Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rok 2018 u Intelu vypadá čistě 14nm: Whiskey Lake, Coffee Lake, Kaby Lake

Uz by ten Lake v nazvu mohli vyhodit, uz jich bylo tolik ze prase aby se v tom vyznalo... 2x -bridge, 2x -well, 2x lake a dost..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však to vypadá, že ten Lake už brzy vypustí, vizte fotografii ve článku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tych este bude a budu dobre rozantelne

Po
Whiskey Lake

bude

Plum brandy lake (Jazero slivovice)

potom napr.

Becher Lake

Cherry Brandy lake (jazera ceresnovie/tresnovice)

a pod. .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V intelu mají neustále důvod k oslavám a nedivím se jim, že se z nich stávají alkoholici.
Jsem zvědav z kolikati jader bude Rum Lake :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to jsem si pred vydanim zenu rikal, ze amd neceka ani celej rok slavy, pze je hned intel prebije 10nm cipama.. a nakonec ne.. amd ceka druhej rok slavy navic posilenej 12nm bonusem.. po tech letech to bylo treba..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze slavny Zen je stale vykonove pod Intelem. Skylake-X a Coffee Lake stale vykonove vevodi. To proc RyZen a TRipper uspely a jsou to slavne procesory, je lepsi pomer vykon/cena, coz bylo ale vzdy domenou AMD - museli.
Co se tyka AMD, tak ani v pristim roce pravdepodobne Intel nedozene. RyZen+ pouze navysi frekvence a to nevime o kolik, takze se muze na Coffee Lake dotahnout ale take nemusi, uvidime az vyjde. RyZen 2 s navysenym IPC vyjde take az nekdy nejdrive prelom 2018/2019.

Kazdopadne je ale dobre, ze po letech pustu tu mame konkurence schopne procesory dvou soupericich firem, ktere navic umozuji i vyber z vice jader ale slabsi IPC a frekvence nebo naopak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

'' lepsi pomer vykon/cena, coz bylo ale vzdy domenou AMD - museli. ''

blbost, athlon 64 mel lepsi pomer cena/vykon nez intel i kdyz to byla spicka.. takze nemuseli..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Stejne museli. Nakonec bez ohledu na povedeny Athlon 64 jsem si stejne koupil Pentium 4 a spousta dalsich lidi taky. Pro Intel mluvi i zavedenost znacky. To se nekomu nemusi libit, ale je to tak. Nakonec Intel na tuto svou znacku nejspise spoleha i ted pri preznacovani cipsetu desek a nekompatibilitou k novym procesorum. A nevime, jestli mu to vyjde nebo ne. Me tim treba nastvali, ale nejsem rozhodne reprezentativni vzorek a uvidime az treba za rok dva, jestli Intelu klesnou prodeje na ukor AMD, ktere ale musi i nadale tlacit na cenu, protoze to je stale jejich hlavni vyhoda i pres spickovost architektury Zen.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Stejne museli.“

Nejen, že nemuseli, ale dokonce pak byly ze strany investorů AMD „nízké“ ceny vytýkané, protože výrobní linky nestačily na pokrytí objednávek, které AMD musela odříkat. Takže i kdyby nastavili cenu o něco vyšší, objem prodejů by byl stejný a mohli vydělat víc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Takže i kdyby nastavili cenu o něco vyšší, objem prodejů by byl stejný a mohli vydělat víc."

Jsem stavel jeden Athlon 64 (ne pro sebe) a co si pamatuju, tak zakaznik se rozhodl prave kvuli vyhodne cene, takze kdyby nastavili cenu o neco vyssi, tak mozna zdaleka takove prodeje nebyly. Ale nema cenu dnes spekulovat, co by bylo kdyby.

Jedine se snad muzeme podivat dnes na obdobnou situaci, kdy RyZen ma perfektni prodeje a stejne jako tehdy pomerne prihodnou cenu, aspon teda R5 a R7. (R3 se mi vyhodny nezda.) Nemyslim si, ze by ty prodeje byly stejne dobre, kdyby AMD nasadila cenu treba o 15% vys.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mluvis o vykonu obecne, pak mluvis o absolutnim vykonu procesoru a v tom pripade lzes. V absolutnim vykonu, ve srovnatelne cenove kategorii nabizeji zeny vetsi mnozstvi abolutniho vykonu uz jen diky vyssimu poctu zpracovatelnych vlaken. To ze v nekterych, vesmes podradnych a zastaralych aplikacich jako jsou treba hry, miva reseni od intelu mirne navrch je sice pravda, ale to je relevantni jen pro neproduktivni a tedy podradny segment trhu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1. Mluvim obecne o vykonu bez ohledu na cenu, maximalne muzeme mezi sebou porovnavat jednotlive rady jako RyZen - Coffee Lake, TRipper - Skylake-X.

2. Vubec nevis o cem mluvis, vice vlaken se zdaleka nehodi vsude a vubec to nesouvisi jen se zastaralyma aplikacema. Nevim teda v cem jsou hry podradne, ale teda priznej, ze take na podradny segmet her doporucujes tez i5-8600K, protoze tehle procak nabizi pro hry dokonce nejlepsi pomer vykon/cena a ne i jen nejlepsi vykon. Jinak podobne i enkodovani videa ma lepsi vysledky na mene jadrech s vyssim vykonem a HEVC a H264 nejsou podradne formaty videa, to jako vazne ne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ako hodnotis vykon ryzen 1800x vs i7 8700k vzhladom na ich ceny 383 vs 374€? Ako sa tento vykon zmeni po pretaktovani oboch CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde beres presvedceni, ze Kafe je rychlejsi. To jsou omylane PR zvasty, tak jak to podavas. I dnesni Ryzen je pro dobre skalovatelne MP ulohy vyhodnejsi a rychlejsi. Muzeme se bavit, o kolik a jaky to ma prakticky dopad nebo ne. Ale psat, ze Kafe je rychlejsi je proste omylany nesmysl. Je rychlejsi, ale pro urcity druh uoh. Stejne jako Ryzen je rychlejsi, pro jiny typ uloh.
U SkylakeX plati to stejne, protoze jejich TOP modely si temer nikdo nekoupi, jelikoz nemaji zadnou podporu ECC a tudiz dotycny radeji pujde do serverove verze. Takze muzes vklidu tvrdit i pravy opak, ze TR je rychejsi jako Skylake..alespon co se tyce praktickeho vyuziti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mne se libi jak oficialni roadmapa Intel-u ukazuje a sama dokazuje ze sou Kaby Lake a Coffe Lake zalozene na "Skylake cores", proste refresh vojeb ktery prinesl jenom vyssi takty za dan vyssi spotreby a +2 jadra navic, totez u cipovych sad Intelu, mohu dohledat primo z materialu Intel-u ze i300 rada si primo zaklada na i200 cipsetu(jenom se z-menil interni overovaci algoritmus pro kompatibilu procesoru) a dle meho osobniho nazoru ani mezi i100 a i200 velky rozdil nebude, jednoduse Intel lidi vojebava a neprizna si ze je v kolejich a nevi zkudy cesta ven, nasrat mu na 10Nm!, otevrene nasrat!, udelat dobre procesory se umelo i na 32nm kdy vysla posledni normalni rada procesoru Sandy Bridge, uz v te dobe dokazal Intel udelat vic jak 10 jadra, nevim proc si v tom sprostem Intel-u mysli ze lide/zakaznici slintaji po 10nm, kdyby jenom 14nm++ 6 jaderny Coffe Lake byl primo kompatibilni s jiz davno vyrobenymi a prodanymi i100/200 boardy, deskami ktere stale voni vuni novoty, mel by sve prodeje vuci AMD v casech vanoc vyssi, takhle se lide rozdelili na 2 rady, ty ktery si zakoupili 4 jaderny Skylake/Kaby Lake a na nem setrvaji, nebo jiz svou sestavu prodali a pridali se k tem ktery planovali neco vic ale politika Intel-u je odradila a zakoupili si tak Ryzen 5 1600 ktery v Nemecku drti prodeje, bodejt by ne kdyz tenhle moderni, vykonny, sestijaderny procesor stoji 190€ coz 6 jadro CF od Intel-u neoblizuje ani vomylem, nerikajic o siroke kompatibilite socketu AM4 do ktereho pres APU Bristol Ridge, Zen, Raven Ridge, Zen+, vlozim i moderni 7nm Zen+ procesor, Intel to jednoduse dojebal jak kompatibilitou tak nepajenim ale jenom pastenim jader a svou cenotvorbou, a kdyz vyjde 8 jadro intelu pro mainstream, pote co? budu si muset zakoupit vyhradne jenom Z390/470 board? ciste chore, padle na hlavu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak pisu uz vyse, Intel je stale nejvykonejsi. (tecka)

Staci mu na to i jen refeshe soucasne hodne povedene architektury a neni to zadny problem, nakonec i AMD hned nevrha hlavy do vyvoje nove architektury, ale take bude nejakou dobu zit z povedeneho Zenu. Neni to zadny rozpor, to jen ty fanaticky fanousek hledas u Intelu nejake neexistujici vady a u AMD to same prehlizis.

Co se tyka AM4, tak to je teprve na zacatku a uvidime, jestli a jak dlouho AMD vydrzi sliby a zda do soucasnych desek pujde RyZen+ pripadne i RyZen 2. Zatim dokud ty procesry nebudou venku, tak jen teoretizujes. Ale jiste souhlasim s tim, ze se zmeny mezi z100, z200 a z300 radou zdaji byt minimalni a jiste i ja bych se na vec mohl koukat jinak kdyby sel muj i7-6700 updatovat na i7-8700 bez nutnosti vymeny desky. Takto proste setrvam na soucasnem procesoru co to pujde a az to nebude dostacovat, tak se teprve rozhodnu co dal. Musi ale hlavne u Intelu vedet, co delaji a pokud veri, ze jim vice penez vydela neustala zmena desek jejich boj, ja aspon usetrim. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tecek tam muzes davat kolik chces..to jeste jeste neznamena, ze je to pravda :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tick tack tock f*ck stuck? :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tick tack toe :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale pěkně škodolibý článek, komu tím prospějete? Druhé straně? ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.