Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 AI HX 370: O 31 % rychlejší GPU při o 25 % nižší spotřebě

Jako zní to dobře.
K tomu, jestli víme či nevíme "...jak na tom po stránce energetické efektivity mohly být grafiky s architekturou RDNA 3..." Si myslím, že zase tak moc nevíme. Jde totiž jak dlouho by trvalo doladit (opravit) onen energetický problém. A dále také o to, jestli by na tom založená dedikovaná grafika poskytla o tolik vyšší výkon při vyšším TDP. Myslím tím, jestli by šly o tolik zvednout takty. Jistě by desktopová dedikovaná grafika měla více CU, to taky znásobí výkon. Ale i tak. Přeci jenom ta 0.5 generace byl další zhruba rok vývoje, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu si protirecite.
RDNA 3 nedosahla pozadovaneho vykonu kvuli nizke energ. efektivite. To byl fail.
To, ze trvalo rok bug opravit a vydat vylepsenou 3.5 gen nam dava docela dobrou predstavu, ze bug byl resitelny, ale nevypkatilo by se kvuli probl s chiplet vypocetnimi CU.
Jinak RDNA mela mit 3 GHz a nakonec jen 2,5, to je skoro 20 % vykonu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta rdna3,5 obsahuje nějaké prvky ze 4ky, Ne pouze "opravu" proto je těžké říci, kolik z toho zlepšení je výsledek opravy a kolik vylepšení. Kdyby se pouze opravovalo tak to třeba mohlo být rychlejší, ale takhle si aspoň otestují ty prvky ze 4ky a ta by pak mohla mít méně problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výsledkem opravy by mělo být těch cca 20 %, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky ano, strix už ty 3GHz atakuje, ale to může být o něco lepším procesem, který se na tom nárůstu může podílet. Na stejném procesu je ten rozdíl frekvencí už pod 10% , takže výsledek mohl být pod 10% výkonu s lepší spotřebou, při stejné možná pár navíc. Ten zbytek může mít na svědomí to vylepšení, přesná čísla by jsme viděli jen pokud by aspoň jedna varianta přišla opravená, jak se tenkrát spekulovalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle čísla bude mít jen AMD, za mě dostatečné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to vělmi slibně, za mě bude jistě budoucnost laptopů integrace CPU a GPU do jednoho čipu, jelikož se ušetří dos energie na sběrnicích ,ale také mohou sdílet TDP dle potřeby, kde AMD také říkalo jak lze ušetřit energii. Uvidíe, zní to velmi pěkně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

TDP, resp. max. power limit už dnes sdílí dle potřeby CPU a GPU. I naprostý low end to tak má, Máš třeba 90W TDP CPU, máš 75W GPU, ale laptop jako takový může max na 110W, takže pokud se zatěžuje CPU i GPU, musí se dělit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nutně. Já si myslím, že se do "laptopů" přesouvá velká část segmentu "desktopů". Už není potřeba mít doma "oltář" s opečovávaným přístrojem na internet a zábavu. Dnes je lepší mít něco malého lehkého na videa a internet, případně "těžkou funící krávu" na hraní, avšak ve snadno přenosném provedení.
Pořád platí, že za cenu herního desktopu se dá pořídit herní notebook s tím, že bude mít výrazně nižší herní výkon, než ten desktop. Protože chlazení a velikost. Zase jsou ty notebooky řádově dostupnější, než bývalo zvykem a to i cenově.
A nakonec si myslím, že nově se herní výkon přesouvá do přenosných konzolí ve stylu miniaturních notebooků GDP, nebo jako Steamdeck a jiné podobné "hračky". Přitom ten výkon odpovídá moderním notebookům i lehčím desktopům, jenom je to malé kompaktní s malým displejem a více zaměřené na hry (integrované ovladače), než na práci. S dokinou, připojenou klávesnicí a monitorem to je plnohodnotné PC, stejně jako notebook třeba. Jenom ten výkon odpovídá TDP zařízení... Na 9 - 15 W neuděláte to co na 30 - 45 a na tom zase to co na 100 - 250, nemluvě o 120 W CPU a 300 W grafice ve velké kisně. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, pokud je počítač trvale na jednom místě a není důvod to měnit, pak je zbytečné kupovat NTB s malým monitorem a akumulátorem a k tomu další velký monitor a externí klávesnici a myš. Navíc desktop přece velký být nemusí. To je ta přenositelnost a pak jsou situace, kdy je třeba víc výkonu, než NTB nabízí, případně je mobilní řešení výrazně dražší. Sice to většina dělá, ale každý opravdu nemusí s počítačem cestovat. Byť to je jen po bytě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"případně je mobilní řešení výrazně dražší."

To bych ráčil rozvést. V kterých případech?
Když vezmu NTB a budu chtít levnější PC se stejnými parametry. Tak nemám šanci.
Protože PC musíte vybavit: UPS, monitorem, Win11, kamerou s mikrofonem, čtečka SD karet, čtečka otisků prstů, WiFi, Bluetooth,...

Když sečtu tuto bižuterii, kterou dostanu v každém NTB, tak mi to cenově nevyjde.

V opačném pohledu, když od notebooku budu očekávat stejný výkon jako od PC. Tak to v High-endu bude dražší. Pochopitelně.
Ale v mainstreamu se ceny začínají vyrovnávat.
A v low-endu se to obrací. Notebook pod 10 000Kč je běžná věc. (Například HP 255 G10, Ryzen 5 7520U za 9000Kč)
Ale poskládat PC s monitorem a SW pod 10 000Kč je těžký.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"PC musíte vybavit: UPS, monitorem, Win11, kamerou s mikrofonem, čtečka SD karet, čtečka otisků prstů, WiFi, Bluetooth,..."
... UPS - nemusite, ze vsech lidi co ma desktop, znam pouze jednoho, ktery na tom delal profesionalni filmarinu, ze ma UPS
... amerou s mikrofonem - nemusite, vetsina lidi si vystaci s headsetem, pokud hraje treba hry. Zbytek si vystaci s nicim. V podnikove sfere dostanete taky headset.
... čtečka SD karet - nemusite, vetsina lidi ani nevi co to je
.. čtečka otisků prstů - nemusite, proc?
... Bluetooth - nemusite, muzete, lidi jedou na USB donglech pro pripojeni perifierii. Bluetooth bude mit nejspis jen en, kdo pojede na bluetooth sluchatkach
atd...

Notebook ma smysl, pokud jste mobilni, mate to na kancelarinu a lehci ulohy.
U vseho ostatniho zacne trpet sluchove ustroji oproti slusne poskladanemu desktopu, nemluve o cenovem rozdilu v neprospech notebooku pri snaze o co nejvetsi vykon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Píšete o podnikové sféře a ptáte se k čemu je fingrprint? => nic o tom nevíte.

Já jsem zastánce PC.
NTB nemám rád. Jak píšete kvůli hluku, upgrade, opravitelnosti,...ani ta mobilita není žádný zázrak. Telefon strčite do kapsy, kabelky.... Na NTB potřebujete brašnu, batoh..

Cenový rozdíl opět budu rozporovat.
Aby jsme se natočili v kruhu.
Zkuste poskládat PC za 9 000Kč srovnatelné s tímto:
Alza.cz/hp-255-g10-silver-d7782435.htm

Samozřejmě souhlasím s tím, že při snaze o max výkon se to překlopí na druhou stranu.
Ale kolik kusů se prodá high-endu? Do 10%?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Píšete o podnikové sféře a ptáte se k čemu je fingrprint? => nic o tom nevíte"
.. zkuste byt o malinko mene arogantni, dekuji :)

Ja nepisu o podnikova sfere, pisu obecne s presahama treba do podnikove sfery. Pokud se bavime o "kancelarskych PC", tak jasne, levny notas je pro 99% populace a firemni sferu (i kdyz tady to vetsinou levne neni :))) dobra volba, i pres nevyhody, ktere to nabizi a ktere treba zminujete. Na druhou stranu plati, co jsem psal vyse..obecne, s tim, ze ve firmeni sfere se tech kokotinek vyuzije vic :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nahradou za ten notebook za 9 tisic su mini PC. Podobne Ryzen/Alder i s Win 11 idu od 5000 Kc na aliexpress (je mozne najst i fanless) a este vam zostane na 27" monitor a dalsie periferie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam ale zůstávají všechny nedostatky ntb a ještě chybí mnohé ty fíčury... Srovnatelný, upgradovatelný desktop je tak 7k bez win a monitoru, ale zase to bude kvalitnější a trvanlivější než zmíněný stroj a to za tu vyšší investici mnohdy stojí...
Do firmy to HP asi koupí opravdu málokdo, na doma když zavřu obě oči ok, výkonově to bude velké skupině stačit, ale většinou to má tragické zpracování, pokud to někdo vytáhne 1x týdně tak to je úplně v pohodě ale mnohdy je lepší nějaký firemní repas, který většinou stihne morálně zastarat, zatímco tohle se v mnohem kratší době rozpadne.
Spíš většinou vidím, že lidé ntb pořizují (pokud s tím opravdu necestují) proto, že nemají doma tolik místa, které by mohli zabrat desktopem, případně volí nějakou krabičku za telku, pokud ho vůbec doma mají. Většinou se jedná i o mnohem dražší stroje, podobně jako v těch firmách, ty extra levné většinou míří menším dětem, v jejichž rukou ten ntb má životnost ještě o řád menší...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že lidé dost NTB kupují proto, že jim to prostě prodejce doporučí. A nebo tak prve přešli od desktopu na NTB, případně ani nikdy desktop nikdy neměli a jsou i tací, kterým stačí mobil. Ale těch posledních kteří by vůbec srovnání aspoň NTB a mobilu měli a současně jim mobil stačí je fakt minimum. A to píšu jako fanda desktopu. Výhody desktopu prostě někdo vůbec neuzná a nebo je sám prostě necítí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas se vším.

PC srovnatelný s tím NTB:
Deska 1300Kč
AMD Ryzen 3 4300G 2200Kč
1×8GB 3200MHz 500Kč
SSD M2 512GB 900Kč
Case 500Kč
Zdroj 600Kč
KB 100Kč
Myš 100Kč
22" FullHD 1700Kč
Celkem 7900Kč (Čekal jsem víc)

Chybí ty zbytečnosti:
Win11Home za 2800Kč
UPS 1100Kč
WiFi 200Kc
BT 100Kč
Cam+Mic 300Kč

PS:
(2×8GB)16GB DDR4 se dá koupit za 800Kč
Rozhodně to bude veselejší.
A je to levnější než 2×4GB co je v NTB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na 2200G jen časem doplněným o grafiku jedu. A stále stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám mám něco podobného, 2500u ale v ntb bohužel grafiku nedoplním, na spoustu věcí to je stále dostatečné, na práci dokonce rychlejší než desetijátro i5 1235u... Když jsem si ale chtěl zahrát ty novější hry na víc než 5fps nezbylo než koupit nový. A na to je zmíněný HP255 past, pokud jim trochu vzrostou nároky, nebo třeba dorostou děti a budou chtít hrát to o čem se vypráví ve škole/školce...
To jsem řešil asi před dvěma roky, mladý gamesník měl po tátovi podobný ntb, z klávesnice moc nezbylo a panty taky byly po smrti, výkon igpu spíše nulový. Dědeček věnoval starší PC, já přidal něco ze šuplíku, něco se dokoupilo nové, něco jeté za 6k tak vznikly 2pc i5 4c, 16/256+320G 1060 6G a R5 6c, 16/512+500G,1060 3G.
A to je to kouzlo desktopu, většina HW vydrží tímto stylem někde sloužit třeba deset let s minimální investicí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když jsem viděl ty žiletky na computexu, tak cena jistě bude "lid(b)ová"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Alze Asusy od 44,500Kč (asi předobjednávka)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou od 43 500.
Slušný parametry" OLED 14" 2560×1200, 32GB LPDDR5x, 1TB SSD.
Termín dodání je většinou srpen, někde i červenec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Do 54 wattů APU Strix Point se však krom grafiky vejde i 12 procesorových jader, konektivita a systémové obvody."
Posun je to parádní, ale s tím tvrzením bych byl opatrný. Mám Ryzen 5700G který je papírově 65W a když ve widlích nahodím furmark + zátěž všech jader (ladil jsem podvoltování kvůli tichosti chlazení), jsem na spotřebě kolem 110W. Tolik k tomu dělení příkonu v rámci čipu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ukazuje ti to správně? V rámci PPT by 65W model měl jet max na 88 W. Ty to máš podvoltované, tak bych čekal, že to bude držet cca 65 W. Další věc je, jestli nemícháš spotřebu celého PC se spotřebou APU.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu - defaultně je to cca 87W. Nevím proč mě v paměti utkvělo těch 110W, které jsem tam měl v průběhu hledání ideálního nastavení. I tak je to pořád víc než říká etiketa a předpokládám že u Strix Pointu to nebude jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne tedy 5700G bere maximalne tech cca. 87 W. Tedy, kdyz zatizim vsechna jadra na max. Ale v nastaveni jsem nic nemenil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně u laptopu je to primárně otázkou konkrétního modelu jak ho výrobce naladí, rozsah 15- až 54W je doporučený, nikoli nezlomitelný, takže určitě uvidíme stroje které se nebudou štítit tomu pustit i víc než 54W. Z druhé strany bych už ale ponížení nečekal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro ty nižší hladiny tu bude Kraken, který díky nižší konfiguraci by mohl umožňovat lepší efektivitu v těch nižších nastaveních, případně ten nástupce mendocina který by s 4x5c mohl jít konkurovat do segmentu 6-9W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.