příjemná.

A pokud půjde zprovoznit například 5Glan adaptér do USB QNAP QNA-UC5G1T
https://www.qnap.com/en/product/qna-uc5g1t
tak potom to nebude mít chybu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba 17W je se SATA SSD nebo M.2 NVME?

Zvyšení spotřeby prý může způsobovat SSD M.2 NVME tím, že neumožní procesoru použít stavy C6. Jsou na to nějaká nastavení politiky, kterým se pro PCIe vynutí "Autonomous Power State Transition Enable". Ale nemám s tím osobní zkušenost - používám SATA SSD.
https://www.hardwareluxx.de/community/f84/probleme-mit-package-c-states-...
https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_state_drive/NVMe#NVME_Power_S...

Upraveno mám pouze toto:

a) do prametrů jádra v zavaděči přidáno: amdgpu.ppfeaturemask=0xffffbfff nmi_watchdog=0
https://www.phoronix.com/forums/forum/phoronix/latest-phoronix-articles/...
https://wiki.archlinux.org/index.php/Power_management#Disabling_NMI_watc...

b) jsem vytvořil soubor /etc/modprobe.d/audio_powersave.conf , do kterého jsem vložil text:
options snd_hda_intel power_save=1
https://wiki.archlinux.org/index.php/Power_management#Audio

Tyto dvě věci mi na A300 snižuje spotřebu v idle z cca 11W na cca 6W.
Používám standardní aktuální Arch Linux s dwm. Nepoužívám EFI. BIOS mám ve verzi P1.10 a mám tam upraveno pouze možnost bootování bez EFI (tj. "compatibility support module" na "enable") a individuální profil větráků. Někdy ještě používám vlastní P-stavy CPU a GPU, ale to nemá žádný vliv na spotřebu v klidu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak mě to nedalo a zkusil jsem to.
Původní konfigurace:
Asrock DeskMini A300 + AMD Ryzen 5 2400g,
32GB RAM 2666MHz,
2x WD Black 2018/PC SN720 NVMe SSD 1TB
1x Samsung SSD_840_EVO_250GB
1x Crucial SSD MX500 2TB
1x USB Dell keyboard, 1x USB Dell mouse

Idle=17W
Idle=12.8-13.1W , po aplikaci parametrů kernelu "amdgpu.ppfeaturemask=0xffffbfff nmi_watchdog=0"
Idle=12.8W , přidání /etc/modprobe.d/audio_powersave.conf , "options snd_hda_intel power_save=1"
Idle=10.8-11.1W , odpojení 1x WD Black NVME
Idle=10.1-10.5W , odpojení 1x Crucial MX500 2TB
odpojením druhého WD Black NVME by klesla spotřeba o necelé další 2W asi na 8.2-8.5W
a to je celkem slušné ... (věřím, že s Athlonem řady 2x0ge se dá na těch 6W dostat.)
no a pokud to přeženu, tak po odpojení klávesnice a myši klesne Idle na 9.7-10.2W, případně 8-8.3W bez toho druhého WD Black. To jen tak pro zajímavost.
Žádné jiné nastavení jsem neměnil. Možná rezerva u těch NVME PCIe disků.
Idle beru pouze desktop po aktivaci Blank screenu. Měřák je obyčejný SilverCrest, ale zkalibrovaný podle elektroměru při 10,100 a 1000W odběru.

Pro běžné brouzdání a kancelářskou činnost, případně přehrávání videí by stačil i Ryzen 3 2200g nebo low cost Athlon 220ge.

Mimochodem tu mám ještě Asrock Q1900DC-ITX s Atomem J1900 a ta měla spotřebu kolem 10W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro úplnost k předchozímu ještě doplňuji, že se mi celkem osvědčilo ponechat paměti v BIOSu v nastavení "auto". Pozoroval jsem, že případný ruční zásah do nastavení RAM spotřebu sestavy vždy o něco zvýší. Spotřebu zvyšuje i jakékoliv malé podtaktování pamětí. To znamená, že když mé paměti mají výchozí takt 2666MHz a místo "auto" v BIOS zadám ručně, že se má použít takt 2400MHz, tak spotřeba sestavy vzroste o 1,0-1,5W.
Narazil jsem na internetu na vysvětlení, proč se to takto chová (napětí SoC), ale ještě jsem se nedostal k tomu, abych to otestoval.
https://smallformfactor.net/forum/threads/sffn-asrocks-deskmini-a300-fin...

Ještě dodávám, že to nastavení parametru jádra "amdgpu.ppfeaturemask=0xffffbfff", kterým se povoluje, aby se vypínaly nepoužívané části GPU, by se snad mohlo stát v dohledné době výchozím. Je na to připravena záplata:
https://patchwork.freedesktop.org/patch/292075/?series=57933&rev=4

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, já totiž testoval s tím BIOSem 3.20 a později 3.23b, nicméně s 200GE i 2200G jsem použil normálně XMP profily a změnu ve spotřebě jsem nezaznamenal, nicméně ty testovací HyperX kousky jsou 1,2V, možná máte paměti, co používají vyšší napětí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, jestli je ten jejich ventilátor takhle ošklivý všude, to moc radost nemám, na druhou stranu skoro ke každému Ryzenu je přiložený dostatečný chladič a Wraith Stealth se tam vejde taky, takže to moc problém není.

Problém s NVMe SSD jsem nezaznamenal, zkoušel jsem jen tu OEM Toshibu a Samsung 970 EVO 500GB, obojí bez problémů.

Bohužel už DeskMini A300 u sebe nemám, takže nemohu nějak dále testovat.

Co se týče toho idle, není to spíš vyšším množstvím disků a power management v linuxu? Ve woknech jsem totiž nic speciálně neladil, Linux jsem bohužel neměl čas zkoušet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak často se tato kombinace disků objeví, například zde:
https://nucfan.com/prepare-to-buy-deskmini-a300/
komentují stejný problém s DeskMini A300 a NVME WD Black,
重要】2019.2.9追記
Deskmini A300とWD BLACK
Fakt je , že na stránkách Asrocku není o WD Black ani zmínka ohledně kompatibility, ale když je funkční ve spodním M.2 slotu , tak nevidím důvod proč by neměl disk fungovat i v M.2 slotu vedle procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi spíš přijde jako nějaký problém na straně toho WD disku, jinak ten x4 slot je napojený na čtyři linky přímo z CPU, které jsou normálně vyvedeny jako x8/x16 do prvního slotu, x2 slot na zádech je pak ten dedikovaný pro NVMe. Ale může to být i nějaký trolling na straně BIOSu, těžko říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, chtěl bych se zeptat jak je to s podporou freesync? Nikde jsem ji nenašel, ani na stránkách výrobce. Na druhou stranu není důvod proč by to jet nemělo, alepsoň přes DP. Může někdo potvrdit funkčnost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ten DeskMini A300 u sebe nemám, Freesync by tam přes DP snad fungovat měl, ale nemám to aktuálně jak otestovat :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už mám A300 doma aj ja. Predal som NUC 7i5BNH a za utŕžené peniaze som kúpil A300 a 2400G :) Mám tam 2x OEM Sasmung DDR4 2400T (M471A1K43CB1-CRC a M471A2K43CB1-CRC) 8+16GB ktoré idú spokojne na 3000 MHz s CL18. A áno, ten pribalený ventilátor píska.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super, tak ať slouží. Já do DeskMini dávám nadbytečné Wraith Stealth chladiče, protože mi přijdou prostě lepší a tišší. BTW nemá ten atypický dual-channel negativní dopad na výkon? Lepší než žádný, ale typicky mi přišlo, že je to jen trochu lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mal som 2x8GB, jednu som predal a chcem predať aj druhú 8GB a dať namiesto nej 16GB, čiže finálny stav bude 32GB :) Benchmarky som nerobil, takže neviem. Ale pokiaľ viem, tak prvých 8GB ide v dual-channel a zvyšok single-channel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len pre info, je toho plný web - s 3400G neboostuje na 4.2 GHz v A300 ani omylom. Maximum čo som videl bolo 4050 MHz. Podľa všetkého je to problém na doske...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže update, s novými beta-biosmi funguje v A300 aj Renoir, a 3400G boostuje spoľahlivo na 4.2 GHz :) Aktuálny beta-bios je 3.60R - https://smallformfactor.net/forum/threads/group-buy-crowdfunded-modded-b...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7nm Ryzen 5 4650G 6C12T je na ceste :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude čas, skús potom hodiť zopár postrehov. Či došlo k nejakému citeľnému zlepšeniu odozvy a pod. Neviem sa rozhodnúť, či ísť do A300 + 3400g alebo počkať na X300 a niektorý z tých novších procesorov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, v skratke - je to bomba - https://valid.x86.fr/asuveh . Dal som najskôr beta BIOS 3.60R, neskôr 3.60S, ale to ešte s 3400G, bez nich neboostoval tak ako bolo treba. Beta BIOSy nájdeš na https://shop.jzelectronic.de/news.php?kat=Bios , treba si vybrať AGESA V2 - https://ctrlv.cz/Khzi
Jediná vec nefunguje s Renoir APU - ACPI S3 mode, takže nefunguje sleep, to mi dosť vadí. Boot systému s NVMe je takmer okamžitý, tam zrejme cítiť ten nárast IPC, všetko ide bez problémov. Tam kde sa využíva multi-core, je to jedna báseň. Či export v Lightroome, re-encoding videa, je to veľký krok vpred. Mám tam 2x 16GB Samsung 2400 MHz (P/N: M471A2K43CB1-CRC) a idú stabilne na 3000 MHz aj na 3400G aj so 4650G. Keďže používam aj virtuálky v mojom PC, tak 4 extra HT jadrá naviac sa hodia. Hry nehrám, takže čo sa týka iGPU neviem posúdiť.
X300 je presne to isté čo A300, len má umožniť pretaktovanie, ale kvôli napájacej kaskáde to asi nebude nejaké terno. Dokonca sa dá nahrať aj X300 BIOS do A300, ale S3 sleep nefunguje ani tak :( Vraj Asrock s AMD na tom pracujú, problémy mali aj dosky iných výrobcov. Inak je celkom fajn komunita okolo A300 na smallformfactor.net , tak sa riešia aj tie BIOSy a cross-flash z X300. APU som kúpil na Slovensku ako tray za 220€, ale podarilo sa mi predať 3400G na plnú cenu (145€) - ak by som ho predal za 100€, tak by som ten upgrade určite nerobil... Kľudne sa pýtaj ak niečo ešte treba.

EDIT: ak by si kúpil A300, tak najskôr bude treba nejaké staršie APU Ryzen na flashnutie beta BIOSu, lebo iba tie podporujú Renoir APU. X300 by to mali zvládnuť od výroby, cena by nemala byť oveľa vyššia oproti A300, len ich na SK akosi nevidím v ponuke.
Ja som mal pred A300 Intel NUC, takže som si celkom zvykol na malé skrinky, takže aktuálne si neviem predstaviť ani len Mini-ITX PC namiesto A300. A mám ho celkom naložené, takže ani nie je extra dôvod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super, díky. A vraj "v skratke" :) Pre moje potreby úplne vyčerpávajúce :)

Hry tiež nehrám, takže z ich hľadiska ma to moc nezaujíma. Hľadám náhradu za už dosť starý pracovný počítač (ešte nejaké core2duo). Paradoxom je, že na tie pracovné veci mi to core2duo úplne postačuje, problém je web + nejaké ďalšie prkotiny. Teda v princípe by mi stačilo A300 + 3400G, už tam by bolo pre mňa zlepšenie odozvy veľmi dobre viditeľné; ale zase prečo neísť do lepšieho… Od tej X300 ma odrádza práve dostupnosť. Rád by som to kúpil niekde u nás, ale nikde o nej nechyrovať. Ale keď má byť jediným podstatným rozdielom možnosť pretaktovania, tak to sa mi na tento model nejako extra čakať neoplatí. Pre mňa by bolo skôr zaujímavejšie podtaktovanie resp. stlačenie spotreby na minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad spotreba - v mojej konfigurácii (A300, R5 4650G, 2x16GB RAM, 2x512GB NVMe, 1x1TB HDD 5400 ot/min) idle na desktope 16W. S jednou W10 VM s 2 vCPU a 4 GB RAM kde mám VPN a robotu, Firefox, Teams a nejaké iné haraburdie spustené - 19W. Napr. taký Intel NUC 7i3BNH čo ešte mám, ten má idle asi 7W, ale je to v porovnaní s A300 kalkulačka :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je teda čistý luxus; pri takých číslach netreba nad podtaktovávaním vôbec rozmýšľať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono v princípe je to vďaka tomu, že Ryzen APU sú vlastne SoC, a nepotrebujú žiaden chipset, SuperIO a inú bižutériu okolo toho... Všetko je vyvedené priamo z CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X300 majú napr. tu https://shop.jzelectronic.de/product_info.php?info=p26420_asrock-deskmin... , ale nemajú doručenie na Slovensko. V ponuke je ale napr. Rakúsko, ja som už tak pár vecí kupoval, že to objednal kamoš čo robí v AT :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej, aktívne to sledujem :) Na http://geizhals.de/ je okolo 20 shopov, ktoré to majú, určite by niektorý z nich poslal aj na SK. Našiel som už aj nejaké české eshopy + kontaktoval SK veľkosklady (bez odozvy). AGEM má A300, tak možno časom sa im tam objaví aj toto. Najradšej by som to priamo u nás kúpil. Plus ešte čakám, ako sa bude vyvíjať tá kauza okolo Suspend to RAM. BIOS majú na stránke stále len pôvodný z augusta, tak číham na novú verziu, snáď to v nej opravia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som ešte u mňa odhalil problém s beta BIOSmi 3.60R a 3.60S - robilo chyby v komunikácii so SATA diskami, s 3.60N je to ok. To je daň za takéto psie kusy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preto nechcem kupovať A300, tam sa už asi veľká podpora od nich čakať nedá, a kto vie, čo tam ešte vyskočí pri dlhodobom používaní…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak som to nakoniec s čakaním vzdal a zobral minulý týždeň mini ITX Asus B550 + 4650g. Hej, veľkosťou je to niečo úplne iné ako X300, ale skrátka som nejako nemohol prekusnúť nefunkčný režim S3. Si pamätám, ako nesmierne ma táto funkcia potešila asi tak pred 20 rokmi pri kúpe nového počítača, nerád by som sa jej teraz vzdával. Asi to skôr či neskôr vyriešia, ale s vydávaním nových BIOSov sa príliš netrhajú, tak to bude asi beh na dlhú trať.
Každopádne veľmi ma prekvapila spotreba. Podľa displeja na UPS si to v čerstvom Windows v idle poskakuje medzi 12 až 15 W, a to tam mám SFX zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nech slúži :) Ja čakám na S3 :( Podľa všetkého je to nejakým chýbajúcim security settingom v UEFI, a Renoir Ryzen PRO zrejme vyžaduje explicitne Disabled, inak nepovolí S3...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Držím palce, nech je to čo najskôr. Ja som si už posledný mesiac vybudoval taký rituál, že vždy pred spaním ísť pozrieť, či nevydali nový BIOS :) Teraz tento dobrý zvyk asi obmedzím, ale každopádne viem si predstaviť, že časom toto PC posuniem deťom a nakoniec skončím pri X300 či následníkovi. Kebyže mi nezačne štrajkovať môj historický P5W DH Deluxe, tak ešte pár mesiacov počkám, ale posledné dva týždne som zažil toľko divných úkazov, že už som nemal tie nervy riskovať, že mi ten stroj odíde úplne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.