Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Referenční Radeon RX 5500 otestován: Výkon těsně pod OC modelem Radeonu RX 580

Tak to je docela zklamání, RX 580 4G OC NITRO+ se dá dnes sehnat za 2k. při lehce sníženém napětí bere ve furmarku cca 160W, při lehkém podtaktování se dostanete i na těch 130W a pořád to bude výkonem +- to samé. Cenovka RX 5500 bude předpokládám přes 5tis.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jablka a hrusky.

RX580 je vyprodej a za 2000 jsem ji NOVOU nikde nevidel. To je bazarova cena. 3000 uz jo... to beru.
RX580 bere v zakladu 180W a OC maji 200W. Bud srovnavame zaklady nebo UV, ale nikde ne mix nastaveni.
Cena Geforce 1650, na kterou miri i RX 5500 je 4500 s dani. U RX5500 bych cekal vesmes stejnou nebo podobnou cenu. Navic to bude cena zavadeci.
Takrka vzdy je nova generace drazsi, nez stara odchazejici a to nezavisle na znacce a vlastne i na typu produktu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Za 1. Nikde jsem nepsal o nove z kramu a rx580 doma a je nastavena tak ze ve furmarku bere 160W .) pripadne 140W pokud se podtaktuje o 6%. I v tom pripade bude steje vykonna jako RX 5500. Jinak receno kdyby vzali RX580 (590) snizili ji takty a napeti tak je to vykonem stejna karta za stejny peniz.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

pekny kecy.. nejlevnejsi rx580 skladem stoji podle heureky 4,5k.. 4gb nitro+ uz se davno nedodava, posledni ma abcom za starou cenu 7k..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem nepsal o nove z kramu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jen PicusCZ může srovnávat second hand a nové zboží. I nová auta se prodávají a to stojí třeba 3x tolik co srovnatelná ojetina. Hádej proč.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávám to co se dá koupit a urážky si nech pro svou matku když tě tak hezky vychovala .)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávej srovnatelné. Viz moje první reakce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když přijde na trh novinka která je méně výkonná než předchozí generace tak je to prostě zklamání. Jaký důvod by měl majitel rx 580 ke koupi nové rx 5500? případně jaký důvod by měl zájemce o GK ke koupi nové rx 5500 vůči starší rx 580 kterých je plný bazar za poloviční cenu? Proč bych to nemohl srovnávat když jde o karty stejně výkonné?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

„Jaký důvod by měl majitel rx 580 ke koupi nové rx 5500?"
Je menší, úspornější a s modernějším multimediálním vybavením. Dále je tu záruka. Máš fakt tak dlouhé vedení, že nechápeš, že většinu jetá elektronika vůbec nezajímá a ojetinu kupují hlavně proto, že nemají na nové auto? Podvoltování je jen pro někoho a hádej jaké vysledky bude mít lehce podtaktovaná RX 5500. Lepší, díky 7nm, na to si vsaď.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:) to je zajímavé jakmile vydá nvidia kartu nové generace s nižším než 30% nárůstem výkonu tak je to tady samý hejt, když vydá AMD grafiku s nižším výkonem tak mi budeš tvrdit že je důvod si ji koupit protože je menší a úspornější a umí přehrát jeden kodek navíc. Díky ale ne, a myslím si že zdaleka ne jen já to vidím tak že prostě ten důvod měnit ani o změně uvažovat prostě není, a je to škoda.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

kde je v nejakych slidoch napisane, ze rx5500 je nahrada rx580?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To netuším, já jsem to tak bral protože v článku se to srovnává právě s rx580. Ale pravda že nové rx580 byly někde jinde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

vykonnostne nie je problem porovnavat s rx580, ale pozicne(ciselne) mi pride, ze ide o nahradu rx550

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nauč se číst. Majiteli RX 580 tuhle novinku nijak nevnucuji. Může si ji koupit, ale nemusí. Jde mi hlavně o to, že kdybych si měl dnes vybrat mezi jetou RX 580 a touhle kartou, tak neváhám, protože ten příplatek za ty plusy stojí (btw zase si ignoroval můj hlavní argument se zárukou). Nvidii ať si prodává co chce, já už jsem jen freesync a nehodlám zavírat oči nad sviňským chováním nvidie v téhle oblasti - i přesto, že třeba tobě nevadí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole ty máš teda způsob komunikace, ani jeden příspěvek bez osobních útoků. Víš o tom že se vyjadřuješ jako nevychovaný fracek? Argument záruka na dva roky je v této cenové hladině pro mne irelevantní protože ještě jsem nikdy za dobu co si kupuju komponenty nemusel reklamovat GK (to je nějakých 20let). Že ty by jsi se takto rozhodl dokážu na rozdíl od tebe pochopit, je to tvůj názor. Já jsem zde dal svůj a vysvětlil jsem proč to tak vidím. Karta to není špatná ale za poloviční cenu se dá koupit téměř to samé navíc malinko výkonnější. Proč si kupovat to samé za dvojnásobek? Pro tebe jsou ty důvody tak důležité že připlatíš 2-3tis. pro mně ne, stará i nová předvedou to samé. A to nevidí jako pokrok, čekal jsem od novinky více. Dokážeš to pochopit nebo mně budeš zase přesvědčovat nějakým osobní útokem že jsem blbější než ty?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesvědčovat blbce (tos napsal ty - vnukl si mi to) že je blbcem nehodlám. Kór když je ještě omezený. Záruka je i třeba na 3 roky a to že si nikdy nic nereklamoval neznamená, že ani ostatní. Jinak by použitá elektronika nebyla výrazně levnější, že ano. Jaksi se u ní předpokládá opotřebovanost a větší riziko fatální poruchy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

na jednu stranu vykon na 128bit docela ok, na druhou stranu vykon / spotreba nic extra. Vlastne dotahuje nvidii a hraje pro ni lepsi proces... co se tyka reklamaci tak vsechny grafiky co jsem mel za poslednich 15 let jsem reklamoval, nektere vicekrat... no vlastne RX480 jsem nereklamoval... ale to bylo tim ze jsem ji mel 3 dny a poslal jsem ji dal. Prechazel jsem na ni z R9 290 a byla to vicemene plichta. Koupil jsem 1070 se spotrebou nizsi jak 480 a vykonem nekde jinde. Tu jsem taky jednou reklamoval a ted je to par dnu co je po zaruce (3 roky) a poohlizim se po necem jinem a mozna trochu se mi zamlouva 5700xt, ale ty ceny grafik jsou obecne hrozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty seš zase druhý extrém s těma reklamacema:). No souhlasím, že by se AMD mělo mnohem více připravovat na dobu, kdy přijde nvidia s novou architekturou na 7nm, protože to smrdí průserem pro AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro majitele RX580 nema z hlediska vykonu upgrade na RX5500 zadny smysl. Mensi spotreba je fajn, ale tohle stacit nebude.
Z hlediska ceny ma smysl srovnavat v dobe uvedeni a tim padem i posun vykonu za jednotku ceny, neboli narust vykonu pro novou generaci za stejne penize. Samozrejme, ze muzes srovnavat i momentalni cenu RX580 na trhu (vyjma bazaru), ale to je udaj, ktery te muze stimulovat k aktualnimu nakupu , ale nerika nic o mezigeneracnimm posunu v dobe uvedeni.

Jinak v te tve "rovnici" mas par nedostatku. Hlavnim je asi ten, ze cena treba 8GB Nitro edice stala 7600,- v dobe uvedeni. Pokud budou custom modely nekde okolo 5k, tak porad pujde o znacny posun.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je předešlá generace díky kryptománii takhle levná a dostupná tak moc důvodů ke koupi novinky není, právě proto jsem čekal že to bude malinko lepší vzhledem k 7nm, gddr6 a navi. Uvidíme jaké nakonec budou ceny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud je předešlá generace díky kryptománii takhle levná a dostupná tak moc důvodů ke koupi novinky není"
.. to muze nakrasno byt.. je to situace na trhu, ale ta tady nebude vecne. O tom, jestli je to "dobry produkt" nebo "ojeb" rozhodne srovnani pomeru vykon/cena s predchozi vydanou generaci v tom stejnem cenovem rozpeti v dobe vydani ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Majitel RX580 je spokojený a nic kupovat nepotřebuje. Já si třeba vystačím s RX480. Takže RX5500 budou chtít majitelé např. R9 380, nebo i 390 - pokud jim stávající výkon stačí a stará grafika umře.

Proč kupovat bazarovku (bez záruky, nebo s kratičkou problematickou zárukou), když můžu mít modernější kartu?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vazne sa musis pytat? Ja kupil pol roka dozadu RX580 8GB Nitro za 2700Kc so zarukou par mesiacov na vyskusanie. Podotykam, nemam hlboko do kapsy (prechadzal som z 2x 1080Ti), ale hry uz nehravam a chcel som best value. Nebol jediny dovod kupovat novy HW, ked som zriesil takto za pusu aspon nejaky ten minimalny vykon, ktory sa moze vynimocne hodit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A koupil bys ji za 2700Kč dnes? Nebo jsi tím chtěl říct co přesně? Hry už nehraješ, tak sis mohl koupil klidně něco jako RX560 a s plnou zárukou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX5500 je urcena pro nekoho kdo ma RX 560 / nanejvys RX 570. Tudiz tam mezigeneracni posun vykonu je vyborny a pri mensi spotrebe. Jestli chces nahradu za RX580, tak si pockej na RX5600 a prestan tady delat ublizene decko.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím ale RX570 je +- na stejném výkonu jako ta 5500, cenově.. nevím, když to dá AMD za 100 dolarů, tak to bude pecka, když RX570 je běžně k sehnání asi za 130 dolarů. Poud to bude stát víc, tak to nebude žádná hitparáda.

To je stejně jako nové ryzeny, díky nim starší řada šla cenou pěkně dolů a stává se jasnou volbou protože má daleko lepší poměr cena/výkon a pro většinu lidí je pořád víc než dostačující CPU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No právě že u CPU je to jinak R3600 je znatelně výkonnější než R2700x což se odráží i na ceně. Nižší spotřeba tam už je bonusem a pcie 4.0 taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady polemizujeme nad kartou která jednak je referenční pro OEM a má 4GB vRAM. Nejsou recenze zatím na nereference a OC verze a 8GB (ktere dozajista budou mít lepší výkon), domaci OC. Zkratka potencial dal.

Tech 100 dollaru ma byt nejaky nejapny trolling? kdyz rx570 zacinala mezi 150-190$ ? A to prosim pekne jeste pred kryptosilenstvim. za 100$ (2300CZK) nesezenes ani 4GB RX550 dnes.
https://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-rx-570-graphics-card-pri...

Ja bral RX570 sapphire mini ITX pred kryptomanii, nebo spis kdyz uz zacinala, asi za 4900,-
Je normalni ze nova generace tlaci cenu stare dolu, aby se vyklidily sklady. Funguje to, svete div se, i u automobilu, zbrojniho arzenalu nebo lekarskeho vybaveni. Cena treba lepsi, ale podpora / nahradni dily zakonite horsi. (u softwarove podpory se to samozrejme takhle bagatelizovat uplne neda)
Pokud mam nove kupovanou RX560/570 tak 5500(XT?) je vyborna nahrada. Pokud rx580/590, tak asi spis pohonim nad budouci RX5600(XT) nebo treba 5700 pokud se hnou ceny nejak zasadne.

Ryzen posledni generaci doporucuji vzit pokud mam plečku jako Phenom nebo FXko a chci mit na x let pokoj a usetrit si nutkani upgradu behem par let :) Pokud me tlaci peniz, tak klidne 1. generaci ale chce to aspon lepsi desku B450+
Uz aby byla B550 venku, to bude mainstream jak z praku imho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když přijde na trh novinka která je méně výkonná než předchozí generace tak je to prostě zklamání. Jaký důvod by měl majitel rx 580 ke koupi nové rx 5500? případně jaký důvod by měl zájemce o GK ke koupi nové rx 5500 vůči starší rx 580 kterých je plný bazar za poloviční cenu? Proč bych to nemohl srovnávat když jde o karty stejně výkonné?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„Když přijde na trh novinka která je méně výkonná než předchozí generace tak je to prostě zklamání.“

V každé generaci grafických karet je vyjma jednoho-dvou top modelů prakticky celá nabídka méně výkonná než top model předchozí generace. Kolik Turingů bylo při vydání rychlejších než GeForce GTX 1080 Ti? Ve světě procesorů to není jiné, snad s výjimkou Zen 2, který přinesl větší skok, takže i některá šestijádra byla výkonnější než minulá generace osmijader. Jenže to je výjimka. Drtivá většina nových produktů je pomalejších než předchozí generace. To je standard. Kdyby to někdo měl reálně považovat za zklamání, musel by probrečet vydání 90-95 % produktů.

Naopak RX 5500 je nakonec vcelku příjemné překvapení. Zprvu to vypadalo, že plně aktivní Navi 14 bude s odřenýma ušima náhrada RX 470/570, nakonec to vypadá, že částečně deaktivovaná Navi 14 obstojně nahradí RX 480 / RX 580. Nevím, proč by z toho měl být někdo zklamaný. Nevybavuju si, že by někdo byť jen spekuloval, že Radeon RX 5500 bude rychlejší než GeForce RTX 2080 Ti.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to tu napsal nejméně třikrát, protože oproti stávající kartě ve stejné cenové relaci nic kromě spotřeby nepřináší, proto. Můžeme si tady nakrásně říkat že to není náhrada 580 ale je cca stejná cenová, takže to srovnání mi dává smysl. Když vyjde cpu za 5k tak jej srovnávám s předchozí generací kterou můžu koupit za stejnou cenu a ne s tím co bylo před x lety za tu cenu, pokud novinka za stejnou cenu je méně výkonná tak proč by si to někdo kupoval a nekoupil starší výkonnější? jen proto, že je to novinka?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„Už jsem to tu napsal nejméně třikrát“

Nevím, co kde bylo napsáno třikrát, ale já reaguji na jeden zcela konkrétní příspěvek a na jedno zcela konkrétní tvrzení, které v něm zaznělo:

„Když přijde na trh novinka která je méně výkonná než předchozí generace tak je to prostě zklamání.“

Pro téměř veškerý nový hardware platí, že je méně výkonný než předchozí generace, ale nepamatuju si, že by to uživatel FiskusCZ poukazoval pod jiným článkem, než o RX 5500, proto mě zajímá, proč je to právě u této karty problém, ale u ostatního hardwaru to problém není.

„protože oproti stávající kartě ve stejné cenové relaci nic kromě spotřeby nepřináší, proto“

Protože toto tvrzení není pravdivé, tak ho ani nemá smysl řešit.

Ono vůbec to srovnání ceny dva roky staré bazarové karty se smyšlenou cenou ještě nevydaného produktu stojí za to samo o sobě.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta diskuse tady není od toho abych mohl napsat co si o článku myslím? Nejde o nějaký problém, pouze komentuju výkon očekávané novinky. U GK řekl bych že drtivou většinu zákazníků zajímá výkon, a ten je nižší než stávající produkt v očekávané ceně (ano chápu že teoretické protože ještě nikdo neví). Kdyby R3600 měl nižší výkon než R2600x tak by to nebylo zklamání? Pro mně ano. V době uvedení na trh stály ty CPU skoro stejně.
Tahle karta má jediný trumf kterým se může chlubit, a to je spotřeba.
Nic víc za tím co jsem napsal není, některé reakce na tento příspěvek jsou skoro až uraženecké že jsem si dovolil toto napsat, což zase nechápu já. Skoro jako ve školce a ne na fóru o IT novinkách.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za diskuze tu je přesně od toho. A také od toho aby ostatní lidé reagovali, ale je na internetu takže úroveň reakcí může být být různá až po zvrhnutí se do osobních urážek.
Já například tuto kartu prostě jako nástupce 580 neberu ta stála při uvedení 230$. Jak už tu někdo uváděl srovnání s auty... 5 let stará octavia, bmw3 a nová dacie také stojí stejně, přitom ani jedno nemůžete hodit do stejného šuplíku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No takhle karta ale nevypadá jako náhrada za 580 spíš by měla nahradit 560 a 5300 jako náhrada za 550.
Ano pokud vezmeme výprodejovou cenu 580 a pomineme provozní vlastnosti, tak to pro spoustu lidí zajímavé nebude. A ti co chtějí vyměnit 580 si musí počkat na 5600 která by měla mít i podobnou cenu jako 580 při uvedení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba z červeného tábora tady bylo keciček na zelený tábor, že k čemu jsou karty, které nové stojí víc než vysloužilé pascaly se stejným rasterizačním výkonem. Přece byla jasná volba koupit starší pascal než nový turing. Přitom ten přináší něco skutečně navíc pro širší spektrum zákazníků než ty amd karty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Tak třeba z červeného tábora tady bylo keciček na zelený tábor“

A co já s tím? Pokud někdo nesouhlasí s tvrzením někoho jiného, má možnost na něj hned a přímo reagovat. Ohánět se, že nějaké tábory napsaly nebo nenapsaly někde něco před rokem - nechápu, jaký to má smysl.

Pokud se pamatuju, tak po vydání Turingu platilo, že Pascaly měly nejen lepší poměr cena / výkon, ale především za nižší cenu nabízely vyšší kapacitu paměti. Do té doby bylo obvyklé, že nové generace přinášely vyšší kapacitu paměti, nikoli, že jí za příplatek snižovaly. Krom toho 6GB Turingy vykazovaly stuttering, což se na Pascalech nedělo. Vzhledem k tomu, že RX 5500 nemá ani nižší kapacitu paměti než Polaris a není známo ani to, že by trpěla na stuttering, jaksi nenacházím paralelu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To musíte být strašně zklamaný i třeba z 2070 Super. Protože v bazaru se dá koupit 1080Ti pod 10k...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale 2070S má i o 300-400 procent vyšší výkon než 1080Ti, takže naopak může být za hubičku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A to v jakém konkrétním případě?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No preci v RTX ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No v určitých scénářích je dokonce 5-6x rychlejší. Těch 300% předpokládám že myslíte po zapnutí RT ale to spousta lidí oželí a pak ten rozdíl bude v řádu procent. Ten kdo ne, ten si bude muset připlatit když uzná, že mu to za to stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trolle

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NVidia - fuj, hnus, preznacovani. AMD vyda grafiku s vykonem, ktery uz tu je. Bude ta grafika stat vic nez ta soucasna, ale clanek se omezi jen na technicke parametry a nic k tomu radsi nerekne.

Jinak u NVidie nahradit znamena vydat kartu na nove generaci s vykonem o neco vyssim, u AMD je nahrazeni rovno vykonu malinko nizsimu. Dobry no.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nVidia příště při přeznačení srazí spotřebu o třetinu, tak si dávám závazek, že ani nepípnu. :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to není hi-end karta, tak vždycky najdeš kartu předchozí generace s podobným výkonem. A cena bude taková, aby to lidi kupovali.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lidi možná, ale redmax ne...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemám teď na to čas, ale až se na toto téma budu chtít zasmát, mrknu za DD ;)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nějak jsem si nevšiml, že by 2060 byla rychlejší než 1080 ….

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Bojuj...!!! :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, Redmarxi, máš tyhle řeči zapotřebí?!
V tomto krátkém porovnání je výkon sice srovnáván s RX580, ale tahle karta přeci není její náhrada!
Tahle karta má za úkol nahradit původní RX550 (a navrch RX560). Vyplývá to do jisté míry již z označení, ale především pak z prohlášení zástupců AMD.
Pro RX480 a RX580 je nástupcem až chystaná RX 5600.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže se bavíme o kartě s cenovkou do 100 dolarů? Pak je to hodně zajímavá karta.

Stejnou logikou 5700 nahradila RX570, pak AMD pěkně zdražili, v podstatě 300% ceny předchozí generace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

570 sem kupoval za 7000, 5700 stoji 9000... To opravdu neni rozdil 300%...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako vždy bude záležet na ceně. Má to 128 bit sběrnici, takže minimálně s těmi 4GB VRAM by to mohlo být levné.
Už by to chtělo vícečipovky alá Ryzen CPU, protože dostatečný výkon pro 8K se už tou dnešní klasickou evolucí dočkáme až příliš pozdě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vicecipovky: viz Nvidia a jeji novy CFR - Checkered Frame Rendering.

Ve chvili, kdy da nekdo dohromady nejakou renderovaci techniku umoznujici bez znatelne ztraty vykonu rozdelit jeden frame na vic casti a zacnou to pouzivat majoritni enginy, tak tohle nastane. A ze se o to zainteresovane strany uz par "desitek let" snazi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snaží se o to málo.Takový freesync taky není nový nápad a nakonec je tu a vůbec to nebolelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na takovou drobnost, že Freesync je technologicky řádově jednodušší záležitost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu neni... SLI/Crossfire/multi cipovy karty tu mame desitky let. Technologicky je to velmi jednoduchy reseni, ktery ovsem vyzaduje nasobne vic pameti kvuli pomalymu rozhrani mezi tema kartama. Jedinej problem je podpora SW, protoze malo kdo si koupi vic grafickych karet nebo drahy vice cipovy karty a tak podporu nikdo moc neresi. Ale pokud by ty vice chipovy karty byly navrzeny jako Ryzeny, kdy pocitac vicemene nepozna jestli je to jeden cip nebo treba 4 chiplety a meli by spolecnou pamet, tak se to bude resit maximalne na urovni ovladacu. Problem je pak jen rychlost pristupu do ty pameti, pres spolecnej IO chiplet a jestli se to vyplati oproti monolitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá OK, kartu bych si i koupil - jsou tu ale dvě ALE. První - jaká bude cena... Spotřeba je mi v desktopu skoro jedno a Polarisy jsou fakt levné, takže pokud to bude o dost dražší, budou se kupovat furt Polarisy, dokud budou. Druhé (které bude většině lidí fuk) - používám FreeBSD, které ale AMD léta ignoruje a nejsou ovladače (jen opensource amdgpu portované z linuxu)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vis ony ty open source amdgpu ovladace jsou primo od AMD. Cili naopak, co se tyce ovladacu je na Linuxu (i jakymkoli jinym open source OS) na tom AMD lip nez nvidia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

karta jako taková nevypadá vůbec zle, spotřeba fajn, nové technologie i 8gb paměti na příjemné fullhd hraní to bude hodně zajímavá volba, teď aby to nezabili cenou protože 1660 stojí 5600,- a rx 580 stojí 4600,-

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na Alze stoji treba ted XFX RX 580 8GB 4 tisice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha koukal jsem jenom na heureku no i tak jestli 5500 má být nástupce polarysu tak to nesmí zabít cenou protoze trh je penetrovaný tímhle výkonem už dost dle mého názoru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale jen omezené nabídka, mají prý už jen 20 kusů...
Souhlasím ale, že u této nové karty bude důležitá cena a velkou konkurencí jí bude starý Polaris. Šlo by to vyřešit zaříznutím a vyprodáním Polasrisů ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou taky je, proč stojí rx 580 kolik stojí a jestli ty ceny lze rozumně porovnávat. Akce, výprodeje, doprodeje či bazary dokáží s cenami velké divy. Výsledek OEM verze 5500 proti 1660 OC není zase tak špatný. Uvidíme, až se ceny usadí a až budou výsledky jednotlivých modelů i s maloobchodn cenou. Většina lidí se stejně bude rozhodovat ad-hoc, a předpokládám, že hrozba rychlé zastaralosti starších karet bude hrát svou roli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak 1660 je o 17% rychlejší v SotTR a 18% rychlejší v FC5. To není málo a půjde jen o porovnání ceny, pokud to bude za 4,5-5 tisíc, tak 1660 bude mít v podstatě stejný poměr cena/výkon.

Tak jak tak, to bude mít horší poměr cena/výkon než RX580.

Jsem zvědavý jak tu začnou fandové AMD nadávat, že jim karty zdražují a nezvedají výkon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jasne RX5700 v danem cenovem segmentu nezvedla vykon, a AMD neplanuje vydat RX5600 ani RX 5800 ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj :)

Jinak to vypada, ze vsichni, co tu spustili hate proti RX5500 uz davno maji ceniky k dispozici. Mohl by alespon jeden z nich poslat tu oficialni cenu (zadne dohady) do diskuze, at to konecne muzeme pochopit i my ostatni?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V cenovém segmentu RX570/580, tedy něco jako 120-160 dolarů.. pokud ta 5500 nebude za 100 nebo méně, tak to bude jen kosmetická změna nebo i změna k horšímu. Když to bude karta do kila, tak je to fajn, na nenáročné hry či některé esport tituly je to dostačující.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že 3 roky po uvedení by tu stovku stát mohla...
Já to zatím chápu tak že 5500=560+ 5300=550+ a 580 nahradí až 5600 která by mohla stát těch 229$ jako 580 při uvedení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ty jsi fakt nemocny s tema 100$ :) Ukaz mi novou kartu ktera ma podobny vykon za tyhle penize.
100$ za RX5500 je mozna tak Redmarxuv vlhky sen, kdy prisel do alzy a za hotove si ji koupil

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnani s RX570
https://www.youtube.com/watch?v=2lFFwjeSuFc
Podle toho videa vypada dost slibne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobré srovnání, skoro všude o +- 20W menší spotřeba, o +-20FPS navíc,+- teplota 5°C dolů, ventilátory o 20% menší RPM...... Je vidět, že nová architektura má potenciál. Díky bohu za to. Z GCN už se nic bohužel dnes vykouzlit nedá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš, že tam jsou i nový nanometry, takže bych tu architekturu nepřechvaloval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobře, fandím tomu, uvidíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že ty výsledky testů jsou v poho, skoro bych se vsadil, že po doladění ovladačů tu RX580 překoná.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na TechpowerUp je uz k dispozici kompletni recenze. Tohle se AMD povedlo.
https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-5500/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta karta opravdu vypadá dobře. Tichá, chladná, výkonná. I ta spotřeba je přijatelná. 120-130 W ujde. Při deaktivaci boostu by asi nebyl problém to držet pod 110 W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to v zaveru a po zprumerovani dobre. Nelibi se mi ta nekonzistence vysledku. Uplne propadla ve Wolfensteinovi na posledni misto (nespecifikuji API) a treba v Metro Exodus dycha na zada RX590.
Ale vidim velky spatny v ovladacich, coz neni jeste neresitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to s tou 5500 vypadá asi na nový upgrade....pokud ovšem to bude mezi RX 580/590. Po xx letech s nářadím jako ATI 6850 1 GB, či Athlon X3 3,3 GHz, 8 GB RAM 1066, bych asi mohl trošku vylepšit celkově PC....Vidím to na Ryzen 2600, AMD 5500, 16 GB RAM....Ono hrát třeba Kingdome Come na 1280*1024, na Low a snímkování 3-18 FPS to není asi to pravé ořechové... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3-18 FPS...
A to se z toho nepobliješ? To musí bejt šílený.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju kdyz vysel Unreal a ja jeste nemel 3D akcelerator. Na mojem Pentiu 75@120MHz trvalo vykresleni jednoho framu asi 5 sekund. To uz sem si rek ze to asi dal nepude a sel koupit Rivu TNT.
3 fps je celkem v podode. Tak sem dohral prvni Crysis na notebooku (myslim ze mel Radeon X700).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude veliký skok kupředu. Teď jen počkat, až ty grafárny vyjdou a hurá na to! :)
A pokud by to nebylo ono, dá se koupit RX 590 za 4990,- :D
(XFX Radeon RX 590 FATBOY, 8GB GDDR5 RX-590P8DFD6 - https://www.czc.cz/xfx-radeon-rx-590-fatboy-8gb-gddr5/250115a/produkt?ut...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SAPPHIRE NITRO Radeon RX 590 8GD5 bude asi tišší. :-)

https://www.alza.cz/sapphire-nitro-radeon-rx-590-8gd5-d5702198.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.