Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 5800X3D, Milan-X i Threadripper Pro 5000 vyjdou do konce března

Asi čakali ako sa presadí

AMD Starts Aggressive Partner Program With Volume Incentive Rebates
about 9 hours ago

AMD has initiated a new partner program aimed to increase sales of AMD-based systems by value added resellers to business and commercial customers. The program is said to include aggressive volume incentive rebates as well as training, sales, and marketing support by AMD.

AMD's new invite-only partner program was launched on January 1 and covers AMD Ryzen-based PCs and EPYC-powered servers from OEMs like Dell, HPE, and Lenovo, reports CRN. Companies that sell more machines with AMD inside get rebates from the company on a per-CPU basis. Those who sell more systems with higher-end AMD CPUs get more money back from the chip company. In addition, sales personnel of value-added resellers (VARs) get training from the company to better communicate the advantages of AMD's Ryzen and EPYC platforms over competing Intel platforms.

AMD does not disclose how much money it will return to its value-added resellers, but solution providers asked by CRN indicate that AMD's incentive program is rather aggressive. The program was developed by Terry Richardson, an HPE veteran who joined AMD last year as the company's North American channel chief.
https://www.tomshardware.com/news/amd-starts-aggressive-partner-program

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se rozhodli vydat Zen4 drive, tak X3D v desktopu ztratilo vicemene smysl. Prekvapuje me, ze vydaji i to 5800X3D. Aspon bude sberatelsky kousek a moznost se kouknout na zajimavou technologii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim. Zen4 je cela nova platforma = nova deska, pameti + CPU. To bude ve vykonnejsim provedeni realisticky 700-1000 euro. 5800X3D je moznost upgradu pro lidi co maji treba ryzen 3600X a chteji 2 gen upgrade, bez toho aby kupovali celou novou platformu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, nicmene jeden vydany model je upgrade jen pro dost omezenou skupinu lidi + bude zlezet na cene. Pokud vezmu ten priklad a nekdo se pohyboval v cenovce okolo 200-250$ za CPU a 5800X3D bude stat 400+, tak to neni vubec mireno na nej..
Vydani cele te rady z pohledu AMD pri uvedeni Zen4 ztraci na par mesicu smysl. Nechaji Zen3 jako levnejsi reseni a Zen4 bude pro ty, kteri maji kesene a/nebo jej vyuziji. Minimalne ze zacatku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 2700X na chipsetu X470 a na ten Ryzen se tesim - CPU potrebuji hlavne pro hry, takze by to mohlo byt zajimave.
Jen jeslti muj ASRock vyda BIOS s podporou tohoto CPU, to je dost otazka. A taky ta cena ukaze.

V nejhorsim pripade holt pockam, az vyjde Zen4, pak by mely slevnit stavaji Zen3 nebo risknu bazar a vrazim tam 5800X nebo 5900X

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo by dělal takový nesmyslný upgrade? Ničím si nepomůže. Pokud chtěl výkon, mohl ho mít dávno, má tu 12 i 16 jádrové řízky které budou mít více výkonu než těch nových 8 jader.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nových 8 jader může vyrovnat či překonat dnešních 12 jader.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Může, nemusí, navíc pořád tu je 16 jader, že, takže proč by někdo upgradoval z 6 na 8 jádro? Dvě jádra to nevytrhnou. Navíc jaká bude cena takového upgradu? Z 200 dolarového CPU půjde do řekněme 400 dolarového CPU?

navíc kolik lidí si koupilo počítač s tím že jim stačí 6 jader a najednou po roce/dvou potřebuje dvojnásob (když vyjdeme z toho že ten Zen4 bude mít 2x víc výkonu na jádro jak zen 2). Jistě se někdo takový najde, ale drtivá většina lidí CPU nemá potřebu měnit dokud nemění celý počítač a těch co po chvilce vymění CPU protože potřebují řádově víc výkonu? To budou hlavně hlupáci co netušili co ve skutečnosti potřebují.

Takže na tenhle nový CPU bude upgradovat možná někdo kdo má ještě něco starého - před 8. generací Core nebo starý FX od AMD. Kdy už ty počítače začnou dosahovat průměrného stáří. A zároveň bude potřebovat výkonné osmijádro, ale pokud si do té doby vystačil s nějakým postarším 4 jádrem tak i nové 4 jádro bude upgrade.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po suchém únoru vydatný březen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Tak nám 7nm výroba skoro končí a stále nebyl vydán žádný skutečný lowend co by byl dostupný. Pokračováním tohoto trendu bude nejlevnější Zen 4 na 5nm za 8 tisíc a nic pod ním. Popřemýšlet na 5nm nad maskou s nativním čtyřjádrem a základním iGPU místo obvyklého osmijádra? To by sice výrazně zvýšilo výtěžnost a počet dostupných kusů, ale ta maska by přece stála 20 bilionů Kč - proto může levná a moderní dvoujádra a čtyřjádra vydat jen Intel, který je určitě dotuje. Převedení pár jader Zen 3 na 12nm se taky nějak nekoná, však zákazníci kupují co je, protože stejně nemají na výběr.

Naštěstí to díky zabetonovanému vývoji v x86 duopolu nevadí, protože AVX2 měly procesory před skoro 9 lety a nic nového se od té doby nepodařilo prosadit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A asi ani uz nevydaji. To vypada, ze AMD slevni.. 5600G pujde na 200$, 5600x na 220$...
Nebude to sice low end low end..ale tohle se uz cenove da.
https://wccftech.com/amd-ryzen-5000-desktop-cpu-major-price-cuts-5950x-5...
Jestli AMD se Zen4 vyda kompletni radu..zajimavy dotaz :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš co, já beru, že chtějí vydělat maximum, ale když tenhle trend skončí až v situaci, kdy zabiješ lowend, tak to je špatně. V autech je tenhle trend v EU extrémní prasárna, protože ta nejmenší a nejlehčí auta jsou ta skutečně ekologická, takže by se klidně mohla i trochu dotovat a ne skončit s prodejem, protože jim předpisy EU hází klacky pod nohy, zatímco dvoutunová SUV (i ty se spalovákem) jsou předpisy prakticky dotovaná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono AMD nějaký ten lowend vyrábí. Ovšem 100% produkce jde do notebooků a na desktop nezůstane nic (jsou to nějaké ty 3050, 3150, 3250 a 5300). A dokud se to nezlepší s výrobními kapacitami, tak asi nejde očekávat obrat k lepšímu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kapacity Global Foundries 12-14nm co skončily s výrobou GPU a mnoha CPU jsou zaplácnuty jen výrobou I/O chipletů? Tomu se mně nechce věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodeje Epyců jdou od jejich uvedení v roce 2017 stále nahoru a každý nese velký kus 12nm křemíku. Kdyby AMD měla problém kapacity GF využít, mohla poslední dva roky vyrábět kvanta Polarisů, za které by jí těžaři utrhali ruce. Ani k tomu nedošlo. Ony ty Epycy jsou nejlepší. Nejen, že mají způsob, jak ten letitý proces využít, ale on ani teoreticky neexistuje lepší způsob, jak ho zužitkovat při vyšších maržích (na serverových procesorech jsou nejvyšší). Kdo s tím nápadem přišel, zasluhoval by metál.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A GF momentálne má 2. najvyšší percentuálny nárast investícií oproti minulému roku spomedzi polovodičového priemyslu, aj keď investície 27 mld USD/rok (Intel) a 42 mld USD/rok (TSMC) sú v "inej lige"

1.Winbond 367%
2.GlobalFoundries155%
https://www.digitimes.com/news/a20220301VL207/ic-manufacturing-semicondu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň tady brečet a raději začni vydělávat peníze. Letos bude průměrná mzda kolem 40 tisíc, tak asi nikoho nezuje z bot počítač za 20k. Proč by někdo měl vyrábět low end který bude 3x méně výkonný než 2 roky starý počítač?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle reakci jsem nečekal, protože na ajťácký weby chodí výrazně méně dementů než třeba na novinky.

1) Já bych za např. ničím nevyjímečný a naprosto průměrný eurounijní ARM (14nm, 8x X1+A78) dal bez přemýšlení klidně deset tisíc, ale nebudeš tomu věřit - jsou lidé/firmy co mají priority jinde a/nebo těch PC potřebují víc než jeden, tak počítají každou dvoustovku.

2) „Proč by někdo měl vyrábět low end který bude 3x méně výkonný než 2 roky starý počítač?"
Protože to je v oblasti PC běžná praxe? Ty vole, ty se jdi zahrabat a nepokládej tady imbecilní otázky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ono Intelácké Pentia a i3 se dají celkem v pohodě sehnat a v této cílové skupině je lidem naprosto u zádele že mají v PC Intel a ne AMD. Prostě koupit low end v pohodě jde, že to není AMD je sice smolík, ale svět se kvůli tomu nezboří.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak low end není problém sehnat od Intelu, stejně jako cenově dostupný střed, kupovat AMD je dnes většinou pro ty kteřé neví že je to zbytečně drahé a žijí v době před dvěma roky, kdy AMD v té kategorii nabízelo víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo nechtějí mít prohnutý CPU co se blbě chladí, protože LGA 1700 má blbě vyřešené zajištění procesoru v patici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbě chladí? Co to znamená? Jask to uživatel zjistí? A pokud zjistí nějaký problém tak zvedne telefon a už mu jede kurýr to vyzvednout...

Nicméně ono to tak žhavé nebude, člověk prostě přinese nějakou krabici, tu někam dá, přopojí a používá, jednou za čas to třeba opráší, chytřejší i vyfouká zevnitř. Ale to je asi tak vše... Po 5-7-10 letech to odnese do krámu jako protiúčet, když si jde pro nový, nebo to vůbec neřešíé a hodí do elektroodpadu nebo věnuje charitě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo....
V jedné firmě jsem nedávno narazil i na Pentium 4 s Windows 10 (naštěstí s SSD). Jo, byl to extrém, ale když si kupuji nebo doporučuji nový CPU, tak to prohýbání a následné zhoršené chlazení představuje mínus, kvůli kterému si raději připlatím pár stovek za řešení s AM4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> proto může levná a moderní dvoujádra a čtyřjádra vydat jen Intel, který je určitě dotuje

Intel ma hlavne smlouvy s OEMkami, kam putuje tak 90% lowendu, takze AMD i kdyby vydalo low-end za 5$, hovno by se zmenilo. O lowendu tady meles uz mesice, a samozrejme vzdy je to chyba AMD, nikdy Intelu.

> Naštěstí to díky zabetonovanému vývoji v x86 duopolu nevadí, protože AVX2 měly

O AVX2 99% zakazniku nikdy neslyselo a nezajima je, a uz vubec ne v lowendu. Jo a merit pokrok podle poctu ISA extensions muze jen exot jako ty.

V lowendu PC je presne takovej vyvoj, jakej si zaslouzi. Intel ho prodava do firem, AMD vydela 10x vic jinde, a 99% lidi domu lowend PC stejne nepotrebuje - maji laptopy, mobily, tablety atd.

Jo a proc te to vlastne tak desive zajima ? ARM je prece nejlepci ISA na svete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Jo a merit pokrok podle poctu ISA extensions muze jen exot jako ty."

Kdy v dějinách x86-64 bylo tak dlouhé období bez nových instrukcí? IMHO je těch posledních necelých 9 let unikát. Ono by to nevadilo, kdyby tady nebyla konkurence, která jasně dokazuje, že cesta vpřed existuje a to ještě k tomu žádná marketingová, ale skutečně pokrokově pojatá - ARM SVE a SVE2.

„V lowendu PC je presne takovej vyvoj, jakej si zaslouzi. Intel ho prodava do firem, AMD vydela 10x vic jinde, a 99% lidi domu lowend PC stejne nepotrebuje - maji laptopy, mobily, tablety atd."

Spousta přehánění a nepochopení reality. Lowend notebook musí mít menší TDP než lowend desktop, tudíž ten desktop je vždy výkonnější. Číslo 99 nech Gretzkymu, ty pro něj nemáš podklady. Dnešní 2-4 jádra mají v desktopu určitě větší prodeje než 1%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ARM SVE a SVE2 instrukce - kterýpak procesor to používá (kromě Fujitsu A64FX)?
Co se týče výkonu, tak tyto instrukce žádný benefit nepřinášejí. Možná by to mohlo mít význam u Big-Little architektury, ale jinak není důvod to implementovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasan, ARM se otravoval s něčím, co bylo implementováno jen v jednom japonském čipu, protože je to slepá ulička bez benefitů:). A v tom superkompjůtru to implementovali jenom aby se tenhle trapas ARMu podařilo zamést pod kobereček:(.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Arm měl jen 128 bitové vektorové operace a potřeboval nějaké rozšíření, tak je (Fujitsu) napadlo to udělat tímhle způsobem a samozřejmě to prezentují jako skvělý nápad, ale zatím to není praxí prověřené.

Nicméně, na IT webu bych čekal fundovanější odpověď.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč mám diskutovat s někým, kdo si myslí, že Neon je konečná? Já samozřejmě nemám důkaz, že nové instrukce od ARM nedopadnou stejně jako Intelovský bordel AVX512, ale vzhledem k tomu, že by případný neúspěch byl pro ARM hodně bolestivý...stagnace na neonu by dnes byla konečná pro expanzi v mnoha (všech?) hodně ziskových segmentech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A je to marný, je to marný, je to marný!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadnych necelych 9 let bez novych instrukci nebylo. Jak AMD tak Intel prubezne instrukce pridavali. Intel na to ma i krasny dokument s historii revizi https://software.intel.com/content/dam/develop/external/us/en/documents-...

SVE je krasna vec. Z pohledu programatora naprosto uzasny vytvor. Misto aby sem se delal s podporou nekolika verzi AVX (ktere ma maximalne vektory o 512 bitech a je to neskutecny bordel) mam univerzalni instrukce s podporou az 2048 bitovych vektoru. Staci mi napsat jednou kod s patricnou podporou. A az nekdy bude procesor co bude opravdu podporovat 2048 SVE, tak je program vyuzije.

Jenze prvni vec je, ze pro vetsinu programu to nema zadny prinos. Druha vec je ze tomu chybi patricny hardware.
V pripade x86 si muzu uz nekolik let koupit domu procesor podporujici nejakou formu 512 bitovych AVX instrukci. V pripade armu mam s 512 bit SVE smulu. Maji to jen japonci ve svem superpocitaci.
V pripade x86 je naprosto bezna podpora AVX s 256 bitovymi vektory. V pripade ARMu neni zatim bezna ani podpora 128 bitovych SVE.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednou něco z AVX512 přidat, pak zase odebrat, pak zase přidat atd. Tenhle vývoj je horší než stagnace. Jestli do toho Zen 4 nepřinese pořádek, tak už nevím. Dohodli se na AVX2, tak to snad zvládnou i na něčem novějším. I když FMA3/4...
ARM je v praktickém nasazení pozadu, ale i tak mi jeho cesta dává větší smysl a důvěryhodnost a trochu ho omlouvá i to, že něco víc než Neon je potřeba právě u hodně výkonných jader ve kterých je ARM stále ten v pozici vyzývatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémem je, že ta výtěžnost je příliš vysoká, takže není žádný odpad. A dělat masku pro lowend se hodně nevyplatí. Zatím, jak píšeš, Intel dotuje lowend. Pokud by přestal, tak to určitě trh nějak vyřeší. I kdyby to byl třeba ARM. Časem možná dokonce i opuštění Windows (Windows hry např. streamovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s těmi dotacemi lowendu jsem myslel jako srandu. Přijde mi to nepravděpodobné. Intel má zisk i z lowendu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je již známo z kolika chipletů budou složeny ty "low end" ThrPro 5xx0WX (12c, 16c)? Vzhledem k velikosti L3 cache by se nabízely pouhe dva chiplety. Na druhou stranu jak by se to projevilo z hlediska schopnosti využit 8-channel memory (při RDIMM 3200MHz az 200GB/s bandwidth).

Nevím jaké jsou v tomto limity omezujici IF při spojení chiplet<=>IO_die. U predchozi generace napr. Epyc 7282 by oznacovan za efektivne quad-channel CPU (prestoze pamet byla snad fyzicky octa-channel).

Uz u toho "Xeon" EPYCu 7453 s 28c AMD ukázalo, že L3 na chipletu nemusí být využita celá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak chybejici modely Zen3 jsou pry na ceste...5700x, 5600, 5500 :)
https://wccftech.com/amd-ryzen-7-5700x-ryzen-5-5600-ryzen-5-5500-cpus-ta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.