Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: XPG ADATA Spectrix D50 RGB

>Testovaný ADATA DDR4 Spectrix D50
Nevypadlo vám tam něco? Ať koukám jak koukám, žádné výsledky testů nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešíme to, prosíme o chvilku strpení a omlouváme se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3200MT/s paměti a přetaktování, nebo rychlejší moduly?

Já to vdzal poté, co mi 2 sady 3600 pamětí odmítly pracovat na vyšší rychlosti než 1667.
A dokonce i jedna sada 3200 pamětí to nerozchodila více než na základ.

Zkoušeno ve 3 deskách. Ve dvojici i každý modul zvlášť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych doporučoval rychlejší moduly. Tedy alespoň 3600 a vyšší. Hodně také záleží na platformě, zda Intel či AMD (pokud Intel, pak bych zde volil ještě rychlejší). Můžete prosím upřesnit Vaši konfiguraci, respektive na čem konkrétně jste tyto problémy měl? Deska, CPU, i typy RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(x) Ryzen 7 3700X
(y) Ryzen 7 5800X

1) Gigabyte Aorus B550 Elite v2
2) Gigabyte Aorus B550 Pro
3) Asus TUF X570 Pro

2x 32GB kit
a) Viper PC4-25600 3200MHz
b) Viper PC4-28800 3600MHz
c) G-Skill F4-3600

(3) nebyla schopná žádný modul provozovat v XMP profilu, pouze základní frekvence
(b) nebyly schopny na žádné desce provozu v v XMP profilu, pouze základní frekvence

(1) i (2) je možno provozovat s (a) i (c)

Aktuálně jsou používané kombinace (SAM off)
(x)+(2)+(a) + RX 5500XT
(y)+(1)+(c) + EX 6800XT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte na mysli https://www.alza.sk/patriot-viper-steel-64gb-kit-ddr4-3200mhz-cl16-d5855... ? A nie je mi jasné, čo myslíte pod základnou frekvenciou. Lebo napríklad konkrétne tento modul má XMP 3200 a základ je tuším 2666.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tie Patriot Viper 4 3200 sú parametrovo totožné s mojimi Patriot Viper Steel 3200. Otázka je, či aj "vnútorne", keďže sú lacnejšie. Tie moje používajú čipy Samsung. Čo je použité u tvojich zistíš cez hwinfo. Za seba len môžem povedať, že mi nerobili žiadne problémy a okamžite fungovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upřesnění, mkrnu na to. Každopádně je fajn vědět, že tyhle kombinace mohou být problematické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skusal si tie RAM-ky v roznych slotoch?

Ak si dobre pametam, tak ak mas 4 sloty a dva RAM-ky, tak je potrebne ich zapojit do vzdialenejsich slotov od CPU aby fungovali spolahlivo XMP profily.

Raz som si to neuvedomil a strcil som ich do blizisich slotov a nechapale preco PC nechce nabehnut s XMP profilom. Po nejakom case laborovania a nastavovania(s rucnym nastavenim som sa dostal max na 3000MHz a horsim casovanim) ma to trklo. Dal som ich do vzdialenejsich slotov a RAM-ky bez najmensich problemov fungovali v XMP profilu na 3200 MHz.

U jednej Asus dosky som si potom pozrel manual a aj tam to bolo uvedene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš recht. Tiež mám v Asus ROG Strix X-570 Gaming tie moduly umiestnené podľa doporučenia manuálu v 2,4, resp. A2, B2 pozícii. A tie Patrioty sú v základe 2666 MHz na 1,2V a až XMP na 1,35V ich posunie na 3200 MHz. A nie je CL16-18-18-36 ako píšu na Alze, ale CL16-20-20-40 (hwinfo), čo je aj písané v špecifikácii a na Alze zavádzajú. Osobne mi išlo o 64 GB, takže som sa nehnal za frekvenciami, koniec koncov 3600 by mi skoro žiadny výkon neprinieslo. A tých 64 GB som kupoval za 258,9 € asi týždeň pred zdražením (dnes tam stojí 336,9 €, takže rozdiel 78 €). Ešte dodám, že sú dual rank a pamäte sú Samsung.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se takhle nedá zobecnit - je prostě třeba do manuálu kouknout na osazovací schéma RAM - jiná deska od jiného výrobce může mít pořadí osazování RAM jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říká Murphy:
Manuál se čte až dojdou všechny ostatní nápady.

Taky jsem by docela namíchnutej, když místo inzerovaných, a hlavně zaplacených 3600, jsem dostal jenom 2666.
Ozkoušeny věechny kombinace A2+B2, A1+B1 i solo A2, A1, B2, B1
Viper 3600 nedal těch 3600 ani při použití 1 modulu.

XMP u Ryzenů má ještě pořád svoje mušky :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BIOS aktualizovaný? Kedy si tie testy robil? Dúfam, že nie pred rokom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak (február) únor 2021.

BIOS poslední v té době vydany - jinak by v těch deskách nefungoval Ryzen 5xxx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doplnim osobni zkusenost s Gigabyte B450 Aorus Elite: 4x8GB 3200MHz naprosto bezproblemove dle XMP profilu (s 4650G) a po aktualizaci na novejsi nejakej beta BIOS slus, jen 2400 at jsem delal co chtel resp. jsem vecer ladil a po MHz se nekam dostaval nez me to prestalo bavit. Za nejaky 4 mesice a dalsi dve bety vysel normalni BIOS a stacilo jen opet zapnout XMP... Nekdy to proste nejde :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preto som sa melkora pýtal, či má aktuálny BIOS (a samozrejme nie nejaké testovacie či bety).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Môže mi niekto vysvetliť, ako má 7zip ukázať výkon týchto RAM? Však tam to skôr závisí na výkone procesora.
A ako je to s jednotkami? V starších verziách 7zip ukazuje MIPS, ale v tejto 21.06 GIPS. Je to to isté?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

21.06 je verze. A ukazuje a meri MIPS. Lepsi vykon RAM = lepsi vykon v archivacnich programech. Tedy jsou zde minimalni rozdily jen co do verze programu 7zip pri srovnani se starsimi recenzemi cpu/ram/platforem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pocit, že som písal niečo iné ako o verzii 21.06??? Veď je jasné, že píšem, že ja vidím v teste GIPS a nie MIPS ako v sarej verzii 19.xx. Alebo máte pocit, že neviem čítať? Nepoznám rozdiel medzi G a M?

Výkon, zase ste stočili výkon na RAM. Veď mne je jasné, že "výkon" dvoch rôznych RAM DDR4 3200 16 CL by malo byť v jednej doske rovnaké. A z tohto pohľadu je potom takéto testovanie zbytočné. Alebo máte pocit, že za rovnakých vstupných podmienok budú mať rovnaké RAM (frekvencia, časovanie, rank) od dvoch rôznych výrobcov nastavené na nominálne hodnoty rozdielny "výkon"? A načo mi je vlastne taká informácia, keď s výkonnejším procesorom bude to číslo adekvátne vyššie. Alebo nie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach tak, už tomu rozumím. Ano je to tak, v testu je uvedeno GIBS, vy jste zrovna uvedl čislo 21.06 tedy jsem si myslel, že jste se jen přehlédl. Ale byl jsem to já kdo se přehlíd.
Já to převádím na MIPS stejně jako Karáš, aby to šlo srovnávat s jeho staršími věcmi. Abych to tedy uvedl na pravou míru, hodnoty z testu jsou Crucially 56,7 GIBS, Adata 3600 resp 3200 56,8/55,3 GIBS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za vysvetlenie. Už sa chápeme. Ale stále tvrdím, že tento údaj vôbec neurčuje výkon, či rýchlosť RAM. Ja mám napríklad na druhom novom PC Patriot Viper 3200 CL 16 vyše 90 GIPS. Takže ako? mám rýchlejšie RAM? Myslím, že nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě že ne. Bylo ale třeba vybrat něco v čem produkt otestujeme, stejně jako to můžete udělat Vy. Nicméně porovnávám Adata na defaultu, s přetaktováním a pro srovnání jsou přidány Crucialy.
Tedy mohu srovnávat před a po oc plus nějaký jiný kit. Jde o srovnání ilustrační jak v rámci recenze, tak se zachováním možnosti srovnání s Karášovými staršími reckami. Když změním CPU, a přeměřím to, skutečné hodnoty budou jinde, ale stále lze srovnat default a oc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK.
Ja len, že to číslo skôr odráža výkon procesora ako RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GIPS je známá jednotka množství sádry. Zlomíte si ruku, dostanete 1 GIPS. Zlomíte si obě a hned máte 2 GIPSy. Průměrný člověk končí někde kolem 4 GIPSů.

Ale teď vážně ... IPS se už nějakou dobu uvádějí řádově ve statisících MIPS (millions/mega instructions per second), takže přechod na GIPS (giga IPS...) dává smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za vysvetlenie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RGB cirkus. To mi asi úplně stačí k tomu, abych se tomuhle produktu vyhnul obloukem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky nejsem zrovna RGB fanda, vždycky to jde ale vypnout případně vyrvat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem neměl rád produkty, které obsahují věci s ohledem na svůj účel zcela zbytné, které budou po celou dobu používání produktu vypnuté a za které je nutné i tak platit.
Zkrátka bych si koupil RAMky bez blbostí. Tak jednoduché to je. Výrobce, který opatří svůj produkt RGB pičovinkou, si může být jist, že si jeho produkt nekoupím. Urvávat to budu až v situaci, až budou na trhu všechny produkty dané kategorie obsahovat tuhle krávovinu, bez které to nepůjde koupit :). Věřím, že zůstanou na trhu výrobci produktů bez těchto nesmyslů :).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, vidím to stejně. Avšak RGB je už téměř všude, např. aspoň na trošku slušných deskách apod.. Já prvně žertoval. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že je RGB všude, neznamená, že je to správně, a už vůbec ne, že to hodlám akceptovat :-). Naopak, hodlám na to kydat hnůj, kudy budu chodit :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pred časom som videl na tytrubke videjko, kde bol "testovaný" SSD s LED, už neviemakej značky, tuším Patriot. úvodzovky píšem preto, lebo po zapnutí tých lediek disk regulérne kolaboval, rýchlosť šla rapídne dole. po vypnutí svietiacich pi.čovín bežal zas normálne a tak dokola... tipujem, že sa už nepredáva :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

díkes, to by mohlo byť ono... akurát že to nebol Patriot, ale Kingston, dobrá reklama, he-he, trtkovia :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šel jsem rovnou na zhodnocení a nějak mi uniká smysl toho testu ... Jasně, chápu, že se netestují jen ty nejlepší a nejhorší produkty, takto to vyšlo jako běžný standard. To v podstatě znamená, že pokud fungují, tak je to v pohodě - u něčeho takového je recenze v podstatě zbytečná.

PS: Nic proti autorovi, nemám nejmenších pochyb, že se snažil jak nejlépe uměl ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi se to dalo nenapsat. Z Adaty ale byli hodní a zapůjčili něco, co mělo vydržet v testovací sestavě. Ale nevydrží, hlavně proto, že jsem čekal, že alespoň 3600 CL 16 zvládnou. To se bohužel nestalo, nechtěl jsem Vás ale i tak ochudit o data co jsem získal. A to je celé :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.