Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD ohlásila Ryzen 5, R5 1500X nabídne 200MHz XFR boost

černobílými LED :D :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tých 8MB L3 aka jeden CCX u 1500X/1400 bol od AMD poskytnutý údaj, alebo je to len domnienka autora?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už mám odpoveď:
New info, confirmed by AMD: All #Ryzen 5 CPUs have 16MB L3 cache except the 1400, which has 8MB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypada, ze 1500 a 1600 budou s 2x CCX s deaktivovanejma 2ma jadrama v kazdym CCX a 1400 bude jen jeden CCX, coz by mohlo byt zajimavjejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aj 1400 bude podľa mňa natívne 2 krát CCX, čiže odpad z Ryzen 7. Neverím, že bude AMD vyrábať natívne jedno CCX moduly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2" CCX by mělo 16 MB cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj príslušná časť L3 môže byť defektná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mají to udělané tak, že je v rámci CCX možné vypnout celou cache nebo jen půlku cache..

1400 bude nejspíš 2 + 2 core a 4 + 4 MB L3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, pokud tomu tak bude, tak si myslím, že bude mít 1400 problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mozne, ze ta 1400 bude 1 + 3 core? Respektive, mozna vsechny moznosti jak jim vyjdou, vcetne 0 + 4 ale s tim, ze ten druhy CCX tam fyzicky je, jenom vypnuty protoze vadny,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak teoreticky možné to jistě je.. záleží jak to mají připravené a co vše se dá snadno vypnout..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak konstrukce Ryzenu je nativní jednomodul připravena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To asi zatim ne, ale 1 CCX se da v poho komplet deaktivovat, proto asi u 1400 ta polovicni cache.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem 16+ MB L3, i když rozdělené, má také něco do sebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč "i když"? Více portů, méně soupeření o řídicí logiku. Pro dobře napsané programy to může být naopak prospěšné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4jadro s 16MB L3...tak trošku sa mi nostalgicky vybavila AMD K6-3 ...tá mala na svoju dobu tiež zaujímavý výkon a hlavne riešienie L1 (64kB) +L2 (256kB) v CPU a L3 (512kB alebo 1024kB) na doske taktovanú na rýchlosť zbernice FSB (Front-side-bus)... to boli časy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně to vypadá, že s APU do desktopu se můžeme pro letošek rozloučit. Ono taky pokud stojí 5000 ne-APU, tak by se jim to moc nevyplatilo kvůli malé poptávce a/nebo kanibalizaci neAPU - např. APU za 7000... Ještě zajímavější by bylo, kdyby se místo toho fakt objevil Kaby Lake s Radeonem, tomu ale asi věří málokdo (to partnerství bylo oznámený/uniknuto v zimě, pokud to teda nebyly jen spekulace/vyjednávání). Či?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co když uvedou APU za stejnou cenu jako neAPU, ale s vypnutým HT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli tento rok nebydaji zen apu, tak fuck off amd ... jak curak cekam na leto s velkym upgrade htpc s tim ze tam pude zen apu ...
doma se to bere od podlahy, nova stena, pak vetsi 4k monitor (40"-50") a nakonec v lete to mely byt novy vnitrnosti do htpc s zen apu ...
takze? bude to nejaky intel ... a to su s amd od dob 486 dx4 (nepocitam-li cyrix pr200mx cameo v mym compu, jeste mam doma fotku ocouzeny skrine po regulernim pozaru :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, podle tohoto slajdu : https://videocardz.com/67362/amd-pinnacle-ridge-to-feature-up-to-8-zen2-...

...to vypada, ze skutecne nevydaji, Raven Ridge je tam az v kolonce 2018. Taky mne to mrzi, letos jsem chtel touto cestou omladit nektere desktopy ... takze bud pockat, jestli bude davat smysl (vykonnostni, cenovy i TDPckovy) nejaka ta kombinace R5 (ci spis R3) plus low-end diskretni grafika, nebo se podivat "k modrejm", jestli se jim nejak pohne cenotvorba (idealne smerem dolu, samozrejme) v reakci na AMDcko. Sice bych velmi rad zustal vernejm "zelenejm" (nemyslim tim Stropnickyho a dalsi myslitele :) ), ale zase se to s tou ideologii a fandovstvim nesmi prehanet, racionalita predevsim...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Update sebe sama: Na temze odkazu, o slajd vyse, je Raven Ridge i v datazi 2017, akorat ze v BGA baleni. Coz by ale teoreticky pro nejaky ten low-endovy desktop (typu za par penez poridit, neresit/neupgradovat, za 4 roky vyhodit) nemuselo az tak vadit. No tak uvidime...ale ono i to cekani (nejmene) do leta je ponekud neprijemne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BGA = notebook, ja chcu am4 :) s letem sem pocital, do ty doby si nakoupim bizu kolem a v lete upgrade htpc ... takze budto zelena nebo ted uz spis modra ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pozor... BGA= aj low power miniITX dosky s osadením APU...dobrá náhrada za Jaguár...bral by som hneď pre HTPC do obyváku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, to asi někdo uvede, takže problem částečně solved, když to vemeš v Topu, tak vlastně ani nemáš kam upgradovat (ani prostorově).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nečekal a raději koupil ještě A10, je to odladěné a operační systémy s tím nemají problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ja ted mam a10-5800 a nevyplati se me upgradovat na nic mezi timto a zen apu ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

možno pustia na bežný trh aspoň "Bristol Ridge"...čiže A12-9800...to by ti mohlo stačiť ak nepotrebuješ silnú CPU časť....hold Zen APU má máť VEGA GPU a tak asi nestihnú vyrobiť toľko kusov a by nasýtili veľmi hladný notebookový trh a zároveň aj ten desktopový...toľko nových produktov nieje jednoduché v jednom roku uviesť, na pomery AMD až nadľudský výkon :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

APU by nemělo být výrazně dražší - místo druhého CCX modulu a pravděpodobně některých dalších částí čipu (méně PCIE linek?) bude prostě GPU, takže celková plocha čipu nebude o tolik větší. Nemyslím, že by nabízeli nějaké 300$+ APU.. Plus navíc budou určitě levná 2core (konkurence pro Celeron/Pentium).

A o něco dražší APU nebude kanibalizovat prodeje běžných Ryzenů - pokud kupuješ GK, tak něco ušetříš, pokud ti stačí jen APU, taky ušetříš..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to začíná dávat smysl, místo APU bude Polaris12 GCN4 640 (full unlock). APU mělo být 768mínus64 kvůli výtěžnosti, to když přičteš frekvence, přecejen plnotučnou DDR5, tak přesně na takovu kartičku čekám kvůli 4k přechodu (nepřiplácel jsem litr za desku s DisplayPortem). Nízkoprofilová bude určo taky... co víc si přát, než Ryzen 4/8 na 4GHz a na jiným místě skříně zase opět plnohodnotně taktlá a chlazená kartička... Podívej se na ceny APU jaký jsou byly... 5000 za top model vlastně dvoujádro... 7890K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsetko je to 3+3 a 2+2 takze fail

na jednu stranu ok, udrzovat celym ryzenom zhodny stystem optimalizacie (ak nejaky bude vobec) ale i5k a i7k budu neohrozene na vrchu a z toho plynuci negativny marketing wanabe testerov na youtube...

a dalsia ukazka ze amd proste viac ako 4ghz neda, snad az zen2

inak super, obycajne i5 su irelevatne, cela x99 je irelevantna, takze vyborne amd, len este dotiahnut te takty a zautocit niecim na K.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš za výkal ? Se pokoušíš o troll nebo co jsi chtěl vlastně říct ? Když už se navážíš do X99 tak je třeba si uvědomit že ta platforma nemá jako výhodu jen počet jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mna skor zaraza, ze nikho nezarazili rozne tony oznameni Ryzen 7 a Ryzen 5.

Tie totiz naznacuju, ze R7 je optimalizovana mikrokodom (a mozno niecim inym) na vypocty, ale umoznuje hranie, R5 je optimalizovana na hry ale umoznuje vypocty. Otazka je na co bude optimalizovana R3-ka?

​​​New Ryzen 7 Processors Set to Reinvigorate the Desktop Computing Market;
Sunnyvale, California 3/2/2017
"Today's launch of Ryzen represents AMD at its best, delivering great products and innovation to the high-performance computing market," said Lisa Su, president and CEO of AMD.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/AMD-Ryzen-7-2017mar02.aspx

​​Four Ryzen 5 CPUs Bring Leadership Compute and Smooth Gaming Performance to Popular Price-Points
SUNNYVALE, Calif. 3/15/2017

ith end users at the heart of everything AMD does, the new Ryzen 5 processors feature the powerful and efficient "Zen" architecture in 6-core,12-thread as well as 4-core, 8-thread options, to deliver enhanced performance, immersive experiences and high performance innovation to gamers and consumers worldwide with a price range of $169 to $249 USD SEP.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-ryzen-5-cpus-2017mar1...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si to, rezeň 5 bude len odpad z rezňa 7.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Otazka je na co bude optimalizovana R3-ka?" Žeby na spotrebu? Aj keď teória je to divoká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zase přeháníš, to jsou jen takový plky, mikrokód nemůže změnit charakter procesoru, maximálně tak zku*vit, když vypnou featuru, se kterou původně počítali a ta jim nefunguje - s vyjímkou SMT teda, to ale nespadá do mikrokódu tak, jak je chápanej (jasny, jde to tím pozvypínat včetně cache atd., ale jde to i z vyšších vrstev).

Jestli i ty 4jádra jsou odpad z osmijader tak potěš koště teda = těšil jsem se na pořádný frekvence a další revizi. Pak by šestijádro bylo opravdu nejrozumnější kup (a kousat se do rtů, aby 6 / 3! vlákna hře stačila). Můj odhad ale je, že nejsou dementi a i kdyby to byl odpad, vypnou vždy celej CCX. Nestraš.

Pokud by náhodou měli (výrobci) chybný vždy dvě jádra v každým CCX, tak to hodí škarpy, takto vadnejch kusů tolik nebude, maximálně to prodají za půl OEM. Pokud budou mít chybu 1 jádro, nebo 1 jádro na každým CCX, je z toho 6ti jádro. Pokud budou mít víc chyb na jedné straně a druhou dobrou, je z toho 4 jádro. Výtěžnost na max, to se musí nechat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

16 MB Cache - původní 8 jádro. Zde ta velká cache bude eliminovat dopady NUMA.
8 MB Cache - 4 jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to tak, ale nikde jsem o tom nečetl, aspoň by byl výběr, levnější 1400 to jistí... i když zase teoreticky lokální přehřívání, ale ten proces stejně nic dohromady nesnese, teploty jsou až sekundární problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamätáte si code morphing od Transneta?
The Code Morphing software Transmeta utilize with Crusoe remains in a flash ROM chip on the system board of any device using a TMxxxx class processor. As Transmeta describe; "CMS is implemented as a hybrid interpreter/translator consisting of an Interpreter that emulates x86 instructions and a Translator that compiles critical frequently used x86 instruction sequences into optimized VLIW instructions called Translations."

The translations are held in Cache and are inaccessible by the x86 code. CMS in turn uses a set of heuristics to determine if a given x86 instruction has been translated previously. If it has been, then CMS skips over to the cache and executes the existing optimized translation directly.

By inserting additional code to accumulate data on the translations CMS is able to learn the x86 code it executes to a degree, and use that information to optimize code for faster execution.

http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=781
Zen má niečo podobné
https://www.quora.com/What-are-the-implications-of-AMD-putting-a-neural-...

AMD bola predajným kanálom Transmety
B 6 Jun 2006

Computex 2006 AMD has decided it's more effective to offer Transmeta's Efficeon x86-compatible processor in emerging markets than one of its own - at least as far as chips that support Microsoft's developing-world PC rental scheme go.

Transmeta announced a version of its Efficeon chip that supports Microsoft's FlexGo programme last month. AMD will now market this processor as the AMD Efficeon, offering the part through its 50x15 initiative - a scheme to get half of the world's population on the internet by 2015.
https://m.theregister.co.uk/2006/06/06/amd_to_sell_transmeta_efficeon/

strategic investment in Transmeta
It may not look like that, but read closely...

Theo Valich
06 July 2007

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1014443/amd-makes-more-than-str...

Mark LaPedus
11/17/2008 10:00 PM EST
Post a comment
NO RATINGS

Login to Rate

inShare

SAN JOSE, Calif. -- Novafora Inc., a startup developer of video processors, has entered into a definitive agreement to acquire Transmeta Corp. for $255.6 million in cash.

The move enables San Jose-based Novafora to enter the processor intellectual-property (IP) business. Transmeta originally was involved in the x86-based microprocessor business, but the company fell on hard times and recently began to focus on IP.

Transmeta (Santa Clara, Calif.) had been looking for a buyer for some time. In September, the company said that it was up for sale and had separately entered into two agreements with Intel Corp.

As part of the new announcement, Transmeta has entered into a non-exclusive patent license agreement with Advanced Micro Devices Inc. (AMD). Under the terms of the agreement, AMD will transfer to Transmeta 700,000 shares of Transmeta's Series B preferred stock held by AMD.

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1169788

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To si pamatuju jako výkřik do tmy. Teď jsem si to wiknul a vidím, že to ani nebylo FPGA - teprve dnes by to mělo smysl, kdy FPGA jsou relativně rychlá. Emulátor x86, asi aby nemuseli platit licence...

I like turtles.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A AMD má (údajne) vladtné FPGA Magnum do serverových a Embeddec čipov Zen
http://diit.cz/clanek/amd-magnum-fpga

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle informaci AMD na CB, ma byt 6jadro vzdy 3+3 a 4 jadra 2+2..alespon v te R5 rade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R3 bude optimalizovaná na facebook :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro kancl krysy co misto prace lezou na FB a hraji webovky bude vhodnejsi APU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasan, to byl jen nejapný žert ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to ještě bude hodně zajímavé. Jsem zvědavý na první testy jak daleko bude R5 1500x a 1600x od R7 1700x ve hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak daleko by to byt nemelo vzhledem k tomu ze dnesni hry jsou optimalizovany prevazne na 4 jadra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.