Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 5 2600X se v zahraničí dostal pod $100

tohle extremni zlevnovani starsich modelu je sice pekny ale na druhou stranu i dost spatny, me treba docela vadi ze kdyz si koupim treba 3700x za 9k tak za rok bude vsude za 4.5k, PC sestavy diky tomu budou hodne rychle ztracet na cenach a clovek si musi sakra dobre vybrat sestavu a cas kdy koupit protoze za 2 roky bude cena jeho PC tragicka

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

bohužel, zatímco inteláci vesele prodávají staré Haswell i7 za pět tisíc i víc tak Ryzen 1500X se prodá maximálně za patnáct stovek. Pro kupující je to krása, pro prodejce masakr...
Proto jsem nad dalším nákupem uvažoval, platit deset tisíc či víc za procesor, pokud tedy nemá vydělávat je nesmysl, tak jsem skončil u 3600X, stejně jako u grafik kdy nastupuje RT a platit dvacet klacků za 256bit grafiku je hloupost kdy to koupí jen nadšenec kterého tlačí šrajtofle.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Prodávat můžou - pokud najdou hloupou kavku, která takové obstarožní a pomalé železo za přemrštěnou cenu koupí. :-)

Pro mě má třeba takový Haswell i7 cenu max 800Kč, a to víceméně jako sběratelská záležitost.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem viděl prodej 4790K za 5000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak dlouho tam ještě bude vidět a za kolik se ve skutečnosti prodá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi měsíc zpátky jsem na aukru prodal i7-4790k za 4800Kč. Kupující dostal navíc aspoň zadarmo flashku, protože jsem se cítil poněkud ... jako zloděj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkám že jsem viděl prodej, ne inzerát :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze vy dva jste pro zpomaleni vyvoje a radeji budete dlouhodobe platit za mensi vykon vice penez :) no nic asi popojedem

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Prodejce ..., jde o bazar, takze jen cast prodeje z druhe ruky. Bezny prodejce noveho zbozi, coz zajima AMD, si nedrzi vysoke skladove zasoby, toho se to netkne, ale pro bazar je to blby. Jenze to zajima jen cast lidi, kteri byli zvykly koupit nabusene PC a za rok dva ho za polovinu prodat a koupit nove nabusene PC. Ti dostanou maximalne ctvrtinu ceny, coz se jim nelibi, jak ukazuje uz i tato diskuze. Jenze jini lide jsou mnohem radsi za priznivou cenotvrobu AMD a o to podpori i rust podilu na trhu pro AMD.

Kdyz bych to vztahl na sebe, tak ja si poridim RyZen a stare PC posouvam v rodine dal. Nedochazi k prodeji a proto je mi mnohem sympatictejsi castka, za kterou RyZen koupim nez castka za kterou bych ho po dvou letech mohl prodat. Takze pro me byl optimalni 3800X, nebot bude (doufam) u nas doma zit hodne dlouho, minimalne 3 roky bude slouzit mne a pak ho poslu dal. 10 let by mel vydrzet podobne jako i starsi procesory, ktere nam doma nekde slapou, jako treba Core i7-950 u rodicu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bazar? Neznám moc bazarů které by v dnešní době prodávaly čistě komponenty, i ty které to dříve dělaly dnes prodávají primárně repasované laptopy a desktopy.

3800X je největší ekonomický nesmysl 3xxx řady, ale hurá do toho, AMD bude rádo

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jestli neznas, tak mrkni treba na BAZOS ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám na mysli bazarové prodejny, ne nějakou soukromou inzerci. Před nějakými 15 lety, člověk přišel do bazáče a bylo tam mraky komponent, když člověk chtěl udělat upgrade, tak tam donesl díly, ty od něj koupili, doplatil a koupil něco výkonnějšího, o takových prodejnách už nevím. Nedivím se tomu. Je to docela risk, kupovat neznámé komponenty, když na to musím poskytovat minimálně rok záruku. Navíc ceny komponent jsou poměrně nízké, když pak člověk vidí vývoj cen, tak na tom ten bazarník může prodělat dřív než to prodá. Pokud má operovat s nějakým ziskem, tak musí kupovat ty komponenty za hubičku, ale to mu zase jednotlivec, který chce maximalizovat prodejní cenu nechce prodat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proste doba se meni ...ty casy jsou pryc ..mame e-aukce a e-bazary ...proc by se mel nekdo pripravovat o cca 50% zisku, kdyz si to na par kliknuti proda sam ...pred cca 15-20 lety proste zacal upadek klasickeho modelu

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale kde to člověk prodá je jedno. Jsou to jednotlivci co se zbavují nepotřebných věcí, ti na tom nic neprodělávají, prodají to za to co jim bude ochotný někdo zaplatit.

Prodělat by na tom mohl leda obchodník, který třeba nakoupil víc procesorů od lidí za 2,5 v době kdy ho mohl otočit za 3.5, a nestihl to prodat, dnes to CPU člověk nové sežene za 2.5 nové takže od bazarníka to nekoupí za cenu nového a bazarník musí snížit cenu = prodělá. O takových bazarech, které by prodávaly jeté komponenty ve velkém nevím, všichni přezbrojili na repasy celých počítačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky posilam CPU dal do rodiny, uz neprodavam po bazarech. Sandy Bridge 3820X slape porad, Ryzen 1700X sel protoze jsem upgradoval a 2200G ceka na upgrade pristi rok, ten mi zbyde do supliku pak jako zaloha, pac cekam do roka, dvou, ze si decka uvedomi, ze neexistuje jen Roblox, ale i hry kde by uz ta integrovana Vega nemusela stacit ... Je zajimavy, ze me by vubec nenapadlo na tom neco hrat, pac jsem sam zmlsanej a to APU melo byt jako "skolni" pocitac, ale deti si najdou svoji cestu a Roblox tam bezi vetsinu casu :D V tomto je parada, ze vsechno jede bez nutnosti novych desek a kdyz by odesla, narozdil od X79 budou k sehnani asi porad, pac jsou to 3-4 generace kompatibilnich desek, takze i za par let nebude problem sehnat podvozek pro muj aktualni procesor, ale ten musi uz nejaky ten rok vydrzet, rad bych tak pet let nez pujde zase do obehu a zase ne do bazaru, ale v rodinnem kruhu. Jen doufam, ze bude nekdo chtit postavit nejaky novy at si osaham pak PCIE5 a DDR5, jsem zvedavej jaky pokrok to prinese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, když kouknu na bazar tak vidím lidi, kteří si dovolí prodávat I7 6700K za 6k a 7700K ještě dráž. Pochopitelně nechtějí zlevnit protože „gaming procesor" s overclockem až 5Ghz. Až Intel uvede nové i3 4/8, tak snad i těmhle lidem dojde, že 2k max.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ani to ne, protože pro to prakticky už neseženeš novou desku, jen nějaké overclockingem domrvené hujdy z druhé ruky.

Ono to je jako s ojetými škodovkami - ty si taky "drží cenu" a kupují to stejní zoufalci, kteří mají dojem, že kupují "kvalitu."

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

porovnavat to s autami je uplne od veci

pri skodovke je ten rozdiel, ze skodovka ma svoje originalne nahradne diely (na modely aut ktore vyrabala) celych 15 rokov = dnes ma este skoda na skladoch svoje originalne nahradne diely pre Fabiu I, ktora koncila v 2007 (t.j. s Fabiou I zavru kram v 2022)

taky intel ktory kazde 2 roky ma novy chipset a ked nie novy socket, tak to proste neni kompatibilne a tak uz radsej aj novy socket - asi nedrzi na sklade dosky ani 15 a ani 2 roky dozadu, proste predaj skoncil a bodka, navyse doska je doska, pre dosku neexituju "nahradne diely"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pre dosku neexituju "nahradne diely"... Existujou a deska se dá taky opravit. To, že to v současnosti u drtivý většiny z nich nedává ekonomicky smysl je věc druhá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pozor na to, nemá dostupné všechny díly. Na nových stránkách uvádí, že má díly dostupné AŽ 15let.
Na starých stránkách měli informaci:
Díly nezbytné pro provoz vozidla jsou dostupné minimálně 15 let po skončení výroby.
Díly nezbytné pro vybavení vozidla jsou dostupné minimálně po dobu 10 let.
Panely dveří a koberce jsou dostupné minimálně po dobu 8 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je za kolik se to prodává a za kolik se to kupuje. Jsou to dvě rozdílné věci. Před dvěma roky mi lidi za 4790k za 4 tisíce trhali ruce.

Nové i3 nic nemění, pořád je to i3 a i7 je přece lepší :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vyhody zastarale 4c i7 je HT, vyssi TDP a u K verze OC ..i3 je jen umele omezena a i tak je tesne v zavesu ..vyjimecne nastane situace kde je lepsi i3.. jakmile jeste trochu zvednou frekvenvi a aktivuji HT, tak sky/kaby prijdou i o tu pidi vyhodu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že nové i3 s HT budou na tom stejně či i lépe než i7 6. a 7. generace, entuziasta a člověk co se zajímá o HW to ví, ale kolem je spousta lidí co to neví, netuší ale slyšeli že i7 je lepší než i3...

Další věc je že třeba AMD procesory je z druhé ruky poměrně těžké koupit. Lidí co by prodávali moc není a nedivím se tomu. Výkon se extra neposunul, pokud někdo koupil R5 1600 tak R5 3600 není taková hitparáda, lidi hlavně ten výkon ani nepotřebují, takže by to byl spíš upgrade pro radost, než reálnou potřebu vyššího výkon a to když zjistí za kolik dnes ty starší generace jdou prodat, tak si to raději nechají

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže lidi co tomu nerozumí, tak nesjíždí aukro nabídky a celkově moc nekupují second hand elektroniku. Raději si koupí nějaký hodně levný nový notebook - proto ještě nechcíplo rozlišení 1366x768 na hnusném TNku. IMHO jsou ty objemy prodejů starých i5 a i7 těmhle lamám malé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho co vídím v různých diskuzích, tak těch lidí co tomu nerozumí a chtějí kupovat z druhé ruky, primárně "herní" počítače je hodně a jsou ochotni zaplatit nesmyslné peníze. Ono pak člověk může kouknout na ebay a ukončené aukce, a člověk vidí že ty taktovací i7 se obvykle prodávají v cenách nového ryzenu 3600.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si takových blbů viděl 100, ale to je pořád prd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kam na to chodis? Nejdriv rozporujes budouci vykon i3 s HT a pak i moznost nakupu AMD z druhe ruky :)
https://pc.bazos.cz/?hledat=Ryzen&Submit=Hledat&rubriky=pc&category=13&h...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozporuji výkon nových i3? Kde? však ty i3 budou výkonově jako Skylake/Kayblake i7, možná i lepší.

A možnost koupit Ryzen je bídná a ten odkaz to jen potvrzuje:

Po vyfiltrování poptávky, ahtlonů a TR je tam 17 inzerátů co prodává ryzen, z čehož je možná zajímavý ten 1200 za 1000.

Budu ale chtít koupit R5 1600X za 2800? Budu kupovat 2600X za 2500? 2600 za 2200? R7 1700 za 2850?

To jsou podle mě dost nevýhodné nabídky vzhledem k cenám nových CPU.

když si pak vyfiltruju Intel core i5 a i7 mám 10x víc inzerátů. Samozřejmě že těch výhodných taky moc nebude. Ale pokud jde o nabídku, tak je výrazně větší

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 5 2600 sa u nás dá kúpiť za 120 € nový, takže o nejakých 100 € môžeme snívať. To je 3000 czk. Takže tá ponuka na bazoši za 2200 czk (88 €) je vcelku slušná. Ja tam vidím vyše 25% zľavu. Takže toto je dosť výhodná ponuka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud někdo koupil R5 1600 tak R5 3600 není taková hitparáda,... si spadol zo stromu? Kokos , napíš medzigeneračné posuny tvojej modly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Budu mít citelně rychlejší systém? Internet? Videa? Ne.

Budu mít citelně rychlejší hry když budu mít nějakou grafiku jako RX580/1060? Ne. Když mi nejde o maximální FPS, ale chci 60FPS a maximální možné detaily, pomůže mi 3600 proti 1600AF? Ne

Budu cítit citelně vyxšší výkon když budu mít vyšší grafiku a budu tlačit rozlišení? Ne.

Když budu mít 2080Ti a budu hrát v 4k na vysoké detaily, pomůže mi to? Ne. I když, kdo by kupoval takovou grafiku k R5 3600 ....

Proč platit 4.8 za CPU co mi poskytne jeho uživateli reálně stejný výkon - jako CPU za 2.4? 2.4 rozdíl znamená že si může koupit třeba o třídu vyšší grafiku, tichší provedení, větší disk nebo je může použít na cokoli jiného.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

- ano
- pomůže
- citít citelně ? :) Ano do jisté míry to vnímáš a je to měřitelné >> je to o tom zda jsi za vyšší uživatelský komfort schopen připlatit
- ano v některých scénářích je to "citově citelně cítit" ;)
- reálně ti stejný výkon nepřinese (jestli srovnáváš Intel vs Intel a AMD vs AMD) >> ano příplatek za lepší GPU na úkor mírně horšího CPU je jediný, který má smysl ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč kupovat procesor za 10, když ti stačí procesor za 5? Tomuhle nerozumím. To s tím procesorem za 10 člověk frajeří?

Navíc dnes je tu sázka na jistotu koupit 2xxx Ryzeny za hubičku pokud nestavím high end mašinu. Jsou levné až se tomu nechce věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo si ľudia kupujú Audi, BMW, Mercedes, keď by im stačila najlacnejšia škodovka na presun? Asi preto, že keď budú potrebovať ten výkon, tak ho budú mať. A ver tomu, že o pár rokov sa ten výkon navyše zíde. Niekto si rád kúpi dnes výkon, aby o dva roky nemusel zase meniť za niečo lepšie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To byla pravda v době kdy Intel neměl konkurenci a mezigenerační posuny byly malé.

Současný procesor do 5 000 je třeba Ryzen 3600, který v testech vesměs poráží Ryzen 1700X, který před 3 lety stál asi 12 000.
Čili koupit procesor za 5 000 a za 3 roky další vyšlo lépe než koupit tehdy procesor za 10 000+ s výkonovou rezervou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co když si ten výkon využil, ale nepotřeboval dříve, než přišel levněji ? dotyčný co koupil dříve CPU za 12k nemusesl několik let obnovovat svou stáj a výkon měl stále na špici + nemusel trávit čas výběrem, nákupem, montáží .. = další nemalá úspora

to je asi jako kupovat si felicii, fábie a stále čekat dvacetpět let na drahé auto :) ...a přitom ses mohl povozit v lepším o dost dříve a nedělat RedMaxe :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to nebude tak horký, minulý týden jsem prodával 8600K + desku ASrock která stála 3500,- ještě 3/4 roku oboje v záruce a prodal jsem to nakonec za 6000,- z bazose se nikdo nezoval za 2 týdny a na pct foru to chtěli koupit dva lidi, možná to bylo trochu pod cenou, ale přišla mi vhodná doba to prodat, 1000ku jsem si připlatil a koupil tomahawk + r5 3600 a mám zas 3 roky záruku výkon je o trochu nižší, ale to mi nevadí, btw když se podíváš na bazoš tak tam 8600k stojí cca 5000,- a to je to tam už měsíc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono, jedna věc je nabídková cena, druhá věc je cena za kterou to člověk koupí. Myslím že prodat 8600k s deskou za 6 je víc než dobrý prodej. Člověk koupí tu 3600 a nějakou rozumnou desku o ten litr, 15 set dráž, je to funglové a overall lepší, nebo klidně koupí 1600 AF s nejlevnější deskou a bude taky vysmátý že za to nedal 6 tisíc ani s 16GB paměti, ano na výkon přetočené i5 to vždy nestačí, ale pokud to je do nějaké herní sestavy kde bude pravděpodobně nějaká levnější grafika, tak to splní stejný účel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenže je rozdíl v platformě, nákup 8600 nemá za draho význam protože už je to taky DDR4, ale Haswell a i první Sky/Kaby K se prodávají i kupují za relativně vysoké sumy protože do dobrých desek se pořád namaxované "K" hodí i za vyšší cenu. Ovšem nejvíc drahé jsou ty Haswell procíky díky levné DDR3 kdy není třeba platit za vše okolo. Kdo tehdy koupil levnou i5 a nechce měnit zgruntu celou mašinu tak ani jiná cesta není. A pak ta cena pro dost lidí může být akceptovatelná. I taková 3770K se prodá minimálně za trojku, tedy víc než je nový Zen+ R5 1600, ze stejného důvodu - platforma jako celek je pořád moderní díky PCI-E 3.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

som sa zbavil minuly tyzden 7700k + 16GB DDR4 + ASUS EX-B365M-V za 530€
zdroj som si nechal vga tiez (Rx570)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zacopak ty mínusy, za popis reality? Vidim dnes a denně na bazarech prodeje těch i7 a kupodivu se docela rychle prodávají. Zatím o jejich ekvivalent tedy 1500X už se za víc jak patnáct stovek neprodá a to před tím rokem stál přes čtyři tisíce. Pak se nikdo nemůže divit nižší oblibě hw AMD poněvadž extrémně ztrácí hodnotu....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ty si kupuješ HW jako finanční investici?

Kupuju HW který plní svou roli a až neplní tak koupím nový, pokud něco dostanu za starý, ok, je to bonus.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

aha, a ked si kupis novu oktavku za 20 000 € a hned jak s nou vyjdes s predajne (ako stastny majitel ju mas 10 minut), ma hodnotu uz iba 18-19 000 €, tak to ti nevadi ????
proste opliestat vyse tisic € za par minut

to je vseobecne konstatovanie pre kazde nove auto

podla tvojej logiky by Phenom II X6 mal stale stat v roku 2020 nejakych 200 € a Core 2 Quad 300 € ????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechápeš, jen jsem posteskl nad tím jaký je rozdíl cenového propadu u AMD a Intelu, tam jsou zákazníci zvyklí zaplatit víc což je pro prodejce moc fajn. Podobně to platí u grafik, stejně staré generace NV a AMD mají odlišnou cenovou hladinu. Takže pro ty co drží hw cca rok nebo lehce přes je výhodnější kupovat Intel a Nvidia protože po tom roce dostanou podstatně víc v bazaru než za hw tržní dvojky. Osobně to dělám takto protože později nemá cenu prodávat, tedy jen pokud nejde o prémiovější model kterým není bazar zaplaven. I proto jsem radši vzal tu 3600X, má větší hodnotu než obyč. které je všude plno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typická reakce snoba. Kupte si Apple a třeba ještě seženete aplikaci "I Am Rich"... (https://cs.wikipedia.org/wiki/I_Am_Rich)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To už není dost kůůůl. Tu appku má každá lama, neb jí párkrát dávali zadara ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žádný extrémní zlevňování, je to jen narovnání trhu donedávna pokřiveného monopolem Intelu. Navíc komponenty si kupuju proto, že je chci využít a nespekuluju za kolik je asi napřesrok prodám.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nepamatuji, že by dávalo někdy smysl kupovat procesory jako investici pro budoucí prodej.

Většinou si lidé kupují procesory pro jejích výpočetní výkon.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„ PC sestavy diky tomu budou hodne rychle ztracet na cenach a clovek si musi sakra dobre vybrat sestavu a cas kdy koupit protoze za 2 roky bude cena jeho PC tragicka“

Hmm, a proč by mě to mělo trápit?
Kupovat PC jako investici je nesmysl a tak nějak vždy počítám s tím, že až ho nebudu potřebovat, cena toho PC bude tragická.

Navíc podle mě je pořád lepší mít (s daným výkonem) relativně levný procesor, než vysolit hromadu peněz a pak doufat, že ho za pár let zase draho prodám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím co tu čtu, nadávat někoho na to že se vyprodávají staré modely za super ceny.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Zničí to trh. Prodávat procesor minulé generace který má jen o 10 - 15 % menší výkon za polovinu je prostě hloupost.
Jsem zvědav za kolik chtějí prodávat nová APU když 8 jader AMD Ryzen 7 2700X + RX 580 stojí méně než AMD Ryzen 7 3700X bez grafiky.
Navíc ten kdo si dnes koupí 8 jader za 4500 Kč s DPH asi nebude mít jen tak potřebu běžet pro nový procesor.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nezničí. Intel si dovoloval víc (v serverech vlastně stále dovoluje) a AMD teď s odbytem 7nm nemá problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc by to melo nicit trh a proc by mel byt trh zavisly na lidech co si "dnes" koupi novy PC a nebudou chtit za dva roky upgrade ...podivej kolik lide davali za vicejadrove CPU s minimalnim narustem vykonu a nebo za HEDT stroje na gaming ...tzv. Appli syndrom v plne sile ..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to mělo ničit trh? Naopak jako zákazníci se můžeme radovat že máme k dispozici slušný výkon za hubičku. Trh je obrovský a když někomu stojí třeba připlácet za 3800X místo koupě 3700X kde je rozdíl možná 1% tak za 10-15% výkon si připlatí daleko víc lidí.

Naopak mi to přijde jako zdravý trh. Pár let zpět jsme museli kupovat Intel protože nic jiného nemělo moc smysl, dnes je možnost koupit Intel, drahé AMD i levné AMD.

A že když si někdo koupí osmijádro a vydrží s ním mnoho let, však ano, ti co koupili třeba první i7 po 12 letech pořád mohou slušně fungovat, když mají desku co zvládá vyšší OC

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidím medzi 2700X a 3700X rozdiel cca 115 €. Kde kúpim takú lacnú RX580?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protoze to znici trh a ve vysledku to znici i AMD lidi si uvedomi ze nema smysl kupovat nove modely za 8k kdyz za 4.5k maj o 15% vykonu min, taky je bude strav ze koupenej CPU behem roku ztrati vic jak polovinu ceny kdyz ho budou chtit prodat na bazaru, AMD ted jede na prodeje aby mel co nejlepsi cisla jenze to je strasne kratkodoba a hloupa vize, nikdo kdo neni uplnej hlupak nechce prijit o tolik za tak kratkou dobu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

moc to dramatizuješ
- vysvětli to lidem co jedou na C2D a starší .. a nebo těm co si nadšeně kupovali 4c skylaky a pak přišel úder se ZENem :)
- obměna HW je občas nevyhnutelná
- na trhu se objevují noví zájemci
- největší OEM výrobci vyrobí cca 1/4 mld. kancl PC ročně .. do toho ještě quanta Serverů, Workstationů apod. :)
- jestli bude něco na bazaru = někdo krade a nebo si koupil něco jiného

AMD ví co dělá, protože potřebuje vybudovat dobré jméno a penetrovat trh, aby se na jejich produkty dělaly SW optimalizace (produktivní činnost i zábava) = dlouhodobě stabilní odbyt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud bys byl v pozici prodávajícího taky bys nadával. Protože pro tebe by pak ty ceny byly "super" jedině v hořké ironii.
A to je jen slabý odvar toho co zažívali po uvedení Ryzen 2000 majitelé 6700/7700 procesorů, tam ten rozdíl byl doslova brutální ikdyž to poněkud brzdilo jméno značky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už tu o něm byla řeč, ale dnes se dá sehnat i Ryzen 5 1600 postavený na 12nm křemíku - tedy stejném jako 2600 a 2600+.
Má ho třeba CZC:
https://www.czc.cz/amd-ryzen-5-1600-s-chladicem-wraith-stealth-12nm/2784...

A oceňuju, že ho maj i dobře a srozumitelně popsaný, takže člověk vážně ví, co kupuje. Za nějaké ty 2400Kč to je fakt paráda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je. Ze 14nm generace bych bral už jenom Ryzen 3 1200. Zbytek je dobrý „jen" proti nabídce Intelu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem psal, nedávno jsem ho koupil a za ty prachy je to super. Je to lehce podtaktovanej R5 2600, podpora 2933 pamětí, je lehce svižnější než původní R5 1600.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"je lehce svižnější než původní R5 1600"

No to není úplně tak pravda, je téměř identický s 2600, rozdíl je max 5%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi původní 1600 a 2600 taky není nijak závratnej, což se u refreshe ani nedá čekat. Za ty peníze bych vzal klidně i původní 1600, tohle beru jako příjemnej bonus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Původní 14nm R5 1600 je dokonce o nějakou tu stovku dražší, má teda ale lepší přibalený chladič ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

což je stejně jedno, uchladí to i ten co je u 1600AF

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, teď jsem si toho všiml, já to koupil u zelenýho a tam už mají asi jen 12nm. No ten Wraith Stealth není žádná hitparáda, ale netaktuju, takže v poho stačí. Co se hlučnosti týká, tak nevim, páč mi vedle toho ječí GTX 970... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byl ten původní levnější, ale když stojí víc a má nižší výkon tak to nedává význam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5 2600X jde jiz koupit za 134€ coz je naprosto bezkonkurenci cena, Intel jednoduse nema dnes na desktop trhu co konkurencniho nabidnout, kdyz si vzpomenu ze jeste pred 3 lety prodaval ctyrjadra Kaby Lake za 420 - 480€ tak je to silene.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

134€ je tedy dost nevýhodná cena když 1600 AF vyjde na ~90€ a na to X když se přetaktuje ztratí max 5%

Nicméně diskuze tady není Intel vs AMD, ale AMD vs AMD.Pro AMD už není Intel konkurence, aspoň v levnějších procesorech, ale konkuruje sobě. Má smysl kupovat R5 3600 za dvojnásobek ceny R5 1600AF když domácímu uživateli bude ta 1600 stačit dlouhá léta a i hráči který nejde po high refresh rate a hraje na max midrange grafice (tedy max. RX5700 XT nebo RTX 2070 Super) bude taky stačit dlouho.

Koupím A320 desku, případně nějakou levnou B350/450 pokud chci víc taktovat a neřeším. To že ta A320 nebude vhodná na něco jako 3900X, však kdo by to pro takový účel kupoval a až třeba za 5 let přestane to 1600AF stíhat, tak stejně koupí vše nové, včetně desky.

A to je to na co kolega výše řešil. Starší AMD produkty s nízkou cenovkou těžce konkurují těm novým. Když vyjde ZEN3 a tak ten trh bude ještě natřískanější, protože i současné 3xxx se dostanou cenou níže.

Pokud si AMD najde odbyt, tak to nevadí ani AMD, natož zákazníkům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, co dělal Intel bylo šílené...ale byl to jejich finanční plán. OK. Jejich boj. Jejich prohra. A taky prohra účastníků hry. Ale co dělali/jí PC odborníci, vlezdoprdelky a převlékači kabátů a zadarmo (a že jich tu zbylo), to zase připadá šílené mě! Paměť je muška jenom zlatá. Myslet nebolí, ale ty následky možná někoho jo.
BoMan

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak úprimne, rozdiel medzi 1600 AF a 2600 niečo, je bezvýznamný. 2600X by som nechcel, kvôli vyššiemu TDP.
Význam má akurát tak 7nm procák generácie 3000 a 4000, kde výkon jednovlákna nie cca 2000 vs 2800, čo je nárast o 40%, čo sa prejaví v celku dosť aplikáciách, ale bežný užívateľ to nespozná.

Teraz som druhý deň na 1600AF natvrdo na 1546Mhz (Power saver CPU na na 0%). Testujem či pri bežnej práci ma to bude nejak obmedzovať (chcem čo najnižšiu spotrebu 24/7).
Obmedzuje ma to práve len pri jednovlákne, čo u mňa je nejaký java script, alebo RTS hra. Bežný soft je multivlákno.

Z môjho pohľadu, 1600AF, 2600 a 2600X nemá význam mať v ponuke, stačil by len jeden z toho. Výkonový rozdiel minimálny, cenový väčší ako výkonový a z pohľadu bežného zákazníka, neodôvodniteľný.

Obrovský skok očakávam pri očakávanom 7nm APU. To by mal byť špičkový CPU výkon (jak jedno tak multi vlákno, očakávam 6/12) a k tomu dosť dobrá integrovaná grafika, čo s lacnými doskami bude bomba pre rodiny, študákov.

Kto kupuje elektroniku ako investíciu do budúcnosti, veľa šťastia. CPU sú masová výroba. Čím vyšší rok v kalendári, tým sa ich vyrába viac, lebo sú dostupné pre viac ľudí (životná úroveň stúpa) a tým je aj ich nižšia historická hodnota (o 2-3 roky je to už len odpad, funkčný, schopný fungovať 5-10 a viac rokov, ale výkonovo je to už len nostalgia na mladosť).

Napríklad ja počítam s tým, že 1600AF by som mohol akurát tak za rok predať max. za 20 Eur. To je dôvod prečo som doteraz nepredal ani jeden kus HW. Neoplatí sa mi to za tú námahu. Niekomu to podarovať, napríklad ak nepotrebuje výkonnejší PC, mi príde zmysluplnejšie.
Veď aj tak tí, čo to predávajú cez bazos 2-3 roky po uvedení procákov na trh, to majú zo zberných dvorov, kde rozoberajú PC vyradené z firiem. Na to by sa mala pozrieť Gréta, prečo je pre firmy výhodnejšie vyhodiť, zošrotovať funkčné, plne dostatočné PC len preto, že už sú daňovo odpísané a finančne výhodnejšie je pre firmy kúpiť nové PC, hoc i výkonom rovnaké.

AMD ponúka v súčasnosti skvelé procesory. Odišiel som pred rokmi od AM2. Keď sa nechytali ani len na Celeron Sandy Bridge až do uvedenia Ryzenov.
Plánujem tento rok kúpiť ešte 2-3 Ryzen 4000 notebooky a už len sa tešiť, že min. 2-3 roky budem HW weby čítať len pre pobavenie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu nechápu zdejší komentáře. V době kdy 4jadro bylo léta v desktopu maximum (nemyslím hedt) opravdu platilo, že vaše 4jadro neztracelo na hodnotě. Ale ani nebyla možnost v podstatě dělat upgrade(smysluplný). Teď amd za cenu minulého 8jadra má 12jadro s mnohem lepším ipc. Logicky ceny předchozích procesoru klesají. Co na tom jako komu může vadit? Vy sice prodáte cpu levněji ale také levněji koupíte mnohem výkonnější. To že se dá prodat relativně draho nějaký starší Intel může znamenat:
1)sberatelsky kus
2)top model do nějakého socketu (starý top phenomy taky nejsou nejlevnější)
3)fakt blbej nákup :-)

Já Teda kupuju stroj v poměru cena výkon s ohledem na to, co potřebuju. A nepremejslim jestli za 5 let až ho budu prodávat bude mít cenu takovou a makovou.

Taky by amd mohla s každou generaci mít novej socket(stačilo by přidat nějakej idiotskej pin že jo :-)) . Tím pádem i ceny vašich top modelu by tolik neklesaly, akorát byste do svy bazarovy kalkulačky museli zahrnout i prodej a nákup desky. Fakt nechápu, proč tady kdo brečí, že ceny klesaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.