Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Retro recenze: Nokia 5230 aneb Má stařičký Symbian co nabídnout v roce 2015?

ja mel tu trochu lepsi verzi, boze to byla neskutecna sra*ka telefon, uz nikdy vic :-D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Co je „trošku lepší verze“? 5530? Já měl tu ještě o fous lepší verzi: 5800. Dodnes na ni nedám dopustit.

Namátkou… Foťák se snesitelnou optikou a hlavně ostřením a bleskem (primárně jako lampička). Výborná kvalita zvuku. Výjimečně hlasitý reproduktor (ehm, pro účely budíku). Jemný, překvapivě citlivý resistivní displej (takže funguje i za nepříznivého počasí). A hlavně, ta cihla se (v gumovém obalu) výborně držela v ruce, na rozdíl od těch nesmyslných pádel dneska.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám trochu jinak "Je na tom něco obskurního, sedět v MHD vedle „mlaďase s androidím megapádlem“ a zatímco on „čekuje fíbíčko“, vy si sedíte a prostě jedete v MHD" :-)

Já používám Samsung GT-S5611, mám ho na telefonování (ano, pro všechny kteří kroutí hlavou nad tím, že z telefonu jde telefonovat) a sem tam SMS, na noc ho pochopitelně vypnu a výdrž baterie 21 dní (a teď lze kroutit hlavou a obdivně pokyvovat).

Chytrý telefon - výdrž baterie cca 1 den.
Hloupý telefon - výdrže baterie 21 dní.

Rád bych viděl toho mamlase, který vymyslel označení "houpý" pro telefon, se kterým jde pracovat o 20 dní déle než s chytrým ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no já osobně také nyní vlastně spíš experimentuji, obvykle používám tu nokii112 co jsem zde recenzoval nedávno. jinak označení hloupý/blbý/tupý telefon já osobně používám spíš jako narážku na hloupost a naprostou nepřesnost termínu "chytrý telefon". neboť všechny telefony jsou tupé/chytré právě tak jako jejich uživatel(ka).

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Jses naprosto mimo, chapu, ze jsi smartphone nikdy nemel, ale proc pises o necem, cemu nerozumis?

Vydrz baterie v hloupem telefonu rozhodne neni 21 dni, pravda slysel jsem o nejakem, ktery to dokazal, ale byla to vyjimka a byl pouze v pohotovostnim rezimu bez volani. Ja mel Nokii 6303i (docela bezny hloupy telefon) a ta v pohotovostnim rezimu bez volani vydrzela 5 dni. Samsung Galaxy S4 i9506 vydrzi v pohotovostnim rezimu bez volani 4 dny, to tedy neni takovy rozdil.
A ted primo k tomu tvemu nesmyslu. Srovnavas hloupy telefon, ktery neumi nic nez telefonovat a psat SMS a jeste srovnavas jeho pohotovostni rezim se smartphonem s vykonnym procesorem, ktery napriklad plynule prehraje fullHD video (pro srovnani to nedokazalo ani Pentium 4) a ktery v tom jednom dni, po ktery vydrzi bez nabiti, slouzi nejen jako telefon s aktivnim volanim, ale i na internet, na foceni, jako GPSka, hudebni prehravac a kdo vi co jeste a tohle vsechno muzes delat cely den a ono to vydrzi. Docela bombasticka vydrz, kdyz se to poda takhle co!

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Vašu p*ču jsem taky neviděl a věřím, že ju máte!

Sorry, ale mimo jsi ty. Dnešní hloupé Nokie (a tím myslím zhruba posledních pět let) dají pohodlně dva týdny od nabíjení do nabíjení a to není pohotovostní režim - to je i s každodenním telefonováním, SMSkama a budíkem. Pár lidí ve svém okolí právě s takovým telefonem mám a většinou nadávají, že se telefon opět vybil a oni si zaboha nemohou vzpomenout, kam dali před čtrnácti dny nabíječku. V takovém obyč telefonu nemá co žrát, pokud člověk nežije v horách mimo civilizaci, je BTS na každém rohu a výkon pro komunikaci s ní je minimální. Displej nežere, CPU taky ne. Se s tim smiř.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LZES. Bud vubec hloupou Nokii nemas nebo jsi proste troll, ktery ma potrebu neco komentovat, ikdyby vedel, ze to naprosto neni pravda. Mam ve svem okoli lidi s hloupyma Nokiema (pracovni telefony) a vydrzi jim to na bezne volani okolo 3-4 dni. Nabiji 2x tydne!

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

To že nový telefon má super výkonný CPU a umí přehrávat kde co mě až tak nezajímá.

Nový telefon má totiž oproti starým cihlám 10-15 let vývoje!

Takže bych očekával pokles výdrže ale jen třeba o 50% v pohotovostním režimu. To znamená z 21dní na 10dní. Což očividně nedodrží ani nejpomalejší SMART phone :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Možná by vydržel, když se vypne WiFi, BT, všechny push notifikace a další věci co jej drží v permanentní aktivitě (a žádné aplikace běžící na pozadí). Ale pak už to nebude smatfoun. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Nový telefon má totiž oproti starým cihlám 10-15 let vývoje! " - Tady je to jen o vyvoji baterii a ty zdaleka nekopiruji krivku vyvoje procesoru. Jestlize procesor hloupeho telefonu je 100x mene vykonny nez procesor smartphonu, je soucasny stav veci naopak obrovskou devizou vyvoje setricich funkci onech nadupanych procesoru ve smartphonech.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

začnu od konce - proč hloupý/chytrý? Jednoduše "hloupý" zvládá dvě funkce - hovory/sms, kdežto "chytrý" zvládá stovky funkcí. Protože je složitější a umí víc funkcí tak samozřejmě víc papá. Stejně jako člověk co musí intenzivně myslet tak potřebuje čerstvý vzduch a dobré živiny. Když se povypínají veškeré okolní funkce a dá se maximální úspora tak "chytrý" aparát vydrží mnohem déle než zmíněný den, byť to nebude tolik jako hw mnohem jednodušší kalkulačkový přístroj.
Podobného Samsunga mám taky - jen na pracovní kontakt a s pět let starou baterkou vydrží ještě 12 dní. Jinak mám ještě jako hlavní stroj 5,5" "pádlo" které slouží na čtení, internet, sdílení internetu do pc a spoustu dalších věcí. A každý přístroj splňuje účel pro který byl pořízen.....
Jo a vypínat onen chytrý přístroj nemusim protože dvěma tahy zapnu režim letadlo :-) Nikdo při spánku neruší a ráno netřeba startovat telefon....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

21 dní vydrží pouze když si jej zasunete do konečníku a zapomenete na něj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, jsem rozpolcen mezi soucitem a nastvanim. Kdyz jsem si precetl, ze jeste dnes nekdo musi pouzivat toto, protoze na normalni androidi foun nema, malem me to rozbrecelo, ale pak jsem presel na stadium nastvani, kdyz jsem si uvedomil, ze redaktora nejvetsiho web magazinu o IT u nas, plati takto spatne, ze se nam musi rozepisovat o svych problemech s 32GB SSD a nasledne s 10 let starym telefonem. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, občas se s panem Ježkem vracím pomalu do devadesátých let. Nevím zda mám brečet kvůli jeho zálibám v nepoužitelné elektronice, nebo brečet kvůli nostalgii, kterou jsem také prožil s tím, z dnešního hlediska, harampádím.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

jn priste by se mohl rozepsat treba o vyhodach zalohovani na diskety, byl by to asi stejne prinosnej clanek jako tohle nebo to nepouzitelny 32gb SSD

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vcera jsem mel +21 a dnes me majitel DIIT z administratorskeho pristupu naklikal spoustu minusu, chapu, ze to nechcete slyset, ale pan Jezek si premie (na novy telefon) zaslouzi!

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tohle byly snad nejhorší mobily co kdy byly, předtím byly telefony sice hloupé,ale narozdíl od tohodle se nechali NORMÁLNĚ používat.
Přesně tenhle model jsem měl a bylo to za trest, dost rychle jsem ho vyměnil za Samsung Star (model nevím, ale Android neměl) a vůbec jsem si nepomohl, mrňavá klávesnice na malym displayi s nepřesným ovládáním byla smrtelná kombinace například při psaní SMS a podobně, o plynulosti se mi mohlo jen zdát a věci, které to narozdíl od klasických telefonu umělo jsem skoro nevyužíval, protože to bylo prostě za trest.
Pokud bych teď vybíral nějaký laciný mobil tak podle preferencí buďto klasiku nebo Android/WP.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Toto je prašivá Nokia, nic moc zajímavého, v podstatě masochismus. To já mám zajímavější hardware - Palm Zire 72. Má to 312MHz procesor a 32MB (!) paměti (Palm má jenom RAM, žádný "disk"), přitom je to po zapnutí i dnes nad míru zajímavé.

Především je to díky architektuře systému naprosto bleskové - aplikace už jsou nahrané v RAM, takže jejich "spuštění" probíhá tak, že se prostě PC registr (program counter) přesune do kódu té aplikace, žádné nahrávání z flash, dynamické slinkování a čekání na spuštění. Stejnou rychlost dodnes žádný systém nemá. Z toho plyne, že se aplikace ani neukončují, jejich kód se prostě nechá dál ležet v paměti, takže žádný OOM killer. (Ono je to trochu složitější, ale nechám to tady tak ležet. :-)

Dále je tam unikátní FS, který je vlastně databází. MS to chtěl implementovat, ale neměl na to dodnes koule. :-) Samotný systém je pochopitelný asi za půl minuty, aplikace jsou úplně geniální - všechno vede přímo k cíli.

Bohužel je to mrtvé v tom smyslu, že se s tím nedá chdit na web - browser tam sice je, ale jeho možnosti jsou hluboko pod požadavky i velmi nenáročného surfera. A portace něčeho použitelného do těch dostupných 25MB RAM je taky bohužel dost nereálná. Taky to nemá WiFi, ale dá se doplnit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká slepá větev, poslední co bych dnešním telefonům vytýkal je rychlost spouštění aplikací.. a snad to nebyl problém ani v minulosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napadají mě tři možnosti, jak jsi k takovému názoru mohl přijít. Buď požíváš jenom iPhone, nebo smartphone používáš tak maximálně půl roku, nebo jsi prostě hrozně otrlý. Donedávna bylo spuštění aplikace otázkou jednotek sekund, něco se tak dlouho spouští ještě dnes - třeba navigace. Občas to někdo maskoval / maskuje nějakou animací skládání kachliček nebo tak něco, ale v zásadě je to vždycky otravné. Na Palmu ani žádné animace nebyly, nebyl na ně vůbec čas, prostě jsi ťuknul a byl jsi instantně tam.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a nebude to náhodou tím že tehdy byly aplikace "krapánek" menší? Mocliž se toho dnes do 25MB vejde :-))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nó, ono to bylo zase celé hardwarově dost pomalejší, tipnul bych si, že např. přečíst celou tu paměť tomu Palmu trvalo asi tak stejně dlouho, jako modernímu smartphonu přečíst ty 3GB RAM dnes.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jaký smysl má srovnávat aplikace, které jsou směšně malé s navigací?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ony ale nebyly směšně malé, to je hrozně zkreslený úhel pohledu - i navigace v těch letech měly pár desítek až stovek kB. Kdybych to měl komentovat dle mého chápání, tak tehdy byly aplikace normálně velké, kdežto dnes jsou to prostě absolutní nepochopitelné krávy. Jako příklad třeba toto: https://code.visualstudio.com/download - textový editor cca 60MB? Fúúú.

Chápu proč je to tak velké, dnes se to tak prostě dělá, do textového editoru je nutno přibalit celý internetový prohlížeč a pět dalších frameworků, které jsou postavené úplně stejně - každý pro jistotu přibalí půl světa, jinak by to bylo úplně out. Fujtajksl.

Aspoň mě ale občas potěší nějaký závan historie, třeba nedávno mi padlo do oka, že openbsd-inet daemon má zabalený 32kB, vixie-cron 80kB. Přesto i toto jsou pořád extrémně rozežrané velikosti - implementace třeba v Perlu by byla na pár kB max, zabaleno pod kilobyte.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

všetko čo ste vymenovali ako klady toho palmu som ja bral ako hrozné nevýhody. a HLAVNE ten súborový systém. PalmOS nedokáže prečítať ani len textový súbor alebo zobraziť fotku. všetko treba najprv skonvertovať špeciálnym softvérom do pdb a "nainštalovať" do palmu. podporný softvér bol tiež otrasný.

a to som si tých palmov vytrpel dosť - Palm V (IBM verzia), Handspring Visor, Visor Edge, m500, Zire 72 a ešte niekoľko Sony Clie. Sony ako jediný výrobca priniesol aspoň trochu užívateľského komfortu.

čakal som na palmovský linux (PalmOS Cobalt) ako na spásu a nič. vzdali to :-(

z nostalgie ešte sem-tam hodím tužkové baterky do Visoru, naštartujem JPilot a pohrám sa s tým, ale po softverovej stránke som rád, že PalmOS umrel.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bylo IMHO poplatné době - stejně se muselo všechno zkompilovat do nějakého "kapesního" formátu, protože kdyby se to tam nahrálo přímo, tak by to stejně nebylo čím zobrazit. A tím nemyslím to, že by nebyl prohlížeč, ale že pro prohlížení "plných" verzí dokumentů by ty programy musely být zásadně větší. Spolu s barevnými displayi a schopností přehrát nějaký audio / video obsah stejně přišly SD karty a Palm OS5, takže jsem ten interní storage vlastně nikdy jako nevýhodu neviděl.

Osobně si myslím, že pokud by vyšel nějaký moderní GarnetOS přístroj (WiFi, 3G/LTE) a pokud by někdo naportoval nějaký pořádný browser a pár aplikací, tak bych ho i dnes asi celkem rád používal. I když nutno přiznat, že obecně by byl asi neprodejný...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného měla do nedávna tchýně (65let). Ona to měla ve verzi music edition. Ten telefon je naprostá katastrofa co do ovládání, výkonu, funkcí. Koupili jsme jí na vánoce nový iPhone 5C a tohle jsme hodili do kontejneru.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nemohu se nezeptat: jaký máte vztah s tchýní? :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nic moc. Ale vážně ta Nokie je ta hrozná, že bych jí nemohl udělat nutit jí to používat.

Úplně normální věci jsou obtížné až neřešitelné. Ovládání je pomalé, tlačítka nelogicky mění funkci. Displej je katastrofa. Rozhraní laguje v rádu sekund. Synchronizace kontaktá, zálohování, atd. neřešitelné bez počítače. Věci typu zavolat na Facetime/Skype, poslat fotky, nastavit emaily, zjistit kdy jede vlak je neskutečně jsou Scifi. Symbian S60 je středověk.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A ty mínusy má za co? Za svůh vztah s tchýní nebo za to, že napsal pravdu o tom mobilu? :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

tento telefón (5230) som si kúpil 3x po sebe!!! každý rok nový. kupoval som si ho v edícii "comes with music". vďaka tomu som mal zakaždým na rok zadarmo neobmedzené nákupy hudby v Nokia Ovi Music Store.

telefón bol úplne nahovno, nedokázal som s ním pracovať viac než týžďeň, než som ho chcel rozbiť o zem. Dotykový displej bol vtip - na všetko som musel kliknúť 3-4 krát, otrasné menu, nastaviť hocičo bol IQ test... Vždy skončil po týždni na Ebay.

To "comes with music" členstvo ale stálo za to. Stiahol som si legálne šialené gigabajty hudby. Hudba bola s Microsoft DRM ochranou, ale to DRM bolo tak zle implementované, že hudbu v kľude môžem exportovať do ne-DRM formátov.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Podobnu nokiu C5-03 pouzivam kazdy den, ako sekundarny telefon na ktory sa mozem spolahnut ze mu nezdochne baterka po dni. Ma to vsetko, na net sa pripojite v pohode, na fejsbučik tiez. Akorat diitko v opere mini nefunguje. Idealna mala velkost, sdkarta, vymenitelna baterka. Funkcie ktore dnes musite v telefonoch hladat a niesu samozrejmost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji se doučit, co se týče velkých/malých písmen.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já dodnes používám Nokii N900 a stále mi vyhovuje tak moc, že bych asi měl hodně velký problém, kdybych místo tohoto founu měl začít používat nějaký jiný. :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tam ale baterka tiež nevydrží viac než deň. mimochodom, nezožltli vám písmená na klávesnici? moje sú od slnka žlté, a to sa nikdy nestalo aby som nechal klávesnicu vysunutú na slnku. vôbec by som si to nebol všimol, keby som nedržal v ruke inú n900, ktorá ich mala ešte biele.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Žlutá písmenka na klávesnici - jestli to trošku zežloutlo, to nevím, ale nic výrazného nepozoruji. Možná jen opravdu trošku, když jste mě teď na to upozornil. Sám bych si toho ale nevšimnul.
Baterku mám stále původní (zhruba 6 let starou) a kupodivu mě ty 2 dny stále ještě vydrží.
Jinak ten foun zatím stále jede jako nový, naprosto vše funguje přesně jak fungovat má a mechanicky je stále ve 100% kondici. Přitom subjektivně bych řekl, že jej nijak zvlášť nešetřím, např. nepoužívám žádný obal, běžně ho pohodím na stůl.... Hodně jsem se těšil na slibovanou N950. Škoda, že z toho nakonec byla jen raritka, která se dostala do rukou pouze vybraným vývojářům.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Moje N900 začala místo černé zobrazovat Matrix (doslova!) a to potom co jsem ji 3x utopil :D

Baterie vydržela tak 5dní, pokud ji člověk šetřil a pohrál si s nastavením usporných funkcí.

Ale stále ji považuji za nejlepší telefon co jsem kdy vlastnil.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Na seznamacke mapy offline samozrejme zapominat nemusite, kamaradce udržuji 6600 (tu novější nebo je to něco jiného, kovové véčko) a bez potíží aktuální smartnaps na kesky, zase to tak neponižujte☺
Ad telefon@spol.,zoufalý pokus o konkurenci iphone, což selže prvním pokusem o psaní, klávesnice/displej je tragedie. Byl tehdy, je nyní.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Preboha preco. To tu budu uz pravidelne tieto "sagy" z minulosti alebo co to je?
Dokazem pochopit nejaky retro feeling (aj ked na novinkovom IT webe je to minimalne divne) a pochopil by som aj takyto clanok ak by prinasal nieco nove - povedzme nejaky hw hack ktory by ten telefon upgradol alebo celkovo nieco nove zaujimave. Lenze toto je len suchparne spisanie parametrov dnes uz totalne uboheho telefonu a v dobe svojho vydania to tiez nebolo terno.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Davide, jen tak dál. Až na faux-pas s S30/S40/S60 je to pěkný článek a vůbec nejlepší je tady ta diskuse pod ním. Nestačím se divit, co všechno to ty Nokie, Palmy a další neuměly a jak je vlastně dnešní doba skvělá. Nechápu jak jsem mohl Palm Centro používat ještě před pár lety jako jediný telefon, jak můžu mít Nokii C6-00 a nepropadat depresi. Piš to dál a dovol mi prohlásit tě za čestného technomorouse.

Logout, http://technomorous.eu/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Symbian telefon i8910 pouzivam doteraz popri Galaxy S2 a nedam nan stale dopustit. Ak si odmyslime iste technologicke zastaralosti, tak ma oproti mnohym android telefonom navrch. V prvom rade stabilita systemu, aplikacie ma nenutia telefon restartovat, ani nespustaju procesy ktore vedia telefon dostat do kolien. Hardwarove tlacitka ... nechapem preco to nieje aj na inych systemoch, minimalne samostatne tlacitko pre fotak je megasuper! Ani tie zvysne dve nie su na zahodenie. Vcera sa mi stalo, ze na androidovom telefone kde mam nastavene ,ze tlacitko pre vypnutie sluzi aj na ukoncenie hovoru mi hovor neukoncilo, a tak som si hodinku volal naprazdno. 7€ v pecku, mal som neskutocnu chut hodit ten telefon o zem. Toto sa mi na symbiane nikdy nestalo. Android vyhrava jedine v aplikaciach, ale ako system je to tazka sračka, Boh by dal, aby sa nejako rozbehol windows phone 10 a cely ten ekosystem, aplikacie su jedina brzda preco som od androidu este neutiekol do WP

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jediná Nokie, která mě kdy zaujala a která se mi zdála zajímavá, byla N900. Škoda, že v tom nepokračovali - to byla jediná cesta - proto ji také Elop okamžitě zařízl.

Nokie S60 - Symbian, to bylo zoufalství. Porušovalo to všechny zásady malých krabiček, formulované v geniálním Palmovském dokumentu "Zen of Palm", kombinovalo usilovně "nepříjemné se zbytečným" ... absolutně slepá cesta. Doprasili to připojováním dotykového interfejsu, absolutně bez přemýšlení a jednotné filosofie ovládání. Katastrofa - nevím jak to jinak nazvat.

V té době došlo k totálnímu "zazmrdování" firmy, shodou okolností jsem byl na prohlídce toho jejich baráku, když ho otevřeli. To bylo něco ! Víc se zajímali o sluníčkové pitomosti, genderismus, relaxaci, a další milion hovadin než o programování a systémy. Jediné, co se s tou firmou dalo udělat, bylo podminovat a vyhodit do povětří.

Jediné funkční oddělení dělalo Maemo (N900) a byli ve firmě vlastně jako nechtění disidenti. Mimo nich ještě "maps" a "ovi - muzika". Jak se mělo jmenovat to pokračování Maema, páchané společně s Intelem ? MeeGo. Tehdy se šířily řeči, že je to intrika Microsoftu a Intelu, jak Nokii zaříznout. Asi na tom něco bylo - Intel se likvidace Nokie silně účastnil bojkotováním a obstrukcemi na společném projektu.

Když už nostalgie, proč se nevěnujete třeba Palmu ? Tam byla velká chyba, že nedotáhli - spíš z manažerských a finančních důvodů než z technických - PalmOS 6 a pak jim dlouho trvalo udělat WebOS - a ten byl na vrcholu, vlastně všechny jeho vlastnosti okopírovali později další - a WebOS nechali zemřít (záhrobní život v LG nepočítám).

PalmOS 5 (Garnet) byl obdivuhodný systém, jak už zde někdo výše píše. Samozřejmě, chybělo tomu mnoho věcí.
Dnešní systémy - všechny - jsou neskonale lepší a komplexnější. Ale musí se vzít v úvahu, kolik muziky vyrazili tvůrci z tak minimálních možností - slabý procesor, maličká paměť - vlastně disk. Dnes takové řešení není potřeba, telefon má více RAMky než malé desktopy pár let zpět.

Palm byl pravý průkopník. Dnes si takovou pozici - objevitele dotykového systému - přisvojuje Apple iPhone, ale to byl prostý a sprostý kopista - ostatně Apple jako firma je takovou strategií proslulá. Nechá průkopníky namlít si hubu a pak to udělá pořádně, už na lepší technologii a bez opakování chyb. A ještě se tváří, že to celé vymyslel (Jobs).

Když už jste pane Ježku zmínil tu hroznou Symbian Nokii - měl jste někdy v ruce Psion ? Třeba Psion 5 ? To bylo někdy koncem 90. let - průkopnická a skvělá věc. Systém se pak jmenoval Epoch32 a pak to koupila Nokia a přejmenovala na Symbian - a zkurvila jaksepatří. To už Nokia - zprvu velmi inovativní společnost - procházela dekadencí. Úpadek přišel později - jakmile si postavili ten strašný barák - přesně podle té knížky prof. Parkinsona, to bylo už jasné.

Jediné, co zbylo po Nokii je ten pohrobek N900 týmu, pak N9 - nebo jak se to jmenovalo, ta věc po Maemu páchaná s Intelem, jo MeeGo - a nakonec Jolla, Sailfish.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tady nějak došlo k omylu. Jobs se nikdy netvářil, že dané technologie vymysleteli, ale jak je použili. Ostatně, stačí st podívat na marketing Appke. Technologie na pozadí.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si malou historickou vsuvku - před Palmem tu byla firma Apple, ve které tenkrát vůbec nebyl Steve Jobs a ta firma vytvořila celodotykové zařízení zvané Newton. Bylo to v době, kdy zařízení tohoto typu teprve začínala a část software jim psala nepříliš známá firma Palm Inc., která do vydání prvního vlastního PDA měla ještě pět let. Newton příliš neuspěl, byl velký a měl mouchy, ale rozhodně to bylo jedno z prvních zařízení tohoto typu a spousta vlastností přežila a objevila se třeba v PalmPilotu. Tolik ke kopírování.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, tuhle souvislost jsem neznal. Stále mám pocit, že iPhone nese rukopis Palmu, toto by do skládačky zapadalo...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Byl to Psion 5 MX, nástupce Reva. Jako poslední, pak už dělali jen EAN čtečky. Cenově výhodná byla kopie Reva, Diamond Mako.

Epoch? Moč ctete. Byl to Epoc, vizuálně přetrval v S80.
Nebylo toho moc co ku... Symbian rd1(2004) má s Epoc společného dejme tomu tak do 20% kodu pro S60 a tak 30%max pro S80 a QUI. Byla to součinnost více firem.
Pokud je design nevhodný od začátku dá se to pa už jen upgradovat(viz MS IE5-IE8).

Oproti Sony telefonům mi Nokia tak moc inovativní nepřišla. Ani budík nebyl opakovací.
Sony J5, Trium Aria, Panasonic, Philips Fizio.... byly podstatně inovativnější, ale s horší reklamou.
Telefony výše zmíněných firem měli krom opakujícího se budíka, zapnutí tel. na příkal, ploché lipol baterky i elementárního emailového klienta(ne html) pro HSCD/GPRS v době, kdy Nokia neměla ani jedno z toho i po 10 letech !!

N900 s Maemem byl tel. a os pro technoidy, ne pro časově vytížené lidi co si nemají už čas hrát.
Kdyby to nemělo MS Active Sync(implementace žádná výhra) tak bych to vyhodil z okna, jen pro foťák 12m s CarlZ to mít nebudu. V kapse to tlačilo, font nečitelný, plocha necitlivá, baterka vybitá za 4 dny standby režimu bez hovotu/text.
Na to jaký měla tenkrát nařachaný hw tak dost pomalá.

N9 chtěla ladit,ladit. Kolega ji měl a používal ji v zimě místo benzínového ohřívaček.

Nejvíc mi měla co nabídnout a stále nabízí Nokia 500/700. Ideální velikost, váha, výdrž, navigace,mapy, ....služební Lumia 640 je cesta ke karpálnímu tunelu.

Akorát mapy tam již netečou nové. Pokud udělá někdo HW reset, nepředpokládám, že poslední aktualizace map co si stáhl tam bude a další jen tak nestáhne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V čem měl Microsoft spolupracovat na MeeGu jako na linuxovém os s sdk na hony vzdálené MS Basic,c nebo .net?

Co bylo na té N900 tak super? Těžká cihla(170g+) s polovičatým ovládáním - malá klávesnice a necitlivý lcd spojovaly nevýhody candy bar a touch telefonů do jednoho.
To menu bylo proti S60 peklo, při nastavování emailů jsem to málem rozbil a při připojování do obchodu(45minut!) usnul a měl to za nefunkčnost.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzival dlouho E71, jeste dodnes ji ma bracha jako zalozni telefon. Byl jsem s ni docela spokojeny, dobra hardwarova klavesnice, pekne zpracovani, dopra GPS a navigace s OVI maps, ale pak jsem si vyzkousel iPhone 4 a ten rozdil v kvalite displaye a sviznosti systemu byl neodolatelny.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bože dejte už někdo Ježkovi peníze ten seriál z chudobince už přestává být vtipný.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Velice děkuji za podporu. Víte, já totiž tajně toužím po iPhonu 6 Plus, ale bojím se to veřejně přiznat. Odhalil jste mě...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já na svou Nokii N95 nedám dopustit. Vysouvací hardwarová klavesnice, Wi-Fi, kvalitní optika od Zeisse, nabíjení jednou týdně. Děsím se chvíle, kdy odejde do křemíkového nebe a já budu nucen hledat náhradu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jde koupit N8

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nemá klasickou tlačítkovou klávesnici, takže nic pro mě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pak E7 (totéž s qwerty), teď jsem ho kupoval na heuréce za 4400 i s poštovným.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To už vypadá přijatelněji, jen bych si musel zvyknout na qwerty místo klasické klavesnice. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Klasika je dotyková 3x4 a při otevření na qwerty se vypne a obraz se otočí na šířku :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tuhle Nokii mám doma a používám ji v případech, kdy nechci přijít o nový telefon. Ale vážně...
Na mobilní internet je výkonný dost. Idos na tom pustíte, novinky taky. V tomhle problém nevidím. Mobilní facebook taky běží.
Baterka vydrží dost dlouho. Běžně v pohotovostním režimu víc jak týden. Když voláte tak tři čtyři dny.
Ačkoli nemá wifinu, tak tenhle mobil měl ve své době něco, co jde prohlásit za killing feature i dneska - kvalitní offline ovi mapy zdarma. Přesně kvůli tomu jsem si ten telefon kupoval. Sjel jsem s nimi Polsko, Itálii, Německo, Rakousko a Slovensko. Dokázali byste to samé v té době se svým telefonem? Vlastně by ta otázka měla znít: Máte dneska na svém telefonu legální offline mapy zdarma s legální navigací? Nemáte? Aha... Zatímco na Androidu buďto zaplatíte, nebo kradete, a na iPhonu prostě zaplatíte, tady prostě koupíte telefon a ono to funguje od začátku jak má a je to součástí ceny telefonu.
A pak tu byly nokiácké benefity, o kterých kolují internetové memy. Třeba nerozbitnost. Ten mobil spadnul na zem a nic se mu nestalo. Dodnes jsem nezažil prasklý diplej na telefonu. Momentálně mám Lumii 620. Když mi vypadnula při nákupu na zem, prodavačka zesinala, ale já se ohnul, zvedl ji ze země a s klidem jí řekl - klid slečno, to je nokia.
Protože tohle je Nokia - stroj, který je určen k dennímu použití, něco vydrží, má funkčnost, kterou potřebuji a slouží dlouho a spolehlivě.
Bohužel, není to telefon pro děti, které potřebují simulátor pití piva a zabíjet svůj čas u her během hodiny přirodopisu. Je to strašná věc, když krachnete na tom, že neděláte mobily pro idioty...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ale na Androidu jsou taky Nokia mapy zdarma a legálně. Divize se jmenuje Here a momentálně ji prodali včetně závazků (povinnosti dodávat zdarma mapy) německým automobilkám. Tohle byl důvod, proč jsem souhlasil s nákupem Androidu a definitivně odešel od Symbianu :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám Lumii 735 a za mě naprostá spokojenost, až na drobnost jménem facebook messenger, to je tak blbá aplikace, hry nehraju, zato možnost otevřít tam i PowerPoint je k nezaplacení
Běžně mám vypnutý data a výdrž je pěkná
S dřívější E52 taky spokojenost, akorát po vykoupání začala hrozně žrát baterku, ale fungovala dál

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, jako firemní telefon jsem ji měl 3 roky, takže:
+ rozměry a konstrukce
+ přesné psaní čímkoliv (rezistivní dotyková vrstva je fajn např. pro psaní propiskou)
+ hw tlačítka a vynikající zámek šoupátkem
+ stereo handsfree, vyzvánění stejnou melodií do handsfree jako na telefonu
+ fólie místo skla (telefon letěl klidně i 2 metry a nerozbil se, kdo z vás to dneska má)
- fólie místo skla (otírá se, není problém vyrobit díru)
- pomalý procesor
- malá vnitřní paměť - disk C: (hudební 5800 jí měla více)
Jinak je Symbian zabitý díky vypnutí serverů Microsoftem, takže to chce hack a vlastní repozitář s aplikacemi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ta malá vnitřní paměť je vskutku dost limitující, takže díky bohu na microSD slot.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ten nepomohl, telefon se zacpával a chtěl minimálně jednou za rok "protáhnout trubky" (záloha a tovární nastavení). Od někoho se to ten Google s Androidem naučit musel, že je SD karta nahouby, když dojde místo ve vnitřním úložišti :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

K tomu paměťový řadič je velice pomalý a super rychlá karta neměla smysl.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tohle nedávalo ani microSDHC, takže dneska už by se do toho ani nepodařilo sehnat kartu

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo.
Taky jsem před nějakým tím měsícem napsal retro na můj HTC HD2:
http://squadleader.php5.cz/index.php/component/content/article/140-smart...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To byl ten telefon, kde šly staré 6.5 Wokna nahradit Androidem (Cyanogenmodem)?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Androidem (Cyanogenmodem) a (mimo jiné) Windows Phone.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Autor tohoto článku asi neměl se Symbianem moc velké zkušenosti ,neboť systém toho umí podstatně víc než zde píše.
Zaprve Nokia 5230 není úplně reprezentativní kus. S60v5 byl první pokus o portování symbianu na dotykové telefony a to ne příliš úspěšný, nokia zde vpodstatě použila uživatelské rozhraní S60v3 a pouze nahradila ovládání tlačítky ovládáním dotykovým displejem, takže rozhraní nebylo pro dotykový displej příliš přizpůsobené. Největším problémem však bylo, že nokia u telefonů se symbianem s60v5 podcenila hardware, který byl i pro velmi dobře optimalizovaný systém jako je Symbian příliš slabý(odtud pochází všechny problémy s rychlostí).
Avšak třeba taková Nokia N8 nebo E7 se symbianem 3 je úplně něco jiného, nejspíš i vzhledem k tomu že šlo o highendy zde nokia nešetřila na hardwaru, který již systém utáhne bez problémů. I uživatelské rozhraní je v něm dosti vylepšené.

Nyní již k Symbianu samotnému. To, že by toho zvládl méně než Android, natož iOS je naprostý nesmysl. Pro tento systém v době kdy byl požíván existovalo nepřeberné množství aplikací, které se dají většinou bez problémů používat dodnes. Počet aplikací v ovi obchodu je absolutně nevypovídající a také jeho zrušení nepředstavuje žádný problém, neboť většina aplikací pro symbian byla a je(ony se ještě nějaké aplikace pro symbian vyvíjí) distribuována různě po internetu(často na stránkách vývojářů) zcela nezávisle na ovi storu. Tento způsob distribuce aplikací má nespornou výhodu v tom, že veškeré aplikace nejsou pod kontrolou výrobce systému a také není nutná žádná registrace u něj.
Jinak co se týče prohlížení internetu, tak nechápu proč zde všichni zmiňují Operu Mini, což je pouze okleštěná javová verze. Pro Symbian existuje Opera mobile, která je plnohodnotným prohlížečem s vlastním vykreslovacím jádrem a 99% stránek zobrazí i dnes bez problémů.
Co se týče e-mailu tak existuje hromada aplikací třetích stran, které interního klienta strčí do kapsy, za zmínku stojí např. profimail.
Hudebních přehrávačů je také pro symbian hromada, takže není nutné používat vestavěný.
Jediné co zde je problémem je nedostatek her, což však nevadí každému.
Navíc narozdíl od v článku vedle androidu opěvovaného iOS jde o plnohodnotný systém obsahující všechny funkce nutné pro běh v sobě, čímž není závislý na žádných centrálních serverech.
Také narozdíl od iOS a částečně i androidu zde má uživatel na systémem téměř plnou kontrolu(jediné omezení je v tom, že aplikace přistupující k chráněným složkám a souborům musejí být digitálně podepsané nějakou z certifikačních autorit uložených v telefonu). Systém o uživateli nikomu neposílá žádné údaje a na všechno se uživatele ptá(ale pokud mu to vadí tak může většinu věcí v nastavení povolit automaicky).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Konečně názor někoho, u koho jde vidět, že ten telefon měl ... a používal. Jen bych dodal ještě jednu vlastnost, kterou u nových telefonů postrádám, telefon se ptal, když šel na internet (teda šlo to nastavit), pak vás nepřekvapilo vyčerpání FUPka, protože jste přesně věděli, jak dlouho byl na internetu. U novějších Nokií pak dal telefon i vědět, jestli jde na net přes mobil nebo přes wifi. Tu Operu jsem měl taky a to ve verzi 12.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak si autor zase zanadával na nenažraný Android a teď k věci. Ty specifikace 5230 byly zoufalé i na tehdejší dobu a Symbian. I ta Opera s jedním "tabem" a blbě zobrazeným webem po neuvěřitelném čekání se často bez varování ukončovala pro nedostatek RAM :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

V té době nebyly zoufalé jen telefony, co stály 5x tolik ...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Trochu bych ti to opravil: Opera umí tabů hodně, obvykle jsem tak kolem 3-8 současně otevřenejch a no prob. Nevím jak tehdy, ale v této době je stabilní a upadnout jsem ji neviděl ani jednou. Takže s RAM to možná vyřešili.

A jen tak mezi námi děvčaty, rozhodl jsem se ten letitej 1320mAh akumulátor nahradit novým 1320mAh akumulátorem Nokia. Mé překvapení bylo, že má kapacitu 1430mAh, stál 146Kč a nyní více než 2 dny po prvním nabití, zhruba 2-3 hodinách telefonování a nějakém tom lehčím 3,5G surfování indikuje 5 čárek ze 7. Je schopen sem někdo reálně napsat, kolik by touhle dobou při stejném užití indikoval iPhone 6 Plus nebo Galaxy S6 Edge+?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.