Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HP ZBook Firefly 15 G7 - aneb lehká pracovní stanice s UHD LCD na cesty

Po otevření notebooku se nám naskytne pohled na displej, v testovaném kusu bydlí UHD(3840x2160, ne není to 4K, je to UHD, byť sám občas používám termín 4K v kontextu UHD rozlišení, fakt dík výrobci televizí, nejdříve propagace HDMI, různých "HD" nesmyslů a teď tu máme zase různé termity ohledně rozlišení, grrrrr;poznámku smazat ve finální recenzi) panel…

Že by se poznámku nepovedlo zavčasu smazat? ;-) To nevadí, plně souhlasím, je v tom tradiční marketingovej bordel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

3840x2160 je de-facto 4K. UHD 4K
4096x2160 je DCI 4K a podporuje jej velmi, velmi mala cast monitoru a kamer.
Asi zrejme proto, aby se "Digital Theater" mohli prsit, ze maji o 6.6% sirsi obraz. Takze se to natoci, samozrejme s bezpecnym okrajem, ktery se pak v postprodukci ostrihne a 90% lidi nikdy nevidi tech natocenych 6.6% okraju.

Existence toho standardu ma asi stejny smysl, jak DCI 4K 48fps misto 50fps (coz je take traga).
Takze je neustale problem mezi 24fps a 25fps a 30fps a 50fps a 60fps.
Jediny vysledek tohoto bordelu je, ze cukaji svenkovane zabery diky tomu ze se vyhazuji nebo vkladaji jednotlive snimky, nebo to cuka vsechno a hrde se tomu rika "cinematic look". Pritom vetsina TV, 90+% PC monitoru bezi na 60Hz a logicky dava smysl tocit ne ne 48, 50 ale na 60fps.

Jeste vetsi traga je NEOBHAJITELNE rozhodnuti vytvorit normu BT 709 pro televize, ktera se od sRGB (na ktere jede 99% vsech monitoru) lisi JEN prubehem gamma krivky.
Udajne to bylo za ucelem vytvoreni stejne atmosfery u TV a PC, pricemz se predpokladalo, ze na PC se kouka v jasnejsich mistnostech nez na TV (je treba na TV prehravat material "tmaveji"). Proste - jdu zvracet...

Vysledkem tohoto >nepristupu< je, ze temer vsichni kdo koukaji na videa na vida na PC (a nepouzivaji color management), tak vidi jine prubehy jasu nez ti co si to pusti na TV. Alespon pokud nemaji TV kde se da nastavit gamma 2.2. Ruku na srdce - "kdo na to ma" ehm, "kdo o tom vi" ?
Inzenyri jsou nepoucitelni a odmitaji se ridit principem KISS - keep it simple, stupid.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že toto není problém inženýrů, ale těch, kdo to prosazují/marketují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem Resident Evil s BT 709 je víc strašidelný jak je to tmavý : - D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nazyvat dneska cokoliv co je postavene na "U" derivatu Skylake se 4C/8T pracovni stanici, v dobach, kdy je tady neco jako Renoir 4700/4800U a s primhorenim obou oci i TL-U, mi prijde ponekud nestastne :))
To neni nic proti recenzi jako takove.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to entry-level pracovní stanice s lepší podporou, managementem, profi GPU. Ale ano, nějaký osmijádrový Ryzen by tam slušel více. Lenovo jeden takový model má, ThinkPad P14s, od T14s se liší tím, že má ty ISV certifikace, jinak je to víceméně to samé :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netolerovatelné. Nemám nic proti zastaralým, nevýkonným a žravým CPU, ale musí být levná! Musí!!! Tento notebook stojí minimálně cca 30 tisíc Kč. Ne a ne.

Dej si do jara voraz a/nebo testuj jen skutečně nové výrobky. Všechno s 10. generací Core už nestojí za námahu. Jsou to známé výrobky s dobře známými vlastnostmi co se prodávají jenom ze setrvačnosti a díky malému objemu 7nm výroby. I když jsem neobjektivní fanda AMD, tak to není výzva ignorovat Intel, jen se šetři až se od nich objeví něco co má novou architekturu nebo nanometry. Začni s punčem a cukrovím už dnes - workholismus pak zmizí sám.

Kdyby neexistovalo AMD, tak bych při nabídce tohoto notebooku napsal: Děkuji bohu i za idiotský marketing Applu, protože to co předvádí HP (a další výrobci notebooků)+Intel je nesnesitelné. To je jak za komunistů, jen s tím rozdílem, že nezbylo ani to jediné poslední plus - při koupi o něco horšího výrobku zůstaly prachy ve státě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi tu sedělo nějakou dobu nazpět, co se týče Intel based notebooků, aktuálně čekám, kdy se objeví nějaký Tiger Lake. Ale bude ještě recenze s Intelem deváté generace, nicméně ten notebook je extrémně specifický a není to jen o CPU.

Co se notebooků týče, mám tu ve frontě konečně ThinkPad L15 Gen1 a ThinkPad P14s (první oficiální mobilní WS s AMD CPU). No a taky doufám, že se někdy zjeví ten Schenker VIA PRO 15.

Teď je spíš trolling ten, že je spousta nových Ryzenů a nějaké nové grafiky, takže notebooky jdou lehce do pozadí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I v téhle „zbytečné" recenzi jsem si našel užitečné informace, je to fakt jen o neplýtvání tvých sil a času. Já bych za něj nedal ani 25k, přitom jsem si teď našel, že stojí cca 40 tisíc. Procesor to extrémně shazuje, jinak pěkný stroj (nvidia ten linux vyladí nebo je problém jinde)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 30K dostaneš od HP prakticky stejný Elitebook 850 G7, jen grafika má standardní GeForce firmware a ovladače. Tedy musíš si jej objednat na míru, jelikož skladové sestavy mají jen základní tragický FullHD IPS s 250 nit podsvícením.
A nebo si můžeš ve stejném těle objednat Renoir pod označením 855 G7, ale tam jsou jen plné USB-C, ne Thunderbolt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemelo by byt "2 sloty na RAM" v sekci zaporu?

Protoze trida mobilnich workstation se prave lisila i tim, ze slo osadit 4 pametove moduly (2ch s 2DPC), napr. Lenovo W540, ThinkPad P53, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, HP to má také u plnohodných těžších mobilních WKS, jenže toto je lehká varianta, defakto je to profesionálnější verze EliteBooku 850 G7, HW je stejný, jen jiný certifikovaný FW, a jiná barva chassis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je entry level pracovní stanice, čtyři sloty jsou spíše ve vyšších modelech. Nicméně i tak zde lze osadit 64GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt lepší než žádnej slot a RAM připájená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase power button na klavesnici? Ok, nemusim ani recenziu citat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice je to IMHO krok zpět, ale má výrazně jiný stisk, než ostatní klávesy, a samozřejmě má delay, takže nechtěné vypnutí je nepravděpodobné. Zatím si nikdo na to moc nstěžoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diki za info. Pokiaľ sa inak stláča a je tam delay, tak to čiastočne eliminuje nevýhodu.

Co by ale človek za to dal, ak by tam power button nebol a ušetrené miesto by sa rozdelilio na medzery medzi skupinami Fkeys po 4. Tým pádom by sa dalo bez pozerania na klávesnicu nahmatať F5, F9... Kto robí s sw kde sa Fka veľa využívajú pochopí. (napr Visual Studio)

Osobne by som bol ochotný priplatiť aj 10-20% ceny notebooku za retro klávesnicu na ktorej sa dá dobre robiť bez pozerania sa na ňu, aby to nebol homogénny obdĺžnik na štýl macbookov

Posledná dobrá klávesnica od hp ktorú som mal bola 6450b

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom všem souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne:

Negativa:

-Quadro P520 bez grafickych vystupu? rozhodne nebrat, HDMI 1.4b je archaicke(je rok 2020!)
-Jenom dva sloty pro DDR4 RAM? pak to neni zadna pracovni stanice ale classic verze
-Chybí RJ45 a čtečka SD karet, tak necht to jde otevrene do prdele, jo jeste dokupovat redukce
-zadna moznost dalsiho M.2 SSD, ano? nech si to strci do zadnic!
-jenom 65W USB-C napájecí adaptér, nechapu proc?...(95W je za tradicni HP tucny priplatek...)

Pozitiva:

-Fyzická krytka webkamery, to ocenuji!
-Windows 10 Pro, jedina pouzitelna verze 10!, Home nema smysl resit ani provozovat...

Pohlidejte si:

-Je to archaicka generace cim dal mene konkurencniho vyrobce x86 procesoru intel

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má to 2 Thunderbolty, takže celkem 3 digitální grafické výstupy. Opravdu nevidím problém, HDMI 1.4 na projektor stačí.
Ano, je to defakto jen certifikovaný verze EliteBooku, naprosté většině uživatelů to stačí.
Chbějící RJ45 je fail, dost na to nadáváme, bohužel je to trend prakticky u věech značek... Přenos přes SD karty také ustupuje...
K čemu nutno další M.2?
Adaptéry jsou v každé sestavě, klasický HP adaptér s napájecím konektorem od HP stojí pár set, což snad není nic šíleného. PPřesněji doporučená cena toho 90W je 799 s DPH.

AMD WKS od HP budou snad po novém roce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díkes za přidání kapitoly o linuxu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stále ešte nebola recenzia na NB s R7 4700U? Ako to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se vyrobí, to se prodá, objednávky 2 -3x převyšují dodávky, tak asi výrobci necítí potřebu je nějak propagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekám už několik měsíců, nicméně bude recenze ThinkPadu L15 Gen1 s Ryzenem 7 Pro 4750U :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Karáš: Zkoušel jste CapFrameX? Teď jsem jej nainstaloval a je to super! Když jsem dělal benchmarky (doma na koleně, zdaleka nic propracovaného), tak jsem během těch desítek hodin, strávených koukáním a zpracováváním výsledků, snil o něčem takovém... Prostě perfektní!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.