Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 5 udělal lepší dojem než Sandy Bridge, odnesl si nejlepší hodnocení

Velmi mě oslovil Ryzen 5 1400 - i přesto, že je asi nejméně konkurenčně zajímavý. Už ho mám doma, včera došly vetráčky do mého mini buildu a mám to hardwarově kompletní (na software se pracuje). Až na podporu pamětí velká spokojenost - zatím jsem na 2400MHz z 3000 možných a očekávám ještě krok aspoň na deklarovaných na 2666MHz s novým UEFI - každopádně tento drobný poskok je spíš na hranici měřitelnosti, takže už teď velká spokojenost.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Me vyšel jako nejzajímavější Ryzen 1600. Tak jsem ho před měsícem koupil spolu s Asus Prime B350 Plus a k tomu 16gb Corsair Vengeance LED 3200 16t . Update biosu a paměti běží na 2933mhz.
Teď už jen čekám až mi dorazí nové spony na vodní chlazení a pořádně ho poskadlim. Zatím běží 3750mhz na defaultnim napětí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to tak nějak stačí na vzduchu a základu. ROTR jede s RX570 / FHD na max detaily a pod 60FPS nepadá, nic složitějšího nemám, do 4K se mi to tahat nechce, i když 4K monitor mám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sandy Bridge a Ryzen jsou prvni procesory nove generace, ktrere prinesly velky vykonnostni skok pro domaci uzivatele.

Core Duo / Nehalem --> Sandy bridge
AMD FX -> Ryzen

Takze je logicke, ze meaji nejvetsi pozitivni ohlas. Drobny pokrok v mezich zakona jako je Skylake nebo Kaby Lake ktery neprinasi velke zvyseni vykonu proti predchudci, ale vyzaduje take novou patici a pameti logicky pozitivni ohlas nema.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na me udelal RyZen 7 vetsi dojem, ale velmi pozitivne hodnotim i RyZen 5. Jsou to skvele procesory.

Nastesti ted nic nekupuju, ale kdybych kupoval, tak koupim i7-7700K. Vlastne pardon, kdybych ted neco kupoval, tak nekoupim nic. Jsem si uvedomil, ze i7-7700K ma ten problem s tema teplotama. No RyZen taky nechci, dokud nevyresej ty problemove desky a pameti, tak proste nemam zajem.

Hrozny no, AMD neni schopna dodelat Zen platformu, aby to nejak slusne fungovalo a Intel zase nejak totalne podelal to i7-7700K, mozna i celej Kaby Lake, to je otazka, jestli jsou stejne problemy i na ostatnich Kaby Lake procesorech, protoze na Skylake nebyly.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt zajímavý, jen výjde článek o problémech i7-7700K, které se řeší několik měsíců a vidím to v dalším komentu :D , ono to tak hžavé nebude :D, a AMD není schopna dodělat Zen Platformu :D, tvl tobě by měli dávat minutové okénko ve V.I.P. zprávách :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Redmarx je poslední dobou dost mimo a může ho přesvědčovat x spokojených zákazníků v komentářích a on stejně pořád tu svou o platformě...
Asi nějaký úraz hlavy nebo rodinná tragedie, protože dřív jsem o něm měl vyšší mínění. Teď jen trollí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx musí komentovat každý článek, jeho komenty jsou dokonce podle stejné šablony. Zmíní to, co se někde kritizuje, jako obrovský problém (tu: "totálně podělal"), a následně vyzdvihne něco jiného (Ryzen 5) tak, aby z toho jako vítěz vyšel on sám.

Je to časté chování frustrovaných lidí s nedostatkem práce. Když se celý den kopete do zadku, a už vás nebaví buzerovat mladíky z okna, najdete si zábavu na webu, a o věcech, o kterých víte opravdu málo (jako je praxe vývoje a vydávání procesoru), začnete profesionálně diskutovat. Avšak to nestačí, musí se najít oponent, jinak se nemáte s kým hádat a jak zabíjet čas. Pokud se oponent nenajde, spustíte agresivnější kampaň i za cenu toho, že byste se hádal sám se sebou. Tak to holt bývá.

Všimněte si, že lidi, co mají k věci co hodnotného říci, přispívají nepravidelně a minimálně. Nemají čas vysedávat u diskuzí, protože dělají něco užitečného a zajímavějšího.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Na zaklade tvych vecnych stiznosti, mohu rict jedinne, ty jses tak zavistivej clovek, to se jen tak nevidi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A co ti jako má závidět? Tvoji duševní poruchu nebo neschopný trolling? :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak jsem psal. Kritizujete mě, ačkoli o mě nic nevíte, následně vyzdvihnete něco jiného ("to se jen tak nevidí"), a vy z toho vycházíte jako vítěz (závidím vám).

Pořád podle stejné šablony. Nejste robot?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Beru, ze se mnohym zde nelibi, ze nejsem zamilovan do AMD jako oni a casto mi tu spilaji, v podstate je chapu, taky bych nebyl rad, kdyby nekdo kopal do me milovane hracky.

Ovsem tve prispevky zde (podle kterych te posuzuju) jsou obvykle ani tak ne fanouskovske jako uplne mimo realitu. Ano napises, ze jsem to zase obratil, abych byl vitez, ale nemam co jineho ti odpovedet, jsi proste mimo. Vsimni si treba, ze kritiku jinych lidi beru a nechavam ji byt, treba si myslim, ze se ti lide myli, ale je to proste vec nazoru a vim, ze jindy tu ti prispevatele napsali neco zajimaveho, z ceho jsem se treba poucil naopak ja, ale tvuj pripad to teda neni, sorry.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dalo to hodně práce, aby to nesedělo na vás častý mustr, co?

Nezlobte se, ale tuhle ironii jsem si nemohl odpustit :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká procesorů pro práci, tedy v případě Kaby Lake Xeon v6, tam je to v pořádku.
U procesorů na hraní je to jedno, holt si kupte k procesoru i otvírák. Když už taktujete, určité bastlení se stejně očekává, tak k tomu přistoupil asi i Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem s pamětí je jen command rate 1t. Hodne pameti ho nezvládá. Proto běží trochu pomaleji. V mém případě běží Hynix moduly jen na 2933mhz místo 3200mhz ale to by měl napravit nový BIOS upravující časování. Na nic jiného si nemuzu stěžovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Nastesti ted nic nekupuju, ale kdybych kupoval, tak koupim i7-7700K."

U té nejvyšší řady 4C/8T procesorů od Intelu mě fascinuje, že ještě třeba u Haswellu měla 4770 nějaké "firemní" funkce navíc, které 4770k měla vypnuté (TSX? I když víme, jak to pak s TSX u Haswellu dopadlo :)) a frekvence byly skoro stejné, takže u 4770k byl skutečně "příplatek pro taktovače". Naproti tomu u 7700 vs. 7700k vypadá 7700k vypadá "předpřetaktovaná" - skoro jako by Intel už před uvedením tušil, že musí jeho pozici vylepšit co nejvíc i na "tovární frekvenci", protože mu brzo začne hořet u zadku. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RedMarx napíše komentář bez diakritiky a všichni kdo na něj reagují s diakritikou.

RedMarxy, je na čase se odstěhovat od mámy a najít si práci :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"komentář bez diakritiky"

"RedMarxy"

Ehm... ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že aktuálně nejlepší poměr cena/výkon pro pařany je R5 1600X. Už ho mám v košíku na nový build. Ale ještě stále čenám na slušnou mini-ITX desku a Vega grafiku. Do tý doby nejspíš AMD pořeší problémy s pamětma...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No verze bez X mi přijde ještě výhodnější (sám jsem ji pořídil :). S dobrým chladičem se dá přetaktovat na úroveň 1600X a pokud taktovat nepotřebuju (nebo jenom lehce), stačí i boxovaný chladič, který 1600X postrádá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsem taky přišel brzo po vydání a zkouknutí cen a parametrů. Taky si k tomu přidám Vegu, 5K monitor a budu si pohodlně editovat 4k video a fotky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem čekal na MiniITX tak dlouho, že jsem mezitím přišel na to, že se dělá hodně case pro MicroATX, které jsou nezřídka objemově menší, než MiniITX. Pokud už je MiniITX tak malá, že se tam Micro nevejde, většinou tam nevejde ani grafika, nebo jenom nějaká 17cm, a toho je hrozně málo. Holt pokud to má mít grafiku, tak se rozdíl proti MicroATX o dost stírá. Bylo by pěkné, kdyby někde byl veřejně dostupný case jako DAN A4, ale jsou to většinou v dnešní době jenom specialitky z kickstarteru. Nakonec jsem koupil itek emerald a po pár úpravách spokojenost s objemem i funkčností.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me se nelibi vsechy ty "kostkove" ITX skrine. Na sirku to ma temer stejne rozmery jako ATX, delka je sice trochu kratsi, akorat na vysku to ma polovici proti ATX, ale vyska je mi u zadnice. Pripada mi to nesmyslne a rozhodne hnusnejsi nez bezne (u)ATX skrine. Jako malej a brutalne obezni pocitac :)

Ale ted nedavno jsem zjistil ze uz alespon nekdo pouzil mozek, a existuje napr. Fractal Design Node 202, ktera je stihla a pojme full size grafiku. Pro me paradni skrin, jen tam zatim neni co dat (miniITX desky pro Ryzen jeste nejsou...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co máš z toho, mě se zase nelíbí ty placky. Do obýváku dobrý, ale na mě už příliš kompromisů, co se týče chlazení a hlučnosti (SFX zdroj, nízkej cpu cooler atd..)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za tip na ten Emerald, vypadá zajímavě. Mám teď Mini-itx s podobným objemem (Cooltek U2), taky full hliník (2mm) a dost si potrpím na kvalitu zpracování. Jak je na tom ten itek? Max délka grafiky je pls kolik? (mám 211mm GTX1080)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé je potřeba říct, že se jedná víceméně o kancelářský case, takže některé věci je potřeba dodělat ručně a zadruhé jsem neměl ambici nacpat tam 1080ku. Jak píšu, mám Ryzen 1400 a skoro tovární RX 570, které tam fungují dobře.

Napřed napíšu kladné body - to hlavní je, že je ta skříň opravdu celkem malá, cca 15 litrů, jestli jsem to počítal dobře, což je o dost méně, než třeba Node 304 (20 litrů) a v podstatě je celkem vepředu v žebříčku ITX-only skříní, které jsou většinou přes 20l. Pak je taky funkční - všechno jsem tam nacpal a po tuningu chlazení je to i tiché (bez zátěže) a ani se se to moc nehřeje - GPU max okolo 80°, CPU 70°, deska okolo 50° pokud tomu dám pokouřit, ale při hraní s freesyncem je všechno o cca 10° méně. No a pak taky docela dobře pohledově vypadá. Bál jsem se přílišné blízkosti CPU chladiče a zdroje, ale v případě boxovaného Ryzenu 1400 je to úplně v klidu s velkou rezervou - jsou od sebe tak 5cm, myslím i šestnáctistovkový by tam měl dost místa. Grafiku mám 23cm - to asi tak největší délka, která tam jde relativně pohodlně vložit. Silou by tam možná šlo o nějaký centimetřík víc, ale už by se musel demontovat zdroj pro vložení / vyjmutí.

Teď k těm negativnějším stránkám. Zaprvé mi kvalita nepřijde nic extra - hrany jsou celkem ostré a slícování dílů není nic super příkladného, ale toto člověk objeví až při bližším zkoumání / ohmatávání, pohledově je to OK. Ohmatávání eloxovaného hliníku vytváří samozřejmě oťapky, jako ohmatávání libovolného jiného eloxovaného hliníku. To asi není negativum, to tak prostě je. Jako další drobné negativum hodnotím to, že uychtávací matkošrouby pod mainboard jsou jen v rozestavěmí pro ITX (čtyři kusy), takže okraje mATX desky volně "vlají" v prostoru. Dá se to řešit takovými těmi plastovými opěrkami, ale nejsou v balení a já je nikde po bytě nenašel. Každopádně deska drží na jakýchsi lyžinách (mrkni na foto), takže i tady ty distanční podložky se nebudou vzadu opírat - je možno je něčím nadstavit.

Vyloženě průšvihy jsou tam dva. Zaprvé je to asi umístění disků. Montují se na spodní stranu case, což je celkem v pořádku nápad, který má dva drobné problémy. Zaprvé disk zavazí v proudění vzduchu ke grafické kartě a zadruhé mám desku, která má velký až druhý slot (bál jsem se kolize se zdrojem - zbytečně), takže grafika je ještě o slot níže a montáž dvouslotové grafiky do druhého slotu spolu s 3,5" diskem prostě není fyzicky možná. Doporučil bych 2,5" disk a desku hned s prvním slotem velkým, jako má třeba ITX. Pokud by grafika měla odstředivý chladič, dal by se 3,5" disk namontovat dozadu skříně. Já jsem nakonec skončil s tím, že jsem disk přilepil na přední stranu case páskou, zkusím tam nalepit nějakou kolejničku - mám M.2 plus 3,5" klasický HDD.

Druhý přůšvih je ten 12cm větrák, který je tam pod zátěží celkem potřeba. Dodávaný je čínský šunt (to se dalo čekat) a má molex napájení (no, mohl být aspoň třípin), takže je víceméně leda na vyhození. Problém spočívá zejména v tom, že je taky "slim" a že tam nevleze standardní 12cm větrák, protože je moc vysoký (konflikt se zdrojem), je potřeba koupit nějaký "slim", kterých je hrozně málo, mají horší účinnost a vyšší hlučnost - je tam cca 22mm prostoru. Chtěl jsem tam dát Noctuu, ale má jenom standardní 25mm větráky, nakonec jsem koupil Silverstone FW121 (15mm). Dozadu za grafiku jsem dal ještě směrem ven 60mm Noctuu, protože moje grafika jenom míchá vzduch v case je potřeba teplo někam odvést. Tam už je místa dost, vejde tam normální 25mm a je tam i rezerva od chladiče grafiky. Co je blbé je to, že když se má vyndat grafika, musí ven i větrák. U mě pohříchu často, protože to potřebuju kvůli resetu CMOS.

Horní větrák jsem taky trochu vylepšil - při standardním uchycení totiž spousta vzduchu jde zpět do case. Zalepil jsem tyto zpětné díry páskou a udělal jsem větráku pěkný tunel ven, aby drtivá většina nasátého vzduchu opustila pracovní prostor. Toto se dá udělat běžně podomácku.

Další drobnost je, že mi přestala svítit power dioda, ale tam nevím, jestli je chyba na desce, nebo v case. Zapojená je dobře. Nebudu to reklamovat ani rozebírat, kašlu na to.

Celkově to považuji za úspěch - všechny problémy se podařilo nějak vychytat, i když to prozatímní uchycení disku není zrovna šťastné. Počítač funguje, nepřehřívá se, nehlučí moc bez zátěže, pod zátěží přiměřeně. Samozřejmě je tam ke všemu přirozeně blbý přístup, jak už to u malých skříní bývá. Vejde se to celé velmi pohodlně do jednoho "čverečku" Ikea Kallax, což bylo původní zadání. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za podrobný popis. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD RyZen 5(1600/1600X) dosahuje ve hrach podobneho vykonu jako verze 7, stoji o 300€ min tedy cili do primarni nakupni role penezne prumerne zatizenych uzivatelu a jde dobre taktovat. To sou nejvetsi prednosti R5. R7 vyuziji spise lide pracujici aktivne se 4K videem, spousty dat, virtualizaci, samozrejme nadsenci pro to nejlepsi a ty ktery krmi graficke karty v provedeni CrossFire/SLI.

Jednoznacne je dnes RyZen vyhodnejsi volba jak nekvalitni procesory Skylake/Kaby Lake, je modernejsi, pajen a do budoucna bude mit zachovanou sirokou kompatibilitu(Zen+ >).

Navic RyZen zraje jako vino(podobne jako Radeon), vylepsujou se mu novym mikrokodem(UEFI/Bios-em) schopnosti OC, vykon a kompatibilita s operacnimi pametmi + ted AMD kdyz uz se nemohla zhlizet na to nic nedelani Microsoft-u ve Windows-u, pripravila i svuj vlastni profil rizeni vykon - spotreba(vyvazeni).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Těch ohnutých nožiček na deskách pro Intel Corp.
Garantují 8 vyndání a zandání CPU do jejich desky.

Třeba to nebude dlouho trvat a AMD bude v Apple. Tak jako tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víš, ony se ty PINY v socketu CPU dají narovnat ty nožičko (samozřejmě pokud to někdo vyloženě nesprasí...). Jen je fakt, že musíš být kapku šikovný ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že mainstreamový Ryzen 5......................má 12 vláken !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takze 8 vlaknovy i7 je vlastne lowend :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To zas ne. 4-6 vláken(i5) je low end. Tohle je takový nižší-střední třída/nižší-střední mainstream.

Už jen to, že to 4k BD ripy 4x průchod. 7.1 zvuk(Best of Venux Lux, Sarina Valentina site rip, Day of Mia Isabella) vytíží bez grafiky 6 vláken na 100%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně vadí, že v procesoru není integrována grafická karta tím spíš, že jsou výstupy na základní desce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Částečně souhlas, když se koukneš na stránky výrobců desek, jsou tam uvedeny APU, u mainstremu se to dá pochopit a u připravovaných m-itx desek taky, ale koupit si hi-end desku, tak tam asi raven ridge cpát nebudeš, to je jako dávat na Maserati plechový kola obutých na Matadorech. Je škoda, že neudělají 6c/12t s byť sockoidní int. grafikou, ale ona taková sranda to udělat asi nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me osobne vadi pravy opak, hlavne u hi-endu. U low/mid bych asi grafiku chtel, a AMD i slibilo APU do uplne stejneho socketu. Akorat jim vsechno trva nekonecne dlouho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I takové budou, ale až později, jednotlivé řady CPU se uvádějí postupně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ta integrovana grafika by vyslednou cenu navysila klidne o dobrou tretinu - coz by drasticky zkrouhlo jeho atraktivitu.
Tyhle procesory by mely taky prijit, ale budou mit taky o poznani jine cenovky a pravdepodobne bude nejvyssi konfigurace "jen" 4c/8t.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jasný, byla by jiná cena a navíc chybí i na více jader místo, to by museli místo deaktivace jader jeden dvojmodul prostě vyndat a dát tam místo něj gpu z apu, ale jak jsem psal, udělat to asi nebude sranda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanek o ankete z nejakeho neznameho webu? Uplne to vidim. "Rozkaz znel jasne, musime prinest pozitivni zpravu o ryzenu. Jakoukoliv, neco najdete." :-)

Nicmene me by se libil 6 jadrovy ryzen 5.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak když si vemeš i5 Sandy Bridge, tak to byla petarda, byl to obrovský skok a bylo to velmi atraktivní a somozřejmě i jeho cena byla v té době sexy. R5 1600 je fakt zajímavý kus, dneska jsem si dělal zrovna benacharky, co je schopný schroustnout. Takt R5 na 3,7ghz, Ramky na 2993Mhz a RX480 1340/1900. Výsledek jsem poslal kámošovi, který jede na Intel/Nvidia platformách (i5 6600K, 1060/6G, taky to nataktoval) a bylo to nastejno. Šlo o benche Unigine Superposition a 3DMark TimeSpy. V DX11 jsem se moc nechytal ale na DX12 jsem byl vždy o chlup lepší, pak jsem ho vyzval na Aidu64 a CPU-Z a tam už se nechytal. Pravdou je, že bez velkých updatů BIOSu, ovladačů jak ze strany MS, tak i AMD to nebylo do té doby nic zajímavého, ale teď fakt pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji, že DIIT je tak velký, aby se mu takové chování vyplatilo :-)
Na to je tu jiný web; od digitálně zháhubného plzeňáka, pana Stacha :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.