Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen6 - nejlepší ultrabook na trhu?

Pár poznámek. Dokovat jde i přes USB-C nebo thunderbolt monitory - například Lenovo X1 nebo P27h.

Cena taky není až takový overkill, mám verzi bez dotykového displaye, s 8GB RAM, i5 a SSD 512GB, nakoupený za nějakých 28 000 bez DPH - to je cena podobná za podobnou konfiguraci Tčku. Na lenovoshopu jsou vždycky nějaké konfigurace za zajmavé ceny, teď je tam slevněná konfigurace s UHD displayem.

Jinak notebook je super, má pár mušek. Touchpad po probuzení ze spánku nebo hibernace občas velmi špatně reaguje, pomůže jenom restart. Připojování USB-C monitoru není úplně spolehlivé a občas jej člověk musí připojit - odpojit cca třikrát, než se podaří protlačit obraz na monitor. Po zavření víka se klávesy dotýkají LCD, takže se display ušpiní od nečistot z klávesnice - zůstanou na něm svislé čárky, je potřeba častěji vyčistit. No a kvalita provedení je super, kromě rámečku displaye z pohledové strany - ten tvoří něco jako tlustší izolepa.

A v článku je špatně verze HDMI - jsem si skoro jistý, že žádná X1 nemá HDMI 2.0, protože jej UHD630 neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě ta cena přijde také OK, obzvlášť pro firmu.
Touchpad jsem moc nepoužíval, takže jsem na takový problém nenarazil, novější BIOS nepomůže? Otisky kláves na LCD jsem zatím nepozoroval, ale měl jsem to v rukou relativně krátce.

To HDMI jsem nějak přehlédl, je tam HDMI 1.4b, opravím to. Díky za upozornění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechno mám nejnovější a touchpad stále zdechlý. :-(

https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-X-Series-Laptops/X1-6th-Gen-touchp...

Jedná se na 100% o softwarový bug, protože to řeší restart. Ale aspoň mě to přiměje naučit se používat TrackPoint, už mu pomalu přicházím na chuť. Jenom mi přijde divné, že to Lenovo neřeší, vždyť X1čku musí používat všichni jejich manažeři. Leda že by měli MacBooky.

Otisky kláves přijdou. Prsty jsou trochu mastné a tak je cesta prst - klávesnice - display jen otázkou času. :-) Obzvlášť když se notebook neustále přenáší. Ale žádná hrůza, horší než umatlaný dotykový display to rozhodně není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem teď zkoušel použít touchpad a funguje jak má. ThinkPada jsem uspal do RAM, za chvíli probudil, pár minut používal a touchpad je opět v pořádku. Tak jsem to ještě zahibernoval na SSD, poté probudil a pořád funguje v pořádku.

Nicméně už tam není tovární instalace, já mám takový zvyk, že každý nový ntb raději přeleju čistou instalací woken, nebo tam naleju custom image.

Takhle na recenzi typicky použiju instalaci od výrobce, ať je to takový ten out-of-the-box experience, ale pak to reinstaluji. Zkusil bych přes Lenovo Vantage zachrochtat aktuální BIOS a drivery. Dále mě napadá, že co se týče nastavení touchpadu, Windows 10 mají mnoho možností, možná si zkusit pohrát s citlivostí? V jakém OS a v jakém buildu se vám to děje? Když odinstalujete driver touchpadu, tak to pořád zlobí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde, že prostě uspání/hibernace proste nefunguje, tak jak má. Občas blbne touchpad, ale každopádně se po pár probuzení notebook začne být pomalý a nepoužitelný. Jinak Touchpady na Thnikpadech mi prijdou strašné... zlatý Dell. A připájet RAMku natvrdo u top modelu? Hmmm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem tam přeinstalovával kde co a nic dlouhodobě nepomáhá. Chyba se nevyskytuje vždy, šance na zdechlý touchpad po probuzení z hibernace je tak 50%, pak je ještě tak 20% šance, že se touchpad během pěti minut zbrchá a funguje nadále normálně.

Já myslím, že je tam nějaký renonc s nějakým firmware powermanagementu.

Jinak mám Windows 10 Pro 1803 instalované z USB média a ISO od Microsoftu, ne Lenovácké. Třeba to bude v 1809 vyřešené (ha ha).

Asi to budu vypínat místo hibernace, on ten start je srovnatelně rychlý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HD 630 sice HDMI 2.0 neumí, ale výrobce často montuje do zařízení přechodky DP 1.2 -> HDMI 2.0.
Takže ikdyž daná grafika nativně neumí HDMI 2.0, nemusí to být problém.

Edit: Tak se na to fakt Lenovo vybodlo a 4K řeší jen přes TB/C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Měl jsem to připojené k 3440 x 1440 monitoru, který HDMI 2.0 na 100% má, ale naběhlo to myslím na 48Hz. Což je na druhou stranu fajn, na minulém notebooku to naběhlo ve 30Hz a na těch ~45 jsem musel kamsi vkládat jakési hackerské modeline stringy nalezené googlem kdesi na internetech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3440x1440 lze dokonce rozběhat i na staré Intel HD 4000, což mě překvapilo. Nicméně pouze skrze DisplayPort a jen 30Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, to HDMI je fakt jen 1.4, zbytek je prostě skrz TB nebo USB-C, asi se prostě počítá s tím, že uživatel bude mít nějaký TB dok, což dává celkem smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to pěkně, ale zůstanu stále u své T460s, nevidím důvod k upgrade. RAM mám dokonce víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fn v lavo dole.
Zato by mal byt kriminál.

A tie teploty cpu. Rofl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, dává Lenovo do biosu možnost prohodit klávesy FN a ctrl.
Nejspíš to přijde jako hovadina i jim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zmiňuji v článku, že je to možné přenastavit v BIOSu nebo v Lenovo Vantage. Já to třeba vnímám jako industry standard, který nastavilo kdysi dávno ještě IBM a ostatní to mají špatně (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dát dnes do notebooku DDR3 není na 3 hvězdy, ale na Deep in something else ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle jsou LPDDR3, je to krapet jiný typ pamětí, než klasické DDR3 či DDR3L, mimo nižší napětí mají pár dalších triků v rukávu na snížení spotřeby + jednou na 2133MHz efektivně a v dual-channelu. V podstatě všechny notebooky tohoto formátu používají LPDDR3, LPDDR4 se myslím zatím nepoužívají nebo ještě nejsou na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ethernet přes redukci? A to má být profi zařízení? Achjo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá. Kdyby to mělo být profi zařízení, tak to má dva plné ethernety v těle, kromě HDMI taky velký displayport, šest USBček, dva COMy, aspoň jedno LPTčko, MCM grafiku, čtyři sloty na paměti a patici minimálně na ThreadRipper.

Toto je ultrabook, takže ethernet přes adaptár je v této třídě obvyklé řešení. Druhou alternativou v této třídě je nedávat tam ethernet vůbec a nechat se připojit přes WiFi nebo USB-C síťovku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase je pravda že tady jsou i další Thinkpady, třeba ta T480... to máš recht... Ale třeba taková fičura jako má Fujitsu U904 by byla fajn :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, viděl jsem to v praxi a dávám tomu životnost asi tak tři minuty "práce" mých dětí. :-) Ale možná se pletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na Elitebooku takovou plastovou výklopku, ta vydržela jenom cca 2,5 roku, a bez ní tam kabel nedržel... ale aspoň něco. Kolega s macem furt musí tahat různé redukce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty výklopky, tam je někdy trolling, když je moc silná pružina ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo, trvalo mi, než jsem dostal ten správný grif :) Aktuálně pokukuju po 830 G5, a ten má výklopku taky. Tak jsem zvědav, kolik ta vydrží :) Ale aspoň takhle, je to elegantní, tenké a funkční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ten rozkládací konektor není mechanicky odolný. Nebo minimálně to tak nepůsobí, zkušenosti s tím nemám, ale předpokládám, že když se omylem za kabel zatahá, celé se to rozbije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak když už nic, je tam pořád opravdová PCI-E síťovka a ta redukce tahá ven jen dráty, ono v takhle tenkém zařízení to moc lépe udělat nepůjde. A je to pořád lepší než USB ethernet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.