Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 7800X3D nejprodávanějším procesorem na Amazon

to jsou nákupy nadšenců, málokdo kupuje víc jak i5-i7. Jako zajímavost proč ne ale realita je jinde, málokdo kupuje jen procesory za 10 tisíc+

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, pokud máte silnější grafiku, tak 7800X3D potřebujete. Nebo pokud máte více jak 165Hz monitor.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

čím viac herz tým viac adidas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevšim jsem si že by se prodávalo 300M diskrétních grafik ročně, tak jak se prodává počítačů.

Silnější grafickou kartu má jen malá část z nich. A silnější grafika neznamená nutně silnější procesor, však za kryptohorečky se na jednoho celerona dávalo 6-7 grafik podle desky že.

Osobně bych uživil ke své 10400F kidně novou 4070 nebo 4070Ti. CPU sice některé hry s 3060Ti v nižších detailech a FHD brzdí, ale s 3440x1440 mi chybí dost grafického výkonu, pokud zapnu všechny cinglátka jako RT... To CPU se nudí a grafika neví co dřív. Nepotřebuju nějaké 3D procesory, nepotřebuji ani výkonnější procesor, kdybych to dnes nahrazoval, tak to asi vyhraje 12100F, sice o 2 jádra méně, ale cekově o trošku výkonnější a stojí +- stejně

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Užij si propady fps, když přecházíš mezi lokacemi nebo za rohem vybafne nějakej bubák ("1% Low").

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že mě právě u her zajímá to 1% low, ale proč bych řešil bottlneck CPU, když na takové FPS co zvládne CPU nestíhá grafika

Borderlands 3 s mou grafikou v 1920x1080 medium preset 102 FPS a v 3440x1440 to dává 97 FPS je jasný příklad bottlenecku CPU protože rozdíl toho rozlišení rozhodně nedropne 5% výkonu.

Nehraju v medium nastavení ale v Badass. Tam je to ve FHD 86 FPS a v UWQHD 57 FPS. Tady jde krásně vidět jak náročnější je živit vyšší rozlišení. Bottleneck CPU nepocítím a naopak pocítím nedostatečně výkonnou grafickou kartu, která sotva stíhá můj cíl 60 FPS (FPS z benchmarku, ve hře jsem zatím nenašel místo kde by to dávalo pod 60 FPS)

A Borderlands 3 je v mé knihovně sice z těch náročnějších her, ale rozhodně ne nejnáročnější. U těch nejnáročnějších je nutné využít DLSS. Živit 60 FPS v 3440x1440 s max detaily a RT prostě není žádná sláva, třeba i "nenáročný" Fortnite na max bez DLSS se nevyškábe na 30 FPS v průměru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Borderlands 3 jsem hrál na HDD (!). Stačilo pošolíchat pár nastavení a fps nedropovalo pod požadovanou mez. Daní ale bylo až několikasekundové zpoždění, než se např. na nepříteli objevily textury v plném rozlišení. Jestli ale čekáš, že všechny moderní hry portované z konzolí, kde je 16 GB (sdílené) RAM a superrychlé načítání z NVMe bez zátěže CPU, budou nabízet takové možnosti, tak jsi na omylu. Prostě drop na 13 fps a basta. Jako zástupce PC Master Race si přece můžeš koupit rychlejší HW - pokud chceš (a rozpočet dovolí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já řeším že CPU brzdí výkon grafiky a Borderlands 3 je příklad kde 10400F ve FHD a docela ořezaných detailech už brzdí 3060Ti protože když to udělá 97 v 3440x1440 a v 1920x1080 jen 102 při z poloviny utilizovaném GPU je jasný případ CPU bottle necku.

Ale to se týká jen toho kdo chce hrát tu hru ve FHD na nízkých detailech, já ji chci hrát na nejvyšších a ve výrazně vyšším rozlišení. A v takovém případě dojde dech grafické kartě daleko dříve než CPU.

Borderlands 3 v době, kdy jsem to zkoušel a testoval, běžel na té sestavě konstantních 60 FPS. Když si ho dnes pustím, tak už FPS nesleduju a jako hráč zvyklý na konstantních 60 necítím že by hra trpěla stutteringem. Takže pro mě je aktuální sestava naprosto dostačující a výměna za nejlepší herní procesor na trhu by neznamenala vůbec nic = pořád bych měl konstantních 60 FPS bez stutteringu.,

A ještě doplním
Když jsem té 3060Ti srazil power limit z 200 na 100W (pak o ní v podstatě nevíš), tak to vyvolalo stuttering, a čím nižší nastavením, tím výraznější. CPU se nezměnilo, výkon grafiky v té hře šel o třetinu dolů. Tzn u téhle hry bych čekal problém se stutteringem kvůli výkonu grafické karty, nikoli CPU (pokud to není něco starší než Haswell Intelu nebo Zen AMD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste nepochopil obsah mého příspěvku - Borderlands 3 *je* hra optimalizovaná i pro slabé PC, takže není překvapením, že na výkonném PC nemáte problémy s propady fps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divný komentář.
Proč bych si prostě nekoupil na hry to nejlepší, když můžu?
Ostatně fandové Intelu to tak před pár lety dělali taky, ne? ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Však si kup to nejlepší když chceš to nejlepší.

A ano ještě v roce 2018 jsem si kupoval 8700k. Toto CPU mé herní potřeby plně naplnilo a když jsem to v kryptohorečce pordával jako celou mašinu a následně kupoval nové, tak jsem vybral levnou 10400F protože ta má fakticky srovnatelný výkon a s odstupem času do toho šla naopak silnější grafika.

Dnes kdybych to měl znovu koupit, tak bych mohl koupit 10400F, ale za stejné peníze vyjde 12100F která je výkonnější (a desky stojí stejně), takže by to vyhrála 12100F, je to už o generaci starší CPU, je to low endové CPU, ale na to na co CPU potřebuji stačí.

Pokud bych AMD procesor se stejným herním výkonem a deskou sehnal za citelně nižší cenu než 4300 korun na které vyjde 12100F a levná H610 deska, tak bych klidně upřednostnil AMD.

Netuším ale proč bych kupoval něco jako 7800x3D, co je aktuálně za víc jak 12,5 tisíce, když za 13 tisíc mám desku, procesor, 16GB paměti, 2TB SSDčko, GOLD zdroj a skříň = celý počítač bez grafické karty, k tomu si dám něco jako 4070, která bude na 3440x1440 ideální karta na nejnovější demanding tituly v max detailech.

Jen procesor je 10 tisíc navrch, k tomu drahá deska a paměti. A jelikož hraju na 60FPS locku, tak nepoznám proti 12100F žádný rozdíl.

Mě prostě nestojí za to dát 10 tisíc navrch když to nepotřebuju, ale když to někdo chce, ať si to koupí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis jde o to, ze kdyz vysolis 20+k za grafiku, tak to bezne nesparujes uz jen z principu s CPU za 3-5k, i presto, ze to CPU bude porad dobry, pro urcite scenare
Jsou samzorejme vyjimky jako je JirkaK, ale tak stejne jsou lidi, co veri, ze zeme je placata..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono je v podstatě jedno, co máte za CPU.
Už ve 1440p to brzdí grafika.

Čemu může lepší CPU pomoct jsou propady 1%.

Pokud je hra "obzvláště vypečená" .. max fps mohou lítat přes 200 ale stejně se někde zaseká i pod 30 fps. A tomu nepomůže ani svěcená voda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pomůže tomu ta 3D cache. Ale fakticky jde o řešení problému hrubou silou. EDIT: Pokud ale na PC bude fungovat DirectStorage, tak donahrátí nových grafických dat zatíží CPU jen minimálně, takže propad nebude / bude mnohem menší. Tj. 3D cache není jediné řešení (a ten DirectStorage odpovídá tomu, jak je to řešené na konzolích, tj. vývojáři nebudou muset tvořit jinou logiku pro PC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývojáři samozřejmě jinou logiku pro PC a konzole dělají. Engine mazlí pro každou konzoli zvlášť, zvlášť to mazlí pro PC a mazlí ho zvlášť i pro různý HW na PC.

A pak se samozřejmě mazlí i samotná hra. Například když vývojář skládá scénu a dává na ní objekty, tak jednoduše některé objekty dostanou flag které se pro nějaký HW nebudou zobrazovat nebo se na ně nebudou aplikovat třeba některé efekty.

Myšlenka že engine hry je vevnitř stejný na všechny platformy a pro všechen HW je nesmysl. Přizpůsobuje se na tělo HW. A vůbec by mne nepřekvapilo že na ladění enginu pro XBOX, PS, PC, další platformy, budou mít na starost jiné týmy lidí, stejně jako samotné funkce enginu budou dělat jiní lidí a jiní lidé s tím enginem budou pracovat při game designu, level designu, 3D grafici, audio lidi.

Všichni z nich mohou navíc provádět optimalizace specifické pro konktétní platformu. Při level designu například některé objekty dostanou flag ve smyslu "na konzoli nezobrazuj" nebo konzolová verze dostane ten objekt v optimalizovanější variantě - méně polygonů, jiné mipmapy protože to má jiné LOD, nebo že se na objekty nevztahují některé advanced efekty...

Prost ěje to manuální piplačka klidně s každým kouskem mapy a ladění pro jednotlivou platfromu/zařízení.

Jinak pokud mám CPU bez 3D za 2,5 tisíce, ve hrách zvládá očekávaných 60FPS 1% low s prstem v nose, tak jak tomu pomůže ta 3D? Možná budou 1% low vyšší, ale k čemu to když mám zalokováno na 60 FPS. Nedává pak smysl kupovat 3-4x dražší platformu (cpu+deska+ram), když reálně uživatel nepozná rozdíl.

A o tom to je. Jsou lidi co za cenu toho 7800X3D a desky mají celý herní počítač i s periferiemi a jsou s tím naprosto spokojení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověděl sis sám - zlepší ti to ten 1 % Low. Já neříkám, že to každý potřebuje - typický casual hráč ani neví, jak ten pro něho drobný problém nazvat. Ale pokud si někdo postaví herní PC sestavu za 60+ tisíc, tak to bude vnímat.

Jinak na mazlení a piplání už dnes nebývá často rozpočet. Ano, port často dělá externí firma - ale pak je to bez citu ke hře a z menší či větší části to odflákne (stačí si přečíst brekot majitelů NV na fórech, protože neoptimalizovaná hra z konzole = bylo optimalizováno pro konzoli a na PC převedeno, jen aby to jelo, tj např shadery zůstaly v podobě vhodné pro AMD GPU). Jak se dnešní hry piplají pro všechen hardware je "poznat" i z toho, jak špatné běží (nebo vůbec neběží) po vydání a řeší to nový ovladač GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, jo a ne. Ja jsem schopny provozovat jak budgetovy PC, tak high-end. Karta za 20+k je pro mne uz high-end a tam by mne osobne asi vadilo, ze mam mensi fps, nez mit s takovou grafikou muzu a nebo to bude mit nekde zbytecne propady, ktere bych jinak nemel. Pokud nejedu na "top' konfiguraci, tak mi to vadit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už neplatí. Ešte aj RTX 4080 vykazuje škálovanie v 1440p. A DLSS to škálovanie posúva ešte nižšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pointa byla ale v tom že většina počítačů vůbec nemá dedikovanou grafiku. Kolik se prodává dedikovaných? Z rychlíku 50M za rok? Když se ročně prodává 300M+ počítačů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ty věci, co hraješ by ti stačila 5600G/5700G.
Slušná (ne ta nejlevnější) deska, rychlé paměti a ještě ti zbyde i na hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při pohledu na českou heureku https://procesory.heureka.cz/ vidíme že i5 nekupuje skoro nikdo(12. místo), i7 ještě méně(23. místo) a i9 vůbec nikdo.
Co mě překvapuje tak i3 se do statistik nedostala :-O
V TOP 10 to je samý R5 a R7. A jeden R9.
Ano všechny se dají sehnat pod 10 000Kč.
Ale to platí pro ČR dnes. Kdy se pořádají demonstrace proti drahým energiim a potravinám. Na západ a také na sever a jih od našich hranic je kupní síla obyvatel lepší.
Jsou to mnohem větší trhy než ten náš.
Takže celosvětově nejprodávanější CPU jsou AMD Ryzen 7 a Ryzen 9.

To že z prodejů vypadli Ryzen 3 je pochopitelné když Ryzen 5 se dá koupit za 1772Kč.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nakupy nadsencu to sice jsou a prodeje budou casem ve srovnani s levnejsima klesat, presto jde ale videt, ze je o to CPU zajem a pujde to na ukor prave Intel i7 rada.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale ty sleduješ zájem v retailových komponentách = to jsou právě ti stavitelé počítačů a nadšenci, malý díl trhu.V entuziast segmentu je o to zájem, aby taky ne, nejlepší herní procesor na trhu.
Ale..

Máme trh počítačů... takže se zeptejme:
Kolik se prodalo na Amazonu počítačů za stejnou dobu? A jaký podíl dělá 7800x3D?

A nezapomeň do toho počtu počítačů započíst desktopy, ale i různé mini počítače a laptopy.

Najednou zjistíš že něco jako 7800x3D a obecně takto drahých procesoru tvoří jen minimální množství prodejů, které bude v jednotkách procent.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"No ale ty sleduješ zájem v retailových komponentách"
.. asi proto, ze to je clanek o prodeji CPU koncakum na Amazonu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jirka asi chtěl jen říct, že většina PC jsou kancelářské. Na tech si lidé taky zahrají, ale tito řeší jen, jestli hra funguje (v nějakých minimálních detailech), ne 1 % Low :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..ja bych si privsadil... ze spis to bude o tom jestli to vubec 'funguje' ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slide show se počítá jako "fungující" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nekde zacit musis, treba i u toho slide show, i kdyz na tom pak hrat nebudes :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa babe zachcelo, to sa babe prisnilo. Vlastne DDRnulke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamätám si ako boli v amazon rebríčkoch vysoko Windows phone telefóny. Nechcem nič povedať proti ryzenu, len že ten rebríček je pochybný

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co si mám myslet o statistice, která má tak nepochopitelné 3. místo.
Snad jen to, že mezi zákazníkama Intelu je více fanatiků a blbců nebo je to cinklé.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Normální věc... jsou lidi, kteří ani dneska nedají na Intel dopustit a prostě si to půjdou koupit ať to žere co to žere, protože to prostě funguje a nemusí mít strach z nějakých problémů. Ono je sice hezký že i velké youtube kanály jako Linus Tech Tips, Gamers Nexus či JayzTwoCents Intel za ty procesory pěkně v recenzích sjedou a nedoporučují nákup a řeknou, že jsou Ryzeny lepší... jenže pak staví nebo recenzují jakýkoli počítač, tak je na Intelu a dávají tam tuhle i9, tak co si o tom myslet. To samé recenze grafik... je už dost recenzentu, kteří mají testovací sestavu na AMD, jenže snad ještě víc jich je na Intelu a ty lidi to prostě vidí... tak co by si pak ten procesor taky nekoupili že...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nějakej blábol. Ryzen funguje stejně dobře, jako Intel, ale s lepší spotřebou...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spousta SW je kompilována s optimalizacemi na Intel CPU a jeho způsob zpracování kódu. Včetně bugů a jejich obcházení.

Všec, co jste dostal jako binární blob, je Intel positive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O to je to viac vtipne, ze mnohe veci aj napriek tomu uz lepsie bezia na AMD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby s Ryzeny byli problémy tak jsou toho plné fóra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Q4 2023 eventual Zen4 APU sc. AM5 a H1 2024 Zen5 CPU, oba budu 8000

no to zas bude bordel a clovek bude muset rozlisovat druhu ci tretiu cifru aby vedel ci to je Zen4 ci Zen5

ja by som zaviedol oznacenie:

X-YY-ZZ-AA, kde:
X=architertura (1 = Zen/Zen+, 2 = Zen2, 3 Zen3/3+, 4 = Zen4), proste ako PentiumI/II/III/4
YY=pocet jadier (desktop CPU a APU dnes od 04 po 16)
ZZ= eventualne rozlisenie (Z = 0 alebo 5 alebo bars aj vsetky cislice 10-tkovej sustavy)
AA = segmentacia mobilneho CPU/APU, dnes U, H, HS, HX ..... desktop X, nonX

obchodne znacky Ryzen3/ Ryzen5/Ryzen7/ Ryzen9 maju asi ten isty zmysel ako obchodne znacky Core i3/i5/i7i/i9 = akosi segmentuju trh, LENZE !!!! existje asi tucet druhov Core i7 PREBOHA !!!! Od prveho Nehalem v roku pana 2008/9 az po 13000. Intel-dementel tam ma nejaku to tzv. "generaciu" v tom oznaceni, dnes akoze trinasta. U AMD na prvom mieste svieti rok vydania, co nie je idealne.

pri desktopovom Ryzen-4-12-80-X a Ryzen-3-12-70 by clovek hned vedel na com je:
prvy je Zen4 a druhy Zen3, oba maju 12 jadier, druhy je 70 a nie 80 a je non-X, takze bude mat nejake obmedzuenia (frekvencie, DTP, atd)

ale nieeeeeeeeee....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemá AMD taky něco jako Intel ARK?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až bude mít AMD 30+ variant každého modelu, tak už bude potřeba.
Zatím stačí dekódovací klíč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase bude 1 značenie pre 2 mikroarchitektúry? Ryzen 8000 = Zen 5 aj Zen 4 APU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řada 8000 bude i pro Zen 3 a Zen 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V desktope hádam nie. Alebo sa zjednotí značenie a R9 8930X bude 16c/32t Zen 3?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro řadu 7000 už byly ohlášeny modely s Ryzen 2.
Je velmi pravděpodobné, že CPU pro různé embeded a ultra low věcí se budou vyrábět ještě nekolik let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavím(e) sa o desktop CPU značených ako 8000, takže nie o žiadnych embeded a ani ULV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavit se můžete.
Značení mají společné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.