Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozhovor s autorem prvního viru pro PocketPC

...no tak na tohle  musim reagovat jedine takto: ....  zabit krtka......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zahradník ale neříká zabít krtka, alebrž ZNIČIT KRTKA!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhor? chybi vam tam V a O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chyba: A co zadat spravne e-mail?
a co treba zadat slozitej nesmysl misto jednoduchyho kdyz vam na tom tak zalezi?
(proc vubec musim zadavat e-mail?!?!?!?!?!?!)
ale budiz - adgasdf@asdf.asdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni autoři virů, jsou puberální duševní chudáci, kteří chtějí světu dokazovat jací jsou machři. Ve skutečnosti, jsou to jenom škůdci, kteří si zaslouží to největší opovržení. Počítače nebudou nikdy 100% bezpečné, právě proto, že existují takováto individua. Na každém zařízení jde najít slabé místo, které pak jde zneužít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Virus na Pocket PC může nadělat větší paseku než na PC ,to jen na okraj, spíš by mne zajímalo čím to kompilují , vždyť platforem pro pocket je více MIPS,ARM,...
Vývoj software   www.visualprog.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trashman: Aby se ti teď nepomstili, díky tomu IP co jde docela snadno vidět :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je klika Trashmane, ze s tim nemuzes nic delat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz i tady se nas narodni hrdina oslavuje? U "Zive" me to neprekvapilo, ale tady... Jsem zvedavy, kdy se objevi v poradu Na vlastni oci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

srtgjsgj:??? Nikde email zadávat nemusíš, já to taky nedělám (jestli teda mluvíš tady o cdr.cz)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Snoopy:
Přiznám se, že takovým lidem, jakými jsou Group 29A já docela fandím. Protože kdyby se nedělaly viry, mohli by si vývojáři softwaru myslet, že nedělají chyby (přesněji řečeno děravý software). A pak by to mohl být průser.
Díry jsou v systémech proto, aby byly odhaleny a zazáplatovány. Šance, že by MS sám hledal díry ve vlastních OS a následně poté je opravoval, je minimální. Proto tu první půlku musí dělat jiní a nakopnout tak tvůrce OS, aby pokračoval v načaté práci ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pavel: Toz, napr. VS .NET 2003 skompiluje subor hned pre vsetky platformy a mas pokoj, v starom VS6 to bola babracka, ze?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tm suhlasim, ze na diery v systeme a celkovo v akychkolvek aplikaciach sa ma upozornovat. Som vyvojar, takze viem o com hovorim. Ale autorom virusov, ktore znemoznuju pracu uzivatelovi, alebo obmedzuju pracu uzivatelovi, alebo nedajboze poskodzuju data ... takym by som ruky polamal. To je to iste, ako by som ja tomu autorovi rozbil okno na baraku. Alebo spalil jeho zosit s poznamkami. Alebo... atd.
A upozornovat na nedostatky v nejakom programe sa da aj inak.
Vyvojarom (aj virusov) zdar!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT: A to ze urobi "nějaký polymorfní/metamorfní generátor pro WinCE@ARM" aby si mohol generovat virusy kazdy dementko (so svojimi ficurinkami) je tiez poriadku vsak? Vyskusat technologiu - preco nie, ale vytvarat nastroje aby tu vyskusanu technologiu mohli masovo vyuzivat dalsi?  Nakopat je malo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: No kdyby nebyli lide, co tvori viry, kdyby nebyli by hackeri apod. svinstvo, tak by diry nikomu nevadily. Ale tady je az moc kdyby, takze je to utopie. Samozrejme, ze tvurci viru mozna upozornuji na diry, ale delaji to naprosto nevhodnou formou. Rozesilani viru zatezuje sit, mnoho z nich ma destruktivni ucinky, jine zase kradou uzivatelovy informace. Navic autori viru nikam nepisi, jakou diru vyuzivaji. Takze takove pocinani je zkratka neomluvitelne! Pokud by sve usili na odhalovani der smerovali jinym smerem, tedy nasli zadrhel a posleze informovali vyrobce daneho SW, pak by bylo vse v poradku. A jeste by na tom vydelali, treba nabidkou od vyrobce na spolupraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový hajzlíky do basy na dobu, než zaplatí všechny škody, co jejich vir nadělá.
No a někteří ani z té basy nevylezou = nebudou dál jiným škodit.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ja schopnosti tech lidi take obdivuji. Nikoliv vsak zpusob, jakym je prezentuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych kazdeho autora viru a podobnych svinstev nakopal dop prdele zepredu!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petik: ked vies nieco o bezpecnosti, tak sa nemas coho obavat... Pokial sa nespravas pri browsovani obzvlast promiskuitne (...) a mas dobry antivir (NOD32) a nepouzivas IE a Outlook tak je to bez problemov. Dokonca ani firewall nepotrebujes. Mne ked sa na kompe nieco nezda, spustim TCPview a viem co potrebujem :-)
Spominam si na krasne stredoskolske casy - napisal som virus pre "potreby" skolskeho laboratoria IT :-)) Polymorfny, rezidentny, stealth EXE/COM virus s dlzkou 1018b. Nijako neotravoval, nic nenicil, nikto o nom ani nevedel. Vtedajsie AVG a ThunderbyteAV ho nenasli :-)
A pri svojej velkosti si ho nikto v tych 640kB RAM ani nevsimol :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Snoopy:
 
  Já teda schopnosti těch lidí vůbec neobdivuju, znám desítky lidí (včetně sebe :)
kteří jsou schopni napsat virus, ono to není až zas tak těžký....
ale ani jeden z těch lidí to nedělá ! protože to nejsou Paka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Azazel: Tak obdivuju i tebe :-)) Ale jak rikas. Je to v tom, jak se svymi dovednostmi kdo nalozi. Pokud tim zamerne skodi, pak neni proc ho chvalit. Pritom existuje moznost, jak toho vyuzit lepe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomXX: Ja problemy s viry nemam, ale divam se na to z pohledu normalnich uzivatelu a skod ktere vznikaji zasluhou viru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autoři virů působí jako parlamentní katalyzátor sw scény. Bez nich by si Msoft opravdu dělal co chce. Jenže. A tady je pole pro nás rodiče. Vštěpovat těm našim potomkům od mala, že cizí zahrádka prostě pro ně není. Kdyby moje dítě udělalo cosik podobného (zničilo práci druhých, sprejeři jsou zářná ukázka) tak ho zmydlím, že se do kalhot nevejde. Jenže já tyto sado metody nepotřebuji. Svým dětem se věnuji od mala a cizí práci neničí. Tyhle mladí fakt umí, ale jsou to asociálové bez skrupulí (doma jim to prostě neříkali,že se cizí neničí, nebo je spíš nabádali k drobným socialistickým zlodějnám).
Jenže jak se mají zachovat? Doma slyší rodiče jiné říkat a jiné mluvit (viz dálnice. Jsou super chci je, ale ne na mém dvorku). Tohle asi bude problém společnosti a rozhodně ho nevyřeší nářez na zadnici - po činu. Tady je potřeba vědomí zločinu a trestu a vymahatelnosti práva. Proč bych nejezdil autem po chodníku, když se mi nic nestane ? No a to bude asi vono. Jenže chudák uživatel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem nenašel informaci, jak se ten vir šíří. Pomocí bluetooth, napadá soubory nebo rozelílá emaily? Každopádně nedá se souhlasit s tím, že tvůrci virů jsou hajzlové, který je nutný postřílet. Některý samozřejmě dělají vir s cílem škodit nebo dokonce za účelem nějakého zisku. Ale na druhou stranu, jak by to vypadalo, kdyby dodnes nikdo žádný vir nevytvořil? Nikdo by něměl antivirák, všichní by používali děravý IE a Outlook. Dokážete si představit co by potom napáchal jeden průměrně dobrý a zákeřný vir? Existence virů nutí lidi k tomu aby si bezpečnost hlídali. Vytváří jim imunitu proti počítačovým virům, stejně jako lidské tělo proti virům klasickým. Kdo si ji nevytvoří zemře. Pokud někdo udělá relativně neškodný vir, který vás upozorní: "Pozor tady je chyba a dá se jí zneužít", tak vám vlastně prokázal službu. Je to takové očkování.
Vláďa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadla jedna věc: Co by asi řekli právníci na případ, kdybych chtěl od firmy, která mi prodala počítač, aby mi zadarmo odstranili vira, protože ten počítač prostě nefunguje. Já jsem pouze uživatel, který neví proč a jak. Vím pouze, že tu závadu jsem nezpůsobil já. Koupil jsem si počítač, nic o něm nevím ale on mi nefunguje.... Chci náhradu za čas, ztracená data a uvedení do původního stavu.
Co by na to řekli právníci?
Vláďa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic, protoze ve smlouve (aspon u Brave a Mironetu) je odstavec, ze firma neodpovida za skody zpusobene softwarem, a ze se na to nevztahuje zaruka... Za prachy ti to opravej radi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlada: nemas tak uplne pravdu... jak jsem psal nize... kdyby nebyli lide, jako jsou tvurci viru (rekneme jen tech destruktivnich) a ostatni asocialove, nikomu by diry v sw nevadily. Prirovnal bych to ke kolu, keter si pred kramem opres o zabradli a jdes nakupovat. Opreni o zabradli poslouzi svemu ucelu. Kolo je stabilni, nevali se po zemi a kdyz do nej nekdo nechtic nestrci, tak tam take zustane. Vsechno je v proadku, doku neprijde clovek, ktery nema pred cizim majetkem respekt a kolo ti neukradne. Taky reknes, ze on te vlastne jen upozornil na to, ze mas v opreni kola o zabradli bezpecnosti diru a podekujes mu? Myslim, ze ne. Fajn. Koupis si nove kolo a k zabradli ho pripoutas zamkem za predni kolo. A ejhle. Prijde chytrejsi zlodej a predni kolo oddeli od zbytku, cimz objevil nedokonalost tveho zabezpeceni. Priste pripoutas kolo i ram, jenze prijde zlodek s pakovymi klestemi. Nakonec zacnes chodit na nakupy pesky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Vládu :
 ...aby mi zadarmo odstranili vira, protože ten počítač prostě nefunguje. Já jsem pouze uživatel, který neví proč a jak. Vím pouze, že tu závadu jsem nezpůsobil já.............
Tohle by asi nefungovalo. Tohle nemůže výrobce PC vůbec ovlivnit. No a výrobce sw...Přečti si Eulu! Ty neručej už vůbec za nic. V jedný "Eule" píše výrobce sw ... nesmí se instalovat na poruchové PC...Hm, co s tím.
Jinak bych to udělal jako s řidičákem. Musíš udělat kurzy způsobilosti, dostaneš na to glejt. No a já tě budu chodit a kontrolovat cože to vlastně děláš na PC. Pod záminkou abys byl viruprostý. No a mám tě pod kontrolou :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snoopy:
To neni taky uplne pravda, nektery viry spis udelaj to co by odpovidalo kdyby za tebou do samozsky ten zlodej zasel a rek ti ze ti to kolo muze ukrast :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JoHnY:
Ja to chapu. Ale chci vyjadrit jen to, ze prave diky autorum (destruktivnich) viru nebo zlodejum kol se nyni musime starat o zabezpeceni sw nebo majetku. Koupil by sis antivir nebo zamek na kolo, kdyby nehrozila moznost napadeni virem ci odcizeni kola? Nekoupil. Ani by takove produkty neexistovaly. Ale budiz. Ted uz se vezeme ve vlaku a nelze ho zastavit, pouze se snazime jej nejakym zpusobem ovladat, aby nevykolejil. Ptam se tedy autoru nedestruktivnich viru, kteri nam prokazuji tu nesmirnou cest a upozorni nas vsechny na to, ze nas system je deravy: proc radeji neinformuji vyrobce, misto toho, aby obtezovali vsechny lidi, kteri si sami system asi nezazaplatuji? (panecku, to je zase souveti :-)) Kolik trafficu by se usetrilo, kdyby tak ucinili, misto toho, aby nechali vir sirit a na nekolik dni zamestnali vyvojare antiviru, aby nasli protilek a vyvojare systemu, aby zjistili, kterou dirou do systemu tece?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypálit mu oči a uřezat ruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Snoopy: Mně příjde jako další problém to, že tvůrci nedestruktivních virů vytvoří něco, co vezme kdejaký debil a změní to na destruktivní. Prostě vir, který udělá napíše AHOJ nahradí příkazem FORMAT  c:.  

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snoopy: Nechci se tvůrců virů nikterak zastávat, ale přidám jeden postřeh. Jak jsem si ověřil, spousta firem na informace o bezpečnostních dírách ve svých produktech kašle do té doby, než se stane průser (a některé i potom). Takže dost často pouhé informování prostě nestačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr:
Jasne, nic neni dokonale. Svym zpusobem muzeme pak byt radi, ze se rozsiril nedestruktivni vir ted, nez pozdeji destruktivni :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snoopy> ale ved to bol prave zamer tvorcu -- dostat nedestruktivny virus do povedomia skor, ako sa rozsiria destruktivne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, pokud autor upozorni na chybu SW firmu, tak firma chybu muze a nemusi opravit, muze to odkladat... Pokud ale autor napise NEDESTRUKTIVNI a pokud mozno NEPRILIS OBTEZUJICI virus, ma firma hned mnohem vetsi motivaci chybu opravit (a co si budeme povidat, vetsinou to lze stihnout nez nekdo napise destruktivni exploit) protoze nechce prijit o jakous takous povest kterou ma. Dalsi veci (a vetsim problemem) je donutit uzivatele aby zaplatu pouzili - nejlepsi jsou uzivatele, kteri rozhazuji rukama kolem sebe a krici jak je ten ktery system spatny protoze je deravy, a jak se jim do nej dostal ten a ten vir a stalo s nim to a to, ale zaplaty si nestahnou, jen budou nadavat jak je ten system spatny, a pritom dodrzeni bezpecnostnich zasad a stazeni aktualizaci by jim problemy vyresilo.
Co se tyka nazoru, ze kdyby neexistovali tvurci viru a zlodeji, nepotrebovali bysme antiviry a zaplaty a nevadily by nam derave systemy - je to hezka predstava :-) Ale to je tak asi vsechno... To je jako rict ze kdyby nebyli zlodeji, nemuseli bysme mit policii - pekne, ale nerealizovatelne. A kdyby doted nevznikl zadny virus nebo exploit, predstav si co by se stalo, kdyby se o nej pokusil prumerny programator, nerku-li uzivatel, ktereho napadne, ze ty data by se mohly hodit - zabezpeceni nula nula nic takze dvere k celemu svetu ma otevrene. Bylo by hezke kdyby nikdo takovy nebyl, ale je nas 6 miliard nebo kolik... V takovem mnozstvi se nejaky smejd vzdycky najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Barbucha> Bohuzel to s tema updatama muze fungovat jen v pripade, kdy jsou k dispozici fungujici updaty. Update na Sasser jsem doma muzel odinstalovat, protoze mi systematicky vyskakovala jakasi nesmyslna hlaska a nemohl jsem delat nic jinyho, v praci mi pro jistotu ten update shodil masinu tak, ze uz se z toho nevzpamatovala ani v nouzovym rezimu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ... (výraz byl smazán!) ... (výraz byl smazán!). Co vás to všechny napadá?! Sami máte doma PC, tak proč ... (výraz byl smazán!) ostatní lidi takovejma ... (výraz byl smazán!)???? Až narazim v reálnym světě na některýho ... (výraz byl smazán!) jako jsi ty, tak mu rozdrtim lebku ve vlasních rukouch. Tak, že  jeho mozek vyfotim a rozešlu to po celim netu a tak to budu dělat ze všema ... (výraz byl smazán!), až nakonec někdo nebude silnější (ale toho já se neobávám)!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Držím palce. Každý nový přírustek dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BOREC JE INTELIGENTNI VYPATLANEC CO MA UBOHE HODNOTY. MEL BY DOSTAT AKORAT PRES HUBU.
JE TO STEJNY DEBIL JAK SPREJERI.
 
CONDOR

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2kubik: To je samozrejme predpoklad, nicmene smutne je ze dneska kdejaky pepik ma doma pocitac na ktery si nainstaluje Widle, ale o pocitacich nic nevi a widle se bohuzel chovaji tak, ze po instalaci nejak bezi. A Pepik kterej o tom nic nevi ma radost jak je dobrej ze si dokazal nainstalovat windowsy a ani nevi jaka svinstva tecou po jeho rychle internetove lince, nejdriv k nemu a potom od neho. Nevim, muj nazor je, ze pocitac by se mel pred pripojenim k Internetu (nebo vubec k siti) nejak certifikovat ze je nainstalovan clovekem, ktery vi co dela a ktery ruci za to ze jsou dodrzeny bezpecnostni zasady, a zaroven nastaveny tak, aby uzivatel nemohl nejak vyznamne svym zasahem dodrzeni tech zasad ohrozit. A pocitac bez takove certifikace na net proste nepoustet. To samy jak s autama, auta musi mit technickou, jinak nesmi na silnici. Pocitac by musel mit technickou aby mohl na Internet (vsak je to informacni dalnice, ne?)
A do te doby budme radi ze mame lidi kteri nedestruktivne upozornuji na chyby nez je zneuzije nekdo destruktivni (i kdyz ne vzdy se zadari).Nezneuzite zaplaty od MS jsou psany se zpozdenim i nekolika mesicu, ale kdyz uz je z toho "vir", autory programu to popozene k zaplate.

Ad ti ostatni co chteji strilet: Vsichni autori viru nejsou zli, nejde vsechny hazet do jednoho pytle. Minimalne nekteri pisi VIRY, nekteri Viry, nekteri viry a nekteri "viry"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti co tady na autora toho "viru" tak nadavaji by se meli zamyslet nad sebou a zeptat se - "Na co ja ten pocitac vlastne pouzivam." ... na kradeni sw (formou stahnuti z DC++, ne ze by ho nekdo cracknul), hudby, filmu, hrani her a prohlizeni porna. Nekdo na nem i pracuje. Ja osobne obdivuji lidi, kteri umi assembler a tento ho dokonce umi i pro jinou platformu nez je pc, je to clovek ktery opravdu rozumi pocitacum. Takove lidi mam rad. Nejsou to takovi, kteri jen sedi, odklikaji nejakeho wizááárda a reknou o sobe, ze jsou administratori.

Fandim ti chlape.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to zhruba stejne, jako kdybych prisel k auto toho "borce" co pise viry a rozmontoval bych mu pul auta, sundal kola, vyndal sedacky, vyndal radio, nechal mu to tam na silnici a rekl bych, ze jsem jenom chtel upozornit na to, ze to auto neni dostatecne technicky zabezpecene. Hajil bych se tim, ze jsem prece nic neukrad, vsechno jsem tam nechal lezet a ze toho nekdo zneuzil, to uz neni muj problem.
Tito lide jsou podle mne asocialove, trpici urcitou dusevni poruchou, jinak si nedokazu vysvetlit proc nekdo umyslne skodi lidem, ktere ani nezna. Na to abych upozornil na nejakou chybu prece existuji spousty jinych zpusobu (viz. problem s PGP, take nepotrebovali vykrast banku aby upozornili na chybu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Antivirák: Důrazně žádám tebe i všechny ostatní, aby volili vhodná slova. Obroublé výrazy nejsou hodny iteligentního člověka. Přece nechcete, abychom sem dávali nějaký filtry! Je to fakt nechutný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby Te husa kopla

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viry pisou lidi a lidi je na svete jako much. V kazdem tom hejne much se najde nekolik, ktery jsou potvory a kousou. Tj, neni programator jako programator, nekdo najde chybu napise nejaky vir , ktery je nedestruktivni a pred ti mupozorni vyrobce. Ale jsou i takovy, kteri objevy chybu napisou vir a kochaji se jak se to rozsiruje po svete a zaplavuje Internet. To jsou ti asocialove a ty bych zavrel az zcernaji. Ale nehazel bych programatory do jednoho pytle, protoze to nejde.

Mam jeste dotaz, na zacatku clanku je veta, ze vir jde napsat na jkykoli system, takze exituje vir pro LINUX, nebo jde napsat? Nikde jsem to nenasel, ze by neco takoveho bylo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád se tady motá dokola jedna nepravda, kterou argumentují tvůrci virů: Oni si ve své dětské naivitě snad doopravdy myslí, že upozorňují výrobce softwaru na chyby v jejich produktech. Možná jim jednou dojde, že bez nich by zkolabovalo celé jedno odvětví výrobců softwaru, tedy toho antivirového, jestli to mistrům dochází. Snad si nemyslí, že v nějaké malé firmě, kde je několik počítačů bez správce sítě čekají na to, až začnou panáčci upozorňovat výrobce SW nebo OS na bezpečnostní chyby. Podle mého názoru jsou tvůrci virů obecně ubozí tvorečkové, kterým tohle všechno nedochází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je o životě. Prostě život je o tom, že každý chce získat převahu/nadvládu na tím druhým. Jsou ale i vyjímky, ty podlehnou těm bojovnšjším/arogantnějším/...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me VIR pro LINUX NEEXISTUJE, nebo snad nekdo nejaky zna?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.