Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Recenze ultrabooku: Acer Aspire S3

1366×768? Nezajem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak si kup neco jineho a neotravuj svyma prispevkama o nicem

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja souhlasim s Bubakem... tohle rozliseni je opravdu uplne mimo... respektive na hranici pouzitelnosti pro web...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Také si myslím, že prací se živící člověk očekává v kategorii 20tkč slušný LCD... ale pro "frikulíny" asi OK :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na starém ntb 1280x800 a tohleto neustálé "super hardcore širokoúhlé" rozlišení mě začíná štvát. Argumenty typu "Je to super na filmy!" jsou k ničemu, když chce člověk programovat, nebo jinak pracovat. Co bude za chvíli? 5000x300? Kdyby to mělo aspoň 1600x900 tak budiž.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Počítám, že ono zmenšování již nebude, jen se bude zvětšovat DPI.. Ovšem nemůžeš to taky (jako všichni) chápat coby zužování displeje. Ve skutečnosti je to stejná výška, ale displej širší - tvůrci filmů nám chtěli ukázat více periferního obrazu. Problém je, že na 4:3 obrazovce vidíme film menší a tím vzniklo "nechápu proč ten obraz ořezávaj"..

Já teda pracuju ve 3D (Blender) a tvrdém multitaskingu. To se pak hodí každý postranní slupec pixelů. Okna nad sebe dávat nemá moc smysl, ale stranové porovnání je jasné a rychlé. A pro mě každý pixel znamená obrazovou informaci. Takže ani rozlišení typu 3000x1000 by mi nevadilo, ovšem jsem spíše pro zachování 16:9 formátu a zvětšování DPI.. To nám mimochodem Ultrabooky slibovaly a druhá vlna by měla mít těch 2500xněco a dvojnásobné DPI, ale obávám se, že je to větší výzva pro Intel HD "Graphics", než pro výrobce displejů..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak při brutálním multitaskingu a nasazení více aplikací bych to viděl minimálně na více displejů, o tom žádná.

Přinejlepším by mohli výrobci do ultrabooků plácnout nějakou dedikovanou low-end kartu, co toto rozlišení obsloužit zvládne :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nesmí. Ultrabook^TM smí obsahovat pouze řešení společnosti Intel. Jinak by to byl pouze ultratenký notebook :D

Jojo, ale ty displeje taky něco stojí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že musí obsahovat řešení pouze jedné nejmenované firmy :D Kdyby, ale měly v sobě dedikovanou kartu jiné nejmenované firmy, bylo by to celkově použitelnější :)

Mno displeje něco stojí, ale 1366x768. Můj starý Fujitsu LifeBook z roku 2007 má taky 1600x900 :D Dobře tehdy stál 56 000 a je to 15,4" ale dnes by ty displeje mohly být o něco levnější, nebo ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem myslel spíše reakci na " minimálně na více displejů". Obecně ale cena displejů menší je, jenže tohle by spíš byla výzva pro Intel HD "Graphics", než pro výrobce displejů :)

Samozřejmě, bylo by to celkově vůbec použitelné, takhle je to vlastně jen docela drahý a ozdobný obal na Office :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkná kravina jelikož např. 15" display v 16:9 není rozhodně stejný na výšku, ale je užši než 15" 4:3 to je snad logické když stejný rozměr musím úhlopříčně "víc položit". Širokoůhlý formát je prostě lepši jen na velké úhlopříčky kde už je jedno jestli je to tak či tak naopak převládá výhoda mít např dva dokumenty vedle sebe. Ale to ke tak od 20"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že tohle rozšíření obrazu do stran je myšleno jako zvětšení úhlopříčky. 54cm 4:3 je cca asi jako 82cm 16:9 a takovými obrazovkami se taky taková televize "má" nahrazovat. Je stejně vysoká a o kus širší - takový byl plán. Že stojí velké peníze a většina lidí na to nemá je věc druhá.

Uznávám, že třeba na čtení dokumentů je lepší výška, ale proto existují monitory s pivotem (otočitelné). Na multitasking a obecně jakoukoliv práci pak širokoúhlý monitor (stejné výšky) shledávám podstatně efektivnější, než 4:3 a 5:4.. A ta cena? 3500 za velice slušný 22" ASUS VS228H mi přijde směšná, přihlédnu-li k cenám minulosti. A do office stačí podstatně levnější kousek (s menší odezvou, kontrastem, spotřebou), sehnatelný i za 1500 korun.. 17" 4:3 neni o moc levnější..

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To jako nejde posouvat okno, tak že si jej chytím levým tlačítkem a pak si jej posunuji touchpadem? K ultra přenosnému notebooku přece nebudu tahat myšu :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na brouzdani a jednolitou praci mys fakt nepotrebujes ale je spousta cinosti kdy se bez ni neobejdes (prenosnost neprenosnost jde o efektivitu prace) :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nuz na hybernovanie by som sa uplne vykaslal, pokial teda nemam otvorenych zopar programov, ktore vyslovene nechcem zrusit. Mam W7 Ulti32 na 32GB SSD a zabera to aj z page a hyberfajlom presne 15GB. Pri najbeznejsom pouzivani je 2x rychlejsie vsetko zrusit a windows vypnut. Start je potom skoro okamzity. Navyse, ak mam notas s vydrzou v spanku skoro 2 tyzdne, nevidim v hybernacii akykolvek zmysel.
Zaver, Intel "hyperboost" (alebo co je to za kravinu) zrusit, na ssd narvat Windoze + Firefox a vsetko bude zrazu inak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co je to ta tenká litina, ze které jsou šroubky? Google na ten termín najde jen tenhle článek a pak nějaké kotle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

litina nebo slitina - popravě nejsem nástojař, abych v tom viděl nějaký rozdíl (reálně si myslím, že z litiny šroubky nebudou, autor/Tomáš asi chtěl napsat, že to rozhodně nebyly vysokopevnostní šroubky a prostě jednu hlavičku utrhl (nemilá věc).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Litina

Levný a křehký materiál.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ta podsvícená klávesnice mě fakt mrzí.
- Podobně i šipky jsou velkej fail.

Vzhledem k tomu, že "design šipek" všichni výrobci vesele kopírují, tak bude asi těžké sehnat klasické šipky.
- Na klávesnici při koupi notebooku dávám velký důraz(podobně i PC), protože je to to hlavní na co šaháte a jak s počítačem komunikujete. Na tom se nevyplatí šetřit.
- Designem klávesnice mi nejvíc padne Dell Laditude E6420 s vysokým entrem
http://www.notebookcheck.net/typo3temp/pics/5bed2ea481.jpg

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Pouze levý Shift rozdělený napůl kvůli zpětnému lomítku považuji za zbytečný."

Není - ČR bohužel či bohudík (podle toho, co kdo preferuje) spadá do Evropského regionu s 105 tlačítkovými klávesnicemi, tudíž malý levý shift a zpětné lomítko mezi ním a Z (Y) klávesou je tu standard. US verze (104 klávesy) toto tlačítko vynechává a má tudíž dlouhý levý shift, taktéž je pak vpravo pouze "jednopatrový" enter a klávesa, která je u nás před ním v prostřední řadě je pak posunuta nad něj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o standardy. Jde o to, žezpětné lomítko se snad nedá použít (snad na C:\ a při programování..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

domain\userName

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nepovedená a lacině provedená kopie Applu. Noc novýho nepřinášející...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co s tím má Apple společného. Nebo pokud je prvkem podobnosti hliníkový kryt displaye, tenkost či případně notebookový tvar, nekopíroval/nezdokonalil Apple předtím zase některé notebooky?

Apple Air je fajn notebook. Věci s podobným použitím mají prostě podobný tvar. Zajíc taky vypadá podobně králík, protože mimo to, že si jsou příbuzní, tak taky kdysi obývali trochu "podobné prostředí". Myš žije jinak (a proto asi taky trochu jinak vypadá). Příbuzní jsou všichni.

Je to věc názoru, ale patent na "tvar" typu tenký obdélník se zaoblenými rohy (iPad) je podle mně jen prasárna, která narušuje možnost "soutěžit". Je vtipné, že "každý soud" k tomu přistupuje poměrně individuálně a uvidíme, jak to celé dopadne. technologické patenty (jejich užitečnost) vnímám, patenty na design/myšlenku už moc ne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Patenty jsou jen prostředek zisku. Kdyby si Daimler s Benzem patentovali automobil, neexistovalo by dnes něco jako Ferrari, nebo národní hrdost Škoda. A nebo ano, ale každé Ferrari by vycházelo z MB a z každého by se do MB odváděla daň (pronájem patentu)..

Pokud může více výrobců vyrábět neomezeně stejnou věc předhání se. Konkurenční boj nám pak přináší lepší věci za nižší ceny. Tyhle "to jsem vymyslel já, tak vypadni" dohady jen samotný vývoj brzdí.

Ovšem ten kdo zde dělá prasárnu je Intel. Dělá, že vymyslel Ultrabook, přitom jej "vymyslel" Apple. Problém je, že tohle nikdo nevymyslel. Je to stále notebook, jen je tenký, nemá mechaniku a má HardWare, který se v tom dá uchladit. Nic víc, nic míň, nic nového už od prvního notebooku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

je to hodne diskutabilni a zalezi na osobnim pohledu kazdeho. kdyz ani pravnik, obhajujici zajmy samsungu nedokaze rozlisit od pohledu vyrobky dvou ruznych vyrobcu, je to hodne podezrele a s pravdepodobnosti hranicici s urcitosti se jedna o prachsprostou kopii a nedivim se applu, ze se nastvali. to neni brzdeni vyvoje - to je ochrana toho, co stvorili a vyprodukovali v applu. a nejedna se o jeden aspekt toho zarizeni, ale cely komplex ruznych detailu, vlastnosti a pod.
pokud budou dva vyrobky stejne kategorie vypadat odlisne, je to v poradku a prostoru pro konkurenci je dost a dost. jakmile budou vzhledem prilis blizko, jako je pripad ipad vs galaxy tab, nebo nerozlisitelne laickym okem, je to proste sprosty podvod, kradez, kopirovani...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě ano, v případě tabletů souhlasim. Tady u ultrabooků nemá ani Apple ani Intel právo nazývat to svým vynálezem..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžete to prosím upřesni, co nového přináší. Já kromě díry na výměnu HDD nevidím nic. Což je poněkud málo.
Ještě někdo tady pípne že to není kopie jablka, tak se budu hádat. Proč skvělá konkurence jako třeba x220, E4200, R830 apod. nevypadá stejně jako Air?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

byl by to zajímavý stroj ale zabíjí ho ten nekvalitní displej a nepřítomnost síťovky. Taktéž nošení bude problematické - bál bych se ho dát do batohu a k němu větší svačinu, aby se mi pak neohnul o záda :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no jo, za takovy peniz nemuzes cekat kvalitu vyrobku, ktery bezne stoji 2-3x tolik. displej je kritizovan i v jinych recenzich pro tento model a touchpad je tak trochu zalezitost zvyku. ja ho rozhodne pouzivam jinak, nez jak to popisuje tomas a takove problemy bych s nim nemel. co by mi urcite chybelo taky, je podsviceni klavesnice. ale jak pisu - za ty prachy... myslim ze se to zvladnout da.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Touchpadem jsem asi ovlivněn svým školním Amilo Ui, které má chytře tlačítka po stranách. Já vyžaduji rychlost a práce jedním prstem nebo jednou rukou a dvojklik je prostě pomalá. Dvěma rukama šetřím čas, jenže na Aceru to prostě nejde..

Podsvícená klávesnice logicky chybí - je to moc velký luxus. Kdyby ji Acer dal jako standard, stal by se ikonou (a ostatní by rychle okopírovali), jenže by to asi musel zpočátku dotovat a jistota úspěchu malá.

Nic se nedělá pro dobro zákazníka.. Novinky tu logicky přichází až když se výrobcům propadají zisky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Funkčním požadavkem "podsvícená klávesnice" jsme ještě loni na jaře ve výběr. řízení omezili nabízený sortiment na 2 (slovy DVA) modely NB (a nakonec koupili Delly E6...)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Škoda toho displeja, grafiky, touchpadu a absencie sieťovky no. A neviem koho bol nápad osadiť anténu wifi do spodnej časti ... položíš na (kovový) stolík a máš po signále. Napriek zdaniu exkluzivity to tieto veci tak trošku zhadzujú na úroveň prvých netbookov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, stůl bude fungovat jako externí anténa, ale kdo má dnes v době recyklovaných materiálů made in china doma něco kovového?

Nevím jak ostatní, ale já se svým Amilo Ui pozoruji zesílení signálu kdekoliv v přítomnosti kovu. Ačkoliv se to nezdá, v okol ocelové budovy je větší signál než vedle ní na náměstí s přímým výhledem na vzdálený vysílač.. A je to podle mě vcelku normální jev..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já do svého Amila Pi vecpal druhý miniPCI-E1x wifi modul a druhý pár antén. Od té doby první modul vidí více sítí než předtím, druhý modul jich vidí méně, ale většinou s lepším signálem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"integrovaná grafika Intel HD Graphics 3000 (ne diskrétní)" teda nevim, kde autor vzal tenhle parametr pro ultrabook, ale delaji se i ultrabooky s nvidia optimus, tzn. i s diskretni grafikou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za tu pasáž se specifikací jsem odpovědný já, posháněno, kde se dalo (převážně Wikipedia - ano, jsem si vědom toho, že to není ideální zdroj, proto jsem ještě vznesl dotaz na správná místa, abychom v tom měli jasno).

Nicméně prosím jmenuj dva Ultrabooky s diskrétní grafikou, já nenašel ani jeden (to neber jako nějaké popíchnutí, rád bych si prostě rozšířil obzory).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké jsou v Ultraboocích SSD disky ?
Pročítám jednu recenzi za druhou, všechny specifikace již vydaných a připravovaných SSD a nikde jsem se nedozvěděl jaké se dávají do Ultrabooků SSD.

Otázka tedy zní:
Jsou v Ultraboocích 9,5mm SSD a nebo 7mm SSD ?
Díky

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jak v kterém. Vím pouze o dvou konkrétně. V testovaném Aceru Aspire S3 je cosi v podobě mSATA modulu a ASUS to má prý dokonce přímo napájené na desce, tedy nikoli jako samostatný SSD, je to prostě součástí návrhu desky (což je takové typické kurvítko - až SSD odejde, můžete ultrabook vyhodit jako celek, protože to SSD prostě ničím nenahradíte - leda byste použil systém na USB úložišti).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.