Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rosewill RK-9000 - další klávesnice s mechanickými spínači Cherry MX

tak v Cesku se da koupit steelseries 6gv2, ktera ma cherry MX black a pak jeste razer blackwidow, ktera ma cherry MX brown. Klavesnici od cherry, ktera je mimochodem vyrabena u nas, jsem musel koupit v Nemecku, protoze jsem u nas nenasel nikoho, kdo by ji prodaval. Jinak v Nemecku se da krom Cherry koupit i Das keyboard a v anglii prodavaj Filca a Topre...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Razer Blackwidow ma Cherry MX Blue spínače. Zrovna dneska jsem si jí pořídil. Snad budu spokojen nebot si stále ještě zvykám na mechanickou klávesnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo sorry, jsou tam samozrejme ty MX Blue

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a mimochodem, ibm model M uz se daaavno nevyrabi, patenty a vyrobu prevzal unicomp, ktery si za shipping do republiky uctuje 50 $

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to se nějak vylučuje s tím, že jde o ibm model m?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no rozhodne nejde o originalni IBM model M, jak je psane v clanku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IBM model jsem v Praze před asi 5ti roky koupil za 100 Kč z rozebraných PC souprav a užívám ji s maximální spokojeností. Měli jich tenkrát hromadu naházenou v krabici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Člověk pláče, když takové věci vidí. Podobně jsem já přišel ke své Compaqce (jak se říká - "byla nízko a já byl blízko", i když v tomhle případě fakt nikomu chybět nebude, protože byla určena na ekologickou likvidaci coby součást sestavy, jejíž hlavní část - PC - již nefungovala). Moje Compaq KB sice nemá cherry spínače, ale má pro mě ideální rozložení kláves, žádné zbytečnosti navíc a je poměrně těžká, takže s ní jde v případě potřeby i nevratně otevřít okno :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se na Aukru dostal za pár korun k modelu s Cherry MY spínači. Není to ideál, asi obětuju 1700 a vezmu Steelseries 6gv2, ale zase stála pod 100 Kč i s poštou a pořád lepší než gumovky. Má konstrukci, která po rozmontování jde zase smontovat, to se už moc nevidí. Krásně šlo vše odstrojit, zbyla jen kovová deska (ne nějaký plíšek) s připájenými spínači. Mechanických klávesnic je po bazarech poměrně dost, jen člověk musí vědět, co chce a musí trochu aktivněji hledat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Telefony se klávesnic zbavují... tak mám pocit, že brzo někoho napadne, že klávesnice neni pro počítač potřeba.
- Jisté tendence jsou už dnes. Ať už ve formě tabletů nebo touch PC.
- A začíná to už jen tím, že z beden mizí tlačítko reset...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude nástupce klávesnice poskytovat hmatovou odezvu stisku kláves, tak proč ne.

A reset už dnes působí opravdu archaicky, člověk ho potřebuje jednou ročně a ono kupodivu stačí použít zapínací tlačítko...
To by jsme rovnou mohli mít 2 tlačítka na bedně - jedno pro zapnutí a jedno pro vypnutí pc:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tlačítko na zapnutí místo resetu? To je jako mít doma nákladák kdyby náhodou bylo potřeba odjet na dovolenou s jednou taškou navíc.
Je rozdíl zmáčknout reset a nebo čekat 12 s, než se vypne komp a pak znova zapnout. Přesto sám používám reset velmi málo, tak 1x měsíčně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že výrobci beden Reset nedávají protože... Když tam neni reset, tak se to určitě neseká.
- Můj názor je spíš... Můžeme ošetřit všechny stavy-i nepředvídatelné, tak aby Reset nebyl nikdy potřeba? Nemůžeme, takže Reset je potřeba.

- Při tvrdém zatuhnutí si všechny komponenty myslí, že počítač běží. Takže když podržíte tlačítko vypnutí celá sestava dostane dost velký šok. Hlavně grafické karty a procesor dostávají zabrat-mají velký odběr a naráz nic neteče. Pevným diskům to taky nedělá dobře.

- Při stisknutí resetu se nic nevypíná(žádný elektrický šok) jen se sepne pin na procesoru, který ho uvede do výchozího stavu. Myslim, že se ani RAM nemaže, přepíše se startem počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tak některé "moderní" desky, který při resetu vypnou a zapnou napájení samy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný klavír. Dejte mi tam velký Enter a beru za jakoukoliv cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle je rozložení, které jako programátor preferuju nejvíc.
Vysoké klávesy (nízké jsou pro holky s jemnými prstíčky :)), úzký enter a nad ním snadno přístupné zpětné lomítko, dlouhý backspace (pak místo mazání znaku nepíšu umlauty), plnohodnotné F1 - F12 (žádní pidi mrzáčci nebo nedejbože gumáčci), žádné zvrhlé hrátky s Insert/Delete blokem kláves nebo nemístné zužování klávesnic.
Doma mám G15 s přesně tímto rozložením a do práce jsem si klávesnici (omezen rozpočtem) hodně dlouho vybíral než jsem objevil MS Wired Keyboard 200. Multimediální klávesy za ten komfort pro své navyklé prsty oželím. Pěkně mě naštvalo, že G510, kterou mám nějakou dobu vyhlídnutou, se s tímto (IBM model M) layoutem dělá (kód 920-002762) ale k nám se dováží pouze zvrhlá US international (ať už s či bez českých znaků, tj. 920-002766).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

úzký enter => nízký enter ...myšleno samozřejmě na výšku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejste někdo z JČ s klávesnicí s Cherry MX čudlikama? Docela rád bych si to vyzkoušel, když se tu o tom tak básní :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klávesnice která není bezdrátová a nemá audio ovládání je pro mě nepoužitelná. Nevadí mi velký return když je zpětné lomítko vedle levého shift, kam podle mě a IBM patří. Ach jo, nezná někdo Bluetooth klávesnici s audio a normálním rozložením?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

všechny kdož hodně píší a přitom nechtějí co rok-dva měnit klávesnici, protože ji "odvařili"…

Nechápu. Používám membránové klávesnice přes 22 let, některé kousky déle než 5 - 6 let a to na nich pracuju mnoho hodin denně a nikdy jsem žádnou PC klávesnici nezničil opotřebením membrány. Tedy, viděl jsem vadné membránové klávesnice, trpívaly tím Sinclair ZX Spectrum 48k (gumák i plusko), černá 128k, Sam Coupe a možná ještě pár dalších počítačů. Ale jejich vady buď vyplývaly ze stárnoucího méně kvalitního materiálu (křehnoucí fólie), nebo špatného návrhu šasi (něco se časem o kryt prodřelo) a pod... U PC jsem viděl vadné membránové klávesnice z kategorie těch super nejlevnějších, ale ty byly obvykle aušusové už od výroby, příčinou vady nebylo opotřebení.

Ale navzdory zkušenostem jsem neviděl, že by za dva tři roky odcházely "průměrné a lepší" PC klávesnice (včetně levných Chicony za 150Kč) jen proto, že jsou membránové. Opět na nich chcípalo kde co, ale nikdy membrána (čip, ukroucený kabel, zadrhávající klávesy, zvláště ty velké jako mezerník a pod. s páčkou vespod)...

To, co mi na všech klávesnicích odchází první (po cca 3 - 4 letech a více) je potisk. Plast se postupně prošoupe natolik, že začne mizet i relativně hluboko zatavený potisk (na té mé Chicony možná 0.25mm, nebo i víc?), to už jsou ale v klávesách viditelné ďolíky od prstů, vetšina je oleštěných ... to je skutečné opotřebení, ale membrána funguje pořád bez nejmenších problémů.

Naopak v dávné minulosti mi prošlo rukama pár tlačítkových PC AT klávesnic, kde některé spínače zlobily. Tenkrát jsem je i opravoval, vyměňoval spínače brané z kanibalizovaného kusu.

Soudím tedy, že víra v lepší kvalitu mikrospínačových klávesnic vyplývající pouze z jiného principu spínání je spíš mýtus. Neošizená membrána určitě po 2 letech denního používání (10 hodin denně) neodejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu se vyplatí kupovat mechanickou? Pokud budu co dva roky kupovat Chicony za 150, tak by trvalo 20 let, než bych došel na stejné náklady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neví někdo, kdo to kdysi dělal klávesnice s hallovou sondou ? Jen jsem si vzpomněj na toto technicky zajimavé řešení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Consul a možná i některá Tesla, kde se použité Hallovy sondy vydáběly.

http://dex.bloguje.cz/848935-klavesnice-consul-259-11-262-3-a-262-4.php

Viděl jsem i nějaká tlačítka ze zahraniční kláívesnice, ale původ neznám.

Ty klávesnice Consul byly nezničitelné (a samozřejmě opravitelné), určené pro použití primárně v průmyslu, řízení výrobních provozů a pod... stisk kláves byl brutálně kamenný - tj. nejdřív překonat lehký odpor pružinky zdvihající plast a pak náraz na tvrdý doraz bez jakéhokoli dalšího odpružení.

Tady je jedna odkrytovaná
http://pandora.idnes.cz/part/2010/6/10440/3/CONSUL_259.13_u.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.