Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: MSI GP66 Leopard 10UG-471CZ - dostupný hráč s MUX čipem

Dnes se podíváme na nový herní přírůstek společnosti MSI v rozumné cenové relaci a to včetně MUX čipu pro maximální výkon dGPU.

Jak jsem zmiňoval na začátku článku, nově testuji herní výkon i v 2560x1440 rozlišení a to tak, že připojím daný QHD monitor přímo do notebooku, ideálně na výstup dGPU, aby došlo k využití přímého spojení a navýšení výkonu, interní LCD pověšené na iGPU vypínám. Zde se situace lehce obrací a Ryzen s RTX 3080 vítězí ve všech testech, nicméně i tak nabízí MSI GP66 Leopard velmi dobrý výkon. Narazil jsem však na dvě podivnosti, při testování Deus Ex Mankind Divided se GPU podivně podtaktuje a výkon je mizerný, na interním displeji toto nedělá a nepřišel jsem na to jak to vyřešit. Také mne překvapil nižší výkon v GTA V, ale zde nejspíše úřaduje slabší procesor.

graph-46

graph-47
graph-48
graph-49

Metro Exodus

Metro Exodus nahrazuje Strange Brigade, jelikož se jedná o lehce náročnější titul a navíc podporuje RTX+DLSS efekty.

graph-50
graph-51
graph-52
graph-53

 

 

World of Warships 0.9.3.0

World of Warhips testuji za pomoci replaye hry, který jsem před nějakou dobou odehrál s japonskou letadlovou lodí Kaga. Monitoruji FPS od desáté vteřiny před startem bitvy a vyrobil jsem i veselý graf s průběhem. Tato bitva trvá patnáct minut, takže se notebook zahřeje, maximální FPS mají horní strop 999, to je potřeba ručně nastavit v konfiguračním souboru engine_config.xml, ve kterém je třeba upravit řádek <maxFrameRate>75</maxFrameRate>, bohužel po každé aktulizaci hry se tato hodnota přepíše na defaultních 75 FPS, což je celkem otravné. Hra, kterou testuji je ve verzi 0.9.3.0 a testuji s presetem Maximum, FXAA je vypnuté, nechámvám ale zapnuté 2x MSAA. Jak bitva vypadá se můžete podívat na videu na YouTube, byť varuji, že přehrávač odehraných her občas dělá podivné věci s kamerou a divně cuká s letadly při jejich akceleraci, s tím však nemohu nic udělat.

graph-54

 

The Witcher 3

Zaklínač Geralt pořád žije, přestože se jedná o hru z roku 2015, je pořád relevantní, mnoho lidí navíc W3 ani nezaplo a tak je může zajímat jak hra běhá na novějším hardwaru. Testoval jsem na vysoké detaily, přičemž jsem vypnul NVIDIA Hairworks. Testovací scénář je pak poměrně jednoduchý, testuji v rámci datadisku Blood and Wine v malebném skoro až Monty Pythonovském Toussaintu. Na náměstí naskočím na Płotku, která se spawnuje skoro až náhodně a poté se cvalem projedu až do paláce, kde pak z koně seskočím a přeskočím zábradlí zpět do města. Nejedná se tedy o nějaké bojové nasazení, spíše takovou prohlídku městem. Nevýhodou je, že různí občané města se generují víceméně náhodně, takže každý test může vyrobit trochu jiné výsledky.

graph-55

 

DOOM Eternal

DOOM Eternal je tento rok očekávanou novinkou a řekl bych, že hra překonat DOOM 2016 nezvládla, nicméně i tak jsem hru přidal do testování. Ve Vulkanu je na monitoring FPS a dalších detailů velmi užitečný nástroj OCAT, ten však na MSI Alpha 15 nefungoval při využití Radeonu RX 5500M a netuším proč, s Vegou 10 Mobile fungoval normálně, ale na tom asi nikdo hrát nebude. I tak je hezké, že Vega 10 v CPU rozhýbe hru na nejnižší detaily a to na hratelných 50 FPS i ve FullHD rozlišení, což není vůbec špatné na iGPU.

Na ASUS TUF Gaming A15 OCAT funguje, alespoň občas, asi dvakrát se mi stalo, že se hra odmítala spustit, nehledě na to, zda jsem OCAT pouštěl před, nebo po spuštění hry.

Dalším problémem je absence benchmarku nebo nějakého systému replayů, rozhodl jsem se tedy zapnout cheaty a poskakovat s různými zbraněmi na mapě Super Gore Nest, kde je celkem dost nepřátel a díky cheatům je možné generovat výbušný SPAM, který počítač značně zatíží. Z OCAT pak vezmu průměrné FPS během hraní, bohužel se mi ne vždy podaří udělat úplně stejnou otočku, doporučuji tedy tyto výsledky brát spíše orientačně. Poskakuji v první lehce menší aréně, v koridorech a menších prostorách je výkon typicky výrazně lepší.

Testuji ve dvou nastaveních, na nízké detaily ve FullHD, kde se snažím vymáčknout co nejvyšší framerate, přičemž hra vypadá velmi dobře i při nízkých detailech, ty navíc v prudké akci člověk nemá moc tendence zkoumat. Také testuji s presetem High, který využije více jak 4GB VRAM, dynamickou změnu rozlišení mám vypnutou, stejně tak VSync.

DOOM Eternal běží na MSI GP66 Leopard naprosto úžasně, nečekal jsem nic horšího. Nově testuji i preset Ultra Nightmare, přičemž grafické karty s 6GB VRAM a méně zde mají smůlu, hra nedovolí toto nastavení pokud máte méně jak 8GB VRAM.

graph-56
graph-57
graph-58

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: MSI GP66 Leopard 10UG-471CZ - dostupný hráč s MUX čipem

Čtvrtek, 20 Květen 2021 - 13:29 | mph1 | Do roka je to ok - na zaruku. Mne se chvilku po...
Čtvrtek, 20 Květen 2021 - 10:32 | Karáš Svorka | Neboj, za rok se ti zlomí panty ;D
Čtvrtek, 20 Květen 2021 - 10:32 | Karáš Svorka | Klidně 30% + Ale velmi záleží jaký procesor je v...
Středa, 19 Květen 2021 - 19:48 | WIFT | Mno, když teď mám doma ten 16" Legion 5 Pro...
Úterý, 18 Květen 2021 - 19:12 | ork | Jak velky je bottleneck kvuli 4 PCIe linkam?
Úterý, 18 Květen 2021 - 15:20 | Artael | Test hezký, líbí se mi až bych skoro "řekl...
Úterý, 18 Květen 2021 - 13:34 | Karáš Svorka | Problém je v tom, že ty mobilní RTX 3070 a 3080...
Úterý, 18 Květen 2021 - 12:15 | ork | Me by prave docela zajimalo srovnani dGPU versus...
Úterý, 18 Květen 2021 - 11:53 | Karáš Svorka | TB3 eGPU plánuji testovat spíše s notebooky co...
Úterý, 18 Květen 2021 - 11:49 | ork | OK, diky za info Jen tak pro zajimavost - pri...

Zobrazit diskusi