Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 8840U dosahuje ~2× vyšších FPS při spotřebě Snapdragon X Elite

K čemu tyhle nic neříkající testy jsou?
Vždyt srovnávají hry, které jedou přes emulaci x86 :D
Pokud by se jednalo o nativní, optimalizované porty, tak je to jiná a je dost možné, že výsledky budou úplně jiné. Testy vypovídají akorát to, že Microsoft bude muset zapracovat na optimalizacích překladové vrstvy.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Testy říkají co zákazník reálně dostane při koupi dnes. Co by jste čekal jiného?

Testy, jako vždy, popisují realitu v době vzniku. Vy snad požadujete hodnocení produktu na základě úrovně možné budoucí podpory výrobce a vývojářů softwaru kterou nikdo nezná. Jak by jste si to představoval?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Testy možná ano, ale tenhle článek vyvozuje závěry a vynáší do výšin AMD - což na tomhle portálu běžné.
A rovnou zákazníkovi ještě tlačí do hlavy, že tohle si koupit nemá... Přitom v řádu týdnů mohou stejné hry mít nativní port a výkon může být 5x lepší.
Je to stejně padlé na hlavu, jako se pokoušet srovnávat běh aplikací napsaných pro ARM na x86.
Ta vrstva je tam jen proto, aby překlenula období, než budou mít aplikace nativní sestavení. O platformě to neříká zhola nic. Možná jen to, že není 100x výkonnější než konkurence.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ano, situaci s překladem by bylo vhodné v článku zmínit. Stejně tak, že nativní podpora aplikací bude z počátku hodně vlažná, to si přiznejte. Starý soft podporu nedostane nikdy, aktuální v jednotkách procent a nové verze podle saturace HW u cílových zákazníků, tedy selektivně. Pokud HW bude obecně žiletka-notebook pak se do portování her nikdo nepohrne, nežijte v iluzi, tady jde o mizivou návratnost investovaných prostředků.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí starý soft víc výkonu nepotřebuje. Vznikl pro o dost pomalejší procesory. Jestli např. stará hra má dnes 200 vs 100 fps, tak většina lidí (s 60 Hz displejem) rozdíl nepozná. U nového softu je to větší problém, protože WoA bude vždy minorita a portovat to budou spíš nadšenci z Maců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není potřeba hledat úmysl (vynášení AMD do výšin), tam, kde jaksi není lepší materiál k dispozici. Nebo o něčem víš? Těžko hledat herní handheld s Intelem (vím o jediném, co dělá MSI).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

'' Ta vrstva je tam jen proto, aby překlenula období, než budou mít aplikace nativní sestavení. ''

sorry, kecy o preklenuti obdobi ctu uz tak 15 let.. jenze lidi nezajima co jim produkt da hypoteticky za 10 let, ale co jim prinese kdyz si ho koupi a po tri roky co ho budou pouzivat..

'' Přitom v řádu týdnů mohou stejné hry mít nativní port a výkon může být 5x lepší. ''

qualcomm vydani odkladal o mesice, takze argumentace tejdnama je fakt smesna.. kdyby se porty delaly, byly by davno hotovy.. vyvojari her dost ignorujou i hardware co ma na trhu podil kolem 10%.. tohle nema nic a zadny studio nevyhazuje prachy na optimalizace por zelezo ktery nikdo nepouziva..

no a jen tak mimochodem, herni vykon tam limituje grafika, ne cpu jadra, takze teorie o 5x lepsim vykonu jsou totalne mimo realitu..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V tom mas pravdu, ale len ciastocne. Ked si porovnam, ako k prekladovej vrstve pristupil Apple v roku 2006, ked migrovali z PPC na x86 a v 2020, ked migrovali z x86 na ARM, tak vidim, ze je to no shit riesenie. A to tusim mali taketo nieco este skor, ked migrovali z M68k na PPC.

V drvivej vacsine pripadov to funguje a su tam viac-menej iba vynimky, kedy to bud nefunguje vobec, alebo funguje zle. Takze to slo viac-menej na prvu dobru.

Preco to u Microsoftu trva 15 rokov? No pozrime sa. 10tky to vedeli iba s 32bit softom, nie? Predtym sme mali WinRT. Este v 2017tom vlastne ani poriadne neslo od Microsoftu kupit prekladac, ktory by vedel kod zbuildovat pre WinAPI na ARMoch. Takze aj ten, kto chcel, proste nemohol.

Pokial si pamatam, vo VS2015 alebo 2017 bola moznost zalozit projekt v ktorom sa pouzival na buildy pre ARM clang ohackovany aby sa tvaril ako MSVC. Ale takyto projekt slo z template urobit iba zacieleny na mobilne platformy, nie na WinAPI.

Lvi podiel za to, ze sa rozumna podpora ARMu vo Windowsoch taha ako sopel po stene ma Microsoft sam. Ci uz to bol umysel, alebo cira neschopnost, neviem.

Nie ze by to technicky neslo. ReactOS mal funkcny ARMovy build s funkcnym 32bitovym WinAPI a pouzitelnym prekladacom uz snad v case Windows 7 ak nie skor. Pamatam sa ako sa znamy chvastal, ze cital Microsofti blogisek, ze sa im podarilo skompilovat Windows 7 pre ARM. ReactOS v tom case uz mal image pre ARMove Qemu.

GCC ide pouzit na preklad na 32 alebo 64bitove WINAPI mozno uz aj vyse 10 rokov. Problem je v tom, ze toto nikto sudny ako riesenie nepouzije. Bola by to samovrazda. Duplom nie, ked priemerny kod kompilovany cez MSVC je v takom stave, ze ho GCC odmeni tisicmi varovani a chyb a Clang rovno odmietne skompilovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu převést .net WinForm aplikace na .net 8 který běží na WoA není tolik práce. Od .NET 5 bych řekl, že je to docela bezproblémová akce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde se dá koupit CP77 ve verzi pro ARM?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Není potřeba, bude tě brzdit tak jako tak iGPU (stejně jako na ostatních "žiletkách"): 35 fps ve FullHD na Low.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj CP77 je oficiálně ukončen a pokud si Qualcomm výslovně podporu u CDPR nezaplatí, tak ji nedostane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani není třeba. CP77 jede na PS4 base (velice mizerně kvůli slabé GPU) a Pro (tam už ok), a obě mají "Atomy" (Jaguar, o trochu víc nataktovaný v Pro). Řekl bych, že až vyjde další generace s o trochu silnějším CPU a 2x tak rychlým iGPU, tak se na výkon ve hře výkon GPU promítne skoro 100% (tj. ani pak nebude brzda CPU, nebo teprve začne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A někdo to očekává? Jinak CP77 si dneska pustíš už i na Macbooku a rovnou přes tři virtualizační/emulační vrstvy, jedna co virtualizuje windows, druhá co překládá x86 na Arm a třetí co překládá DX na Metal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A hýbe se to vůbec po trojitém překladu API?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, Apple Silicon má výkonu na rozdávání. Navíc překlady API se dělaly už v dobách CPU se stovky MHz, ty dnešní jsou 10x až 100x rychlejší. A překlad CPU instrukcí řeší Apple re-kompilací, takže ty pak už jedeš nativní ARM binárku. Videí je spoustu, na různě výkonných modelech (včetně Air):

https://www.youtube.com/watch?v=e5WP-upr2bU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ziik
> Testy říkají co zákazník reálně dostane při koupi dnes. Co by jste čekal jiného?
> Testy, jako vždy, popisují realitu v době vzniku. Vy snad požadujete hodnocení produktu na základě úrovně možné budoucí podpory výrobce a vývojářů softwaru kterou nikdo nezná. Jak by jste si to představoval?

Stejně dostala vypráskáno 386ka a první Pentium. Nataktovaná 286ka od 3rd-party výrobců byla v 16bit aplikacích rychlejší, podobně když aplikace neuměla využít efektivně 2 INT ALU na pentiu začínající na menší frekvenci než poslední 486 (66 MHz vs 120 MHz).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam není už moc co optimalizovat, limit emulace x86 na ARM je circa tak 60% nativního výkonu i s JITem. Ani Apple, ani open source emulátory nemají rychlejší emulaci, protože to zkrátka není možné.
Co se kompatibility týče, tam by mohli trochu zapracovat, akorát těžko říct jestli to bude vůbec potřeba... Třeba se ten ARM ekosystém exponenciálně rozroste s širší adopcí uživatelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty 2/3 jsou Ahead-of-Time kompilace + strong memory model. Ale lze mít special instrukce v CPU, které ta před-kompilace využije. Např. čínský procesor Loongson (architektura od MIPS) má pár "x86" instrukcí, s kterými má lehce přes 70 % nativního výkonu v QEMU (tj. méně efektivní Just-in-Time optimalizace, a ne AOT). Ale license na ARM ISA neumožňuje mít vlastní instrukce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná marketingove oddělení Intelu když přišel první Zen; "Nekoukejte na benchmarky"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jirka nam to vysvetli(alebo ze by zrusil predobjednavku?)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jirka to otoci a prijde s user case, kde SG v efektivite drtive znici celou x86 platformu, treba v takovem spacim rezimu ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zase článek o ničem. Titulek zní, že Ryzen je 2x víc efektivní. Pak tam akorát máte napsané cosi o tom, že u Snapdragonu jde nastavit TDP. A pak zbytečně slovně popsaných pár slajdů, které žádný popis nepotřebují.
A o tom, že je všechno emulované, nepadlo v článku ani jedno slovo... zas.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nemozes cakat fakty na stranke, kde sa ARM hatuje a x86 vynasa do nebies, najma ak sa porovnava s AMD ;)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jako nebudu kecat, ale taky jsem X86 fanboy (myslím ISA, ne nutně procesorů). Jenom ten void jakékoliv objektivity mi tak trochou drásá nervy. Já jsem třeba nadšený, že Qualcomm se konečně někam posouvá, od těch Cortex designů jader, které posledních 7 let v podstatě stagnují. (Ne +10% výkonu s +20% spotřebou fakt není pokrok).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja mam aj aj (amd 7800x3d a macbook s m1 pro) a vidim obe svety a ako funugju a kde su ich silne stranky

bohuzial tu sa nejakej objektivity okolo armu nedockas, tu sa ide iba AMD a zvysok je nuda

a nedajboze na nieco poukazes, ta tu uminuskuju :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mínusky dostávate, lebo píšete hlúposti. Mimochodom, mínusky nedáva redakcia, ale čitatelia. Čím viac mínusiek, tým hlúpejší komentár podľa čitateľov. Čitatelia na tomto webe sú konzervatívni, s PC skúsenosťami z 80-tych a 90-tych rokov a s kritickým myslením. Nežerieme marketingové bláboly firiem, ako kravy seno.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

A tak, zas aspon zkusme byt ferovy an obe strany. Do Intelu, potazmo NV se tady sije vic, nez do AMD. Ono to ma ale logiku, vzhledem k historii a chovani tech firem.
Co se tyce QC, tak ta kritika je na miste. Pred vydanim to vypadalo, ze QC se SG X udelal zazracne CPU, no neudelal :))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale nešije se do nich víc, protože to jsou větší a bohatší firmy? Já v tom žádný problém nevidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebola uz snad kazda jedna "nemenna pravda" z PC sveta 80. a 90. rokov zborena a nahradena nejakou inou paradigmou?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Mínusky dostávate, lebo píšete hlúposti. Mimochodom, mínusky nedáva redakcia, ale čitatelia"

a tvrdim snad opak?

"Čitatelia na tomto webe sú konzervatívni, s PC skúsenosťami z 80-tych a 90-tych rokov a s kritickým myslením. Nežerieme marketingové bláboly firiem, ako kravy seno"

nj kriticke myslenie take, ze ked im niekto povie vlastnu skusenost s armom (napr apple soc) a ako mu to ide a kolko to asi zerie, tak tieto "kriticke" mysle ta akurat vysmeju a ze to tak nie je. Pricom ich realna skusenost je nula celych nula nula :D a naj kriticke myslenie je, ked redakcia schvalne vybera GB ale CB skore pre M1 alebo Ax soc, aby tie novinky nevyzerali popri nich tak biedne a uplne naj kriticke myslenie je, ked aj ked vyberu nieco novsie, tak vzdy co najnizsie skore :D

takze ano, nezeriete blaboly firiem, ale redakcie ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mínusky chodí od AMD pozitivních lidí, protože zdejší čtenáři mají, stejně jako většina populace, confirmation bias. Proto čtou primárně ty články, které potvrzují jejich názory a kopou do firem, které nemají rádi. A protože zdejší články favorizují jednu firmu ... zbytek si odvodíte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě fakt baví. Qualcomm zatím nic nepředvedl, Intel už asi deset let průser za průserem, ale my jsme AMD pozitivní. Jestli ono to není tím, že k tomu máme spousty dobrých důvodů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen vyšel před kolika lety? A úplně zen 1 nedominoval,že?
A jak vysvětlit ten hate na nvidii?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z 80ek a 90ek zkušenosti ze SW jsou v dnešní době úplně k hovnu, tak nechápu pointu. Že prej "Kritické myšlení" tak to jsi mě hodně pobavil... "Nezereme marketing" teda pokud to není od vybraných firem, kde se úplně v klidu necháte klátit do zádele, a ještě si pochvalujete, jak krásně s vámi ta firma vydrbe (teda z vašeho pohledu jsou to dobře poskytnuté služby).
Fucking boomers...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono jaksi, jestli nebude zdrhel trosku v tom, ze QC s MS predstiraji (ve vysledkou nerikaji zakaznikovy pravdu), ze nic emulovane neni. Tak proc to vlastne do tech clanku napsat :)
Ale jinak souhlasim, z ciste technickeho pohledu, by to melo byt zmineno.

Ve vysledku to ale pro koncaka a velkohuba vyjadreni QC nic nemeni..v tehle oblasti hrani her je SG X pro WoA propadak roku.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, tvrdi nic emulovane neni, a hned pak reknou ze maji novy, vykonnejsi emulacni vrstvu Prism a vynesou i do nebe. Tyjo.

Za me je cela ta emulace overrated a je na to zbytecny focus. Je jedno co, jde o to jak to funguje pro uzivatele.

Nastesti hry nikoho nezajimaji, kdyz qualcomm jasne rekl ze SGX cipy nejsou herni cipy. Ale nekdo ma porad potrebu porovnavat pindiky, natoz z toho delat nejake zavery

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, kdyz ty tradicne nechapes a reagujes uplne na neco jineho, ze jo Einsteine...
Kdyz si spustis x86 program na WoA, tak se ti tam nekde objevi, ze to jede v emulaci? Pokud ne, tak jak koncovy zakaznik ma vedet, co jede v emulaci (tim padem s podstatne nizsim vykonem) a co ne?
A kdyz nemas nativni aplikace, tak jak jinak chces velkohuba prohlaseni QC srovnavat, potazmo jak chces srovnavat cokoliv? Ze ty programy na ARM nativne nejsou, je problem ARM ne tech testu a koncoveho zakaznika budlinku.
Kapisto?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. MS s Qualcommem jasně říkají, že ty jako User Userovič nemáš nic řešit a používat, že se o to "postarají." No tak je zcela racionální otestovat to co oni tvrdí...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hele vy dva, Windows to normálně píše ve Správci úloh. Takto to je "schované" od BFU, kteřá tzv. nemají nic řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je to prosim "spravce uloh", pta se Pepicek...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

taskmgr.exe ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Běžný BFU taskmanager nikdy neviděl
2. Viděl-li, tak tu jednodušší verzi
3. Zkoumání názvu CPU je to poslední co bylo k řešení. User Userovič vůbec nechápe že ARM a x86 mají úplně jiné instrukce a potřebují vzájemně emulaci.

😉

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

User Userovič to ani nemá chápat. Proč myslíš, že by default je ta jednodušší verze Správce úloh ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No právě - tam jsem směřoval. User Userovič bude řešit jen to, že na tom skvělém ARMu je to prostě pomalý, padavý, nebo rovnou nefunkční. Stejně tak jsme mohli planě hořekovat nad Crusoem od Transmety a spoustou dalších (za ta léta) "potenciálně" lepších řešení, která se nakonec ukázala jako nedostatečně dobrá na to, aby došlo k jakékoliv reálné změně.
Microsoftu s Intelem a AMD v podstatě stačí udržovat status quo - možná (spíše určitě) to nebude stačit na mobily a tablety, ale v opačném gardu to bohatě stačí na to, aby svět PC byl navždy "x86" (tím spíše, že jediný reálný konkurent, Apple, už konkurování dávno vzdal a vydal se cestou tabletizace svého desktopového OS. A svět PC nejsou jen ty trapné noťasy, ale taky pracovní stanice a servery. Nakonec se vždycky ukáže, že univerzální řešení funguje nejlíp právě s x86, a to navzdory různým těm frankensteinovským platformám typu AWS nebo Azure - ty v konečném důsledku jsou vždy nějakým kompromisním mixem, ale fenomén x86 je v nich obsažen vždy (a to vždy na nejvyšších příčkách potravinového řetězce)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Apple konkurování vzdal, tak zůstal u komoditního hardware. Ditto Amazon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však tohle je napsané v task manageru... Explicitně to ukazuje jestli je appka arm, nebo x64. Tady jde vidět to kritické myšlení, které zmiňoval komentář před tím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejvtipnejsi je ze Qualcomm jasne rika ze to nejsou herni procesory.

To si koupis levne eko auto kde vyrobce pise ze je ekonomicke, kdyz v nem jezdi dva lidi a ne kdyz vozi naklad,
nekdo tam nalozi pet lidi, za to zaprahne vozik s jachtou, projede se a bude ukazovat prstem: podivejte kolik to zere, to je strasne moc. S tim vozikem to jede pomalu a sotva se to rozjede.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Malé "eko" auto nestojí jako raketa. :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť tu furt jede mantra, že elektroauta jsou drahá :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není mantra, ale skutečnost. Stačí pohled do ceníku nebo se zeptat na cenu opravy akumulátoru a je jasno. Samozřejmě, ty si budeš jednotlivé vadné články vyměňovat v kůlně, tak to druhé pro tebe neplatí, ale to první pořád ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. 80 % Čechů kupuje auto ojeté. A už i AutoFórum si "stěžuje", že po pár letech ("voňavky") jsou už moc levné.
2. Nová baterie do Tesly už zlevnila na 250 tisíc. U auta za milion až tři. U Leafa polovina , ale také baterka má poloviční kapacitu. Kolik % auta stojí oficiální motor nebo převodovka?
3. České zlaté ručičky umí opravovat spalováky, a nově, minimálně lidi okolo bráchy, už i elektroauta. Časem to budou umět i běžní garážníci, jako jinde v Evropě a světě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

drahe su baterky do hybridov. nie tak este do BEV
https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/majitele-hybridu-dojizdi-na-zivotn...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hybridy jsou slepá větev. Umí je jen Japonci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ony ty qualcomy stoji jako raketa. Vsak jsou dokonce levnejsi nez mobily. A treba surface s qualcomem stoji o tretinu mene nez s intelem nebo jestli chceš, s intele. Stoji o polovinu vic bez s qualcomm.

Ano nestojí to 15 tisic, ale taky to nejsou low endove stroje, kde se sidi co jde.

Tohle cili hodně proti Apple. Teeba M3 Pro s 36/1000 vyjde na pěkných 2600 dolaru. YogaX 32/1000 1400 dolaru. Vydrz na baterii stejna, vykon podobný, Mac ma lepsi trackpad a zvuk, Yoga lepsi displej a novější wireless. A na tom macu si zahrajes eště mene her nez na tom qualcomu. Kdyz už musíš na hrani her kupovat zarizeni, které na hry necili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řešíme to furt dokola. Žiješ ve světě fríkulínů, kde mobil za "pade" je pohodička. Ok, když ne za 50, tak za 30, tisíc. No někdo to tak má. Většina určitě ne (podle mě ™).
Každopádně tyhlety novoty nelze stavět proti Applu s roky leštěným statusovým systémem. A vím, že kdu má Macka opravdu na práci, tak to nemá jako statusový symbol. Leč mnoho "iOvcí" to má přesně tak. A tam se MS se spřežením od QC nemůže cpát jen tak. :] (:brode_smile: ™)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On problém je trochu taky v tom, že na chudině nevyděláš. Kupuje méně často a levné produkty s malou marží. Často dokonce second hand. Proto taky lůza nechápe, jak různé modely iPhone mohly obsadit první příčky nejprodávanějších telefonů na světě.

Stejně tak český Pepík nechápe, jak můžou být elektroauta nejprodávanějšími auty ve světě i Evropě. A pak vám řekne, že kupuje jen auta za 50 až 80 tisíc, s věkem 15 až 20 let. Pamatujete na scénu s modrým svetrem v Ďábel nosí Pradu? Elektroauta se dostanou časem i k nim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Elektroauta jsou nejprodávanější, protože...

dotace.

40% majitelů elektromobilu, odpovídajících ve velkém průzkumu se spoustou otázek a velkým vzorkem dotazovaných, si už elektromobil znovu nekoupí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ta cinklá statistika, co teď všude šíří? Mimoto dotace už skončily. A v Česku pro lidi ani nikdy nebyly, až teď pro pár firem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy odhadujete, že budou na trhu k dispozici ojeté elektromobily v cenové hladině 50-80 tisíc s dojezdem okolo 1000km?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V prvé řadě bych se podíval, jak jsou staré spalovací auta v té cenové kategorii. Až budou EV tak stará, tak stejně už bude infrastruktura na takové úrovni, že dojezd nebudete řešit. A moderní EV již dnes nabíjí stovky km za 10 minut.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>v cenové hladině 50-80 tisíc
Pochopil jsem to tak, ze to auto ma zvladnout ujet 1000km (na nekolik nabiti) a pak uz pujde na vrakac, protoze cena baterii?

Vtip...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak dufam, ze Qualcom vyda aj zoznam veci, ktore na tych cpu robis mas...a dufam ze Idle to nebude

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, výrobce (už podle zákona a bezpečnostních předpisů) musí počítat s tím, že si jeho výrobek koupí blbec od vedle, který na návody kašle a nikoli fanboy jako ty. Jakýkoli výrobek by měl vydržet rádově víc, než na co je určen, aby byl bezpečný. Tomu se říká inženýrství.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to někdo koupí na hrani, zjisti že to bezi špatně nebo nebezi. Ale dělat z toho závěr že zarizeni je špatně protože neumi něco pro co neni navržené?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hraní je činnost, kterou mohl QC na svých zařízeních důvodně předpokládat. Navíc jej i před vydáním propagoval... Tak jak chceš tvrdit, že pro něj nebylo navržené?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to prostě na úrovni ostatních žiletek. Kdyby je Intel nebo AMD propagoval, že na nich taky funguje hraní, dopadlo by to stejně. Na casual hraní v pohodě. Naštěstí dnes i tyhle iGPu utáhnou všechny hry, samozřejmě na FullHD v Low detailech. Spousta lidí má vedle toho konzoli, tím myslím vyloženě u notebooku - nemají ji připojenou k TV, její obraz streamují do notebooku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohižel nemám kapacitu projít všechny tiskovky, ale Copilot mi to potvrdil, byť ne s přímým odkazem:

https://ctrlv.cz/2i4o
At the Snapdragon Summit 2023, Qualcomm unveiled the Snapdragon X Elite and discussed its capabilities. While they highlighted its performance and efficiency, they also noted that it wasn’t primarily designed for high-end gaming.

Ale tu konferenci si můžeš přehrát, má 2 hodiny: https://www.youtube.com/watch?v=h_vh7_n_OPs možná, pokud u toho neusnu si ji pustím v noci v letadle, může to být dobré na "dobrou" noc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=5R3QpKMciEw a tady 1h 06m a asi 30s, prezentují gaming... Žádný benchmark, claim že jsou to zařízení na hry, jen že se dá očekávat že na tom někdo bude chtít hrát hry a jaký má pro hry potenciál NPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já furt nechápu, v čem je problém, že řeknou, že na tom jdou hrát i hry? Jedou tam i nejnáročnější hry jako Cyberpunk, Elden Rings apod. Samozřejmě jen ve FullHD a na Low detaily, ale to na malém často pasivním notebooku stačí. Nejde, opakuji nejde, o zařízení primárně určené na hry (ale ty tam fungují).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CB, Elden... to je irelevantní, běži na tom Crysis ! :D

Ale vážně, víme proč jsou tady ty články psány takovým způsobem jakým jsou psané...

Pak člověk koukne na recenzi někoho kdo není focused, ale je to fanda techniky a výsledek je naprosto jiný https://youtu.be/l31Mh7XwJ-0?si=7KLM1r7VCvu7_M1G tady je možná až moc pozitivní (k Snapdragonu, ne k ASUSu). Ale obecné reakce jsou podobné, sledoval jsem i pidi kanály co vypublikovaly videa o těhle nových PC, to nejsou běžní recenzenti ale fandové HW a uživatelé a hned několik z nich to koupilo aby nahradili Macbook, prtože jim vyhovují víc Windows, ale WIndows doteď neměly výdrž a tichý provoz. U mě je to stejné, YogaX objednaná, ale teď jedu na dovču a pak ještě chvíli než se u nás začne prodávat, možná si to rozmyslím nebo ze zvědavosti si na chvilku vezmu Surface Pro. Pořád myslím na to jak mě běžný form factor omezuje a zda je to omezení tak zásadní jestli obětuju 25% výdrže baterie a "lapability" - schopnost používat na klíně, to u zařízení kontrukčně jako Surface Pro není ideální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tamten konkretny notebook (a teraz uplne odignorujem kolko stoji a aka to je trieda vramci ponuky asus..) by som nebral ani zadarmo. Strieborny notebook so striebornymi klavesami sa da pouzivat iba vnoci, ked to svieti. Inak je to nepouzitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

30000kc kde tie booky zacinaju su "levne"?
Za 30k kupis i5 13450HX, 15.6", RTX 4060 8GB a SSD 1000GB
oproti tomu za rovnakych 30 mas SX Plus (X1P-64-100), 13.8", RAM 16GB LPDDR5, integrovana GPU, SSD 256GB
ty osobne si prepnuty v tomto, ale normalny clovek, ktore asi kupi???? A ked ho nahodou predajca presvedci na ten ARM, a clovek zisti, ze mohol mat ten x86, tak bude mat predajca obtiahnuty lak na aute vsetkymi klucami na zvazku, co ten oklamany chudak ma

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten tvůj zmiňovaný notebook je horší ve všem, v čem je ten ARMový lepší. Prostě mají jinou cílovku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

horsi je jedine vo vydrzi na bateriu, inak ma vykonnejsi procesor (v tom 30k kc surface je najslabsi SX, vykon cca -30% oproti intelu). grafika je vykonnejsia asi bambilion krat ( :) prehanam, ale ovela) a ssd je 4x vacsie. Absolutne nepredajny je ten surface za tu cenu. Nech tam daju tak 10-12000, potom to bude konkurencieschopne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cílovka by stejně hodnotila ten tvůj notebook.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pri tychto cenach cielovka nebude, cielovka si kupi Air a na snapdragony vykona velku potrebu. Ked to ale znizia na noralnu cenu, tj ako maju intel/amd notebooky bez dedikovanej grafiky, tak to bude ovela zaujimavejsie. Tento test s hrami je ale dolezity preto, ze naznacuje ako pojde x86 software, to sa v tychto prvych recenziach nedozvies, a pritom to je uplne najdolezitejsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle právě útočí i na ten Air. Je spousta lidí, co měla Mac s Apple Silicon navzdory macOS. Teď už nemusí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Cílovka" si většinově už dávno koupila iPad s klávesnicí. Počet těchto lidí, kterým nevyhovuje iPadOS je minimální. Tohle fungovat opravdu nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se nebavíme o tabletech s OS pro mobily. Nefunguje tam např. Xcode.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

klasika.. vzdycky se najdou dve tri individua co budou popirat realny vysledky ktery ukazujou co to da 99% zakaznikum.. a budou vymejslet uplne nerealny scenare, ve kterejch by to teoreticky mohlo bejt konkurenceschopny a ktery ale realne prakticky nikoho nezajimaj..

sorryjako, patnact let sleduju v diskusich ten kafemlejnek o uzasnym ipc armu, uznasne efektivnim armu, uzasne levnym armu.. a zatim to vzdycky dopadlo takhle.. mozna i ty dva-tri jednou dospejou a prestanou verit pohadkam.. ((:

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze pravda je niekde uprostred.

Totiz.

Qualcommacky procesor, ktory bezi v testoch hafo softu v emulacii (neviem, domnievam sa, tento detail nevidim v testoch zachyteny) je s energetickou efektivitou niekde na urovni Meteor Lake, co je fakticky stale novinka od Intelu.

A pri tom dosiahne ja neviem. 60+% jeho hrubeho vykonu? To je *odost* lepsi vysledok, nez ked v pripade napr. ARMovych jadier, na ktore som naskocil ja, sme sa bavili ze ARMovy procak dosahoval IPC niekde na urovni 6rocneho Intelu a 2/3 frekvencii.

OK, nie je to dovod pre to, aby si teraz ludia sli zlamat nohy a vykupit sklady s ARMovymi notebookmi. Pre mna ako pre vyvojara by to bol znak, ze sa mozno oplati investovat tych par susnov do vytvorenia nativneho ARM64oveho buildu mojho softu.

Tato potencialne lacna zalezitost mi moze priniest trhovu vyhodu v tom, ze ten soft bude oproti konkurencii na takom zeleze rychlejsi.

Za predpokladu, ze dostatocny pocet vyrobcov take buildy spravi, moze sa ukazat ze "softwareova optimalizacia" z toho vymlatila dalsich dajme tomu 30% vykonu a uz sa budeme hybat na urovni ~80% vykonu MTL.

To moze byt najmenej z ponuky, sure. Lenze si treba uvedomit, ze dnesne procesory, pomaly este aj tie lowendove maju stale tri rite vykonu a dokazu potiahnut cokolvek, co 60%+ potencialnych kupcov potrebuje.

Takze trh tu na to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a je zase par neandrtalcu, kterym kdyz vyrobce rekne ze to neni urcene na hrani her, tak to pouzivaji na hrani her.

Zmerit to, proc ne, ale k cemu kdyz to nikdo kdo ma usi, posloucha a mysli na hry pouzovat nebude

Pak je uplne jedno jaky vykon ve hrach to ma. Mimochodem vykon to ma skvely vzledem k hw specifikaci a Ze to bezi pres emulacni vrstvy.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Ano a je zase par neandrtalcu, kterym kdyz vyrobce rekne ze to neni urcene na hrani her, tak to pouzivaji na hrani her.“

Nelžete prosím tak okatě, Qualcomm prakticky až do vydání propagoval Snapdragon X Elite jako herní produkt.

„Qualcomm věří, že Snapdragon X Elite zvládne většinu her pro Windows“
https://pctuning.cz/article/qualcomm-veri-ze-snapdragon-x-elite-zvladne-...

Ještě v dubnu pozval novináře na akci, kde Snapdragon X Elite prezentoval právě ve hrách:

„The gaming demos were run on a custom-built platform created by Qualcomm, with a 2.8K display and 32GB of RAM. All three games were running at 1080p“

https://www.laptopmag.com/laptops/gaming-laptops-pcs/qualcomm-snapdragon...

Vůči x86 platformě se vymezoval herním výkonem:

„It claims that the GPU onboard the Snapdragon X Elite is 36% faster than the Arc graphics on Intel's Core Ultra 155H chip when running at 20W of power.“

https://www.digitaltrends.com/computing/qualcomm-snapdragon-x-elite-hand...

Ještě má na webu:
„The premium integrated Qualcomm® Adreno™ GPU delivers stunning graphics for immersive entertainment.“

„Upscale game scenes with more frames per second to achieve higher resolution without impacting your phone’s battery life with Snapdragon® Game Super Resolution. With up to 8K upscaling capability, mobile games in your home theater never looked sharper.“

„Ray Tracing with Global Illumination
Authentic immersion—with lifelike, multi-source lighting— is enabled by Hardware-Accelerated Ray Tracing with Global Illumination, a first-in-mobile feature brought to you by Unreal Engine 5.2. Harness life-like reflections, shadows, and illuminations in real time.“

„Qualcomm® Adreno™ Frame Motion Engine 2.0 provides realistic detail by generating high quality scenes, doubling the frame rate while maintaining the same power consumption.“

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Však hry na něm normálně fungují. U starých je jedno, jestli máš 100 nebo 200 fps, a u nových je limitem výkon iGPU, stejně jako na ostatních "žiletkách". Např. 35 fps ve FullHD na Low v Cyberpunk 2077 odpovídá AMD SoC.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já ale ve své reakci neřeším, zda na tom hry fungují. Reaguji na údajné tvrzení Qualcommu „že to není určené na hry“, které předřečník opakuje skoro v každém příspěvku, ale dosud ho ničím nedoložil.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A já pořád čekám na tu prezentaci kde to Qualcomm představuje jako herní zařízení.

Třeba na Computex prezentaci gaming zmíní na závěru po 1h 6 minutách, s tím že na tom mpžná budou uživatele chtít hrát hry a že mají 1200+ her, které na tom běží. Žádný benchmark, žádné "super herní mašina", jediné co vyzdvihli bylo: "představte si NPU s modelem, který ovládá NPC", otevírá to nový potenciál v gamingu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Qualcomm prakticky až do vydání propagoval Snapdragon X Elite jako herní produkt."

Prosím kde to uvadi? To ze na tom hry mohou běžet neznamená že je to cíleně na hráče.

Žádné citováne věci nikde neříkají že je to cílené na hrani, všude jen že tam něco nějak bezi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady to padlo, musel jsem použít Copilota
https://ctrlv.cz/2i4o
At the Snapdragon Summit 2023, Qualcomm unveiled the Snapdragon X Elite and discussed its capabilities. While they highlighted its performance and efficiency, they also noted that it wasn’t primarily designed for high-end gaming.

Ale dvě hodiny teď fakt poslouchat nebudu: https://www.youtube.com/watch?v=h_vh7_n_OPs možná, pokud u toho neusnu si ji pustím v noci v letadle, může to být dobré na "dobrou" noc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Test je určitým způsobem zajímavý. Jinak souhlasím, že není moc relevantní. Stroje se ARMem si na hry (předpokládám) "nikdo" (statisticky zanedbatelná skupina) kupovat nebude. Vlastně mě nenapadá, na co by si někdo kupoval ARM booka s Windows a požadoval od toho výkon. :)
Chápu potřebu porovnávání výkonu či spotřeby apod. Jeno mi přijdou divné koncepty porovnávání herního výkonu, nebo běhy x86 kódu v emulaci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Vlastně mě nenapadá, na co by si někdo kupoval ARM booka s Windows a požadoval od toho výkon. ''

to me taky ne ((: jenze je tu dost lidi co uverili qualcommu, jak to vykonem prevalcuje x86 a ono nic.. takze chip co mel oslovit vykonem najednou neni dobrej ani na hry ani na aplikace a armisti se ted tvari ze si laptopy za 40-60 tisic budou lidi kupovat na prehravani hudby a chatovani, ktery s prehledem zvladne 10 let starej smartphone..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Qualcom nikde nepsal o prevalcovani x86 vykonem., u her dokoce jasne rekl ze to neni na hry. Ale odkaz me na stranky qualcommu a nejake tiskove prohlaseni kde to tvrd.

Prijde mi ze nekteri maji fakt velkou fantazii.

Qualcomm deklaroval vykon a vydrz baterie, oboje dodal lresne jak slibil. Kpnecne jsou tu laptopy s wi dows co maji nejaky rozumny vykon a nehuci a zaroven vydrzi na baterii vic nez "par" hodin. Na to. Se shodne v podstate kazdy kdo ty stroje mel/ma v ruce a piuziva.

Uz registruji nekolik lidi co diky tomu odchazi od Macu. Sam to.mam take v planu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Bojuj Jiricku, bojuj..
:))

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Qualcom nikde nepsal o prevalcovani x86 vykonem., u her dokoce jasne rekl ze to neni na hry. Ale odkaz me na stranky qualcommu a nejake tiskove prohlaseni kde to tvrd."
Tak to bys měl spíš ty, ukázat odkaz. My odkazy pro tvoje tvrzení hledat nebude. :)
Nemám důvod ti nevěřit, že to co říkáš někde padlo. Sám vím, že si člověk nemůže pamatovat všechno, co kde čet. Jenom mi přijde divné něco tvrdit a chtít to doložit od někoho jiného. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Až budu mít doma a bude funkční recall, rád ti to odkazů. Fakt nehodlam prehravat několik 1h+ prezentaci a hledáte ve které to bylo zmíněno.

Stejně tak to uvadi i nejeden recenzent.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, výše reaguje no-X na tu snůšku nesmyslů co tu plodíš, ale OK, zjevně si to své zákazníky najde a o to jde nejvíce = prodat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano cituje vlastnosti a možnosti, ale nikde necituje, že to qualcomm uvadi jako produkt pro hráče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba na tom dobře pojede emulátor Switche.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen ti řeknu že jsou lidé co potřebují výkon a potřebují výdrž. Doteď si musel koupit buď úsporné zařízení bez výkonu nebo výkonné bez výdrže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a to se s ARM vůbec nezměnilo. Akorát že je to ten první případ, druhý se nedostavil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezměnilo jen v emulovaných aplikacích. Každý se může kouknout, kolik z těch jeho je už portovaných. Naproti tomu legacy x86 žádné "světlo na konci tunelu" nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uprime ty vysledky nejsou spatne na to ze jde o emulaci x86/x64, ten test mas nejakoru relvanci ale vic by me zajimalo srovnani u nativnich apliaci.

Jak je na tom spotreba prehravani videa ve Chrome/Firefoxu/VLC. jak dloho to vydriz pri "brouzdani" na Internetu ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No promiň, ale tohle je prostě jedna z věcí, kterou chtějí lidé na počítači dělat. A Qualcomm jim slíbil, že to půjde a že převálcuje x86. Kdyby byly tyto nejhranější hry v nativu pro ARM, určitě je redaktor zařadí, ale jelikož nic není, no tak smůla... Ten test je za mě relevantní a jen usvědčuje Qualcomm ze lží.

Kdo si jako dneska půjde koupit tento drahý stroj s tím, že "asi nebo možná za pár let" na to budou nativní aplikace a hry? To prostě nedává smysl...

Qualcomm řekl, že to bude zabiják x86 ve výkonu a v poměru výkonu/spotřeba... evidentně není. Nic víc v tom nemá cenu hledat a přemýšlet, co by kdyby...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Qualcomm jasne rekl: tohle neni na hrani.

Ale par blbcu furt bude ty hry vytahovat.

A ukaz tiskovou zpravu qualcommu kde mluvi o valcovani x86, a co ty si pod tim predstavujes.

Qualcomm x86 prevalcoval tak, ze mnoho lidi je ochotno rict bye bye Macbooku. Dokonale plni cil protoze je zcela jasne na co Qualcomm smeroval.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Qualcomm jasne rekl: tohle neni na hrani."
..ano a prave pro to ma ve sve oficialni prezentaci herni benchmark, ze jo?
https://youtu.be/5poVsIeq3TM?t=417

Nechces jit radeji sbirat houby, prej docela rostou...:)))))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Proboha jen to ne, často se tu vyskytuje jiný pacient s "X" na konci, který právě na houbivo chodí pravidelně a nekončí to dobře, ono bez důkladné mykologické průpravy lze v rauši požrat ledasco a pak to v diskusi vypadá jak to vypadá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co je spatneho na hernim benchmarku? Ukazuje ze to zvlada, ale ze by to melo zmenit herni prumysl?

Apple taky prezentuje hry, ale je to zarizeni cilene na hrace?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na jake verzi GPT jedes? Vis, ze jsi to byl ty, ktery tu psal, ze QC prohlasil, ze to nejosu notebooky "na hrani".
Proc neustale dokola lzes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejnou logikou a tvymi slovy, kde prohlásil že to jsou herni laptopy. Proč neustále dokola lzes?

Apple prezentuje hry na Macu, ale tvrdí že to jsou herni pocitace?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bez si dat studenou sprchu a pak si rovnou flakni jednu zprava a zleva..

" JirkaK | před 4 hodinami | *
Qualcomm jasne rekl: tohle neni na hrani.
Ale par blbcu furt bude ty hry vytahovat...."

Mezi temi par ulhanymi blbci jsi bohuzel ty. Ale tak to neni novinka, protoze ve tvem pripade, by jsi na blbost mohl delat rovnou skoleni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SGX není SoC vyvinuté za účelem nasazení v herních počítačích. To je realita, A ano, jsem blbec, někdo musí být aby jiní mohlí být pašáci jako ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo možná, ale jen možná, nechci se někoho dotknout, je blbec ten, komu došly argumenty a opakuje už jen mantru, že Qualcomm řekl, že na tom jdou i hrát hry. Což je pravda, grafy to ukazují i tady na Diitu. A kdo pod 200 fps na jeho 144 Hz monitoru "ani nevstane z postele", ten má k dispozici spoustu vhodnějších, často dokonce dedikovaných řešení (některé z nich ale nevhodné pro požadavky cílovky Qualcommu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"SGX není SoC vyvinuté za účelem nasazení v herních počítačích."
.. aneb kdyz nechci rozumet, tak budu neustale plkat jednu a tu stejnou nesmyslnou hovezinu dokola..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co děláš ty? Akorát že z druhé strany.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muzes to nejak rozvest, ale konkretne?
Predpokladam, ze natozdil od JirkaK chapes rozdil mezi 'hernim pocitacem' a notebookem, na kterem se da hrat a taky je lidma ke hrani pouzivan.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však podle linkovaných citací Qualcomm řekl, že se na počítači dá hrát. Ne že je to herní počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A clanek je o tom, ze se na QC hraje spatne, vykon jde velmi dolu, potazmo vubec, hry ani nenajedou, spadnou, chyby, atd presne opacne, nez to prezentoval QC.
Jeste nejaky komentat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek jsem si na tvůj popud přečetl a víš co? Vymýšlíš si, nic takového tam není. Všechno jelo minimálně okolo 30 fps. Asi nějak zapomínáš, že na příběhové hry to stačí a toto bylo do předchozí generace výchozí fps na konzolích a dokonce limit na Voodoo 1 (aby neskákalo mezi 30 a 60 v zapnutému VSyncu). A kompetitivní hry mají hodně nastavení pro vysoké fps na libovolném HW.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo budulinku, ono taky ten text je potreba trosku chapat. Musis se vic snazit. Kdyz mas 1% low na 9fps (Calisto protocol), tak si asi moc nezahrajes, ze? Nebo, kdyz to stejne u Cyberpunku je na 15fps, tak to asi taky nebude uplne ten zazitek ze hrani, ze?
A pak jsou priklady her, ktere nejedou nebo spadnou to mas napr.The Talos Principle, Baldurs Gate 3, Fortnite a urcite dalsi. Opet urcite skvela herni zkusenost, nebo ne?
Ano padani her, nebylo v tomto clanku, ale v jinem. Kdyz ja predpokladam (mylne), ze kdyz tady tak obhajujes QC, tak se da asi predpokladat, ze o tom neco trosku vis, nebo ne?
Ty obecny infa o tom, jake fps co a jak, s tim nema nic spolecnyho. Tady se resila efektivita (na kterou se pred tim QC ve sve oficialni prezentaci odkazoval) a obecne hrani nebo spis problem hrani na SG X, ktery samzorejme testujes vuci tomu, co je aktualne na trhu. A to bud rad, ze jeste nevysel Strix Point, protoze to by dopadlo pro QC jeste hur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty buď rád, že nevyšel Strix Point. Tyhle příběhové hry stiskneš klávesu/tlačítko a postava zvolna pohne tím směrem. Na to průměrné 30 fps stačí. A že při výbuchu nebo loadingu v připravených místech, kde nejsou obludy, trochu zacuká, na to casual hráč nehledí. Pro profi hráče jsou jiné počítače.

EDIT: Pro Fortnite vyšel před lety patch, s kterým to běží dobře i na Intel 620.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to nema smysl..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ok, asi další lhar:
While the Snapdragon X Elite chipset from Qualcomm isn’t specifically designed for gaming, it surprisingly performs quite well in that area

Nebo
While gaming is not a central focus for the Snapdragon X Elite, the demo makes it clear that playing the latest AAA games isn't out of the question.
https://www.theregister.com/2024/03/27/snapdragon_x_elite_gaming/

Nebo
Let me be clear from the outset — any laptop with only integrated graphics is not supposed to be a stellar gaming laptop. Sure, it may do a little casual play here and there, but anything AAA running at ultra settings with a 100+ FPS smoothness is just not its goal.
https://www.tomsguide.com/computing/laptops/snapdragon-x-elite-is-so-muc...
A ještě závěr v clanku co do vykonu:
So realistically, these numbers are the same as what you’d find on similarly-specced x86 laptops.

Aneb jak to same muze byt chápáno různými autory jinak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas v ty hlave uplny seno?

Kdo tady mluvi o "hernich noteboocich", na to jsou notase s dedikovanyma grafikama i u x86. Hrat na notebooku s integracem a mit herni notebook na hrani, preci neni jedna a tataz vec ty prvoku..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o herním využití a tím že to není designované na hry, Qualcomm to nikde jako herní počítače nepropagoval
https://www.youtube.com/watch?v=5R3QpKMciEw
skoč na 1h 6m a asi 30s, kde začíná, po víc jak hodině sekce nazvaná gaming.

Kromě úvodního slova že na svém počítači lidé hrají i hry,.. a že spolupracují s vývojáři a otestovali přes 1200 her.
A pak: Ukázali jsme různé use case pro NPU... přemýšlejte o tom že na počítači běží lokálně AI model a ovládá NPC. Jak to může změnit herní zážitek. Jsme na začátku revoluce hraní s AI.

Nikde nemluví o výkonu, kompatibilitě..., jen že v budoucnu může herní průmysl používat NPU 1m 30s v 1h 17m dlouhé prezentaci, to je prezentování jako herní zařízení? Wow.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus kladivko Jiricku, obcas se tim da nejaky zaseknuty ptistroj, ktery dokola omila tu samou blbost, ve tvem pripade manipulativni lez, i spravit.
Pokud to nepomuze, zkus psychiatra.
:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Manipulativní lži podle Tombíka = časové značky ve videích na YouTube.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, kdyz uz blbnes na kvadrat, zkus aspon blbnout at je to trosku zajimave.
To video co jsem postoval je korektni, samozxrejme predpokladem je aspon trochu inteligence a nesmis byt uplne blbej, protoze to jinak nepoberes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale nepochopil jsi, co tam říkali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím si to odporuje? QC chtěl ukázat, že se s ním nemusíte bát ani občas zahrát hry. Full HD na Low detaily odpovídají ostatním žiletkám s procesory Intel a AMD. Vše to jsou notebooky pro casual hráče. Kdo chce víc, na výběr je dost (a nepotřebuji se hádat, že zatím ne s ARMem - když nepočítám Switch).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ladiku, ale tobe odpovidat nema smysl, jeste k tomu, kdyz se takhle zeptas pod clankem, ktery tohle resi..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry Tombíku, ale tobe odpovidat nema smysl, jeste k tomu, kdyz se takhle zeptas pod clankem, ktery tohle resi..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To neni emulaciou x86. Ten Ryzen zvlada tie hry na low na 100+fps s dedikovanou grafikou. Snapdragon nemoze mat prepady pod 10 fps kvoli CPU, to neni emulaciou. Tu je problemom grafika a nedoladene drivery. Rovnako s tym bojoval i Intel i to problemove GPU z ciny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"s dedikovanou grafikou."
.. asi jsi myslel s integrovanou :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

8840U je +- preznaceny 8600G ktory s dedikovanou 4090 dava Cyberpunk na 146 fps na ultra 1080p. Na low by to dalo este viac. https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-5-8600g-cpu-re...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi ti uniklo, že tu se komentuje test s grafikou integrovanou. Výkon s dedikovanou grafikou není k diskusi relevantní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chapem, menej zdatni uzivatelia potrebuju vysvetlit problem viac do detailu, aby im to zapadlo do skladacky. Ale ja nemam rad omacky okolo a casto davam len strucne argumenty. Takze sorry ale nedokazem uspokojit kazdeho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý poměr cena/výkon, široká nabídka modelů základního i špičkového výkonu (dGPU), zpětná kompatibilita, modularita/rozšiřitelnost, podpora různých OS, to jsou tradiční silné stránky platformy x86_64. Něco co ARM řešení nemůže nabídnout a nad čím řada x86_64 výrobců ohrnuje nos.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, až nebudou hry na ARM emulované, tak se výkon srovná, při cca stejném příkonu. Podle mě procesor na stejné či obdobné technologii výroby čipu na stejný výkon spotřebuje cca stejný příkon, bez ohledu na typ logiky. Pořád jaksi nevidím jinou výhodu ARM, než spotřebu v klidu - která mě absolutně nezajímá. Pro někoho je to možná výhoda, pro mě tady také, ale u mobilu, ne u noťasu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"až nebudou hry na ARM emulované, tak se výkon srovná,"
.. problem je, ze tohle hned tak nenastane. Jestlis e tahle generace nejak vyrazneji neuchyti, coz se zatim podle tech vysledku moc nejevi, tak si nikdo nebude pridelavat praci s vyvjem her nebo portem her z x86...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jj. ARMové stroje nejsou proto, že není nativní software. A nativní software není proto, že nejsou ARMové stroje. 😀
Tohle tu už jednou bylo v dobách NT3.1 až 4 (akorát to umřelo dřív, protože tehdy nikdo nenapsal ani ten emulátor...)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte na mysli Windows NT on Alpha, tak pro ten snad překlad/emulace pro běh Win32(x86) programů existovala.
https://www.usenix.org/conference/nt-97/digital-fx32-running-32-bit-x86-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft dokonce pak doprogramoval podporu 32bit x86 i pro zbylé architektury. Vedle Alphy, kde je FX!32, máme doma i PowerPC a nedávno to brácha testoval:

"How could this information have eluded me for so long? 🤯
I didn't know that Microsoft developed a module that allowed to run 32bit Win32 x86 apps on Windows NT 4.0 with PowerPC, MIPS and Alpha-based computers."

https://x.com/retro_swarm/status/1789206806440415252

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na PowerPC/MIPS uživatelé nezřídka využívali SoftPC od Insignia.
https://en.wikipedia.org/wiki/SoftPC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych se nedivil, kdyby to byl základ řešení od Microsoftu. Emulace ve Windows NT/2000 a i Rosetta 1 v Apple (PowerPC-->Intel) byly všechno licencované technologie od cizích firem. Proto taky Rosetta 1 musela v dalších verzích macOS zmizet, protože Apple už nechtěl platit.

Doufám, že Rosetta 2 zůstane, protože svět PC bude vedle světa Maců pořád, a možnost spouštět aplikace je super. Dokonce Apple Silicon obsahuje podporu pro emulaci 32bit aplikací (pro CrossOver/WINE), přestože macOS už 32bit macovské aplikace neumí. Stejně tak má skryté funkce v iGPU pro emulaci OpenGL, funkce které v Metalu nejsou (takže snad OpenGL taky zůstane - např. CADy, staré hry a indie projekty, např. znovunapsané enginy pro staré hry, např. Re-Volt, Aliens vs Predators nebo Tomb Raider).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už před měsícem to dost smrdělo, jak psal sám no-X:

https://diit.cz/clanek/dell-omylem-zverejnil-xps-roadmapu-panther-lake-n...

Cituji: "Pokud jde o nabídku Qualcommu, je nutné dodat, že u výrobců notebooků mělo dojít v poslední době k jistému rozčarování nad rozporem mezi Qualcommem slibovaným a reálným výkonem procesorů Snapdragon X. Jeden z pracovníků společnosti měl anonymně přiznat, že čísla dodávaná výrobcům nebyla naměřená, ale v podstatě smyšlená a těchto cílů se nepodařilo dosáhnout. Qualcomm se proto aktuálně snaží (spíše než výkonem) chlubit dlouhou výdrží běhu na baterii, ovšem dokud nebudou notebooky dostupné na trhu a otestované nezávislými subjekty, asi už málokdo bude vnímat Qualcommem avizovaná čísla jako definitivní."

Takže když se to vezme zeširoka, je to pěkně zpackaný launch poměrně nadějně vypadajícího hardware, ale jak už psal Lazar výše, x86 platforma je prostě silná v takové řadě věcí, že se ARM v desktopu (resp. laptopech troufající si na nahrazení desktopu) nejspíše nikdy nechytne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blby ale je ze to ma tu vydrz baterie i vykon ktery uvadel Qucomm pred vydanim. Takze se jen potvrdilo to co bylo zname a nejaky senzacechtivy autor komentare na redditu si uzil svych 5 minut slavy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, že bych čekal něco jinýho. Je to ale škoda a je otázkou, nakolik za to může emulace, architektura Adrena nebo ovladače.
Jinak trochu mimo téma. Včera jsem měl v ruce Surface Laptop 7 a je to snad první Win nb, kde se mi líbí konstrukce. Škoda, toho armu. Líbil by se mi tam Syrix Point.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se ti libi laptop 7 a nechces arm, muzes si koupit laptop 6 s intelem core ultra, akorát se stejnou pameti a diskem, s horším displejem, horsi wifi, bez haptickeho touchpadu stoji o 15 tisic vic nez base model se sg. Surface ale dlohodove patří na poli windows k té špičce co se týká konstrukce. To je také jeden z důvodů vyšší ceny. Za konstrukci se platí.

Jinak to adreno, kdyz kouknes na syntetiku, ma ten vykon zhruba poloviční proti amd, intel i apple. Takže i kdyby vse bylo 100% native a 100% skalovalo, tak reálný vykon bude polovicni. Do toho ale navíc hází vidle ten emulacni Layer. Ta grafika je proste slabší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímala by mě jen sedmička, ale s AMD. Kdyby teda už bylo třeba opustit Mac, se kterým jsem spokojený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sedmička je se Snapdragonem, Šestka s Intelem, s AMD byly třeba Surface Laptop 4.

Ale zřejmě mělo AMD horší podmínky nebo hroší produkt nebo lidi AMD nechtěli, případně kombinace všeho. Ale jednoznačně raději Core Ultra než Ryzen 8... proč chtít horší výbavu (thunderbolt) a horší provozní vlastnosti při stejném výkonu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A potom si kupite notebook s Ryzenom 4, napr 7640U a zistite ze pri beznej praci na rozdiel od Macbooka vam ide ventilator 60+% casu.

Sorry, herny test nie je pre mna tak zaujimavy, test vydrze trochu viac, najzaujimavejsie je pre mna ako rychlo to nieco prekompiluje a kolko to vydrzi na baterku ked vacsinou iba pisem a obcas kompilujem.

https://www.windowslatest.com/2024/04/07/hands-on-with-snapdragon-x-elit...

Snapdragon X Elite 23w vs Intel Core Ultra 7-155h
Visual Studio Code Compilation 30.56s 68.14s

vyborny vysledok

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, podobné časy v kompilacích mají i Macbooky ve srovnání s X86 světem, ale dokonce Macbook vs Macbook.

Sleduju vývojáře youtubera, který dělá na Macu, Má M1 Max, nějaký jeho benchmarkovací projekt trvá zkompilovat na tom Macu cca 60 sekund, na M3 Pro 30 sekund. A to tady někteří experti napíší že se výkon Apple Silicon neposunul, přitom dvě generace a 2x více výkonu, navíc při srovnání starého top SoC vs nového základního.

Doporučuji: https://www.youtube.com/@AZisk/videos koupil několik těch strojů a bude dělat srovnávačky v různém developerském použití, bude srovnávat jak s Apple tak x86 světem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zní, že tam má nějaký singlethread bottleneck?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ST výkon se neposunul o tolik. Jde o MT výkon. Navíc které vývojářské prostředí neumí MT?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On v tom videu ještě nic netestoval, když to měl poprvé v ruce tak dával do hromady power plat a power mode.

Až bude mít videa kde bude mít porovnávačky v něčem konkrétním, tak to bude zajímavé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aniž by Snapdragon X Elite sám reálně otestoval označil své tři měsíce staré video (Snapdragon X Elite prezentující) "it begins... the DEATH of x86" a ani neztrácel čas s otazníkem. Měl jasno předem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na prvý pokus mi to príde celkom slabé. Áno je tam emulácia, ktorá asi celkom výrazne znižuje výkon, ale veď to inžinieri vedeli. Jednoducho mali urobiť lepší hardvér a dúfať, že to bude stačiť. Tento hardvér by pri 100% kompatibilite bol stále niekde na úrovni hawk point, ktorý sa dáva do omnoho lacnejších strojov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chuť pořídit si nyní PC/NTB na ARMu bych srovnal s chutí pořídit si kdysi Android zařízení s x86_64.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas na něm ti jel WINE bez emulace procesoru (jen jsi emuloval API). Mám takový tablet doma (s tehdejší verzí Androidu dnes již mrtvé). A co bys jinak doporučoval? Intely se poslední generace dost s3rou. A nabídka AMD je dost omezená.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.