Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Intel Core i5-12400F a ASUS ROG STRIX B660-G GAMING WIFI

moj prvy 12400, ktory som skladal a mam ho zapisany v testovacej databaze mal s boxom 59°C v CB20. Bolo to kratko po ich vydani, ked sa zacali predavat, niekedy zaciatkom roka. V zime tu mavame teplotu okolo 19°C. Posledne 3, ktore sme skladali tento mesiac mali 95°, teplota v lete tu je 28-29-30°C => box nieje dostatocny na tento procesor, dolozit lowendovy fera5 a je pokoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je způsobeno rozdílným default nastavením jednotlivých desek.

Některé v defaultu jedou podle specifikací a víc než 65W tomu procesoru pustí jen na několik sekund - to ten box chladic zvládne,
jiné desky Intel specifikace ignorují a nechávají procesor bez omezení což box chladič úplně nedává.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to si nemyslim, to prve bol asus b660, model konretne neviem, a tie 3 teraz je H610

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nedošlo tam k nastavení 125W power limitu? Máte správně nacvaklý ten chladič? Ty nové plastové kolíčky jsou ještě debilnější, než na těch starších a jde hůře na první pohled poznat jejich orientaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Limit mám nastavený na 4 kW,.ale viac ako 83 W neberie ani v Prime95, inak pod 78 W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nema to mala jadra, je to naprd <konec sarkasmu>
:))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba by mohl Intel přidat časem ještě třetí úroveň ještě úspornějších jader, nějaká opravdu Atom based, třeba 16 takových :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nekde byl nejaky drb, ze neco takoveho presne udela u Meteor Lake :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

CZC:
AMD Ryzen 5 5600 - 5 089 Kč
Intel Core i5-12400F - 5 219 Kč
AMD Ryzen 5 5600X - 5 690 Kč

Asi budu potřebovat vysvětlit ocenění Great Value.
Ať dělám, co dělám, AMD mi vychází lépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě tedy AMD nevychází lépe, záleží jak si člověk prokalkuluje náklady na RAM a MB. Vidím víceméně stejnou spotřebu v idle/ffmpeg a výkon v ffmpeg, odpovídající cenovým proporcím těchto tří CPU. Tedy nevidím, že by procesory od AMD byly nějak lepší než tento Intel. V současnosti je to tedy "great value", samozřejmě s dodatkem, že i oba ryzeny jsou "great value". Samozřejmě kdo upgraduje v rámci stávající AM4, půjde po ryzenu. Kdo kupuje komplet nové, může klidně volit 12400F, je to srovnatelně dobré CPU jako 5600(X), akorát a priori není pro mrtvou DDR4 platformu (pokud člověk cíleně nepůjde po DDR4 desce).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Situace je zrejma, 5600 je levnejsi a mimo hry stejne vykonne, ve hrach pak mene vykonne o stejny rozdil jako cena proti i5-12400F. 5600X je pak drazsi a vykonejsi.
Desky pro AM4 jsou levnejsi, ale ikdyz to pomineme, tak nerozumim tomu "great value". Ta nalepka by preci byla vhodna prave tehdy, kdyby prinasel skvelou hodnotu nad ramec prime konkurence, ale my z testu vidime, ze neprinasi.
Pokud je to cena za spickovy vykon ve 30 s testech doprovazeny vysokou spotrebou a ohrivanim okoli, tak si ji zaslouzil a na to jsem se zeptal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" akorát a priori není pro mrtvou DDR4 platformu"

Akože DDR3 je mŕtva platforma? Pokiaľ niečo funguje, nemôže to byť mŕtve.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pokiaľ niečo funguje, nemôže to byť mŕtve."

To že niečo funguje automaticky neznamená že nemôže byť mŕtve. Napríklad diskety, VHS kazety a atď.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Diskety, VHS kazety sa dnes už bežne nepoužívajú. Takže tie sa dajú považovať za mŕtve. DDR4 sa ale ešte stále veľmi používajú a DDR3 sa tiež ešte dosť používajú. Nie sú mŕtve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasil bych, až na tu "mrtvou" DDR4 platformu. DDR4 ještě mrtvé není a minimálně rok ještě ani nebude. A pokud se bavíme o "value" segmentu, tak mi při vší snaze platforma DDR5 nedává smysl, protože na DDR4 postavím sice možná o pár nevýznamných procent pomalejší sestavu, ale úspora bude znatelná.
Volba DDR5 by dávala smysl pro "upgradery", jenže zase z 12400F není zatím kam upgradovat (maximálně na budoucí 13th gen, pokud Intel dodrží co slíbil, ale zase se tam mixují ty E-nepodarky (paradigma), takže to je s velkým otazníkem) a tedy bych to zatím bral s velmi velkou rezervou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DDR4 byly ukončeny dnem vydání DDR5. Já přešel na Alder tak byly DDR5 i přes vyšší cenu jasná volba - až budu příště měnit desku tak RAMky zůstanou a ušetří se.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jake parametry maji ty DDR5 co jsi koupil (frekvence/casovani) a za kolik?
Jinak to jestli jsi usetril je diskutabilni a zalezi za kolik se ekvivalent DDR4 prodaval v te dobe a potom za kolik by jsi koupil nove DDR5 pri upgradu z AL v budouctnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem na to myslel ale až v budoucnu budu pořizovat něco jiného tak paměti jen přehodím lhostejno jestli půjde o Intel nebo AMD. Mám základní 4800MTs CL38 48GB, s tou kapacitou se vystačí ještě dlouho.
Ceny mohou jít jak dolu tak i nahoru, záleží co se kde semele - ale já už mám své doma bez starostí.
Zatím pro mě ultra vysoké frekvence v OC ani extra nízké latence význam nemají, využije to jen několik málo aplikací které se rozhodně nepoužívají denně.
P.S: ale nekupoval jsem je od nuly, část nákladů pokryl prodej předchozích 2x16GB DDR4 3733MTs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze tak jak pises, to ani nahodou nefunguje!

Koupil jsem si Skylake hned pri vydani i7, pameti 2400, vyssi snad ani nebyly. Tusim snad 2666, ale ty byly drahe. Pak jsem poridil Ryzen 3800X, stale byly aktualni DDR4, ale pameti ani nahodou nestacily, takze jsem investoval do novych 3200.

Takze asi tak, koupis DDR5 ted a za 3 roky budou mit uplne jinou frekvenci a budes je potreba upgradovat za nove.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože AMD čipy potřebovaly vysokou frekvenci, Intely nikoliv takže by jsi vystačil dál. Nepředpokládám že dokud nebudou nyní navržené samsungy 7200MTs 1,1V za běžnou cenu by byla nutnost upgradu a zvlášť na Intel čipech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DDR4 byly ukončeny tak maximálně ve tvé hlavě. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

platí všude že když přijde nástupnická technologie tak předchozí se jen doprodává ikdyž to může trvat roky, ale dnem uvedení do prodeje nové verze je bezperspektivní, netuším co na jednoduché logice nechápeš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ani nie. Stare formaty stale idu, akurat v ovela mensich nakladoch. Cize DDR4 sa bude este dajme tomu rok-dva bezne vyrabat, vyrobne kapacity sa budu preklapat na DDR5 len postupne. S tym pojde ruku v ruke cena, ktora bude klesat. Az kym vyrobne kapacity neostanu tak nizke, ze sa budu udrziavat len pre ucely servisu kritickych zariadeni, ktore z lubovolneho dovodu nemozu byt upgradovane. Vtedy sa mozno budu za sialene ceny dopredavat skladove zasoby.

Koniec koncov ani mainstream DDR3 dnes, roky po tom, co je ta platforma obsolete, stale nie je drahsi oproti DDR4 mainstreamu. Samozrejme, rychlosti su niekde uplne inde, ale who cares.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jednoduše - vývoj DDR4 skončil a jako první zmizí z pultů po vydání AM5 ty vysokotaktované modely až postupně zůstanou jen podle JEDEC standardu jako to bylo u DDR3 kde nakonec byly max. 1600Mhz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jednoduseji...
Vyvoj skoncil se nerovna vyroba skoncila, pouze se bude postupne utlumovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen píšeš to co já, kde je rozdíl. Utlumí se výroba a budou se dělat jen standardizované paměti podle specifikací JEDEC, oc modely vymizí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lenze ten utlm nenastane zo dna na den. vlastne, ak by mal nastat, tak sa bavime o niecom, co sa uz stalo. no a DDR4 sa stale veselo predava dalej.

tak ako za ery DDR4, vyroba bude proste sledovat dopyt. ten nezanedbatelne klesne, takze ostanu vo vyrobe len typy, ktore vyrobcovia maju sancu predat. takze tipujem, ze ostanu prevazne modely, ktore budu taktovane do rychlosti, ktore este ryzeny daju. potom, ked sa zaujem o tie pamate utlmi este viac, mozno vyroba skonci iba na JEDEC specifikaciach, ale to to uz asi nikoho nebude realne zaujimat.

Ak bude AMD AM4 drzat ako lowendovu platformu este nejaky ten piatok, tak ustup DDR4 nebude zdaleka tak dramaticky. Plus stale je mozne, ze budu existovat kupcovia DDR4 vo vodach upgradovacov, ako napr. ja. Ja mam stale s DDR4 a AM4 doskou kam ist.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karáši, to přetaktování není přes BLCK ale BCLK (jakože "Base CLocK"). Trochu mi to trhá oko :)

Jinak díky za fajn recenzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AAAAAAAA to je mega fail a nějak mi to totálně uniklo. Mělo by to být opravené a budeme se tvářit, že to od začátku bylo správně :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo ukazuje coretemp? Alebo ho nikto na meranie spotreby nepoužíva?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CoreTemp nepoužívám, ale můžu zkusit, až seženu nějaké DDR5 paměti. Deska s CPU mi zatím zůstala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super. Na spotrebu 5GHz non-K i5 sa tešíííím. Škoda, že moja Prime B660M-A OC položku nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.