Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RED odhalil 8k snímač pro menší Super-35 kameru

Rozlišení 8192×4320 na snímači o malinko větším než je filmařský formát Super-35. Nová malá kamera RED 8k Weapon bude tahákem pro filmaře v nadcházejících letech jak díky rozlišení, tak díky rozměrům.

Pokud jste někdy viděli jak Orson Welles točil Občana Kanea, kdy se zakopával s velkou filmovou kamerou hluboko do země, aby objektiv sotva vyčuhoval od podlahy, tak jistě budete souhlasit, že filmová technika kráčí vpřed neskutečnými kroky. Budete přitakávat o to více, když si vzpomenete, jak se i dnes (promiňte mi ten výraz) „prasí“ rendering/mastering současných blokbusterů. 2k je k uzoufání málo, 4k je tak-tak to minimum, co je pro budoucnost vhodné a u 8k se konečně můžeme bavit o tom, že drží krok s těmi nejlepšími filmovými materiály v petatřicítkovém provedení (65mm/70mm či IMAX jsou samozřejmě jiné kafe). Ale oproti obřím bytelným přístrojům „staré dobré filmové éry“ mají malé kamerky (jako třeba GoPro se 4k záznamem či Panasonic GH4 s jeho 4k s S-log gammou) či ty větší (jako tato dnešní) nespornou výhodu v tom, že bez ohledu na rozlišení a celkový expoziční rozsah čipu s tím natočíte scény, které by Pan režisér Welles natočit nemohl.

RED 8k Weapon bude malá kamera s čipem pojmenovaným Helios. Jeho plně 8k rozlišení je k dispozici na čipu velikosti 29,9 mm, tedy větším než je obrazové políčko „pětatřicítky“, na druhou stranu menším než 40mm čip v kaměře 8k Dragon. Pixely mají velikost 3,65 µm a vývoj nebyl žádná legrace. Jak říká šéf REDu Jarred Land, snímač je daleko za plánem, ale kamera Weapon jím osazená bude dostupná v nadcházejících měsících.

Pro bezproblémové točení v 8k bude samozřejmě výchozí kamerou od RED ta větší Dragon, pro stísněnější podmínky tu bude Weapon. Menší snímač znamená menší pixely a tedy menší odstup signál-šum, ale může znamenat možnost natočit scény, které by Dragon nemohl, jak jsem psal výše. Menší snímač Helium bude použit také v chystané kameře Epic-W. 8k verze Dragonu již je v několika exemplářích v oběhu, 8k Weapon bude použit například při natáčení Guardians of the Galaxy Vol. 2 (premiéra je v plánu na duben 2017) a jednu upravenou verzi kamery dostane také Michael Bay, který s ní hodlá točit Transformers: The Last Knight /premiéry plánována na červen 2017).

Kompletní specifikace na webu výrobce.

Tagy: 
8k
Zdroje: 

RED

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RED odhalil 8k snímač pro menší Super-35 kameru

Úterý, 12 Červenec 2016 - 22:13 | BTJ | Me by zase spis zajimalo, proc by se mela nejak...
Úterý, 12 Červenec 2016 - 18:43 | danieel | Odkud tato zprava cerpa? Na linku "...

Zobrazit diskusi