Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Retro: Gopher

V roce 1993 jsem na Gopheru začínal objevovat internet. Ale než jsem se pořádně rozkoukal, naučil se používat Veronicu, tak se přiřítil web a najednou bylo všechno výrazně jednodušší. A když spustili vyhledávač altavista.digital.com, bylo už naprosto jasné, že Gopher s Veronicou se můžou jít zahrabat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám to podobně, Gopher jsem používal v podstatě jen jeden rok (1993), pak přišel NCSA Mosaic a html a z Gopheru se stala v podstatě minulost. Naposledy jsem použil jen ze zvědavosti někdy v roce 1995.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem neměl nějakého gopher klienta, po gopherových menu jsem lezl Netscapem. Ale lezl jsem po nich hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm :) blizi se dlouhe zimni vecery, ze bych si protahl mozkovy zavity a prepsal sajtu i pro gopher? nejakej tip na server co frci i na freebsd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RFCko Gopher protokolu je na 16 stran, RFC HTTP/1.1 na 175 stran. Než za tmy dlouhých zimních večerů hledat package (gophernicus?), není jednodušší si ho sám napsat? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vypada pekne a dokonce je v portech, az bude cas mrknu na to, dikec

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju si gopher někdy z roku 1992-3. Učebna ve škole s 80386-sx bez harddisků, bootovalo se z extra upravené diskety, jinak se člověk na internet nedostal. Připojení bylo tenkrát tak pomalé že obyčejný jpg o velikosti desítek kilobajtů se načítal několik minut a zobrazoval postupně po řádcích... No když se nad tím zamyslím tak mi to rozhodně uživatelsky přívětivější než ftp nepřišlo. Zmizelo to s prvními www prohlížeči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po řádcích se zobrazovaly neprokládané gify. Prokládané vykreslovaly postupně každou n-tou řádku, čímž se obrázek postupně "zostřoval".
Jinak mě Gopher minul úplně, bo když jsem v 94. nastoupil na fakultu, na dvou indiánech i terminálech už frčel Mosaic.
Btw. jde dnes nějak rozumně rozběhat vzdálený linuxový terminál? Že bych měl jen monitor, klávesnici a myš a třeba něco jako RPi které by bylo jen routerem obrazu a vstupu? Budu se na to muset podívat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě tohle zcela minulo, podobně jako třeba BBSky. Do vod internetů jsem plněji nakočil až někdy v roce 2000, takže pro mě ta skvělá fungující technologie byla právě HTTP/WWW. Jasně, Gopher je zjevně v mnoha věcech víc fajn, ale v dnešní době, kdy webový server lze nahodit prakticky i na něčem typu Raspberry Pi, je to asi celkem jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.