Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Red Hat Enterprise Linux 5

linux....linux....hm....neznam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux.....Linux.... peru se s ním a šílim z něj :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Begy:
Mno, člověče, tak to dělám taky :) Akorát teda (asi narozdíl od tebe) mu docela přicházím na chuť. Zatím jsem zkejsnul u PCLinuxOS, kde toho v základu moc není, ale repository jsou docela nabušené vším možným a leccos se tam dá dostrkat. Dlužno dodat, že už tam umím leccos dostrkat sám i z komandlajny. To na jednu stranu může připomínat nostalgické časy DOSu, na druhou stranu ta komandlajna je tak mocná čarodějka - že je to až chytlavý :). Kdo nevyzkoušel (víc jak desetkrát), ten to prostě nepochopí :).
Každopádně už chápu, proč je poměr sil Win vs. tux takovej, jakej je. Paradoxně se z toho svým způsobem dá i těžit, ale to nebudu raději troubit moc nahlas, ztratilo by to na efektu ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LINUX = Lidem NUcený Xindl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě z linuxu odstranit příkazovou řádku a buzeraci s heslama, zavect instalaci z exe souborů jako ve win. kde 1 soubor = 1 program a ne to rozkouskovat do 20 balíčků. Pak bude linux použitelný i na doma. Ale pro příkazovou řádku se programuje jednodušeji a linuxaci se chtěji odlišovat, takže asi nikdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

redmoon: :))) ty si myslis, ze ve windows nemas prikazovou radku ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coze? Apache 2.3?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?starý dobrý? kernel 2.6.18 ? Nejnovejsi je 2.6.20, ne ? To neni zas takovy rozdil ...

calvera: Nejen ze maji, ve Viste se vytahuji s tim jak je super ! (hledej Windows PowerShell nebo Monad - nebo si precti http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_PowerShell)

Redmoon: tim "odstranit buzeraci s heslama" myslis odstranit bezpecnost ? Ve Viste musis hesla psat taky ...
Instalace z exe je prasarna, instalace z jednoho balicku nebo metabalicku by ovsem u rady aplikaci (napr. her) skutecne davala smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pro Redmoon: Windowsy taky mají příkazovou řádku, ale tak ubohou a nepoužitelnou, že se tím raději moc nechlubí.

A instalace programů??? Tady považuju Windowsy za hodně zastaralé. Já používám GNU/Linux Fedora Core 6 a po vhodném nastavení repozitářů (tedy jsem si přidal ještě jeden repozitář k těm přednastaveným) považuju instalaci programů za ještě lepší, než na Widlích - a to buď z příkazové řádky (napíšu jen "yum install nazev_programu") nebo pomocí grafického klikátka "yumex", kde i vidím seznam a popis ještě cca 7000 programů a aplikací, které si mohu případně z repozitářů nainstalovat. Nemluvě o možnosti automatických aktualizacích všech aplikací. A tolikrát kritizované řešení závislostí, chybějící knihovny , hromady dalších balíčků a podobné omílané kecy .... "yum" si tohle v 99% případů vyřeší sám.

Zvykl jsem si na Linux a používám ho již pěknou řádku let. A naopak trpím, když se dostanu k Windowsům. Čili opačné pocity, než když se windowsáci dostanou k linuxu. Ale přechod od Win na Lin mi nějakou dobu trval - to nepopírám. Ale teď mám pocit, že už tak dva roky používám systém, který je stále modernější než právě vycházející Visty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> Redmoon:
Ad buzerace s heslama - na to opatrně, Windows Vista se jako jednou z vlastností chlubí UAC (User Account Control), což je to samé v bledě modrém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Vista, Redmoon

Jinak dobry? Linux za vase psychicke problemy nemuze...
To s tou prikazovou radkou a o 20 balicich me pobavilo. Neznalost vydavana za malem fakta :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro WIFTa:
UAC že je v bledě modrém???? To je spíše černá noční můra!! Minulý týden jsem narazil .... Windows Vista a Nokia PC Suite - jednak Nokie ještě vůbec nepodporuje Visty, při pokusu o instalaci verze pro XP se to i pod správcovským účtem ptalo na potvrzení (UAC) cca 5x. A vrchol byl, když při pokusu o instalaci ovladačů modemu to napsalo, že jako správce nemám dostatečné oprávnění pro instalaci ovladačů. No prostě bomba. Nemluvě o tom, že ty Visty byly předinstalované na novém notebooku s procesorem Sempron (tuším 3800+) a 512 MB RAM - a než aby běžely, tak se spíše jen plazily tak, že jsem měl občas pocit, že došlo k "zámrzu". Chudák zákazník se divně tvářil na to, když jsem ho poslal tam, kde si to koupil nebo k Eurotelu.

A pak budou Widláci něco psát o chybějící podpoře hardwaru v linuxu a neustálém zadávání hesel ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mexiko - myslím že tu smícháváš jablka s hruškama. Instalace z repozitářů je sranda, to je pravda. Ale bohužel instalace jiných programů bývá spíše pravidelně peklo.
Vista - kapitola sama o sobě...prozatím neodladěný systém s více problémy než užitkem - navíc že někdo nainstaloval tento systém na notebook není chybou systému ale zřejmě duševní poruchou člověka který to instaloval....
Kdyby byly předinstalovány WinXP nebudeš mít tyto nejapné poznámky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase kecy. :-) Je zajímavé , že mně Nokia PC Suite na Vistě normálně funguje ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmoon, Vista a podobní: reagoval bych na ty vaše hlouposti, ale už mě to opravdu unavuje. Napsal jsem ohledně toho článek, který už asi měsíc leží klukům z CDR.cz v mailboxu, tak snad se tu někdy objeví. Domluvil jsem howgh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corwin78 : No minimálně s těma balíčkama a závislostma mají pravdu. Tento "skvost" dělá opravdu Linux pro běžné uživatele nepoužitelným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Závislosti jsou naopak jednou z hlavních výhod. Mohou sice trochu znepříjemnit instalaci (když neinstalujete z repozitářů), ale ve výsledku díky tomu uspoříte značné množství systémových zdrojů. Protože narozdíl od Windows, jednu knihovnu či jiný softwarový prvek v systému používá libovolný počet aplikací a není proto nutné mrhat diskovým prostorem a pamětí.
Řečnická otázka: Proč potřebuje Windows Vista v základní instalaci 15GB volného prostoru na HDD a moje Fedora Core 5 i se všemi ostatními uživatelskými aplikacemi (a není jich málo) pouze 5GB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no já ti nevim... když jsem kvůli instalaci cca 800kb utility nastahovat přes 30Mb dat, tak mě to jako terno zrovna nepřišlo :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

s podporou hardware na linuxu žádný problémn (pokud teda nevlastníte nějakou šílenost) a v poslední době se mi nestalo, že bych na nějaký poč musel doinstalovávat ovladač, trošku zlobí usb modemy.

instalace os sranda, dojede to a můžete makat, co se týká zmiňovaných rpm balíčků u klikacích distribucí je to stejné jako ve win, př.řádka se nemusí nutně používat
mnoho her i softu lze emulovat
linux není tak těžký jak se zdá, linuxáci mlží aby se na to nepřišlo...pssst

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Red Hat mi nikdy nevonel, ale tohle..Pristi Windows Server ma vyjit ve verzi bez GUI a RHEL5 ma Compiz..Kam ten svet speje...*tupe rany do zdi*

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Maest : Ano . Pro Mandrivu je exotický hardware i Realtek zvukovka , USB flash disk nebo Mustek scanner.

No a jestli tam máš něco tak veselého " jako emulaci her " , tak sem s tím . :-))

Takový emulovaný Oblivion , to je lahůdka :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klid zbraním !!!
Linux je linux a Windows jsou Windows...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, některé Mustek scannery pod Linuxem, to je asi neřešitelný problém. Už jsem se dokonce začal zajímat o to, jak bych si napsal ovladač vlastní. Na stránkách mustek.cz, zástupce musteku tvrdí, že přece máme možnost napsat si vlastní ovladače pod linux, jelikož linux je otevřený systém. Na můj dotaz,zda by mi dal taky specifikaci, mi řekl, že mi ji nedá, protože ji nemá. Chyba je prostě už u výrobců samotných, linux se jen veze...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 kecal
ano linux je linux a windows jsou windows ale jedno mají společné a tím jsou uživatelé, linuxáci na to nějak zapomínají, naštěstí vývojáři mají správný názor a do několika let bude situace mnohem lepší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ren: jenže RHEL není určen pro tebe, ty těžko dáš přes 8 tisíc ročně za subskripci. Toto platí firmy, které ze supportu těží. A navíc RHEL není jen server, ale Red Hat dělá i desktop varianty, které se také jmenují Enterprise Linux.

Zákaznící GUI na serveru někdy vyžadují, nikdo tě nenutí GUI na server instalovat, stačí zaškrtnout při instalaci co chceš. Takže ten tvůj post je naprosto o ničem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oba operační systémy - Windows a Linux - mají své pro a proti. Každý si vybere ten, který mu vyhovuje. Říkat dnes, kdy se pomocí internetu připojíte na repositáře a stáhnete si software, který potřebujete do svého linuxu, že je těžké pro začátečníky nainstalovat si jakýkoli program v linuxu asi není už to pravé ořechové a daleko vzdálené od pravdy. Vyzkoušel jsem řadu distribucí - Mandrivu, Suse, Gentoo, Ubuntu (Kubuntu), Linspire, Fedoru atd. Zůstávám střídavě u Mandrivy a Suse. Nejsem žádný linuxář, používám jak windowsy, tak i linux a jsem naprosto spokojen. Nicméně pro linuxáky začátečníky bych chtěl zmínit fakt, že přišla nová verze Ubuntu Ultimate Edition verze 1.3 (popř. verze 1.2, vyšla i tzv. hráčská verze :-) (po vzoru Microsoft Windows Vista Ultimate Edition - nejlepší a nejdražší verze Visty pro neznalce ;-). Co je na této verzi Ubuntu tak lákavé od jiných distribucí? Obsahuje vše, včetně podpory různých audio a video kodeků od mp3 až po dvd-video, takže po nainstalování ubuntu se nemusíte připojovat na internet a stahovat spoustu kodeků - balíčků, abyste si vůbec mohli pustit nějaké šifrované video či audio. Odkaz na bližší info Vám dávám sem:
1. Ubuntu Ultimate Edition v1.3 - obsah, co má, screenshoty a možnost stahování přes torrent či mirror (velikost iso obrazu má 2 GB, ten pak akorát vypálíte na dvd, spustíte LiveDVD a teprve z něho instalaci):
http://ubuntusoftware.info/Ubuntu_Ultimate_1.3/
 
2. Ubuntu Ultimate Edition v1.2
http://ubuntusoftware.info/ultimate/#1.2 (to samé jako výše, velikost iso obrazu 1.7 GB)
 
3. Ubuntu Gamers Edition - vychází z verze 1.2 a přibaleno je spousta her!
http://ubuntusoftware.info/ubuntu_ultimate_gamers/
 
4. Česká recenze na Ubuntu Ultimate Edition na serveru zive:
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=133139
 
5. Krátká recenze na Ubuntu Gamers Editon v češtině:
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1438
 
Takže doufám, že si vyberete... Mějte se hezky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.