Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ROG Crosshair VIII HERO WiFi – aneb X570 v plné polní

Deska hezká, dokonce na mě nepůsobí až tak metrosexuálně jak některé jiné předražené, nicméně vždy když vidím cenovku tak si říkám, že mám o kolečko víc. Procesor pod 9 a deska přes 11. Já tu recenzi vnímám spíše jako důkaz, že deska reálný výkon ovlivňuje jen kosmeticky. Já bych odobně nekoupil drahší desku než za 3 a pároval to s 3800X nebo 3900X. Prostě tomu nerozumím, je to jako tankovat do fábie Shell V-power.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já tankuju Verva Diesel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když chceš PCI-E 4.0, protože do budoucna počítáš s NVMe na 4.0 tak 570X chceš, nicméně na to stačí něco kolem 6000 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimava je i Asus Strix X570-E s 512 GB SSD zdarma. Nabizi toho o dost vice nez ty desky za 6000Kc :-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- větší dojem by udělal kdyby tam dali 2x2,5GBASE-T (a nebo aspoň 1x 5/10 GBASE-T) , ale jinak vypadá dobře

- jinak ohledně M.2 by mohli konečně výrobci dohodnout nový standard (konektor na hraně M/B: a nebo jsem u některých modelů viděl vertikální instalaci ) >> rvát to zbytečně pod grafiku nebo vedle GPU u výkonných sestav je tak trochu kontraproduktivní :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5/10G je tezke:
- vyzere to 4 linky PCI-E oproti jedne u 2,5G, protoze neni chip s podporou PCI-E 4.0
- aktualne je pouze jeden vyrobce 5/10G s moznosti integrace na zakladni desky. Bohuzel po precteni zkusenosti s deskami na kterych byl integrovan, pripadne i samostanymi PCI-E kartami na kterych je, bohuzel musim rici ze nemam zajem. Nestabilni, nektere aplikace pres ne nedokazi navazat spojeni atd. Proto Asus pouziva jen Realtek 2.5G o kterem se da tvrdit, ze celkem v poradku, Navic tolik nehreje.
Ta 1G sitovka je tam protoze Intel sitovky jsou vetsinou pozadovane, jsou rychle (na 1G) a nejspolehlivejsi z toho ce se na desky integruje.

Co se tyce umisteni M.2 ... ja ti nevim, ale ono na tech deskach, pokud to neni low-end zas tak moc mista neni, navic nemuzes to tahat daleko. Spis se da ocekavat, ze casem budou na zadni strane desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5/10G je IMHO lepší koupit třeba na Ebay nějakou použitou serverovou dual-port kartu. Navíc tu je rozpor SFP+ vs RJ45, osobně mi přijde lepší SFP+ kvůli nižší spotřebě, ale záleží s čím to chceme propojit. Na X570 deskách je typicky úplně vespod jeden PCIe x4 Gen4 slot, ideální pro takové přídavné karty.

5Gb/s se mi líbí hlavně z důvodu kompatibility s CAT5e kabeláží, stejně tak 2,5Gb/s je na to super.

Jak jsou na tom kvalitativně Aquantia 2,5/5/10 G chipsety netuším, ale ano ten Realtek funguje docela dobře a spolehlivě, což nemohu říct třeba o některých Killer síťovkách.

M.2 se dávají na spodek třeba u miniITX desek, ale většinou pak nemají žádný chladič a více throttlují, vertikální M.2 sloty mohou být problematické z důvodu, že v některých skříních mohou kolidovat s interiérem nebo dalšími komponentami, i proto myslím, že většina výrobců je dá raději takto na desku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhľadom na (ne)kvalitu rôznych káblov CAT5e, by som sa neodvážil dať 100 metrov kábla na prenos rýchlosťou 5 Gb/s. Máme tu už CAT 6, 6a, 7.
Mimochodom, dať mizernú 2.5G sieťovku do takejto drahej dosky je výsmech. Tá doska stojí cca 450 €. Pokiaľ dokáže ASRock X470 Taichi Ultimate za 250 € ponúknuť okrem Intel 1G aj Aquantia 10G, tak nechápem výrobcu, prečo tam dal ten Realtek. Vlastne chápem, nabudúce vydá nový model ULTRA a cenu navýši nad model Formula za cca 600 €. Takže to bude 650-700 €. Niektorým výrobcom už načisto šibe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to podobně. Tuhle desku si za dané ceny a v ní obsažených možnostech si pořídí opravdu jen pár extravagantů, kteří nemají rozpočtové omezení. Zmíněný ASRock mi přijde jako optimální v dané kategorii pro většinu uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to si treba uvedomiť, že cena tej Aquantia sieťovky na trhu je cca 90 €. Z tohto pohľadu je to potom cenovo skvelá doska.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě šlo spíše o to, že spousta uživatelů nebo firem bude mít nataháno nejspíše CAT5e, takže tam je těch 2,5/5 Gb/s celkem fajn. Samozřejmě že 6, 6a, 7 jsou lepší.

Osobně vidím spíš problém, že uživatelé co ocení 10GbE budou spíše chtít SFP+ než RJ45, takže je možná lepší si prostě nějakou kartu pořídit extra.

Formula mi nedává moc smysl, je to stejný board co Hero, ale má vodní blok na VRM, což nedává smysl, protože to VRM to absolutně nepotřebuje. Smysl by dával třeba custom vodní blok přes CPU a chipset, něco jako ta limitovaná ASRock X570 Aqua.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Delat rozvod pro SFP+ je podstatne problemovejsi nez pro klasika CAT6. Metalika sice zere vic nez optika, ale ty stare 10Gbit sitovky z ebay zerou podstatne vic nez ty nove. Takze ve vysledku to SFP+ reseni z ebay zere o dost vic :D .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zabudnite na podnikové riešenia. Bavíme sa o doskách pre koncových spotrebiteľov. A v momente, keď budete chcieť pripojiť doma NAS cez 10G (strih videa, ...), tak vás najlacnejšie vyjde práve tá doska s 10G RJ45, k tomu 10 portový switch ASUS XG-U2008 s dvoma 10G RJ45 portami a do NAS adekvátna sieťová karta. Komplikovať a predražovať to s SFP+ nemá zmysel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to by nemuselo vadiť. Však X570 a Ryzen majú PCIE liniek dosť. To by nemusela byť prekážka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amd mela zakazat vydavat novy desky pokad stary nebudou mit biosy v poradku. C6H je tragedie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud výrobce desky něco pokazí v BIOSu, jak s tím souvisí AMD? To ty BIOSy nepřipravuje, možná tak na jejich referenční platformu, která se stejně běžným zákošům neprodává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by pak hodne dlouho zadna deska nevysla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě jestli má Bluetooth? Jakou verzi?
Jaký to má zvukový čip? Je odstíněný od zbytku desky?
Podporují ovladače zvuku DD Live nebo DTS Connect?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, WiFi chipset Intel AX200 Bluetooth má, konkrétně ve verzi 5.

Co se týče audia, odstínění tam je, jako u mnoha dalších desek, co se týče detailů, ASUS uvádí:

ROG SupremeFX 8-mi kanálový High Definition Audio CODEC
- Podporuje: rozpoznání připojení jacku, multi-streaming, přenastavení jacku předního panelu

Možnosti audia:
- Sonic Studio III + Sonic Studio Virtual Mixer
- Optický S/PDIF výstup na zadním panelu
- DTS® Sound Unbound
- Sonic Radar III
- Senzor impedance pro přední a zadní výstupy sluchátek
- Technologie SupremeFX Shielding
- Vysoká kvalita 120 dB SNR při stereo přehrávání výstup a 113 dB SNR při záznamu vstup
- ESS® ES9023P
- Podporuje přehrávání při 32-Bit/192kHz
* Z důvodu omezení kapacity HDA, nepodporuje režim 32-Bit/192kHz 8-kanálový zvuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce HI-END audio na PC tak si stejně pořídí USB interface s kvalitními DAC. Překvapivě Behringer UMC202HD za 1800Kč má kvalitní DAC které vidíš většinou v kategorie kolem 10 tis. kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna DAC s 2x XLR vstupy a jedním 6.3 mm jack výstupem + 2x 3,5 mm je pro většinu lidí zbytečný. Běžný uživatel si koupí něco jako Dragonfly black/red. Já jsem loni kupoval SMSL Q5 PRO za 2200 Kč, tady jsou vstupy a výstupy úplně jinde (kombinovaný DAC/AMP).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce super stereo DAC za rozumnou cenu k PC, tak ten zmiňovaný Behringer je fakt špičkový, až na sluchátkový výstup, proto mám zezadu na ten samý DAC výstup napojený špičkově neutrální Objective2 sluchátkový zesák...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ty audia prosím do budoucna pozor (alespoň zmínit). Sám jsem sice dle audiofilů (oficiálně pod dozorem testováno) "hluchej jak poleno", ale i tak rozdíl mezi ALC892 a ALC1220 poznám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem včera konečně poskládal můj 3900x build postavený na Gigabyte Aorus Elite - dle mnohých nejlepší deska poměr cena výkon s dobrýma napájecíma komponenty apod. Co mě překvapilo je, že to windows 10 rozchodily bez reinstalace, všechno funguje po prvním startu. Budu přeinstalovávat, protože mám nové NVMe, ale jinak zatím pohodka. XMP memory profil se taky hned chytnul. Prostě úplně bezproblémový install... Po delší době jsem šel zase do vzduchového chladiče - Be Quiet! Dark Rock Pro 4. Wraith Prism už sedí na Facebook marketu :-)

https://photos.app.goo.gl/HRMf9DqtHTTTa7fP9

https://photos.app.goo.gl/wtQDtx9BxbE5Y4fH7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za koľko sa predáva Wraith Prism?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kolem 30 liber. Já ho tam mám za 30.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže Spire by sa dal predať za 20 €? Kupuje sa to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct :) Můj tam sedí zatím pár dní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaky je ten Corsair zdroj?
Ten Wraith Prism je na tenhle CPU uz slabej, krome toho, ticho je ticho :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Verze RM850x 2018 edice je podle recenzí hodně slušná... Ale kámošovi u těžení myslím způsobil zkrat, že málem vyhořel - koupil špatný zdroj, RM850x je optimalizovaný na tichý provoz. https://www.anandtech.com/show/13220/the-corsair-rm850x-2018-psu-review

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som túto dosku dnes reklamoval. Týždeň šlapalo všetko OK, večer som chcel skúsiť zapnúť iba 6 core s vypnutým smt. Nič iné som nemenil, doska v yákladnom nastavení, ram na 3200 Mhz a nebootlo to . Nepomohol ani reset biosu, výber baterky....Doska točí ventilátory, svieti, nebootuje. Neviem čo to je. 20 rokov som mal dosky intel a asus, raz abit, toto prvá giga a ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak stane se že. Člověk musí dávat i pozor při sestavování. Příliš věci neutahovat apod. Zkoušel si vytáhnout ramky apod? Nechat jen jeden modul, jiný slot...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to pc behalo vyše týždňa, takže zostavené bolo ok. Len som prepínal dual boot na rfactor inštaláciu, zmenil nastavenie počtu core na 6 a vypol smt. Potom to už ani neťuklo. Najprv reset biosu cez juper, potom vybratie baterky a reset, potom všetko von na dosku stola a do mb a nič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak poslední dobou nechápu proč se zakrytovává část chladiče napájení až k zadním konektorům, většinou to jen způsobuje vyšší teploty u napájení. Taky mě zaráží takový velký počet USB konektorů na zadním panelu, by mě zajímalo kolik lidí je všechny využije. Já mám obsazené jen dva v jednom mám přijímač pro myš a klávesnici a v druhém tiskárnu a tu jen proto, že ji mám u počítače na stole jinak by byla připojená přes WiFi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám myš, klávesnici, air myš, tiskárnu, usb zvukovku, usb hub, nabíječku na hodinky, kábel na telefon, webkameru, příležitostně joystick a volant, usb bluetooth. Takže až 12 zařízení, každý má jiné nároky. Mám 12 USB vzadu (10 na zadním panelu a dva přes bracket ve slotu) a 4 vepředu pro flash disky apod. na Fractal Design R5... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo a na stole hromada kabelů

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam kde mám pracovní plochu jen dva... Od myši a klávesnice, case mám na podlaze... ;)

Já chci být co nejkompetetivnější v onlinovkách tak používám drát, ale jsou už bezdráty s 1ms odezvou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám hodně lidí je tady docela mimo. Požadují profi věci za tu částku. Jenže tak to dneska není, tyhle designovky jsou pro bohaté hráče a honibrka. Pokud chcete dvě 5/10G síťovky, lepší podporu pamětí, vice pcie x16, musí se mrknout do jiného segmentu. Tam jsou hnusne zelené desky bez blikatek ale s jinou výbavou a japonským osazenim pro opravdu profi nasazení. A cena bývá totožná :)
Ale uznáván ze u x570 je to zatím otázka honibrku a profi desky zatím tak ve vývoji (dokud nenasadí dell nebo hp)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nj, hlavně že to svítí RGB diodama a má pidichladič na chipsetu s větráčkem namísto měděného pasivu s heatpipe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis je blby, ze ty desky pak nejsou normálně k dostání a musíte se koukat na specializované prodejce serverových řešení. Tam měli brutální X79/99 desky. Design jak z roku 97 ale osazení a možnosti (třeba 512 GB RAM) jiné než na consumerkach v czc.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela zajímavou nabídku má ASRock v rámci své Rack řady, jsou tam WS/server desky i s AM4 socketem včetně podpory ECC, IPMI a tak podobně. A jde to celkem normálně koupit.

Veselý board s X399 - https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=X399D8A-2T#Sp...

Veselý board s X470 - https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=X470D4U2-2T#S...

Veselý board s EPYCem - https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=EPYC3251D4I-2...

Veselý board s SP3 - https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=EPYCD8-2T#Spe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.