Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 3900 a Ryzen 5 3500X vydány pro OEM trhy

Si vzpomínám, jak brácha byl šťastnej, že konečně koupil Duron 600 a mohl dělat muziku (v nějakým Rozumným programu). Tady to nehrozí bohužel - nemáme, nebude, možná, stavtese. Zlatá amiga z prioru.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Prodeje pocitacu klesaji, uz je nikdo nechce, svet zije tabletama a mobilama, proste jsou pocitace out. Intel i AMD nestihaji vyrabet a dodavat uzivatelum pocitacove procesory. Podivne, nekde se stala chyba.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No, chybný je předpoklad "prodeje počítačů klesají". Poslední pokles byl v 1Q2019, v 2Q2019 a 3Q2019 prodeje PC lehce rostou (o cca 2% proti stejnému období loňského roku). A prodeje serverů rostou podstatně výrazněji.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ja jsem narazel na debilni srovnani statistik prodeju pocitacu a spotrebaku: mobilu a tabletu. Tohle se objevuje pravidelne na spouste popularnich webu, jak pocitace konci a pritom Intel ani AMD nestiha vyrabet. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ARM válcuje svět, to je známý fakt. Typická čtyřčlenná rodina = 4x mobil + tablet děckám na hraní = 5x ARM CPU. Rodiče v práci mají 2x PC/NTB. Takže ten poměr je nyní zhruba 2.5 : 1 pro ARM. Až za rok vyjde Cortex A78, který výkonově předběhne x86, tak bude úplně všude a x86 zanikne jako PowerPC.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zánik x86 už se úředpovídal tolikrát ... x86 snad nikdy nebyla nejlepší procesorová platforma, těží z jiných vlastností. A nesmí se podceňovat setrvačnost SW trhu. (PowerPC u Apple byl jiný případ - tam má vše Apple pevně v rukou včetně distribuce software a když Apple řekne "změní se CPU a SW se přepíše a překompiluje" tak se to prostě stane ať už ostatní souhlasí nebo ne)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak linux jede na čemkoliv, dokud někdo nevyrobí arm který žere 40-70W tak to výkonnější být prostě nemůže z principu věci, pokud by hra běhala na cca 10W armu rychleji než na 90W x86 tak arm by už x86 dávno předběhl

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Byly doby kdy PowerPC byl výkonový král co opovrhoval nevýkonnou avšak masově vyráběnou x86. Jenže to množství, více výrobců se předhánějících ve výkonu nakonec akcelerovala vývoj tak rychle, že x86 nakonec výkonově pohřbila celou slavnou PowerPC.

ARM je dnes daleko masovější než x86, má více výrobců a roste rychleji. Když si člověk vezme že ještě před pár lety používali jen 2xALU in-order CPU (což je úroveň 25 let starého Pentia 60) a dnes má generické jádro Cortex A76 už 3xALU jako Nehalem a nové A77 bude mít 4xALU jako moderní Zen/Skylake. Nemluvě o Applu A12/A13 se 6xALU, které je nejrychlejší CPU na světě. A třeba ty nové SVE2 instrukce ARMu budou umět 2048-bit vektory, tam se nějaké x86 s jeho AVX512-bit vůbec nechytá.

ARM jede rychleji a jestli x86 pořádně nešlápne na plyn, tak bude mít do 5 let zaděláno na problém.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Apple A13 ma 6 jader. Dve vykonne a 4 usporne. Maximalni takt je 2.65 GHz. A prej nejrychlejsi cpu na svete :o) Pan je vtipalek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

On myslel IPC

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne on nemyslel. Jinak by tu opakovane nemlel ty hovna co tu mele.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyjadřuj se tak jako kdybychom se osobně znali a jeden z nás trénoval MMA. V reálu bys přece taky neriskoval dostat počuni. Odlišný názor lze napsat i slušně, dokonce lze doložit i čísly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cisla sis dodal sam. To co si nazval nejvykonejsim cpu na svete ma najednou vykon nekolik let stareho skylake na 4.2 GHz... takze sem slova zvolil naprosto vhodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak napiš adresu bydliště a uvidíme jestli mi do očí řekneš přesně to samé. Kdo chce blábolit musí počítat s bolestí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se z ty bolesti vubec nedostanes, s tim jak casto blabolis...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neboj se. Normálně pokecáme a uvidíme jestli mi do očí řekneš že "melu hovna". Normální člověk se baví slušně a s respektem. Věřím že to zvládneš taky, když se přestaneš chovat jako srábek schovaný za klávesnicí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, IPC. Nejrychlejší na stejné frekvenci.
Ale ten pomalý Apple na 2.66 GHz je stejně výkonný jako Intel Skylake na 4.2 Ghz. Takže co se týče absolutního výkonu, tak nejsou daleko. Servery typicky běží 2.5-3 GHz, třeba takový 64c Epyc 7742 běží na 2.5 Ghz..... takže ten Apple by si jej dal k snídani.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a mas to aj dolozene cislami? Idealne na rovnakom Sw s rovnakou platformou.. lebo napr. grafiky AMD maju vyssi teoreticky vypoctovy vykon ako konkurencna nvidia (rovnaka trieda samozrejme) ale v hrach maju nizsie fps ;) Cize nejaky relevantny test kde je CPU z telfonu rovnako rychle ako CPU z desktopu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám. Vytáhni si výsledky SPEC2006int z veřejné datábaze. A můžeš si to srovnat s jakýmkoliv CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"pokud by hra běhala na cca 10W armu rychleji než na 90W x86 tak arm by už x86 dávno předběhl"

Myslíte? Cesta k většímu výkonu na ARMech obecně vede k většímu počtu jader a paralelnímu programování (nebo v jistých aplikacích - A64FX u Fujitsu - k vektorovým rozšířením, ale to je koneckonců taky forma paralelního programování...). A pokud mě paměť neklame, vývojáři her se vztekali už nad Jaguarem, že se musejí učit něco nového. Takže tahle vaše úvaha podle mě nikam nevede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD bo buldozer K11 pruseri makali na ARM CPU, minimalne hibridnom, alebo cistom, to vedia len oni.. Plan sa nerealizoval, namiesto toho priniesli ZEN. Preto si myslim, ze ARM nema sancu v blizkej buducnosti proti x86, v AMD niesu blbi... A ak by aj boli, Intel by davno makal na ARM CPU..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle pohadky o vykonejsich armech co zpusobi zanik x86 se povidaj minimalne poslednich 5 let. A realita je takova, ze i kdyby ten zazracny arm byl (jakoze stale neni) tak se to zasekne na tom, ze majoritni desktopovy os je na armu stale tragedie...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

MS Win10 jsou ve verzi i pro ARM. To není problém.

Problém jsou pořád pomalé generické Cortex jádra, prostě to nemá výkon. Současná A76 je o dost pomalejší, je to takové Core2Duo což by si nikdo dneska do PC nekoupil. Nová A77 už je lepší, něco jako Haswell/ Zen1, což už začíná být zajímavé (hlavně když to bude vyrábět 10 čínských výrobců za pár stovek). Až teprve A78 pořádně zatopí, ale to bude tak za 2 roky. Pokud se bude x86 snažit tak třeba za 5 let. Ale ten trend je jasný a ZATÍM to pro x86 nevypadá vůbec dobře.

Ostatně Jim Keller v AMD vyvíjel výkonné ARM CPU, ale projekt byl zrušen. Ono to v roce 2015 vypadalo jako správné rozhodnutí, ale z dnešního pohledu si to už nemyslím. Keller měl pravdu a vystoupit z ARM vlaku byla chyba. Ostatně úplně stejně nesmyslně AMD prodala mobilní grafickou divizi Qualcommu a ten na tom vydělal miliardy kvůli gigantickému růstu smart phone trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znovu pro ty pomalejsi... majoritni desktopovy os je na armu tragedie. Doporucuju vyzkouset, teda pokud vubec mas jeden z tech mala vyvolenych armu na kterym to beha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD to musela predat, lebo nemali peniaze, tak predali to, co aktualne generovalo najmenej. Celkovo "kupit" ATI bola imho chyba, mali radsej fuzovat s nvidiou aj za cenu, ze Huang bude sef novej spolocnosti..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim teda čoveče, my jsme doma čtyřčlená rodina a nějak ti to nesedí. 4x telefon s ARM = 4x ARM, dále pak 1x tablet s x86 + 4x notebook s x86 + domácí PC s x86 = 6x x86. Pokud do toho započtu ještě PC v mojí a manželčině práci, tak jsme + další 2x x86. Což nám teda dle tvého schématu dává poměr 2:1 pro x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do tabletu cpát x86 je zvěrstvo. Jste rodina ajťáka a podle toho to vypadá.

A jak často měníš HW? Vsadím se že telefony měníte minimálně 2x častěji než ty PC a NTB. Po započtení častější obměny mobilních zařízení je ten poměr pro ARM ještě větší. Bude to tak 5:1.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nekdo nepostavi na ARM rozumny SW ekosystem v desktopu (noteboocich), tak se nema sanci v techto sferach prosadit. Historie je celkem neuprosna, napr. fail MS s jeho mobilni platformou. Krome toho spousta mlade generace si dneska vystaci v pohode s mobilem, kde ty ARM stejne jsou a nepotrebuje ani PC, pokud nestuduji nebo to nemaji na praci.
Druha vec je cena takovzch koncovych zarizeni s ARM. Pokud nebudou cenove podstatne zajimavejsi, proc by si je mel nekdo kupovat...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, ekosystém hraje velkou roli. Pokud na ten ARM nebude SW, a jako že se výrobcům SW nebude chtít uržovat dvě platformy, tak to prostě bude brzda. A velká.

Nízká cena generického Cortex ARM CPU je důvod proč máš smartfoun od 1200,- Kč. Když odečteš zisk distribuce a výrobce tak to je výrobní cena cca 600,-, mínus baterie, foťák a displej a vyjde ti, že CPU+board+RAM+GPU tě vyjde na 150,-Kč. Jakýkoliv číňaň si může koupit licenci od ARM a vyrábět vlastní CPU. To ti Intel ani AMD nikdy nedovolí, protože nechtějí abys to prodával za polovinu a tím by sami neprodali nic.

Hlavně jsem chtěl poukázat, že x86 je vývojově pozadu s CPU minimálně 2 roky. 6xALU ARM CPU uvedl na trh Apple v roce 2017. Jestli ani Zen 3 nebude 6xALU čip, tak s příchodem levných generických 6xALU Cortex A78 čipů bude mít x86 problém. Hromada nasraných zákazníků, kteří se budou ptát proč čínský telefon za pár tisíc je výkonnější v IPC než nejlepší x86 procesor. Já už jsem nasraný teď kvůli tomu Applu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne telefon se u nas nemeni 2x rychleji nez u ostatnich ... naopak 2x pomaleji (napriklad ja mam 4 roky stary LG G4 a ostatni mobilky cca 2-3 roky) - nejcastejsi "poruchu" mobilu proste resim vymenou displeje z Aliexpresu za par korun (objednat si to zvladne kazdy prumerny franta a za par korun mu to kdekdo prelepi - to ze si necha franta nasrat na hlavu je vec jina). Notasy jsou max do 5 let stari a PC je 6 mesicu. Takze opravdu to u nas tak nesedi a to nejsem zadnej ajtak. Co se tyce tabletu a x86 tak tam s tebou nesouhlasim, ale to nejni predmetem diskuse.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mobily zastarávají upgrady Androidu daleko rychleji, než PC. Nevěřím, že někdo může dnes radostně používat 4 roky starý mobil. A to nemluvím o degradaci baterie a celkovou omlácenost. Prostě je to spotřebka stejně jako auto. Dva roky a poslat dál.

Takové PC pokud dokoupíš RAM a novou grafiku, tak můžeš v pohodě fungovat i na 10 let starém Core i7 SandyBridge. Jestli měníš CPU každého půl roku jak tvrdíš, tak to fakt nejsi normální (myšleno v dobrém slova smyslu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opet nesouhlasim s tvrzenim, ze telefon zastarava Androidem a baterkou (baterie se da vymenit v KAZDEM mobilu) a co se tyce verze A to me taky nepali dokud slape vse co pouzivam tak je mi verze uplne putna. To ze, spousta lidi bere telefon jako spotrebku je jejich problem, budto nejsou natolik schopni vybrat pristroj a nebo Pepik ma lepsi telefon nez ja ....
PC nemenim kazdeho pul roku cca 1x za 4 roky (budeme brat upgrade hlavnich casti) a 6 mesicu uvadim v dusledku toho, ze nyni to vyslo na dobu pred 6 mesici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o machrování, ale o to, že celkově se ti ten telefon omlátí padáním na zem a poškrábe běžnou čiností. Plus telefony se vyvíjejí rychleji než cokoliv jiného, takže mít 4 roky starý telefon znamená že jsi fosil jak vyšitej.

Ale jinak s tebou souhlasím. PC se mění jednou za 4 roky, i NTB u nás v práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Nevěřím, že někdo může dnes radostně používat 4 roky starý mobil.“
LOL!
Moje radostně používaná E52 za chvíli oslaví 9 let ve službě :-D (skutečně celou dobu používaná jako hlavní zařízení).

Jinak momentálně dokonce v rámci širší rodiny momentálně nemáme snad žádný smartphone mladší než 2 roky. Vesměs byly nakoupené v 2016-17 a zatím prostě nebyl důvod je měnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to jsou tu jeste lide, kteri maji dva mobily s ARM jako ja, ikdyz v mem pripade mam i dva pocitace s x86, takze to dorovnavam. ;-)
Spousta lidi ma mobil jako mobil a tudiz jim staci nejaky malo vykonny a nemaji potrebu zvysovat vykon. Zasadni rozdil mezi mobilem a PC je ten, ze PC ve spouste rodin da 5-10 let, zatimco mobil je spotrebak, ktery do dvou let upadne na zem, rozbije se displej a vzhledem k cenam displeju se proste chytne a hodi do popelnice a uzivatel bezi pro novy mobil.
Takze zatimco je pomer 2,5:1 z hlediska rodiny, z hlediska vydrze je to klidne 3:1.

ARM predbehne vykonove PC az navysi adekvatne prikon a pokud mam mit 65W na ARMu nebo na x86, tak vezmu x86, protoze aplikace.
Navic, ikdyby mel ARM dvounasobny vykon s polovicni spotrebou, tak vezmu x86, protoze aplikace!!! Potrebuju umet spustit treba i 10-15 let stare hry pro Windows x86, chci je hrat opakovane a nikdo uz tyhle hry na ARM nebude portovat. Ikdyby teda vyrobci soucasneho softwaru masivne portovali na ARM, tak nemam zajem a zustavam verny x86 a to presne do doby nez bude mit ARM tolik vykonu, ze bude schopen emulovat x86 aplikace vcetne her, teda naprosto nerealna vec pro pristi desetiletku.

Xbox 2020 i PS5 budou opet na x86 s zivotnosti dalsich cca. 5 let, takze motivace vyvojaru her prejit na ARM bude nulova i v PC segmentu. Na to se nabali vsichni ti vyvojari, kteri oslovuji domaci uzivatele. Prechod ve firemnim segmentu je nerealny kvuli cene prechodu na novou platformu a prechod v domacim prostredi jsem vysvetlil, ze je nerealny take. (Sni svuj sen dal. :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.anandtech.com/show/13392/the-iphone-xs-xs-max-review-unveili...

Apple A12 má na 2.5 GHz spotřebu 4.2 W (inu telefon), ale výkon jako Intel Skylake na 3.8 Ghz (který žere cca 20-30W při vytížení jednoho jádra). Naštěstí normální Cortexy jsou dvakrát pomalejší. Jenže až přijde generický Cortex A78 s výkonem toho Applu, tak bude mít x86 problém úplně všude.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zapomen, ze by ten genericky Cortex mel stale 5x mensi spotrebu nez Intel, da se ocekavat, ze spotreba nebude lezt nahoru linearne, ale s dalsima jadrama se navysi. ARM bude sice mit logicky lepsi pomer spotreba/vykon nez Intel x86, to je dane tim, ze ARM nemusi nest zatez v podobe letite kompatibility x86, ale prave ta kompatibilita je vyzadovana zakazniky. Takze ikdyby by ARM pohrbilo vykonove x86, tak to furt nebude stacit na takovy vykon, aby sla "kompatibilita" emulovat, cimz to bude pro potencionalni zakazniky nepouzitelne.
Vcelku nic nemam proti ARM a pokud se jim povede dobre, treba porostou na ukor x86, ale pravdepodobne to neni alespon v nejakem meritku, ktere by mohlo x86 ohrozit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ikdyby výkonově ARM byl lepší tak setrvačnost trhu a kompatibilita je obrovský problém.

Hlavně chci poukázat na to, že vývoj x86 byl uměle bržděný Intelem až do příchodu Zenu. Ale i to rozjeté AMD zaostává za tím Applem. Mě jako zákazníkovi se nelíbí, že CPU v telefonech už má větší IPC než můj nový Zen 2. To je prostě špatně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak vlastne porovnas IPC na mobilu a na PC na dvou ruznych architekturach?

Benchmarky jsou optimalizovany pro kazdou architekturu zvlast, soft taky neni z logiky veci stejnej, .... Neverim tomu, ze je IPC na Applu vyssi, nehlede na to, ze muzeme narazit na stejnou vec jako v porovnani s Intelem v ramci jedne architektury. Je to IPC prave jednoho jadra nebo treba IPC kazdeho jadra, ktere procesor bude mit? Ale nechal bych to otevrene do doby nez ARM nove Cortexy vyda, pak uvidime, ja teda nemam zadnou viru, ze by v dohledne dobe bylo ARM schopne porazit x86 v celkovem vykonu procesoru. Intel mozna spal, ale jeho naskok byl enormni, uz to, ze ho dohnalo AMD se da prirovnat k zazraku nebo proste totalnimu podceneni situace Intelem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je si to přečíst v originálu:
https://www.anandtech.com/show/13392/the-iphone-xs-xs-max-review-unveili...

Jinak v poslední odstavci je resumé: "we see that the A12 outperforms a moderately-clocked Skylake CPU in single-threaded performance".

Taky jsem tomu napřed nevěřil a myslel si že to je blbost. Přece ARM v telefonu je slow a x86 je best. Jenže ten Apple je jak Ferrari mezi trabantama. Kvůli spotřebě spíš jako Tesla S P100D Ludicrous mode :-D https://www.youtube.com/watch?v=Sh37OPHj2Kc

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Anandtech = fanousci Apple, to je jako citovat tu DeDeho (AMD) nebo OBRa (Intel).

A sice neumim dobre anglicky, ale: A12 je jako "stredne" taktovany (rozumej podtaktovany) Skylake v singlethreadu. Nemeril jsem to, ale mluvil jsem s clovekem, ktery to rikal. A samozrejme musime vzit v uvahu rozdily kompilatoru a ruznou frekvenci.

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anandtech nejsou fandové Applu. Vývoj CPU probíhá v USA, takže se nediv že ty játra co se v ČR vydávají za odborníky o tom vím prd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano spravne si napsal: "o tom vím prd". To presne vystihuje vsechno co si na diit napsal :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pises 20-30W pri ST zatazi v benchmarku ale to maju desktop procesory, ked uz tak to porovnavaj so spotrebou mobilneho 15W 10nm Ice Lake CPU a v praktickych ulohach - uz vidim ako bezi na ARM editor a postprocessing 4K videi...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nestíhá se, protože Intel vyrábí 60 % původních počtů a AMD přidalo sotva o pár desítek procent.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

65 wattovy 12 jaderny Ryzen se 24 vlaknama tak to muze Intel AMD skutecne zavidet, z procesoru Intel-u se stava zbytecny elektronicky odpad, jednoduse je nesmysl je kupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.