Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS ZenBook Duo UX482 - dva displeje v menším balení

Takhle: nečekal jsem, že by mě ten notebook nějak zaujal, ale faktem je, že ten druhý displej má něco do sebe právě pro ten zmíněný monitoring a odklad nějakých okýnek. Obecně mi ta konfigurace nepřijde úplně blbá, až na absenci ethernetu. Chybí mi numpad, ale už čtrnáctky bych ho ani nečekal. Dotykovost mi přijde navíc, ale nedělal bych z toho vědu ;-).

Video hodnotím spíše pozitivně, i když je samozřejmě co zlepšovat, na druhou stranu mám rád takové ty momentky, kdy se člověk zapomene a přestane mluvit „úředně“ a začne mluvit, jak mu zobák narostl a jak jdou myšlenky trubkama (já to třeba ani jinak neumim a když se snažim tomu dát nějaký kulturní projev, dopadne to vždycky blbě).

Jinak je ten notebook tragédie, a to především konstrukčně. Od minima USB-A portů přes klávesnici a absenci ethernetu až po chlazení, které lze zabít zaklapnutím notebooku (a to pomíjím fakt, že není jasné, jak se do toho poleze za účelem čištění).

A to je asi tak všechno, co bych k tomu chtěl říct ;).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Díky za feedback, příště ta videa asi zkrátím a zkusím si je nějak lépe připravit, ale stejně budu nejspíš odbíhat někam bokem :D

Co se týče toho čištění, tak ASUS se tam chlubí nějakými antiprachovými kanály na odfouknutí prachu a rozborka je celkem snadná, stačí sundat ten spodní kryt, drží ho na místě devět šroubků. Akorát jsem to zapomněl v ten den při vracení rozebrat a nafotit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka portov a ethernetu, tak ja pouzivam usb huby s ethernetom (mam 3ks). Je to taka mala nahrada docku - lacna, mala a plne dostacujuca. Znacka Ugreen, maju USB2.0/USB3.0/USB-C s 100M/1G ethernet a 3xUSB porty, cena cca 20eur, win10 si nainstaluje ovladace sam (ASIX Chipset AX88772A-100M/AX88179-1G). Pripojenie monitorov som neriesil, navyse aj cena je uz uplne inde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě jen mrzí, že se ASUS snaží implementovat spoustu nových technologií, rozvíjí své portfolio, ale že mu na klasických ZENBook 's nefungují základní IO operace s Klávesnicí a Myší, to nikoho neštve. Frustruje to jenom uživatele těchto notebooků, kteří se dennodenně smiřují s tím, že jim touchpad najednou přestane fungovat, že se jim WiFi rozbije po té co se notebook probudí z režimu spánku, nebo, že při připojení externí klávesnice k nějakému ZenBooku to píííííšššššše obččččččas taktoooooo. Škoda mluvit. Jinak recenze kvalitní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi vědí, že většině jejich zákazníkům to stačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Huh zajímavé, na to jsem nenarazil, ale je pravda, že ty běžné ZenBooky jsem v rukou neměl, jen ten Flip S a pak tyhle DUO modely. Navíc nějak akčně touchpad nepoužívám, pro mě je etalon Logitech MX Master a Lenovácký TrackPoint, takže ty touchpady moc detailně netestuji, jelikož mě jejich používání frustruje.

U jakého modelu se to děje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka recenzovaneho stroje, tak klavesnice s absenci plochy pro opreni dlane je totalni a uplne NOGO.
Neco jsem se nacestoval jak spravne Karas poznamenal, asi by to moc neslo.
Pokud to nekdo kupuje "na stul", tak si asi nebude kupovat 14" s pajenou pameti a 3 USB portama a bez dedikovanych klaves HOME-END, PGUP-DOWN
Je to libive, ale jen pro nekoho bez zkusenosti.

Ze je to pro Content provider/tvoric obsahu - editovani videa zacina na 64GB a 8 jadrech. Lightroom a Photoshop 32GB - ok. Zatim. Takze tady to take nevidim moc ruzove. Navic dnes by misto AMD kupoval Intel as jen hodne velky fanboy nebo nekdo kdo nema o tom tuseni. Koukal jsem take dost vyjevene jak 45W 4800H nakopal zadek 300W Haswellu-E 5820K.
Takovyhle kousek by se tomu ctyrjadru urcite nepovedl.

Zamykani klavesnice se hodi na prenaseni s otevrenou obrazovkou (ruzne mereni atd.)

-----------
3 roky jedu na Asus ZenBook Pro UX550GE
NEGATIVA
Souhlasim, ze touchpad stoji za pikacku. Tak nejak se zvlastne, obcasne zadrhava, neda se namapovat klik stredniho tlacitka na dvojprst, nema scrolling oblast na scrolovani jednim prstem.
Mam pocit ze z nejakeho duvodu s tim Asus bojuje leta a neni mi jasne proc. Je to mozna 8 let co jsem zaznamenal divne poskakovani kurzoru mysi na Asus touchpadu. Tenkrat jsem radeji koupil Samsung (spokojenost). Ted jsem si rikal, ze po 5 letech to snad bude OK. Spletl jsem se.. Neposkakuje ale obcas vynechava nebo vyhodnocuje dvojprst jako trojprst nebo jednoprst (misto skrolovani klik).
A pokud si myslite... - ne - lzicky se mi na hrudnik nelepi ;)

>>>Prosim - zkusenosti ostatnich s Asus touchpady ?

USB radice jsou nejake - divne.. Dostal jsem se do stavu, kdy 3 ze 4 portu bezely na USB 2.0 rychlosti. Z toho jsem se dostal odinstalovanim zarizeni, vypnutim na 1min a pak OK.
Stejne tak pripojit orig. Sandisk ctecku do jednoho portu, ext. HDD do druheho a NVME s USB redukci do tretiho - porod nejvetsi. Vzdycky neco z toho nefunguje.

Thunderbolt 3 byl problematicky odjakziva. Alespon co se propojeni s QNAP NASem tyce. Nutne restart po spanku, vyndavani power kabelu a usb konektoru v urcitem poradi a podobne ritualy. Pak prisly bugy WE VIN 10 ktere to zneprovoznily na pul roku uplne.
TB3 - jiz nikdy vice. Presel jsem na 10G-bit. Nazdar.

Ctecka SD - zaznamenal jsem problemy s Sandisk Extreme, Samsungy bez problemu. Rychlost neurazi, ale nenadchne. (~40MB/s ?)

POZITIVA
> Display - kvalitni 4K Potreboval jsem neco na cem budu schopny zhodnotit obsah videa na miste. Sednout vecer na plazi a podivat se na to co clovek natocil - super.
> Je velmi kompaktni. Nacestoval HODNE, vcetne dalkovych tras na motorce v Asii a drzi vpohode.
> Klavesnice - OK, bez problemu. Osobne preferuju DELL.
> CPU - hodne se to dnes posunolo, ale v 2017 nic lepsiho nez sestijadro nebylo. Jde to, hreje to, v nejblizsich dnech budu aplikovat tekuty kov.
> celokovove provedeni
> vizuelne vypada po 3 letech jako novy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně ty DUO modely přijdou vhodné pro někoho kdo je cestující freelancer, ale ne na pláži, má prostě nějaký stůl či jiný prostor ála kancelář, kde třeba kempí několik týdnů nebo něco takového.

Rozhodně to není dobré na práci v letadle, já se tam mačkám i s malým Latitudem E6230 a je to dost na hraně :D

Jinak některé notebooky mají čtečky SD karet připojené přes USB a někdy je to dokonce jen USB 2.0 :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

do lietadla max 12" model

tak mam aj ja sd citacku. 2x USB 3.0 (klasicky A konektor) a citacka na USB 2.0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě jsem si video pustil místo čtení článku :-/
- Velmi souhlasím s mínusem za podložku pro zápěstí a ergonomii. Mohli přibalit předložku.
- Takto velký nad-klávesnicový displej se mi zdá zbytečný. Víc se mi líbí pomalejší změna cestou Apple Touch Baru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jéje, to jsem smutný, to video mělo být jen takový doplněk :D

Ad předložka, během nějaké té představovací akce argumentovali myslím tím, že je to menší a přenosné a není to potřeba.

Touch Bar je něco jiného, ten sebral řadu F1-F12 kláves a má tam dotykové cosi, tohle je sekundární panel, který je IMHO o dost užitečnější, ale záleží hodně na use case, není to pro každého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som tiez pozrel video, tych stranok clanku sa mi videlo moc. pozrel som si uvod a 3., 8., 9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se stane, když připojím externí monitor a zvolím duplikovat obraz? Bude zobrazen i druhý displej společně s tím hlavním na externím monitoru? Nebo vyskočí dialog s tím, že Windows mi nabídne jestli duplikovat jeden či druhý?
Jestli jsem tuto informaci někde přehlédl, tak se omlouvám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá otázka, ale tipuju, že se bude duplovat ten primární panel a ScreenPad+ se buď vypne, nebo bude v extend režimu, tj. bude chodit dále jako další displej. Což jde ve woknech nastavit. Co wokna zvolí jako default jsem nezkoušel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na externí monitor bude duplikovat obraz z primárního screenu, tj. ten normální displej na notebooku (ne ten malý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čau, to vypnutí klávesnice je dobré, když kreslím/píšu na menší display, kvůli opření ruky. Čímž nemohu souhlasit s WIFTem, že dotykovost je navíc. Naopak je to důležitá funkce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je pravda, nejprve mi to přišlo dost zvláštní, ale dává to smysl.

Dotykový displej je u tohoto typu notebooku naprostá nutnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

video super, chcelo by to viac takychto videorecenzii a hlavne z vlastneho alebo DIIT studia, drzim palce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost, test smart access memory ve hře Troy
R5 2600,X470,Vega56
4x test
https://ctrlv.cz/9sqv
---
Závěr ?? SAM pozitivně působí na mrzácký ramky 2400MHz 17-17-17

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak v tom je rozdiel 0.00hovno..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahojky, co presne v praxi znamena toto:

"Upozorním však, že TB4 řadič je zde jeden a oba dva porty sdílí konektivitu čtyř linek PCIe Gen3."

Diky za vysvetleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud připojíte jedno TB zařízení, konektivita bude činit standardní čtyři PCIe Gen3 linky, pokud však připojíte ještě druhé zařízení do druhého portu, bude se konektivita dělit mezi oba dva porty, tedy každé zařízení bude připojené přes dvě PCIe Gen3 linky, což sníží výkon podle toho co připojíte, nejvíce to bude vadit u eGPU boxů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to znamená, že plnou rychlost TB4 budu mít vždy jen u jednoho portu. Jak to teda bude u nabíjení? Když budu notebook napájet přes jeden TB4, rychlost druhého bude...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se připojí adaptér, tak se použije jen Power Delivery a žádná konektivita se nepoužije. Pokud se připojí USB-C dok co není TB, tak se maximálně tuneluje DP a USB + PD a PCIe linky zůstanou relativně volné. TB dok si vezme všechny dostupné linky, při použití obou portů bych čekal režim x2x2

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.