Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASRock X570M Pro4 - microATX pořád žije!

Mám její ATX verzi, spokojenost maximální, SSD neprovozuji a to pasivní chlazení čipsetu plánuji do budoucna-není to kritické.
Jen mě trápí, že v boostu nedosáhne CPU na max 4,2GHz ale lehce líže 4,1 ze spoda (4,09 apod).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké CPU a jaký BIOS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5 3600, BIOS posledni verze 1.40; ale ted prekvapivě koukám, že vydali před 3 dny novější BIOS s ABBA - tak to asi bude finta jak na to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jak dopadnete s verzí ABBA...?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už to vím, nalil jsem to tam a výsledek zatím žádný rozdíl proti předchozímu :-(
Paměti mám natažený profil vyhoněné na 3200MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kolko mas max teploty CPU v Hwinfo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čím testujete/monitorujete? Výkon se nějak liší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU-Z i HWinfo vyskočí <4,125GHz max; správce úloh Win10 <4,01GHz. Teplota <58C, průměrná ~47C.
Jako v HWinfo je na jednom dvou jádrech max. takt 4,2GHz, ale to je asi mžitková hodnota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu potvrdit, mám na stejné desce Ryzen 5 3600, aktuální nejnovější BIOS a dle HWinfo v boostu jede na 4,2GHz jen na velmi krátký mžik, jinak je na 4.1 (mám pocit, že 4,175 ale možná kecám). Paměti mám na 3200, ale s CL18.
S procesorem jsem zatím velmi spokojen, s deskou už o něco méně..funguje v pohodě, ale teploty chipsetu mám v klidu kolem 60°C a větraček jede přes 2000RPM (ale je překvapivě zcela neslyšný), při zapojenem PCIe SSD, M2 SSD(M2 z chipsetu), M2 wifi a jedno SATA SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R5 3600 jsem měl zatím v rukou jen jeden a dával jsem ho na ASRock B450M STEEL LEGEND a přišlo mi, že to tam chodí OK, ale nějak hloubkově jsem to nezkoumal.

Jinak pozor, task manager ve Windows tu frekvenci velmi často nereportuje přesně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli k tomu nepřispívá podřadné VRM na této a dalších dvou podobných Asrock deskách. Já jsem po tomhle zjištění ani nerozbaloval Asrock x570 Phantom Gaming 4 a hned ji vrátil a pořídil Gigabite Aorus Elite. Jasně, zvládne to napájet i 3900X ale teploty na VRM a v okolí procesoru budou horší než u konkurence, potencionálně omezující max. boost.

viz. https://youtu.be/POwr-o4HBHU?t=511

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě právě dost překvapilo, že na této desce ten Ryzen 7 3700X boostuje víceméně nejlépe a to měl k dispozici i pomalejší paměti než jiné desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wait a second... konektor TB1 pro pripojeni TB karty.. na AMD platforme? Jako vazne??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, má to více desek. Potřebujete ale tu přídavnou kartu, kde je ten Thunderbolt řadič a musí se to propojit ještě navíc DisplayPortem s grafickou kartou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TBT byla vysada donedavna jenom Intel desek... tak konecne se ledy hnuly. Jeste to aplikovat i v mobilnim svete..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to je pochopitelné, když Intel smrknul a z TB bude vycházet USB4 ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASRock má i miniITX desku, kde je přímo TB3 onboard, asi je to zajímavé pro nadšence do HackIntoshe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za pekny test, dobry vedet.
Je to ofukovani tim chipsetem "tak kriticke", pokud nejede PCIe4?
Nemas prehled kolik mATX desek s X570 je momentalne na trhu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PCIe4 tam jede minimálně kvůli propoji s CPU, nicméně kritické je to spíše, když máme GPU co ofukuje ten chladič a nějaké výkonné NVMe SSD, takové Samsung 960 EVO 500GB se dokáže roztopit klidně na 96°C, pokud na to fouká horký vzduch ještě grafika.

Jediná další X570 s microATX o které vím je tato: https://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=957#specifica...

A má jen 4 SATA porty, jeden M.2, ALC887 audio kodek, druhé dva PCIe x1 sloty jsou jen Gen3, napájecí kaskáda na první pohled vypadá jako nějaké levné 4+3 cosi a navíc to ani není chlazené. Na zadním panelu je také výstupů méně.

Na druhou stranu, pokud ta deska bude hodně levná, tak si třeba nějaké kupce najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě mATX desku jsem vyhlížel jako první, ideálně něco co by se blížilo WS ale v malém (alespoň robustností). Bohužel.

První věc co mne zklamala je ten chladič, z tvých fotek je to snad ještě horší, protože vidím, že tam jsou vyfrézované jen dvě "díry" na odtok vzduchu, takže tady mi to přijde fakt spíš jako kolotoč na prach. Po žebrech ani vidu ani slechu a pak si tak pokládám otázku, jak významný vliv má ten ventilátor na teplotu "chladiče" (nechci urazit opravdové chladiče).

Druhak ta horší VRM a opět, ohnutej plech bez perforace.

Pak je tam ten bios, to je takové smutné, pokud by to fakt selhalo (zatím se mi to nestalo, ale víš jak, nikdy... :))

Představa, že by se mi podařilo poslat do důchodu HW sestavu z E-atx desky a celé to smrsknul na sympatickou mATX kysnu s několika disky, jednou výkonnou GK, zvukovkou (pcie x1) a případně i výkonějším diskem (pcie x4) by byla super. Ovšem chtěl bych právě dlouhodobou jistotu, že se to neupeče, neucpe prachem (ten kolotoč na prach si o to koleduje) a když se něco potento, aby se to dalo v rozumné době pořešit (třeba ten bios). Jsem takový polovičně rozesmut.

Jo a shodou náhod jsem zrovna koukal do zeleného siflu, jakýpak máme mATX výběr desek, pak otevřu tab, juknu na hluboko v IT a bum, je tam, přesně ta, na kterou jsem o tab vedle koukal :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opomenul jsem jednu věc zmínit, tak to napravím... nikde jsem se myslím nedočetl, jaké teploty dosahoval ten chipset a jaké to mělo otáčky při přibližně jaké teplotě. Jestli na to nebyl čas, rozumím :)

Jinak bych rád něco s fíčurama ala X570. Něco mi říká, že ten další chipset bude zajímavější a méně žravý (pokud je to identické IO jako nesou ryzeny, tak určitě nebude úplně vhodný, vzhledem ke způsobu použití, ale kdo ví).

Jinak tyhle dvě desky vypadají celkem hezky a v podstatě řeší i některé další neduhy, které jsem nezmínil, neb mi nepřišli tak kritické. V podstatě tohle co nabízí, akorát pro 16C 3950 a ideálně i s X570/novým chipsetem a naprosto ideálka, pak bych nemohl říct ani pšouka :)

i když vidím tam jeden nešvar, nějak nevidno USB na zadním panelu, takže to úplně dokonalé nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad chipset, achjo jsem to zapomněl do článku napsat, večer tam ten odstavec doplním, nicméně více jak 73°C jsem nezaznamenal a i se silent profilem se ventilátor chipsetu točí na nějakých 2000+ RPM. Může zrychlit až na 6000 RPM, ale to se děje jen když nastavíte Full Speed pro ten ventilátor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se lehce zasekl, odstavec je ale v článku:

Chipset samotný se naštěstí nijak moc nezahřeje, což je lehce překvapivé, maximální teplota se vyšplhala na 73°C, nicméně většinu času měl chipset spíše okolo 70°C. Smutné bylo hlavně Samsung SSD 960 EVO 250GB, pokud bylo ofukováno GeForce RTX 2080 Ti, teplota řadiče dosáhla velmi vysokých 98°C na řadiči a 65°C na NAND pamětech. Pokud SSD neofukujeme grafickou kartou, jsou teploty výrazně nižší, řadič má okolo 66-71 °C a NAND čipy mají 46-49 °C. Ventilátor chipsetu se v nízké zátěži točí na nějakých 2000 RPM, pokud ale zatížíme NVMe SSD a grafickou kartu, může se roztočit až na 5465 RPM, přičemž SSD i tak trpí právě na ty nejvyšší možné teploty. Pokud je zátěž nižší, mohou otáčky klesnout někam k 3000-4800 RPM. Skoro bych tedy doporučil SSD přesunout do druhého slotu a nasadit na něj nějaký samostatný chladič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečne mATX doska ktorá mi splňuje množstvo sata portov. Ak nebudú mať B550 rovnaké množstvo portov tak idem do nej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

B550 bude osekaná hlavně co se týká sběrnic atd. proto jsem šel do X570; i kvůli výhledu, že by do ní mohl jít potenciálně strčit Zen2+ nebo 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že B550 ještě pořád není finalizovaný, osobně bych čekal, že by mohl povýšit propoj s CPU na Gen4 a Gen2 linky co chipset poskytuje by mohly být upgradovány na Gen3. To by na levný chipset bylo celkem OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proč to nemá podporu prvních ryzenů. není to trochu fail? byla to největší výhoda soketu am4 a tahle deska dokazuje že ono to s tou podporou není/nebude tak růžový skrz 3-4 generace, jsem zvědavej na kompatibilitu b550 chisetu planuju koupit klukovi desku prave s b550 a k tomu z bazaru nějaký nejlevnější ryzen 1200 - 1300x a pak až bude větší koupím mu do toho lepší procik tak jsem na to zvědavej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X570 je ofiko nekompatibilní se Summit Ridge CPU, tj je to přímo "by design" nekompatibilita od AMD, není to věc výrobce MB. Jak to bude u B550 je otázka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to fail, AMD slibovalo čtyřletou životnost AM4 socketu, negarantovali, že na všech deskách budou chodit všechna CPU.

Jinak ta podpora je zatím super na B350/X370/B450/X470 deskách, tam typicky funguje vše. Ta zpětná kompatibilita je zajímavá právě pro uživatele těch starších desek. To že na novějších deskách nefunguje první generace nepovažuji za nějaký zásadní problém, vzhledem k cenám Zenů+.

Pokud plánujete něco jako R3 1200, tak tam prostě vemte nějakou B450 desku. Nebo bazarový Ryzen 5 2600 či něco takového. R3 2200G může být také zajímavý a můžete ho pak zrecyklovat do nějakého kancelářského kompu nebo HTPC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za test a sam se pripojuji k nazoru ze X570 cipset mohl byt i na dnesnich zakladnich deskach chlazen efektivne pasivne, ty heat-pipe tam proste chybi jako sul na mase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že hlavním problémem je cena, protože to extra celoměděné chlazení s heatpipe může tu desku finálně zdražit třeba o 500-1000 Kč + většina výrobců má ten pasiv rozumně velký a je tam kvalitní notebookový ventilátor, který se řekněme 85% času nemusí vůbec točit(ASUS, Gigbayte). Zároveň pokud dojde v nějakém speciálním využití tepelná kapacita toho chladiče, nemáte moc šanci s tím cokoliv dělat, zatímco aktivní ventilátor může výrazně pomoci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední BIOS 3.40
1. Update AMD AGESA ComboAM4v2 1.2.0.0
2. Support Resizable-BAR option
3. Optimize X570 chipset fan curve and also support Semi-Passive mode

Zkoušel někdo ten Semi-Passive mode?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to flashnul. Špatný nápad.
Ted když spustím UEFI, tak mám jen černou obrazovku. Takže nic nenastavím.
HWinfo přestal vidět chipset fan. Takže netuším otáčky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.