Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace: foto a video v roce 2016

Poněkud vypadly přístroje micro4/3 formátu, chápu, jak to nemá čip 60x40 mm, tak to pana Ježka míjí. Ale najdou se profíci, kteří opouštějí fullframová hovada a přezbrojují na MFT, prostě kvůli váze - on je rozdíl, jestli člověk na celodenní výšlap do přírody táhne 9 nebo jen 3 kg techniky. Nový OMD E-M1 Mark II pak začal předbíhat v rychlosti ostření i superprofizrcadlovky (v rychlosti focení zůstaly pozadu už dávno). Co fullframe fandům ještě zůstalo, je poukazovat na "look" a nesmyslně přepočítávat světelnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na celodenni vyslap do hor jedine se 150g fotosmartphonem. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když už do přírody na celý den vyšlapují především profíci a ne hobíci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jestli bych chtel aspon trochu pouzitelne fotky tak bych si vzal nejaky kapesni kompakt se zoomem vaha cca 200g :) trapit se s nejakou placackou to opravdu ne ....ani samsung ani L1020 atd. nedosahuji moznosti a kvalit slusneho kompaktu >>> pokud bych ale zustal u selfiecek nebo skupinovych fotek tak "fotosmartphone" bohate staci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejaky tip na kompakt velkosti L1020 ktory je lepsi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na blbou otazku jeste blbejsi :)
nejaky typ zarizeni ktere ma stejne rozmery jako L 1020 a ma zaroven 16x - 25x opticky zoom ?:)

nechci ani vrtat do toho ze L 1020 je na foceni zalostne pomala a to ze vice mega pixelu ac na malem cipu vice addidas :D >>> jako fotomobil ale produkuje velmi pekne snimky ale na kompakt stredni nebo vyssi tridy to ani nahodou nema + nedostatecna univerzalnost diky tomu ze je to pouze fotomobil :) >>> btw mam zkusenost jak s 808/920/1020 :) ta 808 mi subjektivne kolikrat vyprodukovala lepsi vysledek (mozna jen libivejsi) nez 1020 ale rychlosti u obouch silene ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tym zariadenim som myslel male tenke kompakty hrube 2cm bez zoomu tenke ako mobil :)

nehadam sa 808 foti omnoho lepsie minumalne co sa tyka ostrosti fotiek a farby koze pri poouziti blesku
tiez som siel 808->920->1020 a tu som zatial skoncil
je to iba fotomobil ale kolkokrat mam pri sebe kompakt strednej triedy a kolko krat ten mobil
mam micro4/3 lumix gm1 ktory je malicky ale ajtak mam 90% fotiek lumiou lebo ho zo sebou nemam

je zalostne pomala ale nie vzdy ide o rychlost :) niekto spravi na iphone 10 fotiek tmy a ja jednu pouzitelnu :)(oproti ajfonu nie oproti zrkadlovke)

a lumia zrovna maly cip nema (oproti kompaktom)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bud jsi tim nikdy nefotil nebo to proste neumis. :-) Osobne jezdim do hor, kdyz je krasny pocasi a pokud je dostatek svetla, tak dneska ty top smartphony umi kvalitu kompaktu. Naopak nejakej vetsi zoom neda ani kompakt a osobne ho teda vubec nepotrebuju, proto si vystacim se smartphonem. Kompakt kdyz pominu ten pro me nezajimavej zoom ma vyhodu hlavne pokud je svetla malo, kdyz se seseri nebo nekde v lese ve stinu, nepotrebuju to. (Zatim mam na foceni jen ten smartphone, jednou si poridim zrcadlovku, ale na tu jeste nejakou dobu nebudu mit cas.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi jsi nefotil s kvalitnim kompaktem jinak by jsi tohle nikdy nenapsal :) a netvrdim ze telefon hodne lidem nestaci ....bohuzel jsem si uz zvykl na jiste kvalitativni a funkcni minimum ktere zatim zadny telefon proste nedokaze pokryt ....a zrcadlovku se mi na dlouhe tury nebo sjezdovku tahat nechce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, když těm profíkům nevadí ztráta kvality výstupu, tak proč ne. ;-)
On ten zmiňovaný Olýk není zrovna bůh ví co, za ty peníze....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ti ten FF zas o tolik lepší není. Nebo běžně tiskneš fotky A3+?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A3 je poměrně malý formát (rozevřený časopis), to dá dnes ve vysoké kvalitě kde co. A1+ to už je náročnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ztrata kvality?

Srovnej si Olyho se Sony snimacem s fullframe Canonem.

Ano, Oly ma vetsi dynamicky rozsah nez fullframe Canon (!).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zase radši levnější kvalitní objektivy, popřípadě promakanější firmware. Osobně mám starý olympus E-520 (kupován myslím že ve 2011). Kupováno na zkoušku a v akci (kit) a příkupem jen dvou dalších objektivů a pár filtrů nebyla žádná další investice. není potřeba. I ten 10 Mpix s kvalitním objektivem prostě umí fotit luxusně pro všemožné druhy aplikací (foto až megaboard) a lépe než 20Mpix se špatným objektivem. Mě osobně tedy hon za MPix míjí a natáčení videa zrcadlovkou taky (tohle už vůbec nechápu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je tech hodne MPx dobry na makro snimky, samozrejme musi to byt podporene kvalitni optikou, v podstate pak muzes mit misto mikroskopu. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono makro a mikro není o Mpx vůbec. Je to o poměru zvětšení objektivu. Že z vyfocenyho výsledku potom někdo udělá pidivýřez, tak akorát zahodí spoustu informací co pořídil drahý velký snímač a znehodnotí ten výsledek pro případny úcely tisku na něco většího než poštovní známka. Ale furt se tím nezmění při jakym zvětšení to bylo pořízeny a jestli je to tím pádem makro nebo ne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Megaluxusne, ale jen na ISO 100. Ten Panasonic snimac v E-520 je neco strasneho.

ISO 800 vypada asi tak stejne jako ISO 6400 u Sony CMOS snimace v novych Olympusech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já fotím do max ISO 400 (standartně 100-250). Pak už to postrádá smysl, nejen po stránce kvality. ISO 800 v hodně fotoaparátech stojí za velkou bačkoru.V E-520 je to jako fotka z camcoderu v noci a za šera :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som mal stastie na super "akciu", vlastne, ono to ani akcia nebola :D ale stihol som este kupit bezzrkadlo od Samsungu - APSC za 250€, realne ma teda stal 200 €, kedze prilozeny Adobe Lightroom som predal ... no a vystacim si s tym nejaky ten rok - dva - desat kedze co do kvality fotiek nema v rovnakej cenovej hladine konkurenciu ani teraz. Samozrejme bolo to s nejakymi kompromisami lebo nema dotykovy display ci hladacik, ale urcite sa oplatilo kupit kedze pri zrkadlovke to vyzera ako trpaslik a fotky z toho lezu rovnakej kvality, nic horsie by som nebral ani teraz, fotky hoc aj z Lumie nemaju tiez sancu. Skoda, ze to Samsung s fotakmi zabalil, triasli by sa konkurenti aj teraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se tak nějak ignoruje, že se pochlapil i Zeiss...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.