Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jsou tu čtvrté „zaručené“ specifikace Zenu. Kterým věřit?

takze, cui bono? Intel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stach prostĕ řádí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bude to stejne jako s RX480, velká očekávání a pak vystřízlivění:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nebude.
RX480 neco slibovalo a to splnilo, ta karta je preci super. Ocekavani fanousku AMD, ze se ta karta bude rovnat s top modelama konkurence (GTX1070) byla uplne mimo jakoukoli realitu.

Zen naproti tomu vyvolava nejaka ocekavani se srovnani kroku s Core i7 a to je podle me nesmysl, bude rad, kdyz dorovna Core i5. Ale ikdyby nakonec dorovnal ctyrjadrove i7, tak Intel proste jen vyda v ramci i7 nejake sestijadro a bude zase o tridu jinde.

Takze me ocekavani smerem k Zenu je to, ze dokaze alespon mirne upravit vyderacske ceny za Intely.

Ja cekam na Vega grafiky, tam verim, ze AMD zaboduje a ukaze grafiku prevysujici GTX1080, cimz budu spokojen. :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jsem si přečetl že to s tou RX 490 je hoax a AMD nikde oficiálně neuvedlo že by mělo odprezentovat nějakou 490.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych byl asi rad, kdyby to byl opravdu hoax.
Duvod: RX490 nemohla byt Vega, protoze bylo jasne receno, ze Vega bude nekdy v prubehu Q1.2017 nebo-li realne u AMD bude Q2-Q3.2017.
Kdyby ale RX490 byl dvojadrovy Polaris, naznacovalo by to spis odklad Vega karet. Protoze neverim, ze Vega bude podstatne vic nez 2x vykonejsi RX480 a nedavalo by to smysl. Navic kdyby to byla specialka na vanoce, tak uz by musela kazdym dnem vyjit, aby se to stihlo naskladnit do vanoc.
Takze neexistence RX490 muze byt doufejme spis pozitivni zpravou ve vztahu k vydani Vega. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně jsem po všech těch vypuštěných drobcích čekal od Zenu dosáhnutí na laťku i7 co se týče výkonu při stejném taktu - ale takty byly v mých představách oproti těm intelovským mizerné. Neboli AMD by získalo silnou pozici až do kategorie střední třída a pak ve vícejádrových řešeních pro servery, časem i pro mobilní sféru.

Po oné spekulaci o narychlo dělané opravě nějaké chyby... nevím. V takovém případě by asi nepřišel žádný skok ve výkonu, ale pozitiva by byla všude okolo - spotřeba, instrukce, možnosti čipsetu, cena. No, nechám se překvapit.:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak momentalne i pro samohrajky radeji zvolit core i3 T, ale samozrejme jakmile bude Zen, tak jejich APU by v podstate melo v teto kategorii Intel deklasovat a pokud pridaji i moznost levnych "core i5", tak myslim si, ze hodne lidi bude spokojenych.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I ten výkon naroste asi v každém případě, obzvláště v FP. Pokud by se ale stalo, že kvůli obejitým chybám nenaroste o tolik, aspoň budou mít markeťáci příště (pro "Zen+") čím šokovat ("zase jsme o dvacet procent rychlejší než posledně!").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

20% z 20% z původních 40% které byli o 15% rychlejší než předtím, není ani o polovinu víc výkonu než předtím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"a to je podle me nesmysl, bude rad, kdyz dorovna Core i5."

Takže podle vás 8C/16T model Zenu "dorovná" 4C/4T Core i5? Tak to může AMD rovnou zabalit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z nové platformy mě zajímá jediný model A12-9800E s 35W TDP - ideální kandidát s nízkou spotřebou a velmi dobrým (zatím papírovým) výkonem pro domácí decentní hraní starších her. Tak jsem zvědav, jestli vůbec a kdy se dočkám...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně se líbí AP412 / XP612. Škoda, že není čtyřjádro bez grafiky na 35W. Chtěl bych k tomu napárovat Radeon RX470, bude to super platforma pro FHD hraní. (Někde na středních detailech.)

Každopádně AMD to dělá celkem dobře, až opadne hype okolo toho, že je to ZEN a hyper mega cool, tak z toho budou jenom "obyčejné" procesory, jako je tomu dnes u i3 / i5, které budou mít (na rozdíl od i3 / i5) zajímavý poměr cena / výkon a budeme z toho mastit různé takové ty sestavy na takové to domácí žvýkání.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak len tak pre seba ked zhrniem, ze ZEN bude mat IPC 15-20 percent pod Intelom ak ma Zen IPC ako SandyBridge, vychadzam z http://images.anandtech.com/doci/9483/01%20-%20Gains%20over%20Sandy.png?... http://www.anandtech.com/show/9483/intel-skylake-review-6700k-6600k-ddr4... a frekvencie bude mat cca 20 percent pod intelom, tak je to jasne, aspoň pre mňa. Niezeby to bolo zle, ale istotne su ocakavania vecsie ako bude realita. Jadro bude velke, vyroba v GloFo....ciže..... Nebude to zle ale daleko od situacie Bulldozerom to nebude.... aj Bulldozer mal svoje svetle stranky najme v multi ulohach ale.... Zen bude istotne lepsi ako Bulldozer len....Hlavne ide o to, ci sa bude dobre predavať a s dobrou maržou, to je alfa a omega pre vyrobcu.... a tu niesom optimista, hlavne u tej marže.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Nebude to zle ale daleko od situacie Bulldozerom to nebude"
LOL. Neblázni.
Bulldozer zaujmul jen v multithread aplikacích a to ještě ne vždy. I kdyby byl Zen jen na úrovni dnešního Excavatoru, tak zaujme rozhodně ve více aplikacích než jen v multithreadu. Tím „zaujme" nemyslím, že dorovná Intel - za určitou cenu Intel vůbec dorovnat nemusí a bude mít úspěch i tak. Lidi probuďte se. Mnozí hrají hry na něčem co má výkon jako notebookový quad Steamroller a Vy se bojíte o osud 14nm novinky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je, čo majú ľudia kúpené, druha vec je, čo si kúpia.... Aj teraz má AMD použiteľné CPU pre veľa ľudí podľa teba, druhá vec je, či sa predávajú, keď si pozrieš výsledky AMD tak vieš. Ta situácia s Bulldozerom bola prenesená do súčastnosti. Vtedy Bulldozer stál proti sandy, teraz ZEN bude stáť proti Skylake/kabylake Predpoklad výkonu jadra ZEN je mínus 20 percent frekvencia a mínus ďalších 15 percent IPC. Dorovnávať zase výkon a frekvencie počtom jadier je pre AMD zase cesta večších jadier a menších ziskov. Áno, výkon bude použiteľný, ako som písal, alfa a omega je predaj/zisk pre firmu. Intel môže tiež patrične zareagovať v ponuke. Ale veľké plus vidím v pridaní HT, to beriem ako veľké +

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při vydání Bulldozera byla hodně špatná situace s vysokým počtem her náročných na jedno jádro. To se trochu změnilo a navíc Zen v téhle oblasti získá nějaký ten výkon, který AMD rázem zařadí z kategorie „nebrat" do kategorie „dobrý poměr cena-výkon / dobrá koupě". Beru to jako pesimistický scénář, protože znám lidi, co hrají typickou single core shitku WoT na FX Piledriver@3,8Ghz a nestěžují si.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, suhlasim a tiez dufam, ze to bude lepsie ako som pisal. Tahakom predajov by mali byt lacnejsie CPU a tam prave to HT čo doteraz nebolo bude prinosom podla mna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WoT uz davno neni typicka single threat hra ;) to je davna minulost ale mnoho lidi se tim porad ohani ...diky tomu se v soucasnosti WoT i na AMD CPU chova trochu lepe ale preci jen porad nizska propustnost a zastarala architektura je znat ...

za dalsi pomerne brutalni narust IPC na jadro oproti predesle generaci dava tusit ze v multi threadu to bude velmi zajimavy procesor za slusny peniz ...na spatne optimalizovane hry tak akorat ale spise se bude hodit na narocne projekty ale na hry to bude tak trochu porad future like CPU s rezervou do budoucna akorat se nebude tak snadno zahlcovat jako zastarale Vishery ...jestli cena bude prijatelna a Intel nebude reagovat snizenim cen(coz se da ocekavat ze si bude drzet status premioveho vyrobku) tak kdo koupi neprohloupi a jestli se povede i Vega tak ma AMD docela dobre vyhlidky k tomu aby jeste vyrazneji stahli svuj dluh a zaroven mohli investovat do vyvoje (hadam ze v mnoha ohledech budou nove ZEN(y) nahrazovat drahe i7/i5 v hernich strojich a levnejsi Xeony v pracovnim nasazeni)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty woe. Wot už dávno není SingleCore. S přechodem na DX11 valí v pohodě 4 jádra+ . Mam FX8350 , 32GB RAM , 2GB GTX 760 OC (čekam na zlevnění GTX1070) a jako nevidim důvod proč na tom nehrát WOT. CPU vytížený na 25% , GPU na 80% . Mam Vsync a přetaktovanej monitor 1920x1080 @ 75 Hz a maká to stabilko 75FPS. Nechápu že někomu AMD FX nestačí. Ono je vlastně dneska v módě se hnát za FPS bez Vsync i přes to že lidi maji 60Hz monitor na kterým neni žádnej přínos z vyšších FPS že ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pak upgraduj na I5-6500 a najednou tech FPS bude 120.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zase jeden blb. Píšu jasně že mam zaplej Vsync protože monitor při 75Hz nezobrazí víc jak 75 FPS. Tvůj komentář je proto naprosto mimo. Bez Vsync mam i na AMD v Ultra detailech přes 100FPS !!! Srovnej se a nekomentuj když tomu nerozumíš :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Skylake ma oproti Sandybridge reakne tak 12-15% narust vykonu.
Co se frekvenci tyka tak ES Zen alespon podle dostupnych informaci ma zakladni takt 3.2GHz coz je identicke s osmijadrovym haswell ktery take bezi na 3.2GHz zakladnim taktu a to se tu jeste nebavime o tom ze zen je na novym procesu kdezto Haswell bezi na jiz odladenem cimz padem lze ocekavat casem takty vyzsi.

vzhledem k tomu ze excavator je vykonem nejakych ~27% pod Sandybridge tak lze pri uvadenych 40% IPC improvement tezko ocekavat ze by zaostaval za intelem v IPC 20% jak tu ty ted tvrdis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase podla tvojej teorie vychadza, ze bude mat lepsie IPC ako Intel :-) . Vychadzal som z toho, co vieme, ano, su to iba nepotvrdene spravy ale..... IPC ako sandy/Ivy bridge a frekvencie okolo 3,5Ghz v turbe... ja som to len premenil na percenta a udaj o IPC sandy som cerpal z celkom slusneho testu. Ja nenarazam, ze to je malo, narazam nato, ze ci na tom firma nieco zarobi, zase to je vecsie jadro a horsie parametre.... keby bolo jadro mnesie, nizsi trocha mensi vykon by nevadil, cena by to kompenzovala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

intel ma momentalne +60-80% IPC, ked AMD navysi 40% bude mat v cinebench11.5 single core cca 1,5-1,6b. Pri 8 jadrach to dava 12b = 20% nad 6700k. Presne to cakam, nic viac, nic menej. Ak bude menej, bude zle, ak viac, parada. 4core ZEN by mohol mat okolo 6, co je x6 1100T, fx8350, i5 6400.. ale za podstatne nizsiu cenu. Co tie procesory bude tahat dole je nepritomnost GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+60-80% IPC vuci cemu ? Mozna tak vuci buldozeru a jeste jen ve specifickych situacich.. Excavator vuci nemuz AMD udava 40% narust pro zen naskok intelu docela vyrazne snizilo.
Ja ocekavam realny vykon nekde v puli mezi SandyBridge a Skylake, pravdepodobnejji blize ke skylake, ale na skutecna data si musime jeste do ledna pockat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, profesionalni trolling. Vsadim se, ze tyhle obrazky jeste uvidime, az se zas bude resit, ze amd nedostalo ocekavani.
Ale pohadka hezka, hlavne ten "slajd"... Na to se moc hezky kouka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Konečně pořádný marketing ze strany AMD! Ono je důležité hlavně vytvořit zájem o informace - a jak jinak je vytvořit než kontroverzí. Ve finále AMD prohlásí, že všechny do té doby uvedené informace byly spekulace a platí jen to, co řekne AMD oficiálně. Do té doby se o pravosti informací bude jen spekulovat, ale hlavně - bude se o nich mluvit! A to je to nejdůležitější. Co na tom, jestli to AMD potajnu podporuje nebo ne ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lenže si zabudol na dôležitú vec. To čo sa tu mlelo a mlie posledné mesiace, to zákazníci len tak nezabudnú. To,že AMD povie, že všetko doteraz boli hoaxy a informácie, to je pekné. Ale na vytvorené predstavy o novom produkte to vplyv už mať nebude. Ešte som nevidel, že by sa niečo len tak zo dňa na deň zabudlo, tie špekulácie a výsmech od Le genius-ov tam budú neustále.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stale to amd moze dementovat, kazdy jeden slide
neviem ci robia dobre, ze tie ocakavania udrzuju v takej rovine

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud jsou na tom líp, tak je to dobře, pokud jsou na tom stejně, tak já bych si to asi nekoupil a pokud jsou na tom hůř, tak je to bude stát kalhoty ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OMG slovy klasika :-) FX procaky pomer cena vykon, kdyz clovek nepotrebuje nic extra rychleho dnes nemaji konkurenci. Problem je v provoznich vlastnostech..... AMD vylepsi provozni vlastnosti a vse bude ok, Ja osobne jdu hned jak vyjde AM4 platforma do 28nm APU s nakou solidni deskou od MSI a mam jistotu, ze za par let si koupim APU Zen a budu v klidu, ne jak u intelu, kde se meni deska kazdej rok. A nake i3 2 jadro me nechava chladnym. Pred lety letoucimy sem koupil MSI K9A2-Platinum s Athlonem X2 jako novotu, za par let sem si koupil bazarovej Athlon II X4 za hubicku, super upgrade, pak zase po par letech sem koupil Phenom II X6 opet z 2he ruky za hubicku :-)) . Jen sem parkrat vymenil grafiku prvni byla x1950 dalsi HD 4870 a pak HD7750 vzdy zmena s CPU a maximalni spokojenost. Bez nutnosti menit desku ramky cokoliv, porad stejna platforma. A verim ze se to zopakuje i u AM4. U Intelu tohle nikdy nebylo a nebude mozne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak hypoteticky - řekněme, že výkon je srovnatelný s 1 až 2 generace starými intel procesory a cena zřejmě +/- stejná, asi to bude mít lepší integrovanou grafiku. Kdo si to koupí? Já rozhodně čekám na to co vydají, protože chci stavět novou "photo-machine" (a při současných cenách a výkonech je mým favoritem i7-5820K (Haswell-E, 6-core, 3,6GHz, 400€) a jaký má grafický chip mě moc netrápí, protože stejně využiju diskrétní grafiky (pro začátek stará co mám, později nějaký rozumný mainstream s nízkým TDP). V článku zmiňují i fakt, že frekvence nebudou příliš vysoké, takže si to nekoupí ani hráči, pro které jsou 4+ jádra a vysoká frekvence dogmatem. Nevim, začíná se mi to nezdát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, na hraní 4 jádra stačí, ovšem důležitá je frekvence, jak píšeš. Ta své uplatnění nenachází pouze u her, ale prakticky při libovolné činnosti (neboť CPU poskytuje báječný jednovláknový výkon). Pokud budu mít vysoko taktované čtyřjádro, v pohodě dorovnám/předhoním virtuální osmijádro s nižší frekvencí ve většině scénářů a ještě za to méně zaplatím.
Velmi mě zajímá srovnání vysokotaktovaného čtyřjádra oproti nativnímu, níže taktovanému osmijádru v testu, kde bude sw aspoň trochu multivláknovej. To si myslím, že bude typická situace.
Za povšimnutí stojí i to, že těžit ze Zenů budou i lidé, co si je nekoupí, kvůli vylepšení Intelovy nabídky.
Tak hlavně ať se to povede !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No souhlasím s tím, že do jisté míry frekvence může více jader vynahradit, ale pak přijde moment (resp software) kde už ti frekvence nepomůže a spíš potřebuješ paralelně počítat množství dat - viz videa, grafika (foto, DTP, CAD/CAM) ...
Já určitě cítím přínos v paralelizaci, brutální výkon je překonaný v dnešní době (aspoň v našich hlavách - v mojí určitě) -> jistá paralela je vidět i u aut - dřív hodně velkých válců a dnes 3 mrňousové a jedno, dvě turba - ne že bych si to koupil - já jsem fanda hodně válců s velkým objemem bez turba :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je nešťastné přirovnání s tím autem :) To by právě ukazovalo, že málo jader (válců), ale frekvenčně honěných (turbo + otáčky motoru) zastoupí mastodonta s 6-12 válci...

Jinak souhlas. Pokud bude apka ušitá na míru 8 jádrům, je jasné, že budou rychlejší než čtyřjádro na stejné frekvenci. Otázka je 4jádro na dejme tomu 4GHz a 8 jádro na 2 GHz. Podle mě to bude zhruba stejně rychlé, ačkoli u vícejader bude vyšší režie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak o mne sou vice nez 4 jadra absolutne minimalni pozadavek. Spravne naimplemntovany engine na DX11 je schopny pouzit az 6 jader i kdyz ne zrovna moc effektivne a DX12 bezproblemu i tech 8.

i7-5820 bezi na 3.3GHz (3.6GHz turbo) pri 140W a vyzaduje 2011-2 socket pro nehoz jsou rozumne desky na cene blizi se samotnemu CPU a navic je to socket ktery konci a bude pristi rok nahrazen novym. Velice silne pochybuji ze intel bude nova CPU podporovat na x99 chipsetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas - ale v součastnosti by to byl prvě tenhle procesor, který by mi posloužil
jinak pro pochopení - mě hry (už) nezajímají, BF1 jsem si nekoupil a vzhledem k věku a povinnostem už to pro mě hasne. Většinu toho co "hraju" zvládne i i5 s integrovanou grafikou :-). Jednou možná nějaý auta na televizi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re Kyo Kyo
„Velmi mě zajímá srovnání vysokotaktovaného čtyřjádra oproti nativnímu, níže taktovanému osmijádru v testu, kde bude sw aspoň trochu multivláknovej."

Aspoň trochu je těžko definovatelné. Když vyšly první nativní quad CPU od AMD na 65nm, tak v dobrém softwaru (např. Supreme Commander) slušně porážely více taktovaná dvoujádra Intelu s tehdy velkou cache a lepší architekturou, myslím E8600.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu. Tím jsem myslel, že to nebude 1,5 vlakno - když se podíváš do správce úloh, tak se to projevuje tak, že 1. jádro jede na 60%, 2. na 30% a 3. sem tam problikne kolem 10%. Nejsem úplně expert, je možné, že popisuju chování jednovláknové apky, kdy se systém sám snaží zátěž přerozdělit. Ikdyž v tomhle případě si myslím, že vyšší výkon by byl získán z jednoho jádra, než se to snažit nalámat mezi více jader. Mohl bych to asi řešit přidělením affinity, ale kdo by se tím mrcasil ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z clanku mi vyplinulo ze autor naznacuje ze nie je mozne aby AMD vyvinulo konkurencieschopny produkt a Zen bude fail. Brzdite s tym negativizmom prosim. Hlavne si uvedomte ze ak AMD vyda zase procesoroy ktore budú vo vsetkych parametroch horsie ako Intel nikto ich nekupy a zachranovat predaje nizkou cenou to sme tu uz mali s Vishera a nemalo to efekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za článek díky, ale při vší úctě je to ztráta času zabývat se neověřenými technickými parametry a údajnými cenami. Nikomu a ničemu to neprospěje, jen se autoři těch zaručených informací dobře baví (trolling) a všechny ostatní to zbytečně okrádá o čas. FUCK OFF!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže ak zoberiem úvodný slide z prezentácie hocijakej firmy, trebárs Intelu (slide-y s obsahom sú už úplne iný dizajn podľa zdroja v článku), zahrám sa trošku s programom na kreslenie, dopíšem chujoviny, že intel ide vyrábať 10jadrový procesor za $ 139 kvôli novej konkurencii z arch. Zen, niekde to postnem a prejde mi to v pohode? A ešte to obehne svet ako senzácia?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"..finální práce jsou ve skluzu.." - já bych řekl, že veškeré práce na konkurenceschopném CPU od AMD jsou ve skluzu už mnoho dlouhých let..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasika. Čím méně solidních informací, tím více plků okolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím Haswellem za 1000 USD bych se moc neoháněl, když stejnej výkon v |Broadwellu-E 6/12 stojí 600 USD. A s tím se AMD srovnávala. Kdyby se chtěla srovnat s osmijádrem šestnáctivláknem, tak to určitě udělá. To, že nějaká lama kvůli kamarádům solí za 8/16 Haswella 1000 USD na nízkých frekvencích, aby doma zjistila, že to nejde přetaktovat a hry se mu nehýbou, je věc jiná (|Amazon prices"!"). Takže cena 500 dolarů za top sedí stále (např. 479), nezávisle co si kdo novýho načmárykal - pochopitelně ve scénáři "průser bude opraven". Ostatně není to tak dávno, co tu byl "tovární" váš/tvůj rozbor, že top bude stát 350 dolarů. Takže teď je erudice, že to bude 800 dolarů, protože to má v Cinebench 1300 bodů jak nejnevýhodnější Intel výběhovej, jehož sis v tabulce všimnul po měsíci?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"jedna zpráva za druhou a každá další hovoří o vyšším výkonu a lepších parametrech…" marketing a la Skoda Kodiaq

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tos ale trefil úplně přesně. Přesně tak dopadne ZEN, Velké SUV s 1,4kou motorem... :D :D :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.