Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rozměry GeForce RTX 3090: Delší než prototyp Radeonu HD 2900 i Voodoo 5-6000

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No ještě že to nebude vetší než Voodoo 5 9000

https://linustechtips.com/main/topic/911681-voodoo5-9000-sli-in-the-3dfx...

:D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, ráno při probuzení tě napadne to vyrobit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jóó, devítitisícovka, tu jsem chtěl...ale měl jsem zakázáno vyříznout vepředu do bedny díru, navíc bychom museli nechat povýšit od ČEZu jistič :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj, uchladit těch 350W, to už chce pořádný chladič a už z principu ATX a podoby karet tam není moc možností. Třeba chlazení CPU může být mnohem flexibilnější a šikovnější.
Asi by moc nefungovalo, kdyby tu grafiku dodávali bez chladiče a do manuálu napsali, ať si lidi pořídí vodníka ;) :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No....nebylo by to poprvé,co velká firma "flusla" zákazníkovi do xichtu, ale věřím, že tady to bude v pořádku, ale když už se o tom bavíme.....

Intel->Zákazníci si stěžují, že jejich oblíbená řada procesorů s označením K se při taktování nezvykle přehřívá-> Intel radí netaktovat.
Sony->Při natáčení 4K videa (Sony Xperia xxx) se mobilní telefon nezvykle zahřívá->Sony radí natáčet méně 4K záznamů a kratší dobu.
Nvidia, GeForce Partner program->GK založené na AMD čipech se nesměli označovat ROG, Aorus nebo GAMING od MSi, edice pro AMD se měli předělat, jinak výrobcům Nvidia nebude dodávat čipy->Poškození AMD (téměř poslední hřebík do rakve), Poškození Intelu (Intel s AMD grafikou), nakonec i Nvidia XD a zákazníci samozřejmě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a já bych například o něco levnější kartu bez chladiče pro svého vodníka zrovna velmi ocenil. :)

Vodní edice karet, pokud zrovna existují, bývají často nehezky předražené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou celkem pěkné rozměry, bál jsem se že to bude větší. Takto je to menší než moje MSI 2080Ti (327x140x 55,6 mm) a vejde se mi do skříně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Včera jsem koukal na YT kanál GamersNexus a měl tam nějakej render AORUS XTREME 3090, ta karta měla snad 3,5 slotu tloušťku :D V dnešní době aby se člověk skoro bál spíš výšky karty. Dýlka dneska vzhledem k absenci koše na HDD/ mechaniky už není takový problém mimo malé skříně, ale 135 mm+- už je celkem dost a do nějakých užších skříní by se nemusela karty vejít :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víc bych se bál hmotnosti. Už HD7970 jsem raději podepřel dřívkem, protože byla nepěkně zkroucená, a to nebyla až tak hypertěžká a tlustá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako porovnávat to s ručkama Asiata co je o dvě hlavy menší není ok.
To je jako to porovnávat s překvápkem v kalhotkách kolegyně, taky ho má malého.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá spíš rysy Havaiiana ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to famozni grafika, ale nesel bych do toho nejen kvuli cene, ale i kvuli tomu TDP. Tim nechci rict, ze to TDP kritizuju, to ne, ale na me podminky je to moc.

Chtel bych si poridit respektive vlastne poridim si tu RTX 3080, ale taky teda me stve tech 320W TDP. Je to do me domaci male sestavy moc. Na druhou stranu predpokladam, ze nejake lehke podtaktovani by tomu nemelo vadit a mohlo by to fungovat ok.
Uvidime no, ja hraju na 1080p, ikdyz teda monitor je 4K, takze prepnout by to slo, ale nevidim v tom zadny podstatny rozdil. Pristi rok asi zase pred vanoci, bych si chtel konecne nadelit VR, tak tam se ta grafika vyuzije naplno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jeste teda jedna vec. Neprijdou vam ty grafiky RTX 3000 moc male? Mne ta RTX 3070 prijde hrozne mala, to je jak nejaka GTX 1050 a i ta RTX 3080 ma ty rozmery dost male.
Akorat ta RTX 3090 je teda poradnej macek, to teda jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš na monitor koukat z deseti metrů, když k němu přijdeš blíž bude větší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sedim klasicky od monitoru nejakych 60-80cm, mam 32" 4K. U textu je prepnuti do 1080p znat, ze je to pixelovate, ale u hry je to v pohode.
Jinak 4K 32" nedoporucuju, ve Windows 10 je to problem, lepsi je QuadHD na te uhlopricce.

Hodne hraju na stare TV 42" 1080p a od te sedim asi 2 m a taky v pohode. Jestli si koupim nekdy novou 50" 4K, tak stejne budu hry prepinat do fullHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně si radši sedni blíž

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

-hrát na na 32" 4k monitoru hry ve fullhD je zhovadilost a vypadá to k zblití (sám jsem 32"4k nedávno měl, nakonec jsme přešel na příjemnějších 27"4k)
- tvrdit, že na 32"4k nevidíš na hraní rozdíl mezi fullhd a 4k může znamenat dvě věci - buď kecáš a 32"4k jsi nikdy neviděl naživo a nebo si slepej jak patrona (a to myslím doopravdy) Což potvrzuje tvoje rčení že 32"4k je na win10 problém, že doporučuješ menší rozlišení.. Mě naopak přijde na 32"4k už málo a 27"4k je viditelně ostřejší.
-kupovat si 3070 místo 1080ti na hraní ve fullhd je totální zbytečnost
-zatěžovat se spotřebou karty? POkud si nepořídíš nové brýle a budeš hrát ve fullhd nemusíš se bát, pokud zapneš vsync na 60fps tak ti ta karta pojede tak na 30% výkonu a sotva se jí roztočí větráky

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase 32" 4K vyhovuje nejvíc, 100% škálování a paráda (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se toho zbavil jednak kvůli ergonomii (bolelo mě za krkem jak jsem furt kroutil hlavou při práci- dělám hlavně v Lightroomu a PS, které mají ovládací prvky po stranách) a taky kvůli tomu, že se mi na tom blbě hrálo. Z dooma se člověku dělalo blbě a navíc se špatně vnímá HUD periferním viděním. Takže aby pro mě byl použitelný, musel jsem ho mít dál než jsem zvyklý, takže pak větší uhlopříčka nemá smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj na takový klasický sezení u pc cca 80cm stačí 24" v pohodě, až budou dělat ve větším 24" 4k tak asi koupim, jinak pro mě quad hd nedává moc smysl, chápu, že je to takový před stupeň ke 4k jako bylo 720p pro full hd, ale nějak mi to nevoní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za ten čas čo šetríš odkládaním gpu si môžeš dovoliť kartu s 1000 w spotrebou. CPU amd ti to zníži, tak že je to ok a neprerobíš. Budeš mať raketu a kým znovu budeš odkládať nový nákup....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spis mi jde o hluk a vyvin tepla, ono to ten byt otepli a okna na jihojihozapad nejsou v lete uplne idealni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A víš co je klimatizace, hned jak si ji pořídíš domů tak si říkáš jak si bez toho mohl vydržet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze klimatizace je zaklad pro jedince, kteri maji vitr v hlave.. Mozna ze level jejich prispevku je urcovan tim, jak maji nastavenou klimatizaci..
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Jirky to bude zámrz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle už je relevantní důvod. Teď jsem v těch teplech neměl náladu ani k počítači zasednout. V práci jsem se IR kamerou podíval na monitor a nedopadlo to dobře, doma to bude obdobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem v tech teplech prestal enkodovat. I tech 150W co mi v zatezi bere CPU, tak pri nekolikahodinove zatezi to je poznat v pokoji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě teda rozdíl 350W vs 320W nepřijde už takovej rozdíl od 320 vs 220W. Ale tipuju, že pokud má case solidní airflow nebo je to postavený na vodě tak se to uchladí. Koukal jsem, jestli něco mělo podobný TDP, jako 3090 a narazil jsem na dvoujádrovou ATi/ AMD 7990 s TDP 375W. Schválně jsem mrkl na pcpartpicker.com a většinou to tam ty uživatelé měli v nějakým midtoweru nebo fulltoweru s pár větrákama. Ale věřím, že pro menší case to bude problém, ostatně jako rozměry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spotrebu klidne kritizovat muzes. Tyhle 3080, 3090 'vytopny' uz moc do malych casu montovat nebudes i vzhledem k rozmerum. Takze celkem pruser, pokud nekdo ma rad mATX nebo mensi.
3070 oproti tomu vypada o dost zajimaveji, relativne mala karta, rozumne TDP, vysoky vykon..rekl bych na pohodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Takze celkem pruser, pokud nekdo ma rad mATX nebo mensi."

Nebál bych se toho, už se těším až si na herním pc (mimochodem malý case pro mITX) na podzim vyměním 980ti strix za rtx 3080.
Super je, že je 3080 jen dvouslotová (na délku dokonce menší než moje 980ti) a a u spotřeby si podle oficiálních údajů ještě polepším :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 260mm kartu a chtelo by to mensi, takze strach opravdu mam. Podle navrhu toho case ta karta blokuje kriticky, nebo mene airflow v malych bednach. V kombinaci s 300+W a pozadavkem na rozumne tiche hlazeni to je pruser. Mne se zvysuji otacky na karte v momente, kdy vytizim plne CPU treba a to mam vyreseno chlazeni a airflow si myslim celkem dobre.
Poresit jde vsechno, otazka je za jakou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mne se zvysuji otacky na karte v momente, kdy vytizim plne CPU treba a to mam vyreseno chlazeni a airflow si myslim celkem dobre"

Budu hádat, Intel? Mě se při plném vytížení cpu (krátkodobém) téměř ani neroztočí větrák na CPU, natož aby to ovlivnilo grafiku :D Ale tak těch mých 65W by šlo chladit v klidu pasivně :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel?"
.. nikoliv :)
Mam 1700X, ale mam to OC a v zatezi si to je schopno papnout Total Package az ke 140-145W. Blby je, ze karta je umistena nahore..coz je super protoze vetraky nad ni jsou schopne vysavat teply vzduch primo z ni. Jenomze zase si sama blokuje pristup vzduchu, ktery se natahuje ze spodniho velkeho vetraku a jeste po ceste chladi i to CPU..ty maly skrine na takove mega komponenty nejsou delane.. CIm kratsi a uzsi karta, tak tim lip se dostane pruvan ze spodu nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba je vysoká, osobně, fakt jsem to trochu čekal s tím procesem samsungu, vzhledem k "velikosti" specifikací. Na druhou stranu, ta karta nebude asi pořád v burnu, že. Moje veka si sice umí cucnout až 350W jen na GPU, ale reálně mi to plave někde kolem 200W ve hrách. Těch 350W mi to vygenerovalo pouze v jedinném benchmarku - prastarém 3DMarku Vantage.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Voodoo 6000 byla nejspis v par kusech vyrobena, jelikoz jsem ji osobne jednou drzel v ruce vcetne krabice... :) A halucinace to fakt nebyla... Sice uz v te dobe to byl muzejni kousek ale fyzicky existoval...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Existovaly makety (ty měly čipy rozložené 2×2) a vzorky (ty měly čipy v řadě). K sériové výrobě ani vydání nikdy nedošlo. To jsou informace od ex-inženýra 3Dfx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadá, žehličku máme zhruba stejně velkou, ale zvládá 2300 W. Tedy fakt je, že ne trvale, ale určitě by na tom šlo ještě zapracovat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Eh! No nevím, žehličky udělali pěkný kus cesty od sypání uhlíků dovnitř, přes nerezovou plochu, napařovací systém, svislé žehlení, eloxací tepelného generátoru, speciálními povrchy ošetřené paládiem, stále se zvyšující parní výkon, ale nastává jedna otázka........Kam do*rdele ty CUDA jádra narvat a k čemu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta VooDoo 5 - 6000 je prostě roztomilá :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě se líbí jak půlka internetu je nahypovaná, protože dali výkon 2080ti za 14 litrů místo 33k (doufejme),
ale tady se řeší rozměry, že prej je veliká, je vidět, že většině je to u zadele, já mám délku karty 325mm a ještě mám tak 100mm rezervu, takže naprosto v pohodě, pouze koš na hdd musel pryč, a to mám 3x HDD a k tomu 2x ssd a to nemám žádnou big tower
nechápu proč se tady řeší 3090, když je to vlastně titan karta, vlajková loď je 3080 ikdyž ta má spotřebu stejně brutální jako ta 3090
btw: gigabyte vydá asi úplně tu největší GK a ta zabírá snad 4 sloty a "půl metru" co s tím?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, za posledních 5 let nesleduji, že by se mi karty v počítači zmenšovali, právě naopak. Doby eurocase s 350W ATX zdroji je prakticky pryč a v té době bych to asi pochopil. To je vždycky tak, najít na něčem aspoň trochu "nešikovného". Znal jsem jednoho kluka šikovného na Matematiku, ale všichni říkali, že je tlustej, takže asi tak. Ty ceny jak se pohnou, mě docela zajímá. Je možné, že si Nvidia chce udělat náskok před Big Navi a pak ceny podle toho upraví. Před pár dny jsem četl drby (takže nevím jestli je to pravda), že Big Navi má mít až o 50% výkonnější než RTX2080ti, což by bylo pěkné, ale teď je otázkou, kdyby to byla pravda, tak co cena? Je možné, že NVidia si vědoma toho, že AMD jde do HiEndu a podle toho strategicky upraví ceny? Navíc to vypadá, že se objeví i konkurent RTX 3090 označované laicky na webu jako "bigger Navi" , tam už jsem dost skepický a realita je podle mě daleko. 3080 a 3090 jsou (zatím papírově) pěkné karty,ale jak se říká: "Kdo chce mít opičku, musí mít i na banány"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má Big navi které má být highend, pokud to nacení hodně agresivně, tak to stlačí ceny starých karet ještě víc a tam nemá náhradu, už teď je 5700XT neprodejná, když si na Ebay nebo nějakém českém bazaru koupím 2080S pod 10 tisíc a 2070S pod 9, cena byla to jediné co dělalo 5700XT zajímavou.. a to jsou ty karty často kupované pár měsíců zpět, v podstatě nové grafiky. A jak NV karty vyjdou a prokáže se jejich výkon, tak ten used market půjde ještě níž, k tomu začnou prodávat "my pascal friends", kteří pak zabijí i low end market.

Bude big navi nákladově, zvláště s vysněnými 16GB výrobně stejně drahá jako současná navi? Asi ne. Co pak v krátké době může nabídnout AMD do nižší třídy a za jakou cenu? RX5700XT za 200 dolarů? Bude to rentabilní?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/clanek/velka-navi-pry-nebude-vic-nez-15-nad-geforce-rtx-...
Myslim ze 15% nad 3070 :) je v pohode, kdyz to nezabijou cenou, pokud dobre pocitam bylo by to cca 50% vykonu navic oproti 5700xt coz je realny, uvidime spotreba jaka bude, ale tipuju ze nebude nizka, amd nastesti pameti nesetri, jinak bych temhle kachnam o 50% vykonu nad 2080ti a bigger navi moc neveril, vzdycky se objevuji takove nesmysli pred vydanim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.