Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rychlý pohled na Lenovo ThinkPady X395 a T495

Ten T495 mám v merku, ale pořád ještě nevím jestli se na to nevyprdnu a nepůjdu do bazarové T450, která by mi výkonem stačila, případně si vystačit s E485. Trochu mě překvapuje "problém" napájené paměti. Moc odešlých paměťových modulů jsem nezažil, většinou odejde cokoli jiného. Opravdu je to takový problém? V servisu to nejde jednoduše vyměnit (pájet určitě umějí)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Namísto E485 bych šel spíše do E495, je to vlastně to samé, ale je tam novější Ryzen s lehce vyšším výkonem a lepší výdrží na baterii.

Občas ta paměť odejde, není to moc časté, ale stane se to, takže je to pak otravné, že to není možné snadno a rychle vyměnit. Navíc pokud si vyberete konfiguraci s 8GB RAM, tak nemůžete upgradovat na maximálních 32GB, ale pouze až na 24GB, přičemž pak budete mít pouze částečný dual-channel. Primárně je to tedy hloupé z hlediska upgradu.

Zda to jde jednoduše vyměnit v servisu netuším, dovedu si představit, že to je technicky možné, ale asi to bude celkem práce vyměnit všechna ta BGA pouzdra ideálně za stejná aby to chodilo jak má. Vnímám to jako krok, který koncovému uživateli nepřínáší žádné výhody, spíše naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dnes trend(aj u inych vyrobcov) a ak si dobre pametam, tak u Lenova len L-kova rada Thinkpadov ma dva sloty na RAM.
Extrem je Apple, kde uz nevymenis/neupgradnes nic.

Citujem "a podporuje mechanické Basic a Pro dokovací stanice, které jsou oproti USB-C bazmekům funkční. " Aj tie Basic a Pro dokovacie stanice su tiez USB-C :) A tiez , ze +-50 eurovy bazmek sa vyrovna 200-300 eurovej dokine je trochu prehnane ocakavanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že Lenovo mělo dva sloty úplně běžně celkem dlouhou dobu u Téček, Wéček, Péček a dalších modelů. Semtam byly stroje co měly jeden slot nebo připájeno + slot, ale to byly spíše výjimky.

Ano ty mechanické doky používají USB-C konektor, ale je obrovský rozdíl třeba Dell WD15/19 dok, kde máte další mikropočítač, hromadu USB řadičů a ten konektor není nijak fixovaný vs mechanický dok u Lenova, kde se použijí dva USB-C na napájení, USB hub, tunelování DisplayPortu a proprietární konektor, kde je onboard ethernet ven přes dráty a ne USB. Notebook je navíc hezky v doku zamčený a fixovaný, takže si drknutím do kabelu neodpojíte celý dok a podobné trollingy.

Také se mi moc nelíbí ten Lenovácký USB dok, ale přišlo mi, že chodí trochu lépe, než ty Dellovské.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mas pravdu. Tie DELL USB-C dockiny stoja za prd. Len problemy robia. Aj to bol dovod, preco som odmietol upgrade na Latitude E5490 a nechal si Latitude E5470. Kvoli povodnej dockine, ktore mam aj doma, aj v praci. Strasne mi vadi napr., ze tie nove USB-C docky maju vlastnu sietovku, t.j. MAC aj IP. Robi to problemy s rezervaciami na DHCP, access listami na sieti a pod. Nakoniec kazdy kto ma E5480/E5490 zapoji siet radsej do notebooku. Tie stare dockiny boli fenomenalne. Este aj z D-ckovej rady ( prevadzkoval som v nich D505, D510, D520, D535, D800, D810, D820, D830 )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj. už jsem to tu taky psal. Navíc problémy s více monitory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl vytipovaný ten E485, ale pak jsem zjistil, že v Německu mají E495 (tady v té době -v květnu- ještě nebyl) a navíc vyjde levněji než tady E485. Takže volba byla jasná.
Jediná nevýhoda jsou německé popisky klávesnice :-). Ale pokud mi to někdy začne nějak výrazně vadit, stačí koupit přelepky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád mě ale štvou absencí podsvícené klávesnice nebo ThinkLight. Navíc teda Ečka neumí ty mechanické doky a záruka může být maximálně čtyřletá, ale za ty peníze to není špatné.

Když jsem kupoval W530, tak byla z německa a bez podsvícení kláves, vlastně mi ty německé popisky ani nevadili, teď mám anglickou US podsvícenou, protože byla o pár stovek levnější než česká. A ThinkLight taky používám podle situace, celkem mě štve, že novější modely už ho nemají a navíc nedělají vycentrované klávesnice, ale pouze posunuté s numerickým blokem :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi chybí ta T595 ... ta by mi dost zajímala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně asi leda ta E595 nebo něco úplně jiného od jiného výrobce. Ta E595 je dobrá v tom, že tam jdou dát dva disky, NVMe a SATA 2,5"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten větráček má nějak divně hustý lamely, to se přece musí hned ucpat. A objem žebrování mi taky nepřijde nějak velký. Co znamená "dosluhující Dell XPS 13"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neucpe, Lenovo už několik let používá nějakou technologii, kdy nějakým elektrickým výbojem v prostoru ventilátoru sejme prach, nebo snad statickou elektřinou, teď si nejsem jistý. Tedy minimálně u ThinkPadů, má to myslím i moje stará W530 a díky tomu se ten prach v chlazení téměř vůbec neusazuje.

Dosluhujícím je myšleno, že ten notebook má smutné dual-core CPU, 8GB RAM a je prostě takový línější a chová se velmi problematicky s USB-C doky a tak podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 heatpipky a 1cm zebrovani.

Lel

Netrotluje vubeeec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Paci sa mi ze rozsiruju ponuku notebookov s AMD cpu.
Osobne cakam na Renoara. Dufam, ze vydaju nieco podobne ako L390 yoga, L13 yoga s novym Renoarom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pocity z nich mam stejne jako kazdy rok: 2 kroky kupredu, 2 kroky zpatky.

Mi to prijde ze Lenovo (a vyrobci laptopu obecne) zamestnavaji par stovek lidi, kteri jako za socika, zadnou realnou praci nedelaji, nicmene aby prokazali ze si vyplatu zaslouzi, tak proste delaji zmeny. DIMM loni 2x sloty, ted 1x slot 1x pajena, pristi rok 2x pajena, dalsi rok = random(predchozi moznosti). Baterie loni 24+72, ted 51, pristi rok 60, pak 40+40. Slovy klasika: "Why ? because f*ck you, that's why." Navic nekteri vyrobci porad meni rozlozeni klavesnice (zda se mi, ze alespon Lenovo s tim prestalo).

Porad premyslim jestli vymenit svuj sunkovej laptop-zobrazovadlo za neco lepsiho, ale kdyz se divam na dnesni 1000+ eur laptopy, je mi k placi i smichu. Treba Dell vydal nove XPS, vcetne takzvane "developer edition". Max konfigurace 16G ram, LPDDR3. Developer edition. V roce 2019. Top kek. Pustite v tom IDE, Chromium, jednu VM a zacne vam to swapovat. Mily Dell, strcte si laskave tuhle sr*cku tam, kde slunicko nesviti. Nebo pouzijte trochu vhodnejsi nazev, treba P(h)easant Edition.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě Káráš, jak jsou na tom notasy ohledně nastavení VRAM v UEFI ? Přijde mi, že na předchozích generacích to bylo nic moc(takové kur**tko).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U T495 a X395 to bylo nastaveno na 2GB, ale měnit ručně to nelze. 2GB VRAM to bylo s 16GB i 32GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, Xko rozhodně dává o řád větší smysl než Ečko. Pracuji s repasovanými Xky již patnáct let a nemohu si je vynachválit - pochopitelně staré jsou spolehlivější a robustnější, ale z dnešního hlediska mizerně vybavené, nevýkonné a žravé. Takže klidně bych do tohoto Xka šel, ale asi si tři roky počkám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.