Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: MSI GS65 Stealth Thin 8RF – tenký hráč s 144Hz IPS LCD

cize nedokaze to udrzat zakladnu frekvenciu ani 10 minut, zato to ma bez vytazenia grafiky 85 stupnov :) parada! kolko mi zaplatia ked si ten srot zoberiem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak základní frekvence je 2,2GHz a jen v CPU loadu to udrží těch 2,6GHz, takže lehce nad ten základ. Těch 85°C na GPU je během zátěže samozřejmě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

yop, pomiesali sa mi grafy cpu/gpu, cize je to este horsie, procesor ma 94 stupnov :) Gratulujem kazdemu co si to kupi, osobne by som taketo notebooky zakazal predavat.

edit: tak som pre predstavu odmeral teplotu po 10min prime95 na mojom desktope i7 4790 - 57°C pri 25°C v miestnosti. Frekvenciu drzi na 3800 pre vsetky jadra, zaklad je 3600. Vrtula (12cm noctua) sa toci 1200rpm. Chladic je cooler master TPC600 - 22€ alebo tak dako stal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je u Intelu pracovní teplota přece ;D

Jinak je jasné, že u desktop CPU máte s výrazně lepším chladičem lepší teploty, to není překvapivé.

Já z toho chlazení také radost nemám, přijde mi to jako největší problém toho notebooku, spíš mi přišlo zajímavé, že víc topí CPU, které má papírově nižší TDP oproti žravějšímu GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však ta teplota není na hranici throttlingu, 94 stupňů CPU a 85 grafika... Jaký problém v tom vidíte? Proč řešíte nějaké teploty. Výrobce není idiot aby dělal něco co se nemá, protože vám to pak bude muset nahradit, pokud se to podělá a to uričitě nechce. Takže záruku to přežije a cokoli navíc je bonus, stejně to za tu dobu bude morálně zastaralý stroj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze nieje idiot, nastavi chladenie na LTT aby si to musel casto servisovat a po 2 rokoch to odislo do kremikoveho neba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

buk na cesty?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi myslel "notebook na cesty"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děkuji za "překlad" Jakub P, ano.....myslel, reagoval jsem na "roob"...má pravdu (stejně jako "Jaroslav Čapek"..dodatek), jen jsem dal malou ironickou.....(chytří asi poznali, trouba ať si najde slovník....)..jen můj pohled na věc
B.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu k čemu tyto notebooky jsou. Měl jsem nějakou verzi MSI těsně pod 50K s nějakou I7 a bylo to dost k ničemu protože:

Teploty po chvilce vyletěly nahoru, CPU začlo throttlovat no a rázem jsem byl na výkonu obyčejného notebooku.
Tak jsem kupoval chladící podložky nějaký vakuový odtah a podobně a rachot to byl víc než slušný.
Takže jsem obětoval mobilitu a koupil si pořádné výkonné PC za 3/4 ceny s neporovnatelně vyšším výkonem a který je opravdu tichý.

No a koupil ultrabook na kterém si zahraju dejme tomu věci jako factorio, rimworld, ale třeba i civ6 nebo si lehnu doma do postele a streamuju to přes steam z velkého PC. Ale mám noťas na cesty , který vydrží x hodin...

Ještě dodám, že ten můj byl 15", možná, že u 17" to chlazení je lepší, ale vzhledem k tomu, že ty nové intely maj zrovna s teplotama celkem problém při přetaktování(mám 8700K a na něm dvoukilový hliníkový ingot :D ) a 1080 běžně leze přes 80 stupňů a to mám skříň ne zrovna levnou a dobře udělanou pro chlazení těchto komponent..) Ono když si vezmete tak už i ty paměti v tom high endu celkem topí a teď to smrkněte do tenkého těla noťasu, tam asi musí jít i ta životnost do kopru když je to furt horké, ne tak když tam máte kombinace SSD+ klasický disk, který nemá rád teploty nad 40 stupňů.

Toto se hodí pro pár lidí .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chladící podložky mi vždy přišly jako zbytečnost, na teploty to mělo vliv celkem minimální + se notebook zanesl prachem ještě dříve.

Jakou GTX 1080 máte? Přes těch 80°C mi leze akorát reference od Asusu.

Co se týče 17,3" notebooků, trochu jsem si zavzpomínal na nějakou Toshibu Qosmio, kterou jsem měl krátce zapůjčenou. Bylo to z roku 2008, notebook měl Core2Extreme X9100 a GeForce 9800M GT. Ta karta byla mobilní v tom, že měla snížený takt jádra snad o 100MHz a TDP snížené ze 105W na 95W. No a v Toshibě si řekli, že notebook musí být tichý a tak se GPU smažilo na nějakých 105°C(Vypínalo se to myslím při 125°C) a ventilátor jel pěkně potichu. Samozřejmě první umřelo GPU, celkem ta MXM karta byla měněná asi 3x. Otáčky ventilátorů samozřejmě nešlo řídit, takže parádní produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta podložka tomu pomohla třeba tak o 2-3 stupně, měla dva ventilátory, ale nejlíp pomohl ten odtah z těch průduchů , byla to krabička z číny a mělo to takové silikonové nástavce, které se přidělaly k tomu výstupu z ntb a "vysávala" ten vzduch co šel ven , no ale mělo to turbínku a ta dělala slušný randál. Prostě mít to v obyváku aby se druha osoba mohla dívat na TV nepoužitelné u náročnejších her.

Jo je to nějaka stara 1080 možná zrovna ten ASUS , ale teplota se dostane na 80-82 stupňů ať se děje co se děje a tam se drží , asi je tak nastavený ventilátor na chladiči, kdybych zvýšil otáčky už by byl slyšet moc :D Grafiky obecně snesou vyšší teplotu.

To mi připomíná jak byly ty řady ntb s nvidiema samostatnýma grafikama a po nějaké době co se zhoršilo chlazení , se odpajovaly ty čipy a řešilo se to vždy po půl roce troubou nebo horkovzduškou :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ty umírací NVIDIA karty, to byla hlavně řada 8000/9000. Užil jsem si dost legrace s Latitudy D630, z asi 30 kusů, ve všech alespoň jednou umřelo to Quadro NVS 135M, někde i 2-3x. Novější Latitudy E6400/E6500 s tím problém namejaí.

Taky mě tehdy zaujalo, že ThinkPady T61/R61 s Quadrem NVS 140M moc nechcípaly, to GPU bylo lehce větší, podlepené epoxidem a taky měly kvalitnější motherboard.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ty nové intely maj zrovna s teplotama celkem problém při přetaktování"

DELID a je po problému. To ale není případ CPU v notebooku, tam pokud se nepletu není tepelný rozvaděč a je tam přímo jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak. U notebooku pak více záleží na kvalitě chladiče samotného a jeho schopnosti odvést to teplo pryč + záleží i dost na kvalitě teplovodivé pasty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to by mne zajímalo, při této kombinaci vysokých teplot, špatného chlazení a RoHS pájky, jaká bude běžná životnost takového NTB? Stěží doklepe zákonnou dvouletou lhůtu a lehne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, bude asi záležet i na tom jak moc se používá v zátěži.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysoké teploty samy o sobě nejsou ta největší krize - nejhorší je časté střídání vysokých a nízkých teplot. Většinou ty NB chcípají tak ve 3.-5. roce, záleží na způsobu používání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také hodně záleží na pnutí, resp. pokud se ten notebook často kroutí, hýbe a přenáší, tak to má negativní dopad na BGA, levná konstrukce šasi tomu nepomáhá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako celek jde tento ntb mimo mě, ale co mě zaujalo je ten 144Hz panel. Je to určitě lepší než 60Hz klasika, ale bez grafiky která dá bez problémů u AAA her víc jak těch 144Hz nebo bez g-syncu mi to přijde jako promarněná šance. Možná jsem divnej, ale víc by se mi v tom líbila vega s freesyncem. Myslím že to bylo mnohem použitelnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel jediná mobilní Vega na trhu je aktuálně jen ta Vega M GL a M GH, navíc je to v kombinaci s Intel Kaby Lake-G procesory a je to ve skutečnosti Polaris 22. Shodou okolností jsem teď jeden takový notebook otestoval, tak se ještě musím dokopat to sepsat :)

Nicméně Kaby Lake G, klidně s tou Vegou M GH, kdy CPU+GPU mají 100W TDP, to by nebyla vůbec zlá volba pro tuto velikost notebooku. CPU ve formě nějaké i7-8809G, to by bylo dostačující a ta Vega M GH je na tom výkonnostně asi jako mobilní GTX 1060, takže celkem použitelný výkon.

EDIT: Samozřejmě existují iGPU Vegy 3/8/10, ale to nejsou zrovna výkonná diskrétní GPU. Pokud si správně pamatuju, tak měla ještě existovat nějaká mobilní Vega 24, ale myslím, že to snad AMD ani nevydalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vypadá to, že si budu muset počkat na příští rok na nižší nanometry - tedy jestli se to od AMD dostane vůbec do nějakých takovýhle noťasů. Aktuálně mám 2 roky starý XPS 15 a tohle byla jedna z voleb na upgrade. Kvůli teplotám si ale zatím nechám zajít chuť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell refreshnul XPSka, nové XPS 15 (9570) je dodáváno s těmi 6C/12T i7-8750H a GTX 1050 Ti. Netuším jak je na tom s teplotama a tak podobně. Předpokládám, že to je jinak konstrukčně stejné jako předchozí XPS 15 (9560).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.