Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozhraní pro V-cache na paměťových čipletech (MCD) Navi 31 potvrzeno

jop, zustane to na ozdobu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na testovanie, ktoré je dôležité v laboratóriách AMD

Ono je otázka, prečo občas ide AMD tak pomaly pod moderným zobrazovacím serverom Wayland a X Windows system (architektonicky z júna/června 1984) verzie 11(z 15.9.1987) v Xorg (vo verzii X11R7.7 zo 6.6.2012) je o toľko rýchlejší
https://www.phoronix.com/review/wayland-nv-amd-2023

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Protože ale Radeony RX 7900 v důsledku problému s taktovacími frekvencemi běží na taktu o zhruba tři desítky procent nižším, než bylo původně v plánu, nelze očekávat, že k využití nakonec dojde. “

A tohle už je ověřená informace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už to připustil i DD, tak to považuju za ověřené. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je ověřená informace? Žádný výrobce nikdy bugy v hardwaru oficiálně nepřiznal, to je marketingová sebevražda. Stejně jako AMD/ATi u Radeonů HD 2900 tvrdila, že nepodporují hardwarový MSAA resolve, protože už pro něj neviděli důvod, zatímco od ex-inženýra ATi mám potvrzeno, že jej podporovaly, jen v určitých situacích nefungoval správně a byl proto vypnut. Nebo když Nvidia u GeForce FX 5200 (NV31) vysvětlovala mizerný výkon vertex shaderů tím, že ještě dlouho nebudou zapotřebí, přičemž realita byla taková, že čip obsahoval 3 VS jednotky, ale 2 nefungovaly. Takové věci nikdy nejdou ven oficiální cestou.

Cílené takty Navi 31 AMD sdělila výrobcům už loni a vyjádřily se k nim snad všechny zdroje, které mají u výrobců karet kontakty. Game Clock je 2,3 GHz, měl být kolem 3,35 GHz.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to, že jsou problémy s frekvencemi. AMD naopak tvrdilo, že frekvence jsou takové, jaké mají být, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"AMD naopak tvrdilo, že frekvence jsou takové, jaké mají být, ne?"
.. a co cekas, ze renkou? To chces treba od SAPu , aby rekli, ze je to jedna prevelika sracka, se kterou neni v realu nikdo spokojeny, ale kazdy to ma (rozumej korporace, velke firmy, atd.)
Ja napriklad delam v jednom specifickem Enterprise systemu a protoze v nem delam fakt dlouho, tak znam ruzna omezeni a slabsi mista.. myslis, ze se je nekde 'verejne', na jakekoliv verejne dostupnem, potazmo pro zakazniky urcenem dokumentu doctes?
:)
Tim nerikam, ze je to tak nebo onak, ale i kdyby to bylo, jak No-X tvrdi, jako e ty indicije na vykon z uniku timhle smerem byly. Stejne to nikdo verejne stejne neprizna z AMD. Stejne jako ti Pavel (nebo jakykoliv jiny vysoky politik) nerekne, ktera 'skupina' za nim stoji :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty čipy skutečně nemají problém jít přes 3 GHz. Tak o jakém bugu je řeč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom, že toho taktu dosahuje pouze při výpočetní úloze. V grafické zátěži se drží níž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to trochu zvláštní? Už jste předtím viděli kartu, co by při výpočtech ustála 3,5 GHz a ve hrách jen 2,9?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V herni zatezi maji..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemají. Jenom je nepustí power limit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

testy OC co jsem videl, tak max frekvence byly nekde okolo 2900+, vyjimecne si to sahlo na 3000 a to jeste snad jen v jedne recenzi nekde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... a napsali tam taky, proč se nedostali vejš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to psal, AMD to udělalo tak, že část se shadery a část s čistě grafickou částí je samostatně taktovaná. Můj odhad je, že ta grafická část vyšší takt nezvládá, nebo je mezi nimi úzké hrdlo dané tím že jedou asynchronně kvůli rozdílným taktům. Tehdy psali, že to je proto, že stejné takty nejsou nutné a takto šetří energii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... a můj odhad zase je, že v Blenderu to neškrtí power limit, zatímco ve hrách jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by se to chovalo jinak v jedné aplikaci a nebo ve všech výpočetních? Pokud AMD mluvilo o nové revizi, asi Power limit, což je softwarová záležitost nebude tím důvodem. Proostě se vloudila chybka do HW návrhu. Nejspíš nějaké části, kterou pak už jen kopírovali jinam a proto se to týká rovnou dvou variant křemíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD někde oficiálně mluvilo o nové revizi, která opraví nějaký bug v jádru?

A jo, power limit je možná softwarová záležitost, ale s hardwarovými důsledky :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi jak malej jarda.. za kazdou cenu byt v opozici. Myslim, ze jsi uz dost starej na to, aby jsi umel cist mezi radky a nebo aspon pripustit, ze existuje i jina moznost, nez jen ta, kterou simyslis ty sam.
Ale evidentne, jsi k tomu jeste nedospel.
Uprimne nerozumim, proc chodis debatovat di diskusi ktere jsou spekulativniho charakteru, kdyz se pak chovas jako prizemni zelva, ktera za kazdou cenu bude oponovat vecma, ktere sama taky nevi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně. Jak něco napíše nějaký Jarda na anglickým webu, tak je to pravda, o které se nediskutuje, že jo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porad lepsi anglicky jarda, nez prudici Pepicek :)
Ten jarda tam ma aspon zajiamve rozhovory..ty jen chodis prudit.
Mozna kdzy by jsi si misto toho pruzeni, nektere z tech rozhovoru co tam ma treba poslechl, treba by jsi na nektere ty "jardy" zmenil i trochu nazor.
Jsou to konec koncu lidi jako jsi ty a ne, nerikaji, ze maji ve vsem pravdu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pepíček si to na rozdíl od Toníčka aspoň zkusil a koukal, co to dělá.

https://storage.googleapis.com/pctuning-cz/media/images/2mrvffh43b9uzx66...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skvely, kolik takovych karet ti proslo rukama? Pri jake zatezi to bylo? Kolik to zralo Pepicku?
A kde mas dukaz, ze jine karty udelaji to stejny..nikde Pepicku...
a pokud se nepletu Pepicku, tak motas pate pres devate.. blender neni herni zatez..a tom se celou dobu bavi. Ale tak ty jsi nam spinkal..tak hajej klidne dal :)
A i kdyby to bylo nakrasne omezene power limitem v herni zatezi, porad to nerozporuje tvrzeni, ze meli pro udavane TDP, se kterym tu kartu chteli uvest na trh, jiny frekvencni cil. Tudiz to co tvrdis, pokud by to byla pravda, neni nitne v rozporu s tim, co tvrdi nekdo jiny. Ale to by jsi musel sesdnout s trhu Zeuse a pripustit, ze obcas nevis vsechno na svete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco Jarda, který vyřkl obecně uznávanou tezi, že je půlka čipu vadná, a proto GPGPU jede jak z praku na 3,6 GHz, zatímco hry nejdou nad 3 GHz, to prověřil na celé jedné kartě, že jo.

Pro ty méně důvtipné, bylo to při zátěži v Blenderu, a žralo to 381 W při power limitu 467 W. Zatímco ve hrách to se stejným nastavením žere 467 W a jede to na 2,9–3,0 GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nevim jestli jsi opravdu tak hloupy nebo nemusis cist...
Zkus si precist znovu co jsem napsal ve druhe casti halvy a pak si dej studenou sprchu Pepicku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný, kdo ví všechno na světě, je přece no-x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ja si opravdu nemyslim...
Ani jsem nikde netvrdil za sebe, ze navi31 ma zarucene nejaky nevyreseny defekt. Je to ale moznost, ktera se nabizi. To je vse. Je to spekulace. Pokud mas rad spekulace ok, pokud ne, nevim, proc se do toho zapojujes :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě proto, že nemám rád spekulace považované za fakt. Tak dlouho se omílá teze o bugu v jádru a o tom, že se to projevuje tak, že GPGPU běhá plnou rychlostí, zatímco hry na stejných taktech nejedou, až to všichni přijali jako obecně platnou pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to co pises ty, to nevyvraci. Znovu..Pokud takty u vypocetni zateze jedou na 3400 a TDP je 550, a herni zatez jede na 2900 a TDP je 550, tak porad je tady varianta, ze AMD cililo na herni takty 3400 pri 550. A to nedosahli a rohodli se zustat u TDP 550 a taktech 2900 (ber to jako priklad). To znamena, tvoje tvrzeni neni (nebo nemusi byt) v rozporu s tvrzenim, ktere tady predklada No-x. A znovu je to spekulace, to znamena, je treba k tomu takto pristupovat.
Ze tobe se to nelibi je druha vec, ale to neznamena, ze to tak musi byt. Protoze v opacnem pripade, vlastne delas to stejne, co ted kritizujes slovy "..všichni přijali jako obecně platnou pravdu."..jen ty chces, aby prijali za obecnou pradu tve tvrzeni :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celá chyba v GPU je mozná jen v tom, že jim to žere víc, než si malovali a v tom, že RTX 490 nežere 600 W, jak se leakovalo, takže proti ní nemůžou postavit 500W Radeon. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele mozne to je taky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná to má původ v tomto rozhovoru s Jarredem Waltonem (Tom's Hardware), který jestli jsem mu rozuměl správně řekl, že oni (AMD) řekli že to je navrženo k běhu na 3GHz. Po konzultaci s vedle stojícím Wendelem (Level1Techs) nebyl jist zda to smí říct. Gordon (PC World) to korigoval na formulací "o návrhu s během na vysokých taktech". ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=mUXp4Hqr_lM&t=2786s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říct to nesměl asi jen kvůli NDA, protože launch měl být o měsíc později.

Ale tam říká jen up to 3 GHz, tzn. navrženo k běhu na až 3 GHz, nikoliv navrženo k běhu na 3 GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, to je jen bug, který opraví v refreshi .. oh wait, žádný refresh nebude :-)
Tak uvidíme ty Ghz, až vyjde NAVI32, která bude skoro stejně výkonná jako NAVI31 .. Oh wait ... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty RX 78xx, ze budou az v lete (a relana dostupnout u nas tak o mesic, dva pozdeji), to me pekne sere. Ja koufal v tento mainstream (vyssi mauinstream) ted na jare ......
Moje Vega64 me uz strasne sere ale zase penize za 79xx davat do GPU nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak hladaj nejaku RX 69XX za dobru cenu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty 69xx jsou za zlodějské ceny, taky je nikdo nechce ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

letmy pohlad na heureku..nejaky biostar za 760€ a nitro+ za 901€
lepsie nez drotom do oka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prilis inovaci v RDNA III, inovovali co mohli(rozdeleni na velky vypocetni a male sbernicove ciplety), 2 generace interni pameti Infinity Cache, priprava pro 3D V-cache, 2 generace Ray Accelerators a AI, nekdy to chce hlavu zklidnit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od Intelu se jim doposud vedlo. A bez inovací Nvidii nedoženou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ubrat na inovacích a nebát se "utratit" trochu křemíku. Nedohánět výkon vysokými takty, které si vyžádají daň ve spotřebě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Křemík ale spotřebu taky zvedá. Možná jen trochu méně. Celé zapojení je pak složitější a tím pádem náchylnější na skryté vady. A důležitá věc, výrobní náklady s plochou nerostou lineárně a pokud má AMD omezený počet waferů musí plochou spíš šetřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Holt z téhle generace nevytřískají tolik, na kolik měla potenciál.
Nicméně ty karty nacení adekvátně výkonu a stejně je prodají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.