Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7000 X3D s V-Cache nebude půlgenerací, vyjde krátce po standardní řadě

Ufff, takže Intelu v highendu zbydou jen možnosti jako komiksové edice, speciální tvar balení, tříbarevné LED osvícení box chladiče a možná i limitované edice podepsané samotným Patem. Snad zabojují aspoň v mainstreamu a lowendu, protože proti tomuhle jim nepomůže ani 5,7 GHz káesko s přibaleným vodníkem.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A nebo možností také je že prostě nabídnou takové ceny aby se to oproti zen4 vyplácelo z hlediska cena/výkon.

Tak to bylo u alder lake, pokud by byl drahý tak tu stále máme Ryzen 5600x za 7500Kč a víc. 5600 a 5700x by nevyšly vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem uvedl konkrétní segmenty jako highend-mainstream-lowend. V highendu to bude mít těžké, protože tam se na cenu tolik nehraje a začíná být i zde normální si připlatit za nižší spotřebu. Ohledně výsledků propadů fps se AMD s megacache hodně povedly a IMHO se tomu přizpůsobí budoucí SW, protože jinudy (frekvence, výrazné zlepšení architektury) vlak nepojede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude Intel s Raptor Lake dosahovat taktů kolem 5,8 GHz, tak nebude mít s konkurenceschopností problém. Náskok v jednojádrovém výkonu Intelu asi klesne, ale jestli mu zůstane jednojádrový náskok 15 %, 10 % nebo 5 %, stejně na situaci na trhu mnoho nezmění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takých taktov nedodshoval ani 14+++ nm kremík Skylake. Ako je možné, že 10++ nm Raptor lake už bude schopný preklenúť 5,5 GHz? Stále sa mi to zdá ako nedosiahnuteľná frekvencia. A keď Raptor lake bude mať takú fr., Meteor lake bude mať 5,9 GHz, alebo IPC sa zvýši o 40%, aby po klesnutí fr. SC výkon bol aspoň 25% nad Raptor lake?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je docela možné, že Intel to prohlášení vydal, aby nahlodal některé zákazníky počkat s nákupem u AMD. Intel už kdysi u P4 sliboval 10 GHz a víme, jak to dopadlo. A poslední roky mají hlavně sliby, výkonný a hi-end segment vyklidili. Takto vysoké takty jsou těžce mimo optimální pásmo a pokud by procesor se spotřebou kolem 300 W měl konkurovat AMD s poloviční, asi by to na trhu neměl moc snadné. Ale u OEM jako Dell Alienware se můžou Intely dál uplatnit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

5,8 GHz je evidentne SC frekvencia. 8c (veľké jadrá) môžu mať 4,9 GHz all core boost ako Alder lake (prinajhoršom bez vyťaženia malých jadier). Ale aj ako SC frekvencia je to dost vysoké číslo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akurát to ide o zdôveryhodnenie V-Cache pre server segment . Zdôveryhodnenie novej technológie sa robí viacerými produktami v desktope.

AMD’s Share of the Server Chip Market Could Double, JPMorgan Says
June 23, 2022
and the firm’s CIO survey suggest the company can achieve 30% to 40% market share in the server processor market over the next few years—up from 20% this year.
https://www.barrons.com/articles/amd-stock-intel-jpmorgan-51656007925

A ak sa získa dôvera v 3D vrstvenie na server trhu, tak je to priestor pre niečo takéeto
https://diit.cz/sites/default/files/amd_fpga_hbm.png

aj keď AMD Magnum padol, ale alternatívu majú Xilinx a Pensando, ktoré AMD kúpilo.

Ak JP Morgan uvažuje o 40% server trhu pre AMD, tak je to vážna vec

ak dnes má AMD obrat
5 887 mil. USD/Q1
z toto
Enterprise, Embedded and Semi-Custom
2 526 mil. USD/Q1
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1062/amd-reports-fi...

A tu zdvojnásobíme dodávky prostredníctvom predaja drahších produktov, tak to AMD zase niekam inam dostane

Ja viem konzole to AMD stiahnu dole
Today, 09:15 Discuss
Valve, handlers of the world's most popular digital games store and manufacturers of the Steam Deck, have announced that they've been able to more than double weekly production of the handheld console.
https://www.techpowerup.com/296261/valve-confirms-steam-deck-weekly-manu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k priplatku skoro 100% za Epyc Milan-X proti Milan (24c, 32c modely, 16c jeste vice) si nemyslím, že má AMD problém s důvěrou trhu v toto řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit, žeby sa predávalo toľko kusov Milan-X ako Milan, ale možno sa mýlim

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

16core Zen4 s 3D cache by mol být velice solidní kousek na celé spektrum aplikací, nejen hry.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na linux desktop či lehký workstation ideální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divil by ses, kolik workstationů je ještě založeno na max. 8 jádrech a ani jim to zásadně nevadí. Šestnáct jader s V-cache je už hodně „těžký" workstation.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud software s kterym clovek pracuje, neumi vyuzit vic nez 8C, tak je jasne ze 8C jim nevadi. Ale nazyvat 16C "tezky workstation" je mimo. Rozdil v cene 8C a 16C ryzenu je kolik, 300-400 eur ? to je nula nula nic. "tezky workstation" je Threadripper.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WS stojí typicky na třech pilířích, IO průchodnost (dostatek PCIe linek a slotů), osaditelnost většího množství RAM (ideálně vícekanálové s detekcí chyb) a dostatku CPU výkonu (dostatek core na slušných taktech).

Zatímco rozdíly výkonu mezi procesory činí desítky až stovky procent, při neschopnosti alokovat pro úlohu nutné množství paměti přímo v RAM se bavíme o rozdílu 100000% (tolik činí rozdíl při přístupu k požadovaným datům mezi 50us NVMe a 50ns DDR). Takže minuty běhu úlohy na WS se mohou změnit na dny běhu na paměťově limitovaném Desktopu.

Je to právě dostatek prostředků IO/RAM, který umožní přistupovat k řadě úloh zcela jiným způsobem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jo, Intel zas zpomaluje a AMD zrychluje, už se zas jelo, že V-Chache pokryje Meteor Lake kdo ví kdy a bude to cajk a ono ejhle, asi to bude trochu jinak, že, spíš to vypadá na pěknou grilovačku Raptorovského masíčka. Intel nezpomaluje spíš možná dokonce dává zpátečku a dostal se do pasti, zatímco AMD už jede na 2, Intel by už měl včas zařadit aspoň 1 (AMD už dávno není ve zpětném zrcátku a předjelo je) a jet zase dopředu, jinak než dojede do 1. zastávky, AMD už budu přijíždět zas do 2. s takovou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

3Q22 + pouzdření, to bude nejdřív 4Q22 když vše půjde dobře, spíš to vidím na 1Q 2023

https://pbs.twimg.com/media/E28eAMOX0AAZ_rY?format=jpg&name=4096x4096

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lenže AMD Top produkty nepúzdri u TSMC ale u svojej "testovacej a baliacej továrni " v Penangu v Malayzii, prípadne v svojich menších továrňach na testovanie a "baleneie do Intergrovaných obvodov" v Singapure a Shenzhen v Číne.

Hlavne, ak AMD zvyšuje kapacitu package-ingu ("lepenie" čipletov do púzdra,testovanie a pod.) na skoro 3x násobok zo 71 tisíc m^2 na 210 m^2v Penangu za 452 mil. USD a pridanie 3000 zamestnancov od začiatku 2023
https://www.techpowerup.com/295836/amd-set-to-open-manufacturing-plant-i...

TF-AMD has growth momentum in the semiconductor industry and is becoming one of the world’s best assembly and test service providers for high-end processors.
https://techwireasia.com/2022/06/tf-amd-expands-its-semiconductor-manufa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je docela úsměvné, kolik si toho lidi k těm kusým nepotvrzeným informacím ještě dobásní a kolik z toho, co platilo u předchozí generace berou za jisté i pro generace další.

Přitom vše může být ještě úplně jinak...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

zrovna ty bys se svym hystericky prosazovanim nepodlozenejch teorii o sestnactijadrovejch v-cache zen4 chipletech pro raphael mel drzet usta a krok.. siris tu nesmyslny konspiracni teorie a kdyz ti to nevyjde, tak se jeste chovas jak butthurt.. (:

'' nepotvrzeným informacím ''

a k tomu ani nezvladas cist.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

LOL, hlavně, že ty víš všechno, i to, co ještě ani AMD neví...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

na vseveda si tu hrajes ty.. a jesli ti to furt nedocvalo, tak ve clanku mas oficialni vyjadreni amd.. takze tu rozporujes oficialni informace..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LOL.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem, pane Souček, jak definujete "mezigeneraci"?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako refresh, který přichází zhruba v polovině cyklu mezi dvěma generacemi, případně jako dočasnou náhradu nové generace v případě jejího zpoždění. Ani jedno z toho Ryzen 7000 s V-cache není, neboť půjde na trh v době vydání nové generace, nikoli uprostřed cyklu nebo k jeho konci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je dosti prapodivná a nereálná definice "mezigenerace" jenom na základě času vydání...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Jako refresh..." = N+ co znamena, ze zakladom je generacia N, ktora moze ale nemusi obsahovat nejake drobne architektonicke vylepsenia, alebo len zvysenie pracovnej frekvencie napriklad. Prestan uz trolovat, dakujem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Prestan uz trolovat, dakujem."

Tak nevím, kdo tady trolluje. Pokud je pro tebe věcná diskuze trollování, tak potěš Pánbůh.

Tvoje definice toho, co je "mezigenerace"/"refresh" je kompletně odlišná od "No-X" a rozhodně s touto definicí můžu lépe souhlasit než čistě časové hledisko.

Ono je totiž také možné, že AMD vyvíjí paralelně různé technologie, které pak uvede v relativně rychlém časovém sledu. Zvlášť, když teď bude mít Raptor Lake jako konkurenční cíl. Koneckonců V-Cache byla takovou technologií u Zen2/Zen3...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To šestnáctijádro neuchladí ani chladící věž atomové elektrárny, dyť nejde uchladit ani AMD vydaný zmetek 5800X3D, ale tyto fakta se tady neřeší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No tak pokud neuchladíš ani Ryzen 7 5800X3D, tak to bude zmetek spíš chladič než CPU.. anebo možná ještě něco třetího, většinou to je někde mezi klávesnici a židlí a sedí to, to bývá většinou ta největší zmetková součást, poznám to už podle tady těch tvých myšlenkových pochodů, co mlátíš do klávesnice, hergot, sám jsem hlupák, že na tebe tu svou vůbec opotřebovávám, na ty tvé výplody je té klávesnice škoda, ta se dala využít i líp, třeba kdybych si s ní vytřel prdel, bylo by to mnohem smysluplnější využití. Pokud se nedá chladit X3D, nevím jak chceš potom chladit třeba takovou i9 12900KS.:))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

lol fakta..

tomshardware:
'' In fact, the 5800X3D is much cooler than the competing Core i9 processors. Thermal dissipation has been one of the major sticking points that have prevented high-performance 3D chips from going mainstream, but AMD has done an amazing engineering job in bringing thermals under control enough to deliver a chip that provides excellent performance within an acceptable TDP threshold. ''

techpowerup:
https://tpucdn.com/review/amd-ryzen-7-5800x3d/images/cpu-temperature.png

fakta jsou ze 5800x3d je o 15°C studenejsi nez i9-12900k..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, to jsou argumenty jak noha, ať napíšu do googlu jakýkoliv procesor a za něj overheating, vždycky to vyplivne nějaké výsledky, vždycky bude někdo, komu se to bude přehřívat, pokud na na to dá chladič z Lidlu, nebo co já vím proč, pokud ho třeba nasadíš špatně, pak to neuchladíš opravdu ničím, ale to není přece chyba CPU, většina uživatelů, které nemá obě ruce úplně levé s přehříváním žádný problem nemá, to je zajímavé. Někteří lidi by prostě měli mít zákaz přispívat na internet nebo alespoň pod dohledem někoho alespoň trochu normálního, protože jinak blijou akorát samé nesmysly do diskuzí a plevelí je a používají naprosto ujeté „důkazy“.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A o dvacet stupňů teplejší než 5950X (v témže grafu). ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak na okraj... jak se liší chladící věž atomové elektrárny od chladících věží ostatních elektráren? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.