Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ředitel Nikonu potvrdil vývoj nových bezzrcadlovek

Ač detaily jsou zatím zahaleny tajemstvím, máme přímo z úst ředitele Nikonu potvrzeno, že firma pracuje na nové generaci bezzrcadlovek, které budou mít specifického Nikoního ducha.

Můžeme začít rozjímat nad tím, co to všechno znamená. Nikon má za sebou poměrně neúspěšnou řadu bezzrcadlovek 1, které dostaly v podstatě jen 3,5 generace (1. řada s 10Mpix CMOS, 2. řada s 14Mpix CMOS, 3. řada s 18Mpix CMOS a konečně 4. řada reprezentovaná pouze jediným modelem s 20Mpix CMOS). Využívaly 1palcový snímač, což je věc, která se hodně vyplatila Sony zejména s kompakty řady RX100.

Jenže problémem Nikonu byly přemrštěné ceny, které hodně eliminovaly potenciální prodeje. Jsem přesvědčen, že většina majitelů kupovala Nikon 1 až v nějakém lukrativním výprodeji (vybavuji si výprodej Nikonu 1 V1 s 10-30mm a 10/2.8 objektivy za 5000 Kč, případně výprodej Nikonu 1 S2 s 11-27,5mm pod 6 tisíc Kč, který jsem kupoval před pár lety já). Prodeje posledního nejvyššího modelu Nikon 1 V3 musely být hodně mizerné, protože cena vysoce nad 30 tisíc Kč v kombinaci s vysokými cenami světelnějších pevných skel (18,5/1.8 a 32/1.2) v podstatě posadily tuhle řadu nad úroveň nejdražších APS-C zrcadlovek. Ano, Nikon si řadou 1 nechtěl kanibalizovat prodeje zrcadlovek a právě proto Nikon 1 neuspěl.

Takže tedy, bude nová řada full-frame? Bude více zaměřena na (4k) video? Bude více zaměřena nějakým jiným specifickým způsobem? To je vlastně jedno. Hlavní je, aby se Nikon poučil z chyby a ceny nastavil tak, aby neurážely inteligenci průměrně znalého zákazníka.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ředitel Nikonu potvrdil vývoj nových bezzrcadlovek

Žádné komentáře.