Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 3000: Trhač asfaltu je na světě

Na světě jo, ale ne skladem tam kde jsem chtěl koupit, aspoň ne 3900X. Tak zatím vybírám desku, slušné pro SLI jsou kolem cca. 8 tis.

https://www.scan.co.uk/products/amd-ryzen-9-3900x-am4-zen-2-12-core-24-t...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

By mě fakt zajímalo, jestli někdy dožiju toho, že se výkon ve hrách zvedne s novou generací procesorů o víc než jednotky procent.

Až pak si budu myslet něco o trhačích asfaltu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V dnešních hrách se CPU dost fláká, protože to brzdí GPU, ňi?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V dnešních hrách se CPU dost fláká, protože to brzdí výkon na jedno jádro a většina her nedokáže rozložit výkon efektivně na všechna jádra. Pročež je i to přidávání dalších jader ve hrách většinou k prdu.

Není smutnější pohled, než když je jedno jádro vytížené na 100 %, druhé na 60, ostatní se flákají na deseti a grafika stejně jede jen z 60 % a ve hře jsou dropy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade ale nevim proc si stezujes na HW. Vykon na jadro ma sve limity a vzdycky je i bude mit. Zmenit architekturu tak, aby najednou zazracne pridala 50% vykonu na jadro neni uz dneska mozne. Musis preci vedet dobre sam, ze frekvence nemaji kam moc stoupat, vyssi vykon se zajistuje novyma instrukcema, atd.
Pokud je SW napsany neefektivne na 'hrubou silu", tak ti zadny HW nepomuze. Principielne pro hry plati to stejne jako pro ostatni SW, ze cesta jak posunout vykon dal je v paralelizaci casti pro CPU, ne v honeni se za novym HW.
Naopak AMD se podarilo jejich architekturu vyladit tak, ze dotahla az na par vyjimek ve hrach Intel a to i pres podstatne nizsi frekvence. Pokud ji nasledujici vylepseny proces u TSMC dovoli posunout frekvence aspon o 10% smerem k Intelu, tak jej i za soucasne krize Intelu dokonce predbehne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hm...jenže oni teď na tu hrubou sílu hrají spíš ti návrháři procesorů. U serverů není co řešit, ale proč mám u desktopu jásat, že si můžu pořídit dvanáctijádro, když na tom většina věcí bude stejně líná jak na tom osmijádru, to je mi záhadou.

Paralelizace, vývojáři musí, efektivní, neefektivní... to poslouchám už patnáct let, od té doby, co se objevilo první dvoujádro. A už od té doby je jediné, na co je to efektivně využitelné, pořád jen ten rendering, enkódování videa, nějaké specifické filtry na fotky a nějaké simulace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S tim bych docela nesouhlasil.
- Na vetsinu her ti pro rozumne FPS staci porad 4C8T..je to dostatecny duvod si nekoupit 6jadro?
- Samozrejme, ze 12C je dneska urcity extrem, ale to ze ho nevyuzijes ciste pro hrani preci neznamena, ze nejde vyuzit jinak. Uz jen v tom pitomem OBS stremovani to muze preci muze prinest pro urcita nastaveni obrovsky posun. Byt streamer a nemit dedikovany comp na streamovani, tak by mne asi 12C zajimalo.
- "to poslouchám už patnáct let,".. a budes to poslouchat dal, na tom se nic ani v budouctnu nemeni :)) Veci se meni pomalu, ale meni. Pred 8 lety by jsi asi tezko nasel hru, kera by vyuzivala treba 8-12 threadu,ze jo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, tak takovou těžko najdu i dnes. :D

Ano, hraní se souběžným streamováním z jednoho počítače při enkódování videa na CPU je taky to jediné, co ty pány od marketingu, co se ta dvanáctijádra pokoušejí nacpat hráčům, napadlo. :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale dyt nerikam, ze je to "hracske CPU". Podle mne je to taky docela kvalitni BS. Ale na druhou stranu vyuziti najdes i v tom hrani. Jinak Intel preci taky sveho casu marketingoval HEDT jako "herni platformu" ..za ty prachy nekup to :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je argument jak noha. Jste proste cilova skupina pro low end (4jadra). Stredni a vyssi segment nechte tem, kteri jej potrebuji a vyuziji a nestezujte si ze nejdrahsi cpu maji na vas moc jader a ze je nevyuzijete. jeez.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, frflám, že procesory už léta letoucí brzdí grafiky, výkon na jádro, který je klíčový, pokud nejde zátěž rozložit na všechna jádra, se posouvá šnečím tempem, že výrobci se to jen marně snaží látat přidáváním jader, a jako náplast na to mi nacpete ještě slabší lowend. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"jenže oni teď na tu hrubou sílu hrají spíš ti návrháři procesorů"
"když na tom většina věcí bude stejně líná jak na tom osmijádru, to je mi záhadou"

To jsou nejake zvlastni myslenkove pochody.

Jak to myslis, ze navrhari CPU hrajou na hrubou silu? Vzdyt oni delaji ruzne obezlicky, triky, pridavaji specialni instrukce, resi uzka hrdla, lepsi paralelizaci... vse proto, aby to nebylo jen o hrubem vykonu. Tedy alespon tak si predstavuju ja hruby vykon. Jednovlaknovy brutal stres.

Naopak vyvojari SW (a v tomhle pripade her) nejsou schopni delat s tim vykonem neco uzitecneho. Furt se orientuji na jednovlaknovy vykon. Ani specialni instrukce kolikrat nepouzivaji... nechce se jim vetvit kod... a pracuji kolikrate jako prasata, dnes uz maloktery vyvojar SW vi, jak skutecne funguji instrukce v CPU a ma prehled, jakym zpusobem optimalizuje prekladac. V dnesni dobe super 20hodinovych kurzu k programovani cekokoli skrze YT se proste takovehle premysleni nevyplaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hrubou silou myslím to, že převážná část nárůstů výkonu, který vidíme v testech, jde jen na konto přidaných jader.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to dava smysl.

Dnes neni doba MSDOSu. I vzasade neaktivni system mi tedka ukazuje 248 procesu a 2858 aktivnich vlaken. To ze mas vice jader znamena, ze teoreticky bys mohl vyradit pro KCD 4 plne jadra bez HT a zbyle 4C+4T hodit na system a serepeticky kolem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne že by se mi nelíbilo, že si můžu na jednom monitoru nalevo pustit něco z youtube, pod tím mít vzdálenou plochu z jiného počítače, uprostřed mít WOTko a napravo nabídku start a nějaké ty komunikátory, ale spíš bych ocenil, kdyby se mi excelovský sešit s grafy, kde je pár tisíc hodnot, nepřekresloval po každé změně pět sekund na jednom a čtvrt „jádře“ z šestnácti.

Právě když má člověk v systému 248 procesů a 2858 aktivních vláken, je mu tím spíš jedno, jestli to běží na 8 nebo 12 jádrech jádrech. Když se najde jakákoliv aplikace, která se vykousne a naplno vytíží jedno jádro, tak to na osmijádru obvykle zjistím až po několika hodinách.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

opravdu si nekdo stezuje u clanku o cpu na vykon ve hrach, ze neroste v dvoucifernych cislech? az se vzbudis, tak si najdi clanek o graficke karte nebo o hernim enginu a tam vyblij stejny prispevek, pak to mozna bude davat trochu smysl

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Blablabla... Ty grafiky ty nárůsty výkonu v desítkách procent na rozdíl od procesorů ještě dělají. Ano, mj. proto, že tam se dobře paralelizovat dá.

Ale všechno nejde optimalizovat tak, aby se zátěž dokonale rozložila mezi libovolný počet jader. Prostě nejde. I kdyby se vývojáři rozkrájeli. A i to málo, co dobře optimalizovat jde, se stejně přesouvá na GPU, protože ta to pro změnu díky řádově vyššímu počtu výpočetních jednotek zvládají rychleji.

Když mám hru jako KCD, která na GTX 1080 Ti ve FullHD padá na 30 FPS, přičemž grafika je vytížená z 50–70 % a osmijádrový procesor s HT na 30 %:

https://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/vagner/kingdom-come-deliverance-twe...

tak to fakt nespasí dalších osm jader navíc, ani dvakrát rychlejší grafika. Jediné, čeho dvakrát rychlejší grafikou dosáhnu, bude to, že místo 50–70 % bude vytížená na 25–35 % a dál to pojede na 30 fps.

V takovém případě fakt nepomůže blejt do diskuzí pod grafikama. Maximálně tak do diskuze pod tím enginem, ale i tam ty optimalizace mají své limity.

Už od uvedení Sandy Bridge se znatelně zvedá výkon v podstatě jenom přibastlením dalších, a stále méně využitelných, jader. Testuje se to na aplikacích, na kterých je vidět, jakože je to k něčemu dobré (rendering, enkoding videa a podobné okrajové voloviny), ale u většiny programů stejně člověk pořád jak debil čeká, než se někde něco přechroustá a mezitím se může zabavit tím, jak se ve správci úloh jednotlivá jádra flákají a aby se úplně nenudila, tak si přehazují těch dvacet procent zátěže mezi sebou. Ale hlavně že máme trhače asfaltu v syntetických testech. Můžu se pokochat, jak na tom šestnáctijádru krásně šlape cinebench, ale když budu chtít něco renderovat, tak to stejně pustím na grafice. Můžu se pokochat, jak krásně na tom škáluje komprese videa, ale když budu chtít něco enkódovat na youtube s jeho brutální kompresí, tak to stejně pustím na grafice.

Člověk, který nezažil přechod z 386, 486, Pentium, Pentium MMX, P II, Athlon XP, Core 2, Core i7, nepochopí. Pořád se mi nechce věřit, že jsme už před nějakými osmi lety narazili na maximum, kterého je možné na křemíku a x86 dosáhnout a dál už se nepohneme.

Jediný důvod, proč mají stále rychlejší grafiky ještě smysl a umí se zapotit, je ten, že jsme se během relativně krátké doby dožili přechodu z fullHD na čtyřnásobné rozlišení. Čtyřnásobné. Nebýt 4K, nemají už výrobci grafik do čeho píchnout, protože to vázne na procesorech, resp. platformě.

Jediný hardware, u kterého vývoj stagnuje snad ještě víc než u procesorů, jsou plotnové disky a domácí ethernet. :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jen 2 poznámky :
Jo, pamatuju dobu, kdy se vyprávělo, jak zanedlouho dá Intel (doba PIV) 10GHz :)))
Co ti vadí na plotnových discích? Že se z nich stala pouhá datová úložiště, jimž se pravidelně zvedá kapacita a jen už nejsou potřeba šílenosti s 10, či 15k otáčkami (neb na úložiště těch 5400-7200 prostě stačí)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že už je asi čtvrtým rokem top volba 3TB disk za 1900 a horko těžko se propracováváme k tomu, aby bylo výhodné kupvat 4TB modely. :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony ty věci mají určité výrobní náklady pod nimiž by to prodával jen šílenec.
A pokud člověk není extra fotograf, kameraman, či "zálohovač" celýho internetu, nabídka sice není príma a kůl, ale považuju jí za dostatečnou. 1TB za 1k - 3TB do 2k - a dvouterák mezi nimi? S tím nemám problém, byť rozumím tomu, že ho někteří mít budou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No právě s ohledem na ty fixní výrobní náklady by měly být větší disky výhodnější. Paradoxně nejsou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jestli to neni tim, ze se klesaji proddeje..tak si to vyrobci vynahrazuji jinak...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná jednu story ze života...

V parném létu přijde pán do elektra, kouká na nabídku ventilátorů a klimatizací, bez jakéhokoliv důvodu začne řvát na prodejce...
"Ventilátor za 600?!, vyděláváte jenom na tom, že je lidem vedro!, fuj."
Fakt super výstup, tak cca 50 letého pána..Nicméně kolega si nenechal srát na hlavu...
"Mladý pane, byl jste dneska nakupovat v pekárně?, u řezníka?..."
Chlápek se zarazil, uplně mu to přetrhlo, hejtovací nit XD a uplně klidně odpověděl..
"No...néé..zítra jedeme z manželkou do Lidlu, začíná akce"
A kolega to zabil...
"Výborně, tak až tam budete prosím, pošlete všechen personál doprdele, s tím že máte hlad"
Je na tom pár smutných věcí, první ta, že ten pán to vůbec nepochopil a druhá, že se šel podívat ke konkurenci, zda není někde ventilátor levnější. Druhý den si pro něj nasraně přišel.
"Tak si ten větrák za 600 vemu!"
"Pane, ty se včera vyprodali, už jsou tam jen ty nerezový za 1500!"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Větrák za 600? Tipnu si :
Sencor, ECG, Concept (v tomto pořadí)... "ETA" už mi do toho moc nezapadá ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře Jabba XD
Na první dobrou XD, Sencor

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zbožíznalství ovládám i o 10let později :) Bílá se holt příliš nemění. Jednou jí zvládneš a i po letech to pak stačí jen rychle oprášit. Černá a zvlášť IT jsou trochu jinde... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale všechno nejde optimalizovat tak, aby se zátěž dokonale rozložila mezi libovolný počet jader. Prostě nejde. I kdyby se vývojáři rozkrájeli"
.. mne by zajimalo, kde tohle beres. Nebyl jsem vyvojar herniho SW, ale v jinych odvetvich se paralelizovat da. Existuje jen docela uzka skupina uloh, kde to nejde. V principu jen ta, kde musim vzdy znat predchozi krok, abych mohl vypocitat nasledujici. Cokoliv co se da nejak ale rozdelit i bez toho, ani bych musel znat predchozi vysledek, jde paralelizovat. Je to jen otazka uvoneni zdroju, penez a ochoty do toho jit.

Jinak jeste dotaz...kde je problem ve vykonu CPU, kdyz dneska neexistuje vlastne zadna karta, ktera dodava "prebytecny" vykon treba pro 4k. Na co jsou v realite 150-250fps ve fullHD? Driv se hralo na 40fps ve FullHD, hry byli zabavne a pozitek ze hry lepsi. Dneska se hraje na 100+, kdyz to neni aspon 60fps, tak je to "pruser" a pritom hra stoji za hovno...Zvlastni, ze u konzoli to tak nejak nevadi.. Nevim kam jsme se to dostali..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Těch her, ve kterých umí spadnout snímková frekvence i pod v-sync na 60 Hz i v tom blbém fullHD, není rozhodně málo. A většinou to v takovém případě není vina grafiky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Akorat to co rikas neni potvrzeni toho, ze je CPU nedostatecne. Muze to byt klidne spatne udelanou optimalizaci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Věřím že to bude právě nemálo viděný jev. Propady frameratu při časticových efektech, příliš velkej počet elementů a podobně. Naštěstí jsem teď nenáročnej uživatel a má poslední hra - banished, není nijak náročná (a hlavně, neprudí tam žádnej praštěnej polák, "nas...štvaný" čecháček, zkrátka nemusím tam číst výblitky ostatních lidí, ale pouze jen mé výsledky, kterej vesničan umřel a že přijel obchodník)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jak dlouho už stagnuje jednojádrový výkon procesoru, tak je to jednoznačně chyba vývojáře.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

LOLec, tak zrovna KCD si to hodne zabil.

KCD je priklad jak software nedelat. Vavra a spol ukazali, ze jsou dost mizerni programatori. Navrh hry jako takove, level design, art-style, vse super. Ale technicky je to sracka naentou. Uz jen to, ze nekolikrat vydavali a zase stahovali patche, protoze rozesrali hru vice, nez byla predtim je ukazkou toho, ze to skutecne zadni programatori nebyli. V interview mimojine prozradili i to, ze nejenom jsou to uplny salati co se tyce programovani, ale i vedeni projektu jim vubec nic nerika. Splachli nekolik tydnu vyvojem ficury, ktera byla absolutne nepodstatna a nefungovala jim a nabrali 3 rocni zpozdeni.

Engine meli dobry, ale ruce meli gramlavy!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Po KCD jsem hrábl hlavně proto, že je to jedna z mála věcí z poslední doby, které mám takhle nahrané. Ano, je to extrém, v jiných hrách ty dropy nejsou ke třiceti, ale třeba ke čtyřiceti nebo padesáti, ale jsou. A že výkonnější GPU jedou v rozmezí 80–100 %, aniž by byl framerate nějak extrémně vysoký, je ve hrách tak nějak standard.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ale problem software.

Vyvojari sice delaji s technologiemi jako prednacitani, ale na QA maji malo casu, takze se stava, ze jsou ve hre mista, kde udelali botu, respektive neporesili vsechno a nejaka akce uzivatele udela takovy "flush" a najednou je potreba nacist a zpracovat mrte veci naraz.

Mimochodem, nedavno si najednou zacal haprovat Divinity Original Sin 2. Vubec jsem nevedel proc az jsem prisel na to, ze Chrome zacal zpracovavat nejakou reklamu na webu a spolu s relativne nenarocnou hrou to vydrtilo CPU i GPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten první jev co popisuješ mi vždycky vybaví úvodní video z Witchera 1, kdy jsem ho ještě hrál na HD6870 myslím, čili totálně overkill grafika, a celkově sestava z nebes, proti tomu na čem se to hrávalo. Celá hra běhala svižně, kromě úvodního videa (myslím závěr na vůz či karavanu, tam ten framerate nebyl nijak vysoký) a pohybu v centru města (neřeknu z hlavy jak se to jmenovalo, ale cítil jsem takovou pomalejší reakci hry a stejně i nižší framerate, ale už ne tak nízký jako u toho videa).

Ten druhej případ co popisuješ, toho jsem si začal všímat u WoWka, ještě právě s tou HD6870 jež měla jen 1GB VRAM a když jsem měl u toho spuštěnej FF. Už tehdy byla akcelerace na GPU a stačilo, aby tam byl nějakej flash element nebo nějaká agresivnější reklama a pocítil jsem, že docházelo k nějakému stutteringu. Nenastal přímo pád frameratu, ale najednou byla citelná odezva hry, včetně podezření, že zobrazenej framerate úplně nesedí k tomu co se reálně zobrazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je hezké, že si sem chodíš diskutovat a tak trochu trollit ( zvyšuješ čtenost a počet "kliků", takže ti asi redaktoři poděkují), ale nechceš podobně vytrolit svého miláčka (zl)Obříka Zdendu? (to co opět vyplodil, je úchvatné ! :) )
jen tak pro nic za nic se neříká, že si máme nejdříve zamést před vlastním prahem ;)

vím jsem brzda, ale teď jsem našel petici :D :D
https://www.petice24.com/signatures/obermaier2/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Juuuuu :))
Recenzi Obrmajera jsem necet, neni duvod, zahranicni jsou kvalitnejsi a radeji si prectu mistni od Karase, ktery se to snazi delat poctive. Ale stejne jsem se neubranil tomu, kdyz 3700x nedal ani to bronzove oceneni. Asi mu zkolaboval pocitac v momente, kdy jej chtel udelit..
:))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

3900x tim vykonem, ktery v paralelizaci prinasi, se samozrejme trhacem asfaltu nazvat da.. jen clovek nesmi byt hnidopich, ze? :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mezi námi, u hardwaru není trapnější klišé než „trhač asfaltu“, speciálně v případě, kdy to není zdaleka to nejvýkonnější, co je k dispozici. Teda jedno trapnější možná ještě je, nový král mainstreamu, nový král highendu, nový král lowendu. :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no nevim, marketingove zvasty nemusim, ale zase tak pruderni bych taky nebyl ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Me by fakt zajimalo , kdyz na OSIRANI internetu mas celej svet na svym serveru - SEFREDAKTORE, proc tu prudis a otravujes diskusi nerelevantnim trolenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá že mám možná náhradu za i7-4790K teď jenom splašit desku jelikož v obchodech ještě nejsou všichni výrobci aspoň teda na czc tam chybý třeba MSI desky a u některých i ceny :D pak koupit RAM a hotovo :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, taky upgraduji z i7 4790k... Jsem v UK, desku bych měl vybranou a skladem, ale 3900x skladem není...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý procák, gratuluji AMD. Doufám že nastolený kurz udrží a já si časem koupím pro změnu jejich procesor (poslední byl AthlonXP 2000+). Ale bude to chvíli trvat, mým potřebám bude stačit aktuální i5 7600 ještě dlouho...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mám to jeden háčik s paralým initom Systemd resp. jeho interakciou s kernelom 5.0+
t.j. Lennart Poettering má asi problém, niečo nemá ošetrené. Chýbajúcu i8254 v novýcxh Inteloch, ktorá stopla boot od 30.6.2019, vedeli opraviť parametrami boootu

viď. zdroje:
AMD Ryzen 7 3700X + Ryzen 9 3900X Offer Incredible Linux Performance But With A Big Caveat
7 July 2019
While Ubuntu 18.04 LTS and older Linux distributions boot Zen 2, to date I have not been able to successfully boot the likes of Ubuntu 19.04, Manjaro Linux, and Fedora Workstation 31. On all newer Linux distributions I've tried on two different systems built around the Ryzen 7 3700X and Ryzen 9 3900X, each time early in the boot process as soon as trying to start systemd services, all systemd services fail to start.
I've confirmed with AMD they do have an open issue surrounding "5.0.9" (the stock kernel of Ubuntu 19.04) but as of writing hadn't shed any light into the issue

Complicating this issue further is that when trying Linux 5.0/5.1/5.2 kernels on Ubuntu 18.04 LTS, they all booted up fine!
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen-3700x-3900x-li...

Linux 5.0 Kernel Released With Long-Awaited FreeSync Support, Many New/Improved Features
3 March 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.0-Kernel-Rel...

Linux 5.1 Has Been Released With Plenty Of New Features
on 5 May 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.1-Released

Linux 5.2 Kernel Released As The "Bobtail Squid"
7 July 2019 at 07:16 PM EDT.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-5.2-Released

Ubuntu 19.04 Released As A Big Linux Desktop Improvement Thanks To GNOME 3.32
on 18 April 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ubuntu-19.04-Released

The Linux Kernel Getting Fixed Up For Booting On Some Intel Systems - No "8254"
30 June 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-Patch-No-8254-Fix

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by snad mělo směřovat do diskuze na kernel bugs ne?
Jako zavalit to tady technickými detaily vůbec nevím jak to souvisí s recenzí. Za mně off-topic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, na druho stranu, mne to celkem zaujalo, protože dost váhám, jakej OS tam nahodit. Na druhou stranu, než budou rozumné drivery pro aktuální výkonné GK, tak to asi taky nějakou dobu potrvá, takže za tu dobu to bude snad vše vyřešené. Já pro téhle informaci nic moc v podstatě nemám, jen by to nemuselo být "až tak detailní".

btw. Ryzen 3000 + "nové" GPU (pokukuju po navi) vs BSD, bylo by to reálné s ohledem na historii? Kolem vánoc bych chtěl dokončit novej stroj na takto moderním HW s tím, že primární OS by mohlo být to BSD, na hraní by mohl být vyhrazený druhí disk s widlema, nebo něco nenáročného nahodit do emulace/VM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímal test na nezaplátovaným systému (Meltdown, Spectre..).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klasický Meltdown AMD nemá a tie klasické Spectre, čo má majú byť záplatované HW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě právě zajímalo jestli to je HW opravené. Dále by mě zajímal rozdíl mezi Intel a AMD na nezáplatovaném OS, vzhledem k tomu, že se jedná o procesory s více jádry/vlákny. Intel teda v tomto tratí, ale pokud má člověk Intel procesor a stačí mu nepatchovaný systém pro nějakou aplikaci, rozdíl vůči výkonu Ryzenů už nemusí být nějak velký.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelů, kteří až takhle optimalizují procesor a OS na míru konkrétní aplikaci, moc není.
Navíc i pro ně by ten test měl smysl jen kdyby tam byl výsledek zrovna z té „jejich“ aplikace (protože to může dopadnout úplně jinak než nějaký benchmark).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno ve hrach a overclockingu jsem to cekal lepsi, takhle furt ve hrach vladari derave 9700k/9900k a dokonce vousate, patchovane 8700k, misty se na ne novinka dotahuje vice s mensim stutteringem, misty nesmyslne ztraci. Prakticky ale nejde nalezt hra, kde by Ryzeny vylozene dominovaly.
Overclocking jsem cekal o dost lepsi, hlavne ten pan z amd, co umi psat i pozadu, me navnadil. Krome psani pozadu je zrejme dobry i ve lhani. Procesory nedosahnou ani svuj Boost clock a to ani s vodnikem za 15k. Leda byste je drzeli v zatezi do 30°C chillerem.
Cekal jsem vetsi vliv rychlosti pameti. To je pravdepodobne kompenzovano velkou cache a oddeleni rychlosti IF.
Cekal jsem nejaky testy s radeonem 5700xt, jestli tam nedojde k nejakymu zajimavymu vykyvu ve vykonu diky pcie 4.0. Cekal jsem nejaky rozdily vykonu mezi x570 a b450... nic. Zatim jsou meritelne jen ty uloziste. Recenze 3800X zatim nikde.
Co se mi libi hodne je spotreba, cena samotnych cpu a narust vykonu v podstate uplne vsude. Je na tom hezky videt, jak se 2700x hrozne propadl. Nelibi se mi masaz, ktera nas presvedcovala, ze nove cpu dosahnou na 4,75GHz out of the box jen s pbo a dobrou deskou a ze r5 3600 polozi na lopatky Intel ve hrach. Ani jedno z toho neni pravda, ale horsi je, ze ty cpu nedosahnou ani na ten svuj Boost clock a na nejvyssi takty dosahne az to 16 jadro za 20k. Nejaka sance dostat nektere osmijadro na podobne takty proste neni, presne jak jsem se obaval.
Porad u me cervik hloda, jsou to dobry cpucka i v tech hrach by me to obcas posouplo, ale ta osma chut jeste neprisla.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OC je fakt bída, vypadá to že nad 4.3GHz je problém. Ikdyž 3900X boostuje na těch 4.6, takže tam nebude tak tvrdý strop jako u Zenu1. Navíc 3950X má mít boost 4.7 takže rezerva tam je, určitě na 4.8GHz to půjde. Vypadá to, že spotřeba nad 4.3 skokově roste tak moc, že 2 jádra v boostu vyčerpají celé TDP a nedává to napájení celého CPU. Třeba jak vyladí 7nm proces tak budou dávat 4.8 běžně všechny CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bude kvalitou kremiku, nebo nejak zastropovane tdp pro kazde jadro zvlast. 2 jadra v boostu urcite nevycerpaji cele TDP, to ani omylem. Na anandtech maji zmerenou spotrebu pro kazde jadro a ano, ta spotreba roste proste neumerne s frekvenci a pak asi zasahne nejaka proudova vyfikundace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevidis to trosku moc negativne?
OC stoji za starou backoru, to je pravda. 9900k a 9700k jsou v absolutnim mereni stale o neco rychlejsi a hlavne po OC zustanou TOP hernimi chipy. Podsud ok.
Ale ten zbytek?
3600 se ve hrach temer dotahuje na 8700k. 3600x a 8700k je to sul nul.
https://www.youtube.com/watch?v=n0uB17Io2is
CPU stoji o 150E a 120E mene nez Intel. Nepotrebujes drahe chlazeni. Za cenu bezneho mainstreamu dostanes TOP herni a aplikacni vykon, jaky tu byl pred 2 lety (vyjma OC)

Co se ti na tom nelibi? :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nelibi se mi, ze nedorazily ty frekvence, ktere by zadupaly 9900k do zeme ve vetsine her. IPC je vazne pekne ve smyslu, ze ryzenu staci nizsi frekvence a zvladne s ni stejne, nebo vic, ale kdyby slo dostat vsechny jadra na frekvence kolem 4,6-4,8 tak to by teprve byl mazec! Vzdyt chybelo uz tak malo... i tech 4,6 by bohate stacilo. Mrzi me, ze u Intelu lze (i s pastou sedivkou, ale hodne dobrym chladicem) dostat i prumerny kousek kremiku vsemi jadry na frekvenci singlecore boostu (treba 5GHz) a tim defacto smaznout rozdil v tom, kolik vykonu dostane jedno, dve, tri, sedm vlaken. Kdyz se ta hra umi rozkosatit treba na 11 vlaken, tak u ryzenu muze, ale pak to vlakno, ktery nahazuje draw cally, jede zbytecne na nizsi frekvenci a nejde s tim nic udelat. PBO automatika je dobra a vyciti, kdy je zatizemy jedno jadro a pusti ho vys, nez pri zatizeni vice jader, ale neumi tak vytahnout vsechna jadra, kdyz se jedna jen o herni zatez. Nebo alespon tak mi to prijde. Pridat v tech frekvencich, aby zbyl nejaky headroom i pro nas hracicky, nebo alespon v tech hrach nekde vykouzlit +5% a jsem spoko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo no...ale chapu Te :)
Treba pristi rok AMD vyda revizi na vylepsenem procesu s temi 5% frekvencemi. Jde videt, ze tomu ranemu 7nm frekvence moc nechutnaji...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3000 má v aplikačním výkonu vyšší IPC než Intel o 20% (v porovnání takt na takt).... to je fakt bomba. AMD is back! Je to jako doba kdy AMD přišlo s K7 a začalo tvrdě konkurovat P2, paráda. Pro servery je to naprostá bomba, tam Intel má velký problém a nemá čím konkurovat.

Co se týká her tam AMD vede v IPC jenom o 10% a tedy 5GHz Intel pořád o kousek vede s 2080Ti v 1080p. Jenže ve vyšším rozlišení nebo s grafikou za méně než 30 tis je to rovina.

Za rok tu máme Ryzen 4000 s vyšším IPC a vyššími takty. Koupě drahého boardu s X570 tedy dává smysl kvůli upgradu. Máme se na co těšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší IPC bude opravdu zajímavé až v okamžiku, kdy to intel nepřebije vyšším taktem. Co je platné, že na stejném taktu to běží líp, když ten druhý krám může jet o stovky MHz rychleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyssi takty by meli prijit s optimalizaci tsmc 7nm/5nm.
Osobne si myslim, ze TSMC mohla byt klidne nouzovka v momente, kdy bylo jasne, ze GF to zabali. Mozna ze puvodni GF proces byl delany na vyssi takty. Muzem byt radi, ze to dopadlo aspon takhle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takty má Intel vyšší na 14nm výrobním procesu, dává 5GHz při spotřebě 330W. Na hry je to o 5-10% nejvýkonnější řešení v současnoti, tam se na pár wattů nehraje. Ale je impresivní jak Zen2 na mnohem nižší frekvenci kolem 4,2GHz (70W) dokáže porážet Inteláckou 9900K na 5GHz. Nárůst IPC je jednoduše skvělý, hlavně co se týče serverů. EPYC2 půjde na dračku.

Ovšem Intel má problémy s takty na 10nm a pokud by nové 10nm IceLake dosahovali max frekvence jen kolem 4,5GHz, tak to bude fifty fifty co se týče frekvencí. AMD Zen2 má výhodu 15-20% lepšího IPC oproti Skylake. Nicméně IceLake má mít 18% vyšší IPC, takže se výkony a frekvence úplně srovnají.

Jenže už příští rok přijde Zen3 aka Ryzen 4000 s 4-way SMT(?), takže AMD asi definitivně převezme žezlo absolutně nejvýkonějších CPU ve všech ohledech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nevím jak bych si vybral jestli 100 fps a nebo 105 fps + více jak 200W spotřebu a tím pádem i potřebu to uchladit (v zimě fajn, ale v parném létě hrozný opruz kvůli 5 fps koupit výrazně dražší HW a pak třebas ještě nutnou potřebu zainvestovat pořádné chlazení ) a následně mít v místnosti 0,5-0,8 kW topení nebo 0,3-0,5 kW je sakra rozdíl :)

pořád jsem nějak váhal co bude můj budoucí CPU (ale teď jsi trefně upozornil na tu spotřebu a až doslouží můj Skylake tak AMD zatím vypadá jako jasná volba :), ale to nebude dřív jak za 2-3 roky a to se může Intel ještě pochlapit :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba je marginální. Pokud hraješ hry, tak grafika žere víc, a těch pár kWh týdně je šumák.
Pokud je to pracovní PC, tak hodinová sazba člověka je 100x víc než spotřeba, takže se to zaplatí.
Výhoda je, že můžeš koupit levnou desku s obyč napájecí kaskádou za 1800Kč a dáš do toho 3700X. Přitom máš výkon jako 9900K, které bez drahé desky na 5GHz all-core nejede.

Jedině v serverech je to podstatné. 64-jádrový EPYC2 se musí vejít do TDP limitu desky a každý uspořený watt znamená vyšší pracovní frekveci a tedy i výkon. Na efektivitě bude AMD drtit nejvíc, Intel bude mít velký problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

levněji výkonější a méně žravé CPU není marginální ;)

a nevím jaký blázen by kupoval zrovna PC s 9900k jako pracovní PC :) buď se kupuje něco vhodnějšího a nebo se kupují "levnější" stroje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že Intel má momentálně menší rezervy zvyšování taktu než AMD. Na tohle bych vůbec nesázel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTW, vypadá to, že Ryzen 3000 už zásadně nebenefituje z pamětí nad 3600MHz, protože sběrnice na CPU jede max 1800MHz. Takže optimální poměr cena výkon je u DDR 3600MHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aspon ma clovek klid :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

well yes, but actually no. Spravna agesa sice zvedne boost tam, kde mel byt, ale to je jen nekolik malo MHz a pomuze to jen ve hrach typu GTA V, ktere jsou zavisle na frekvenci jednoho jadra. Her, ktere vytizi vic jak jedno jadro, uz je tolik a u tech se vykon nepohne asi vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Debaty tzv. hráčů co by nejraději 2 jádro na 6Ghz jsou sice hezké, ale hlasuje je reálnými prodeji. Pokud se podívám na zeleného mimozemšťana nebo na Heureku na nejprodávanější nebo na nejoblíbenější procesory je výsledek jasný: Ryzeny všech generací drtí Intel v prodeji malospotřebitelům. Na tehle trend se poukazuje už dlouho a prodej nové generace spolu s prodeji zlevněných starších generací to jen potvrzuje. Zřejmě mnoho reálných kupujících nějaký OC opravdu nezajímá. Zajímá je vzazit CPU do socketu a aby to fungovalo všude.
A když už jsem u her. Zajímá mne na něco hezkého koukat, takže s plnými detaily a na max. rozlišení, Ne sedět u střílečky v 1080p bez přestávky dny a noci a u toho močit do petky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.