Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 7950X3D v plánu za $849-899, levnější X670 desky za měsíc+

Nějak nevidím důvod kupovat desku pro AM5 s čipsetem bez Ečka a kriplit si tak zbytečně rychlost PCI-E na 4.0 pro GPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro GPU je tam PCIE 5.0 a pro SSD taky, jako u B550

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě jakožto českého důchodce je rychlost PCIe 4 dostatečná (ještě nedávno se mi o ní ani nesnilo) a deska s B650 by mi naprosto stačila, kdybych dnes stavěl PC.
Dnes mám na AM4 desce s B550 druhý NVMe SSD na dvou linkách PCIe 3 a nevšiml jsem si, že by mě nějak brzdil. Grafiku mám 8x PCIe 4 a na to, co občas hraju, je to násobek toho, co potřebuju...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak vždy budou lidi, co vyhodnotí větší číslo (v5 vs v4) jako lepší a běží si to koupit, přestože to nikdy nevyužijí. Paradox potom je, že do toho kolikrát vrazí nějakou RX 6700XT. Ale mají dobrý pocit, že karta frčí na PCI-E v5.

Co máš za CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R5 3600XT. Kdybych chtěl dnes upgradovat, tak úsporně, nějaký 5700 + novou RAM. Ale zatím nepotřebuju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dneska tam vrazí RX 6700XT, ale za 2-3 roky tam třeba vrazí 8700XT a ta bude nativně PCI-E v5 a tou dobou bude přímý přístup z GPU do SSD běžná věc a pak se bude sakra hodit PCI-E v5...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, chlapec poněkud nepochopil.
Úplně stejně je to často u výkonu iPhone. K čemu takový výkon, když na tom nic necuká? Nj, ale za pět let, kdy to ještě dostane novou verzi systému? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si to iste, ked dosba Asus X670 bez E stoji 298€ o 18€ menej ako doska Asus X670E 316€ kvôli tym 6% vyšej cene si nebudem vrtať koleno a brať dosku PCIe4 na miesto PCIe5 :)
Realna dostupnosť dosak X670(E) v obchodoch je polka Oktobra... Realne možno dosky X650(E) budu v obchodoch skôr ako tie X670(E) :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ludia nemaju problem kriplit vykon Zen4 o 10% kupou pomalych DDR5 5200 CL38. E-cko ti da niekedy v buducnosti 1% vykonu navyse, ak kupis Navi33 ktory ma len 8x PCIe 5.0.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

" ti da niekedy v buducnosti 1% vykonu navyse" -> zeptam se te pri uvedeni Zen V a pri Navi 33 jeste uvidime...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné. Opravdu. Ale kde je lowend? Přece nebudu otcovi na mahjong a webík kupovat šestijádro? Kde jsou nějaké levné dvou-čtyř jádra s integrovanou grafikou jak to u AMD bývalo zvykem? Intel z principu kupovat nehodlám (zatím).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ti to uteklo.

Takže - AMD dělá nejmenší chiplet o velikosti 8 jader. Když má vadu, uvádí je jako 6ti jádrová CPU (1 chiplet). 6ti jádrové CPU je u AMD lowend už nějaký ten rok.

Budíček :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to je to o čem mluvím - kde je nějaké nativní čtyřjádro? To se i do embeded systémů cpou jen osmi a vícejádra? To asi ne. A přitom v tom segmentu AMD prodávala taky a snad i docela dost. Nebo aspoň oprášit třeba Ryzen 3200G. Dyť tam není potřeba nějaký hyper výkon. Jenže kde nic ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nová doba aka vykrystalizování zparchantělosti kapitalismu neboli korporátní fašismus. Jak Škodovka zvýší zisky? Přestane prodávat levná auta. Jak výrobci CPU zvýší zisky? Zaříznou nebo uměle zkriplí lowend.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na to je přeborník obzvláště Intel :)
Narvat co nejvíce modelů, aby se zákazník v tom ztratil a nepoznal, že kupuje kompromis.
Zmrzačit jméno tak, že jej radši vymažeme z nabídky (Atom, Celeron, Pentium).
Přejmenovat beze změny pro pocit čerstvosti.

Atd. atd. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká nízká CPU AMD vyrábí ale bohužel poptávka je tak vysoká, že to všechno skončí v noteboocích a embeded a na retail desktop zbude čistá 0.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měla být 4c, když to nedává smysl? Jako u HDD, tak taky nepotkáš 150GB disky, když nejmenší kapacita na plotnu je 1TB (nehledal jsem přesně číslo).

Vývoj :)

Více méně výkonných jader je efektivnější než méně výkonnějších. Konzole to ukazují už několik generací. A AMD (IBM) tomu jdou logicky naproti. Intel neřešme, ten je v (technologické) krizi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě, v době kdy výrobci fňukají kvůli každému navýšení plochy čipu, protože výroba je dražší a dražší, tak se najednou nevyplatí dělat 4 jádra. Sice je ještě dost notebooků s dvoujádry, ale génius uni už by rád smáznul i čtyřjádra. Srovnání s HDD je naprostá kravina, vhodnější je srovnání s SSD, ale ani do toho bych nešel. Lowend jedině se šesti jádry:). Možná tak v alternativní realitě...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, Intel už zase drtí 2c (P-cores) i laptopech za 40k.
Kdepak Intel, ten si na prachy nenechá sáhnout :D
A zároveň to je návod, kde hledat 4c CPU ;) J, u zoufalce Intelu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty to pořád nechápeš. K čemu 8 jader, jakkoli výkonných, když stěží využiješ 2 pomaloběžná? Kdo říká že lowend musí být na 5nm? Proč nevyužít linky u GF a nehrnout slabší (starší) APU ve velkém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsi přišel na to, že vytížíš 2 jádra? Spustíš prohlížeč a prásk, desítky vláken....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono CPU není chlap - jedno jádro se nerovná jedno vlákno ;)
Otec doteď jede na Athlonu 64 5600 X2 a žádné extra utrpení se nekoná. Jasně, mohlo by to být rychlejší a na RC simulátor a YT by tam nemusela být polárka, ale důchodce to ani nepozná a taky kdo zažil starší časy, tak mu dnešní honba za "okamžitě" přijde úsměvná. Každý chce mít všechno na PC hned a pak u něj stejně idluje. Dokud na tom nehoníš encoding nebo gamesy, tak stačí fakt skoro cokoli. Jenže bych rád moderní "cokoli" co samo zvládne YT a něco nenáročného jako je třeba ten RC simulátor a je fuk že se to zapomene zapnuté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je takové...vágní:)
Jak mu jede DVB-T2? Asi nejede co?
Jak mu jede YT 2160p do TV? Asi také nic moc že?
A co mkv h265? Slideshow co?

Nebo třeba nic z toho neužívá, stará zobrazovadla, žádné 4K, žádné HDR, 10bit... Njn, obraz o hov..., ale jistě, někdo se přes SDR v životě nedostane no a neví, kde dnes jsme :)
Jak nádherně mohou vypadat pořady z National Geogragic, kam se dostal Star Wars za 40 let, bohatost grafiky a textury u Coco... Nj, neví, nezná :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Yt v 4k zvladne kdejake low end armove soc v tabletu/mobilu. Na to nepotrebujes vykonna jadra cpu ale trosku kremiku na akcelerator co bude mit spotrebu v radu desetinek W.

Az bude lveny cpu s 4 jadry stat 1000 a s 8 1200 pak asi bude skutecne zbytecne delat 8 jadra. I kdyz proc platit 200 za neco co clovek realne nevyuzije

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- DVB-T2 jede super - hned na telce vedle. Díky za optání.
- má jen HD IPS monitor, což mu bohatě stačí. Kdyby ne, nevadí - jak jsem psal, Polaris to zvládne levou zadní. Do telky, která je taky jen HD v případě potřeby přehrává obsah na malině. Díky za optání.
- h265 - opět polaris. Díky za optání.

Jen tak mimochodem - chtěl bych vidět slepý test 8vs10bit kdy by na obrazovce nebyly plynulé přechody moře nebo oblohy při západu slunka. Dělal jsem do grafiky a na tyhle věci jsem dost citlivý a přesto to na své plasmě zaregistruju tak 2x do roka. Pořád se všichni ohání zkratkama ale když by si udělali reálné srovnání, tak zjistí že (většinou) nula od nuly pojde. To nad čím 99% lidí slintá jsou nepřirozené přesaturované barvy které nemají s realitou co dělat (když už jsme u toho NG).
No nic, zabrousili jsme trochu jinam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chod si niekedy pozriet Dolby Vision obraz na Geckovej OLED rade od LG a pochopis..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mejlo, do roka budu kupovat Ryzen 7 5700G, tak ti Ryzen 3 2200G s radostí střelím. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otcovi na mahjong stačí am4 a tam se můžeš dostat na slušnej low end když budeš chtít desku do 1000,- procák z bazaru za 1500,- a ramky to samé a máš pc jak víno za 5k

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Pro nadšence a boháče je tu AM5 a pro chudáky AM4... (vtip)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bohužiaľ, lowend je aktuálne AM4, ale problém je, že najlacnejšie CPU začína niekde okolo 100€. Na druhú stranu, také lowendové 5600G za 170€ a otec bude hrať mahjong aj na 4K telke :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, nejslabší motherboard, 5600G, 8 GB RAM + levný SSD a základní PC jede jako víno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Procák za čtyřku nepovažuju za lowend ;) Šestijádro na web a mahjong je těžký overkil, i když by to bezesporu šlapalo fakt pěkně ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady se najdou lidi, co ti budou i pro takto nenáročného uživatele rozmlouvat i hypotetické moderní dvoujádro na 4 GHz. Nebo budou tvrdit, že Windows chodí pocitově svižněji na Zen 4 než na čemkoliv jiném.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím, že 6-core nie je lowend, ale dualcore je dnes už ultralowend a 4-core s GPU pod 100€ neexistuje, tak pomer cena výkon a potenciál, že to vydrží mnoho rokov hovorí jasne v prospech tej 5600G. A to čo je dnes overkill, bude o 2-3roky rozumné minimum, pretože web je tak zaprasený, že na slabšom HW je aj prehliadanie webu utrpenie... Viem o čom hovorím, stará i3 proste mala problém už aj v prehliadači pred cca 3 rokmi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Web? Ono je to dost o vyladěnosti SW, který na to používáš. Na jednom PC mám Core 2 Duo na 2 GHz (Wolfdale-6MB cache - undervolt) a prohlížení webu do 10 najednou otevřených stránek jakžtakž jde. Až chcípne HDD, tak tam ze srandy dám SSD. HDD to IMHO omezuje o něco víc než CPU. Asi tak 7:3 pro HDD.

Představa webu se kterým by mělo mít problém i moderní dvoujádro na 4 GHz je směšná - jak by asi dopadla ta mobilová SOC co žerou pod 10 W, v průměru u prohlížení webu ta CPU část asi tak do 5W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes máš OS na HDD? OMG! E6400 by som dnes určite nechcel. Síce Q6700 použiteľné na web bolo, ale Handbrake bežal aj 30h (s i5 beží menej ako 3h) a s Defenderom, MBAM-om, ESET online AV a MS Mališusom už ani to 4jadro nestíhalo. S i5 je radosť pracovať. Plus 32 GB RAM žiadny problém. Hádam nemáš 4 GB RAM. Viac mi samotný W10 zožerie už po boote. EuroTruck simulator je schopný zožrať 7 GB (neviem či sa do toho započítava aj VRAM).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Windows 7 (bez antiviru) a Lubuntu (HDD výrazně klidnější než na Win7, natožpak na Win10 s antivirem) na nejkvalitnějším HDD minimálně v EU:
- počet zapnutí 49669x
- zapnuto hodin: 44086 hod.
Zajímá mě jak dlouho vydrží.

E6400 má jen 2 MB cache. Já mám podtaktovaného Wolfdale - 45 nm - 6 MB cache. RAM 8 GB, ale do 10 záložek se dá se 4GB, SSD + Win10 a bez programů na pozadí fungovat (vyzkoušeno na jiném PC). Jo, je to o softwaru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je to o komplexnosti daných stránek/služeb. O náročnosti zobrazení (1080/2160/více monitorů).
Až tam pak někde odladěnost, resp. spíše o nárocích aplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používať sa dá čokoľvek, otázka je, či má na to človek nervy. Opatrujem jeden nesmrtelný notebook, nejaký AMD dualcore 1,6GHz. Použiť sa to dá, ale je to trápenie. Obmedzene sa takisto dajú použiť dualcore medzi 2-3GHz. Ale keď človek strieda mašiny a má skúsenosť s čímkoľvek, čo má aspoň boost okolo 4GHz (Skylake, Ryzen), tak si rýchlo uvedomí, že všetko pomalšie ho obťažuje, lebo každý úkon netrvá zlomok sekundy, ale aj bežné jednoduché úkony majú svoju dobu odozvy a je to cítiť.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cu vyloženě nesnáším je koukat, jako se skládá webovka k vykreslení a načtení. Jasná červená linie, takže člověk na to nemá nervy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4c pod 100 eur existuje i s grafikou a ma vic nez dost vykonu pro bezne domaci a pracovni pouziti. mozna o chlup drazsi 4 jadro pak prekona i par let stare osmijadro.

Pocet jader opravdu neni smerodatny. Podstatne je co je to za jadra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas i když v nabídce už byly i lepší modely než jsou dnes ...

https://procesory.heureka.cz/f:4846:375237;p:-2500/?o=4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bazar není náhradou za lowend. Osobně s tím nemám problém, ale ne každý je ochotný jít do bazarových věci a taky nemusí být vždycky "skladem" to co člověk hledá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som kazdy druhy nakup z bazaru lutoval. Ludia nemaju problem predavat rozbite veci. Dokonca i CPU 12 jadro z ebay z USA mi prislo nefunkcne, ale na ebay ti aspon vratia prachy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne proc kupovat bazar cpu za 1000 kdyz nove stoji 1200. Umlow endu je bazar naprosty nesmysl. A jeste horsi je to s laptopy. Lidi zadaji to co stoji novy. Kdyz jim napises ze za tu cenu mas novy a nabizis mu mu za 2+ roky low end stroj bez zaruky polovinu ceny noveho tak se tvari strasne ukrivndene ze co so to vubec dovolujes. Za par usetrenych stovek to pak vubec nema smysl podstupovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje Athlon 3000G, Ryzen 3 4100 (bez IGP), Ryzen 5 3400G... Síce asi sa ľahko nezháňajú, ale prinajmenšom v bazare by sa mali dať nájsť. Alebo Pentium G7400 aj keď o Inteli neuvažuješ.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem že 3000G už v obchodě sehnat nejde. Mýlil jsem se - jen to nedává smysl. Na Mironetu je za 4 litry. Za tu samou cenu tam mají i R5 PRO 4650G. Ten je dokonce o pětikilo levnější i než R5 3400G.
Nejlevněji mají R5 PRO 3350G za cca 3.7.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aj na focus.sk je za cenu 6jadra a na Bazoši za nie o veľa menej ako stojí výkonnejší a novší Pentium G7400. Nechápem pointu tej ceny. Fakt mohlo AMD vydať zase niečo na spôsob R3 7400G, aby multimediálne PC nemuselo mať starý 3400G, prip. novší, ale ťažšie zohnateľný R3 4200G Pro. Alebo si priplatíme za R5 5600G.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 5 3400G za skvělou cenu 4450 Kč, to chceš ... :-D

PS: AMD Ryzen 3 4300G za 3000 Kč už je o poznání lepší ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde na tie ceny obchody chodia?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Kde jsou nějaké levné dvou-čtyř jádra s integrovanou grafikou jak to u AMD bývalo zvykem?“

2 cores, co u AMD bejvalo zvykem? Cože? Kdy? Jaké poslední CPU mělo AMD s pouhými 2??? To máš tak max. nějaký fosilní Athlon původně ještě z doby vlády krále Klacka, ne?:))) Hochu, doba se už trochu posunula.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Athlon 3000G a ještě před půl rokem jsem ho někde v obchodě viděl. Jinak konkurence má aspoň to Pentium Gold G7400, sice vůči Celeronu G6900 dost předražené, aby si lidi připlatili za min. i3, ale má. AMD už se ani nesnaží předstírat nabízení lowendu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vždyť to říkám... sice se můžou pokoušet, ale stejně to bude stát nesmysl... na ten výkon... ušetříš hovno, akorát máš drasticky nižší výkon než s CPU jen o trochu dražším.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Celeron stojí 900 Kč a je uměle zkriplen vypnutím HT. IMHO je s velkou pravděpodobností uměle omezen i frekvenčně. Vyrábět nativní čtyřjádro s iGPU a zmetky prodávat jako čtyřjádra bez iGPU nebo dvoujádra je v době drahé výroby adekvátní reakcí.

Když chceš maximalizovat zisk a nemáš konkurenci (nebo tvoje konkurence taky maximalizuje zisk), tak se snažíš zabít vše levné, i když i to levné dává smysl zákazníkům a i ty jako výrobce z něho máš zisk. Proč prodávat Fabie, když z Octavie máš větší marži. Fabie je přeci taková malá a od té doby co v ní jsou jen tříválce, tak taková na houby. Proč jste do ní přestali dávat čtyřválce? Pssssst!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kto chce za každú cenu low end, nech si kúpi A. 3000G z bazaru, ale taký R3 7400(G) by nebol odveci. Oproti R5 4500 by už mal slušný výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cely zen 4 launch je total fiasko.

Desky v kybli, ceny vtip, vybava este vacsi, biosy komedia (5 minutovy boot a podobne)
Ceny za procaky smiesne
Ceny za ramky absurdne
X3D variant nikde, radsej vydaju zbytocne nonx3d z nejakeho dovodu.
100°C fraska

Potichu sa vytrati zasoba am4 dosiek aby ovce museli kupovat predrazene amd zen4

Ale intel bad.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

takze v podstate mozes byt spokojny so svojim lavalake, to si nam chcel povedat?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se vytratí AM4 desky, tak se přidám na tvojí stranu a budu kromě Intelu kritizovat i AMD. Zatím souhlasím jen částečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to urcite vis proc tam ten 5min boot je a ze neni vzdy :-) Ano pri recenzovani, kdy se porad neco meni je bohuzel casty, ale v pri beznem pouzivani se nic nemeni.

Ceny desek odpovidaji vyssi narocnosti vyroby s ohledem na PCIE 4/5. Staci mrknout na ceny AM4 desek, ale i tech novych pro Intel. Proste pockas na B750 a cena bude skoro jako u B550.

....

Premysleni fakt moc boli ... .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ani neví, o čem mluví, ale kritizovat bude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si ozaj bager.
1. „desky v kybli” - zatiaľ boli uvedené len dosky z high-endu. Hovoril si toto aj keď Intel predával 4jadrá za 10.000+ Kč?
2. „Ceny za procaky smiesne” - určite R9 7950X stojí menej ako štyri i7-4790K. Neskutočné aký si zabednený. To AMD donutilo Intel znížiť ceny a zvýšiť počet jadier, NIE opačne!
3. „Ceny za ramky absurdne” - rovnaké ako u Intelu ak sa rozhodneš pre DDR5. A za ceny RAM AMD nemôže. Jediný rozdiel je, že AM5/Raphael nepodporuje DDR4.
4. „X3D variant nikde” - zrejme sa nedá vyrobiť naraz všetko. Ani Intel i9-12900KS neuviedol hneď.
5. „100°C fraska”. Je fraška aj 125 vs 350 W u Intel K CPU? Podľa Teba nie, však? Vďaka nezastropovaniu frekvencie bude výkon u vodníka na mieru väčší ako s boxovým chladičom. Má to logiku, aj keď Ty si proti, ale ako povedal Prušak, 100°C nie je u CPU koniec sveta. CPU nie je voda.
6. „Ale intel bad” - čo Intel urobil lepšie okrem podpory DDR4? Vyššie TDP? Nekonzistentý výkon? Ohýbanie testov, aby v nich vyšli jeho CPU lepšie? Smiešne vyjadrenia CEO o tom, že nie je dôležitý výkon, ale pocit a že AMD vidia v spätnom zrkadle, alebo x-krát opakované vyjadrenia, že uvedú grafiky, ale x-krát ich neuviedli? Už sa nepamätám na normálne vyjadrenie CEO Intelu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje máma je fiasko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Primo z faktů:

Vsechny doted vydane Zen IV procesory podporuji PCI-Express 5.0(primo ze sebe) v podobe x16 linek pro externi grafickou kartu a 4+4 pro NVMe(+4 cipset).

Cili nevidim vubec smysl kurvit jako nejvyssi X670 na E a ne E plus k tomu jeste B650 odebirat 5.0 NVMe!

Jiz vidim jak si lidi(zakaznici) pujdou koupit drahy, moderni a vykonny Zen IV procesor ale skripli ho nasilne nejenom 4.0 slotem pro grafickou kartu, ale tez mu useknou pametovy system cili NVMe.

AMD to ale ze vubec ze nevyresila dobre, vubec, u A620 ktera tu mela byt hned(od vydani) bych to uplne pochopil, ale u vyssi B650 ne protoze prave NVMe je mnohokrat umistene pod prvnim PCI-Express cili x16 profilem/slotem, komu jednoduse napadlo tu x16 z-kurvit z 5.0 na 4.0, to musel byt sakra inteligent.

Tresnickou tomuhle celemu bude uvedeni RDNA III grafik ktere budou ze vsechny nativne podporovat PCI-Express 5.0, takovy Radeon RX 7700 se 8 linkama 5.0 bude jiste smakocina pro ne E X670 a B650, jo tezka progresivita jak umele dokurvit jinak paradny vykon Zen IV platformy(AM5), byt za sebe tak nic jineho nez ciste nativni 5.0 pro AM5 nechci(!), NVIDII ted neresme, ta za drahe prachy nenabizi nejenom 5.0 ale ani DP2.0 coz zvlada interne iGPU RDNA II v Zen IV.

Ono se ten vojeb s PCI-Express 4.0 krasne v plne sile projevi kdyz prijdou procesory generace Zen V a grafiky RDNA IV, AM5 se 4.0 bude mit zivotnost par mesicu, se 24 jadernym modelem detto.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty řekneš kurvit, ale když oni ten slot pro grafiku udělají PCIe 4.0, tak jim stačí méně vrstev PCB a deska je levnější. Přitom rozdíl výkonu grafiky 5.0 vs 4.0 bude ještě menší než 4.0 vs 3.0, takže < 1%.
Skvělá věc je, že hodně desek má dva NVMe sloty napojené přímo na procesor.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Skvělá věc je, že hodně desek má dva NVMe sloty napojené přímo na procesor"

->jo ale pri B650 budou fungovat v rezimu PCI-Express 4.0 ne 5.0

Zas se setrilo na nespravnem miste.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Radeon RX 7700 se 8 linkama 5.0 bude mít stejnou propustnost jako 16 linek 4.0 a to bohatě stačí i s rezervou pro takovou kartu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš hloupý dotaz, ale budu rád když někdo odpoví ...

"partneři AMD v současnosti počítají se třemi modely: Osmijádrovým, dvanáctijádrovým a šestnáctijádrovým. Šestijádrový se nechystá (V-cache a její pouzdření stojí něco navíc a párování s jedním částečně neaktivním čipletem by nedávalo příliš dobrý ekonomický smysl)."

<= Proč mělo dávat smysl párovat V-cache se dvěma částečně neaktivními čiplety v případě dvanáctijádrového Zenu 4 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.