Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rohovor s Jamesem Armourem

James Armour
Ve středu se konalo setkání novinářské obce se zástupci firem Servodata a Toshiba u příležitosti uvedení HD DVD mechanik TS-L802A a SD-H802A na náš trh. My jsme toho využili, a jednak vám můžeme přinést některé zajímavé informace, které jsme se tam dozvěděli, ale popovídali jsme si i s panem Jamesem Armourem, který je právě technický specialista na tento formát přímo od Toshiby.

Kapitoly článků

2.  Rohovor s Jamesem Armourem

No a protože ne vše, co nás zajímalo, bylo v přednášce zodpovězeno, vzali jsme si stranou pana James Armoura, což je specialista Toshiby na optické technologie, a zeptali se ho na pár dalších věcí:

Jak to bude s HD DVD tituly u nás? Ty na Blu-ray už tu nějaké jsou, ale zatím snad všechny pouze s českými titulky.

Tak jak to je s českou distribucí HD DVD mi není bohužel vůbec známo, to musíte na filmové vydavatele.

Kdy se dočkáme i HD palírny?

HD DVD vypalovačky se objeví až v druhé generaci, která je plánována na říjen tohoto roku.

SD-L912A podporuje Twin formát, jak je to s takovými filmy u nás v Evropě a ve světě?

Jak je to v České republice nevím, ale ve světě se Twin formát vyskytuje a celkem populární je v Japonsku, kde bylo takové HD DVD přibalováno i k nějakému časopisu. V USA je myslím asi 15 takových titulů.

Stále nemáme jasno ve formátech HD DVD-RW a HD DVD-RAM. Jak to s nimi je?

HD DVD-RW a HD DVD-RAM jsou dvě různé věci, asi tak podobně různé, jako jsou DVD-RW a DVD-RAM. Bohužel k HD DVD-RAM nemám žádné materiály. RAM formáty prosazuje Hitachi/Maxell a pro HD DVD ještě není hotova finální verze standardu. Odhaduji, že první mechaniky (jestli vůbec nějaké budou) budou podporovat HD DVD-RAM až příští rok (A mimo otázku ještě dodal, že RAM je ze všech DVD formátů nejspolehlivější, protože materiál, ze kterých se dělají, je kvalitnější než ten pro R a RW, to ale jistě víte i vy).

Jak je to s licencemi na HD DVD?

Toshiba teď HD DVD nelicencuje, i když by zájem byl, protože je sama schopna pokrýt poptávku svou výrobou. Začneme s tím, až nás konkurence donutí, nebo technologie tak zlevní, že to pro nás nebude tak výnosné.

Jak se vám podařilo dostat na třívrstvé HD DVD 51 GB? A budou tato média kompatibilní?

Třívrstvá HD DVD mají jednoduše o něco blíže drážky a kompatibilita by měla být zajištěna. Naší snahou bylo dosáhnout stejné, nebo vyšší kapacity než má Blu-ray.

Tolik náš krátký rozhovor s panem Armourem. Bohužel jsme se nedozvěděli, zda kompatibilita s třívrstvým HD DVD bude okamžitá, nebo zda bude nutné v mechanikách upgradovat i firmware.

Kapitoly článků
2.  Rohovor s Jamesem Armourem

Diskuse ke článku S Toshibou o HD DVD

Pondělí, 25 Červen 2007 - 11:41 | Anonym | u nás HD DVD jen tak nebude ,páč distributoři ,...

Zobrazit diskusi