Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Sapphire PULSE Radeon RX 7700 XT GAMING 12GB

Mne tam chybaju otacky v hernej zatazi. Na techpowerup namerali 1477 RPM. Furmark je zbytocny test, ktory nevytazi vsetky obvody GPU, snad az na shadery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Furmark vytíží hlavně shadery a paměťový řadič, ale UVD bloky a různé AI bloky nechává chladným. Na ty otáčky se ještě podívám, budu stejně testovat znovu Cyberpunk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co nějaké podvoltování lehce snížit takty a hlavně napětí třeba by byli hezké hodnoty spotřeby. Osobně se domnívám, že by se dalo dostat dost pod 200W. ;) pak už to nevypadlo tak hrozně vs 4060ti případně 4070.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se na to zkusit podívat, stejně budu retestovat CP 2077 kvůli té nové verzi. A ano RTX 4070 v továrním nastavení vypadá lépe z hlediska energetické efektivity.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Super moc díky )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako som tu onoho casu spominal, ze chcem RX560 niecim nahradit, nakoniec som ju zaciatkom roka z donutenia nahradil 6600XT (co bolo mrzute, pretoze robota ma pritlacila a asi o mesiac som nestihol vydanie 7600vky). Spominal som aj ze pruser je, ze nemam 8-pin, ci co to ta karta potrebuje. Zredukoval som snad diskovy molex, alebo co. Vsetko dobre, v zatazi problem nie je, masina je stabilna aj pri AAAckovych hrach.

Narazil som tam ale na zaujimavy problem, ze karta ma casto problem so zobudzanim monitorov. Neviem preco, ale aj pod Linuxom aj Windowsom obcas dojde k tomu, ze pri zobudzani monitorov po tom, co su uspane nenaskocia. V Linuxe je vidno v logu, ze sa rozsypala grafaren a v podstate aj PCIe zbernica. Momentalne mam iba 300W zdroj a uzavrel som to s tym ze zrejme nezvlada power surge pri zobudzani obvodov.

Preco to ale pisem: Aj vo Windowse aj v Linuxe som grafaren podvoltoval. Vo Windowse si Radeon Software nasiel nejake nastavenie sam, v Linuxe som zvolil nejake menej zrave nastavenie bez dalsieho skumania, kolko to je. Vo Windowse som zaroven zapol Chiller a zastropoval FPS na 60 (monitor aj tak viac neda). Ani v tucnejsich AAA tituloch si grafaren podla toho, co pise Radeon Software necucne viac ako nejakych 65W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To prave dava zmysel. Viacmenej je jedno, ako podvoltujes v grafike procesor alebo pamate. Grafika ma rozne kondenzatory, ktore na prebudenie a nabitie potrebuju predpisanu rezervu. Samozrejme, ze ak uz je v konstantnej zatazi, tak uz nespotrebuje viac ako tych 65W co ti ukazuje (+/- drobne podla taktovania).

K zdroju by ti znalejsi elektrotechniky napisali presnejsie, ale ak uvadzas vseobecny udaj pisany na zdroji t.j. 300W, tak to je vacsinou kombinacia 5V a 12V vetvy (pripadne 3.3V a 12V vetvy, alebo vsetkych troch). A nasledne v lepsich zdrojoch zasa byvaju dve oddelene hlavne vetvy, kde odber v jednej neovplyvnuje odber v druhej, cize ich zatazenim v pohode dosiahnes predpisanu hodnotu a ak ma zdroj aj kvalitne suciastky a navrh, tak bezproblemov zvladne aj dalsie 10tky W navrch.

Prave to pridavne napajanie je velmi zavisle od rezervy danej hlavnej vetvy, od mnozstva napojenych zariadeni v tejto hlavnej vetve (12V, 3.3V, 5V), a od oddelenych hlavnych vetiev.

Tiez som si raz k 550W Seasonicu kupil "novu" nahradu grafiky, ktora namiesto 1x8pin uz vyzadovala 1x8pin+1x6pin pridavneho napajania. Celkovu spotrebu v zatazi som mal asi 360W co malo slusnu rezervu. Nova grafika bola narocnejsia o 75W ale v zatazi mala len o 20W viac, takze to nemoze prekazat. Pridavny konektor na grafiku mal 2x8pin co znovu nebol problem. No aj tak grafika blbla, raz nastartovala, raz nie, pri spusteni niecoho narocneho zhasol pocitac. Problem tam bol v tom, ze pridavne napajanie bolo vedene z jedinej hlavnej vetvy, ktore dany zdroj mal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hoši a ted bych ještě poprosil pohádku o červené karkůlce :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Trik je prave v tom, ze odkedy som grafaren podvoltoval ten problem zmizol.

Kedze som ale dilino a na ten 300W zdroj som este zavesil aj Ryzen 9 5950X (tiez strceny do ECO modu), tak ma kupa silnejsieho zdroja aj tak neminie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mohol zmiznut, ale aj tak pri prebudeni hardveru to sposobuje zataz zdroja nad ramec jeho predpokladanej zataze. Takze "v poriadku", ak taky stav zdroj este zvlada, tak na jednu stranu obsahuje kvalitnejsie suciastky a dobry navrh zdroja, ale na druhu stranu sa vsadim, ze ten zdroj vyrazne pretazujes a jeho odchod do dochodku sa rychlo blizi, takze so zaverom tvojho textu suhlasim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zobudzanie monitorov by mohlo vyriesit vypnutie ULPS

https://www.overclock.net/threads/how-to-disable-ulps-cfx-windows-10-cri...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popis tej ficury mi naznacuje, ze nie. Anyway, podvoltovanie problem riesi celkom spolahlivo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byla 7700XT o dva tisíce levnější, tak nemám žádných námitek, ale není a proto přes to, že AMD oznámila, že jich moc nevyrobí, stejně jich na skladech obchodů leží spousty a nikdo to za tu šílenou cenu nechce.
Naopak tam kde je 7800XT nabízena za doporučenou cenu nebo kousek nad, tak tam žádnou reálně neseženete, protože jsou totálně vyprodané. Pak jsou obchody, kde se nějaké sehnat dají, ale jsou za stejnou cenu jako RTX 4070, které také šly o kousek cenově nahoru. Tam už je to na zvážení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chce to víc karet s 10 až 12 GB a pokud možno pod 200 W nebo aspoň s mechanickým přepínačem low - high pro blbuvzdornost všech BFU. RTX 3060 je na těch 12 GB většinou slabá a s mizernou perspektivou, přičemž nic novějšího za srovnatelnou cenu stále není. Pořád mně dává smysl jen přežívání na RX 6600...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

6700XT 12GB je ideal. A pri znizeni taktov na 80% si cucne len 125W, takze energetickou efektivitou i vykonom sme na urovni RTX 4060.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

První co zmizelo byly RX 6800XT. To byl po vydání 7700xt a 7800xt nejlepší kauf

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, takovy Sapphire Pure 7800xt za patnact od skreta, hned bych vzal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt a co bylo na té kartě tak zajímavý, že mělo cenu ušetřit těch pár korun? Co jsem tak našel, cena byla vždy skoro stejná jak u 7800 XT, měl jsi pak akorát úplně zbytečně horší spotřebu a trochu i výkon, fakt nevím, proč by měl do toho kdokoliv jít a ještě se možná ani nedostat třeba k tomu novému Anti-lag+, což mi přijde taky trochu škoda a rozhodně to není featura vůbec k zahození a to snížení latence může být někdy dost znát.

Jediné co možná trochu stálo za úvahu byla dost zlevněná 6950 XT, která se dala sehnat za podobnou cenu už i s vyšším výkonem, ale u té už musel člověk počítat i s tím, že to už je zas ještě o něco větší přímotop a už i ta 7800 XT na můj vkus topí víc než dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naopak 6800XT ma lepsi spotrebu (pokud to neni nejaka OC super ultimate mega giga edition) oproti 7800XT a ten propad vykonu mi teda prijde ze je akorat dany powerlimitem..neco jako 10%
https://www.youtube.com/watch?v=tJFV-JYY5A8&ab_channel=TestingGames

sapphire pulsy sly sehnat nove za 12 az 13k , samozrejme uz jsou fuc :)
bazarove sly sehnat i za 8-10k, taky prakticky fuc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak si na to přišel, snad v každém testu vyšla 7800 XT jako úspornější, kdyby to bylo skutečně naopak, tak by výkon musel přesahovat snad i 6950 XT, aby to z hlediska efektivity dávalo smysl, jinak to zas někdo asi porovnává jedině nějakou hyperOC 7800 XT s nějakou 6800 XT, co běží ještě někde pod referenčními takty při max. efektivitě, ne, jinak nevím jak by se to mohlo stát, ale to by pak už ten výkon asi nebyl zas tak podobný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč v grafech není zahrnuta 7800 xt a Nvidia řady 40. Je hezké když tam je ke srovnání starší karta, ale nikde nedokážu najít test kde by byli všechny letos vydané grafiky a jejich spotřeba a výkon, která je s malou spotřebou a dokáže bez berliček jako DLSS a FSR surový výkon na 4k aspoň 30fps ve hrách, opravdu je potřeba ve 4k mít 120fps? Divný je že 6800 byla 4k ale 7800 je jako 1440p? Celkem my vadí že stále tady není dostupná 7900 GRE jako jediná vypadá nejlépe, bohužel jsem nenašel ani kde GRE koupit třeba ze zahraničí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7900GRE bude dost omezená výroba na čipy, které prostě nevyhoví ani 7900XT, takže bych nedoufal, že jí jen tak seženeš.

Momentálně dle investovaných peněz bych stále viděl jako nejlepší ve svých třídách:
SAPPHIRE PULSE Radeon RX 6700 XT 12G 8800 Kč
GIGABYTE GeForce RTX 4070 WINDFORCE 12G 15500 Kč
SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XT 20G 21000 Kč
(ceny jsou od skřeta)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GRE tady asi opravdu neseženeš, tady máš jako GRE jen tu 7800 XT, což je skoro to samé, jen to má asi trochu horší efektivitu (spotřebu) a výkon, ale ty rozdíly nejsou nijak extra velké.

Jestli redakci zmíněné grafiky seženeš, jistě ti je ráda otestuje...

„Divný je že 6800 byla 4k“
Tak ta jestli byla 4K, tak asi jen dost s odřenýma ušima, ne... vždyť ta už zas tak silná nebyla.

„aspoň 30fps ve hrách“
Jinak si upřímně úplně nemyslím, že by byl někdo ochotný takto hrát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty nevnímáš rozdíl mezi investovanými a vynaloženými penězi? Kolika z Vás ty karty opravdu vydělají (zaplatí se, nebo přinesou i nějaký výnos) ... ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, že slovo vynaložené se tam hodí víc, ale obecně investice je něco, co nutně vydělat nemusí a také ne každému vydělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovíčkařím ... To co jsi napsal, je pravda. Nicméně lidé často nadužívají slovo investice jako synonymum slova výdaj. Problém je v tom, že to synonymum není, ač to tak mnoho z nás bere. Na to jsem upozorňoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehem, není náhodou 7800xt levnější a poměrně rychlejší než 4070 ? Proč je potom 4070 "výhodná" karta ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Divný je že 6800 byla 4k ale 7800 je jako 1440p? .."

3090Ti byla nV prezentována jako karta pro 8k.
4070To .. up to 2.7x performance over 3090Ti je .. 2k

Aneb ukázka toho, co webová stránka ještě snese.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

3070 (Ti) - 1440p
3080 (Ti) - 4K
3090 (Ti) - 8K

NVidia využila toho, že reálně nikdo 8K nemá, takže jim ten slint nikdo nedokáže vy(z)vrátit.

Nicméně 3090 má 384 bitovou sběrnici, zatímco omezením 4070 (Ti) je 192 bitová sběrnice, přes kterou se dají bez dopadu na výkon protáhnout textury ve 1440p, ale vyšší už ne. Omezení je tedy jasné. To je také důvod proč 3080 sekunduje ve 1440p té 4070, ale ve 4K má jasně navrch.

No a AMD tvrdila, že RX 6800 (XT) jsou přímý konkurenti RTX 3080, slabší karta by jí měla podkopávat nohy cenou a silnější výkonem. Teda je lehké z toho dovodit, že to měly být také karty pro 4K, ale také nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak GTA V myslim ze ve 4k daj tyhle karty na pohodu a ta hra ani dneska nevypada uplne blbe. -Tim chci rict, ze kdyby se vyvojari kapku snazili, tak by to bylo adekvatni rozdeleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Karáš ... ahoj už jsem Ti to psal v minulé recenzi ... ad Diablo 4 "benchmark" ... IMHO myslím, že zvolený způsob měření asi není nejvhodnější ... doporučuju testovat v dungeonu, tam tyhle náhodné "online" lagy nehrozí ... a předpokládám, že máš zakázaný crossplay ... jinak zařazení D4 vítám

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím jak Vy, ale já opět bazarová 6800 za 7000,- 16GB VRAM, sice o 20% menší výkon než 7800XT, ale taky menší spotřeba, stejná VRAM a poloviční cena. Měl jsem 6700XT, ale pro mé potřeby (2K) tomu něco pořád chybělo. To "něco" byla právě ona výkonnější 6800, díky větší VRAM je docela future proof

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jestli ta karta je cajk, tak to je super kauf. taky jsem ji zvazoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten GPU-Z screen na prvej strane by som tiež updatol na novšiu verziu programu, lebo tá hodnota Pixel Fillrate : 122 GPixel/s je určite málo a tá karta má tak okolo 244 GPixels v defaulte.
Inak pre mňa to zvýšenie výkonu oproti 6700xt skorej sklamanie, ale to robí aj ta aktuálne blbá cena. btw...Pekná recka :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plotku? Snad Klepnu, ne? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.