Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 3, Vega a ThreadRipper dostaly AMD do plusu

Redmarxovi dnes nejede internet, že tu není ten jeho standardní výlev? :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ještě teď je 130 tis. domácností bez proudu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak intel bude musiet pohnut. za tie roky zaspal na vavrinoch.
Inak takymto sposobom naozaj dostane konkurenciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel už se hýbat začal, jakmile se pořádně rozjede osmičková řada CPU tak to AMD bude mít těžší, tyhle procesory jsou vůči AMD velice konkurenceschopné a momentálně je brzdí jen úzká nabídka motherboardů a horší dostupnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cenovo stále nie sú konkurencie schopné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

niesu? r3 1300X - 129€, i3 8100 - 121€, tu mas test https://www.youtube.com/watch?v=xdc5CUQQSq8 Navyse i3 ma GPU, ryzen nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostupnost je horší jen u i5 a i7 tedy 4. jader HT a 6. jader. i3-8100 a i3-8350K jsou běžně skladem, na druhou stranu ty i3 jsou vlastně přeznačené loňské i5, na Coffee Lake tedy jsou nové jen 6. jádra. Oficiální důvod je větší spotřeba 6. jader a skutečně jsou zde piny navíc. Stejně se té spotřebě u intelu nedá věřit - i3-8100 a i3-8350K 4. jádra bez HT na 3,6 a 4,0 GHz - 65 a 91 W. i5-8400 a i5-8600K 6. jádro 2,8-4 GHz a 3,6-4,3 GHz - 65 a 95 W. i7-8700 a i7-8700K 6. jádro - 3,2-4,6 a 3,7-4,7 GHz a opět 65 a 95 W. - Mimochodem příplatek za K-tedy odemčenou verzi je taky zajímavý, konkrétně u i3-víc než 50%. Takže ta spotřeba jaksi moc nesedí. Realita je jiná 370 je přeznačená 270 a nové chipsety přijdou až na začátku roku. V podstatě dobrý způsob jak se zbavit neprodejných chipsetů. O staré Intel procesory teď asi moc velký zájem nebude - obzvláště když Intel nemá ve zvyku moc zlevňovat. Akcionářům by se nižší marže moc nelíbila - ale na Coffee pochopitelně nižší marži má. Proto ten "nový" chipset.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel aktuálně nemusí dělat vůbec NIC. Měli konkurenceschopné produkty a mají i teď. Vládnou i v absolutním výkonu, pokud pomineme nějaké další parametry.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No loni ještě Intel moc konkurence schopný nebyl. To až Coffe Lake - ale to byla reakce na povedené procesory AMD - Intel zkrátka usnul na vavřínech - nebýt AMD - máme stále 4 jádro s HT za dobrý procesor a 6 jádro a víc jako Hi-End. Ale AMD to změnila a proto Intel musel narychlo reagovat. Vlastně to byla od Intelu povinnost - srovnejme si velikost, finance a možnosti obou firem. Je vlastně malý zázrak, co malinkaté AMD navíc na mobilním výrobním procesu 14 nm Samsung - sice lehce modifikovaném GF dokázala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se podíváte na aktuální výsledky Intelu, tak zatím může být celkem v klidu.

Trápit by ho mohla asi nová mobilní APU, kde AMD nabízí produkty s TDP 10-25W, kde je slušná 4C/8T část a použitelná grafika. Tady Intel nic srovnatelného nemá a zejména takový Apple by po tom mohl dost silně pokukovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Apple po něm možná sáhne, ale to by musel AMD u GF razantě navýšit výrobu. GF ale nemá takové výrobní kapacity. Je to spíše otázka setrvačnosti zákazníků - Intel dlouho v této kategorii dominoval. Taky záleží na výrobcích, jak vybavené budou stroje s těmito APU a jak bude široká nabídka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v pohodě, jestli tady vyjde článek o jeho finančních výsledcích (o čemž silně pochybuji), tak uvidíte jak na tom je. Nebo se podívejte na jiný web kde už to vyšlo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na vesnicích pořát po včerejší metelici nejde elektrika. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam k tomu dotaz, nejsem totiz ekonom a tak nerozumim tomu, jak je mozne, ze AMD uzasne stoupaji zisky a zaroven padaji akcie dolu. To preci nedava smysl. Vysvetlil by mi to nekdo?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Cena akcií se neodvíjí od hospodářských výsledků, ale od důvěry investorů (jasně, hospodářské výsledky mají na důvěru vliv, ale je to jenom jeden z faktorů). V tomto případě je ten pokles způsobený nějakými patentovými problémy, které můžou mít v budoucnu vliv na zisky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já o žádných patentových problémech tohoto APU nevím, trochu to rozveď. Ale problém je spíše v tom, že 4. kvartál bývá obecně slabší a navíc se začátkem roku objeví větší nabídka chipsetů pro Coffee Lake. Ale AMD naproti tomu nabídne na jaře 12 nm Ryzen refresh. - Ještě to bude zajímavé. Mimochodem platby za konzolové APU od Microsoftu ještě nedorazily, co jsem tak četl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Investoři reagují prakticky na všechno, leckdy bez ohledu na to, zda je to podložené či pravdivé nebo ne:

Kam: How do you explain the drop-in price following the earnings report then?

Mitchell: I believe that it is a combination of factors beginning with the not so coincidental report that came out this past week by an analyst at Citi claiming that AMD’s shares would plunge 60% because it will not be able to compete with Intel’s new chips.

Kam: Isn’t that concerning you?

Mitchell: I’m sure that it has spooked a lot of investors, but the facts are that the Citi analyst has had a sell rating on AMD since 2014, and he is wrong about AMD not earning any money.

AMD just beat the street’s expectations this quarter with 10 cents per share in earnings and not only beat revenue guidance as well, but also projected continued growth. Albeit, the growth was less than what some investors were hoping for, they are still projecting a 26% year over year growth, and this is now the third straight quarter of positive earnings.

https://www.forbes.com/sites/kenkam/2017/10/27/top-fund-manager-buys-amd...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě jedny vopičky se řídí názorem jiných vopiček. :-)

edit: možná je to vhodná doba k nákupu akcií. ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak směle do toho. Uvidíme jak moc vlastně AMD věříš.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A nepovieš mi, ako si ja súkromná osoba, nakúpim tie akcie??? Alebo mám zase pchať desiatok vydriduchom z "wallstreetu"? Nepotrebujem to preháňať cez obchodníka, ktorý si strhne za "ROBOTU" poplatok, ktorý bude väčší ako výnos z akcií za rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

$9 za obchod jsem lehce přežil, 100 akcii AMD je dobré pro pocit :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože v akcii je spousta spekulativních peněz. Hodně investorů koupilo akcii (levné) na základě že vyjde Ryzen+Vega a akcii stoupnou což stouply. A i když byl zisk slušný a tak AMD má pořád solidní dluhy, krypto měny můžou padnout (prodej gpu), po vydání coffi nemá už tak skvělé procesory ceny/výkon, Intel zveřejnil Connon lake 10nm začátek *výroby prototypu* na půlkou 2018.
Takže makléři prodávají protože budoucnost je nejistá. Někdo zase koupí jak spadnou a bude *věřit* že si nahrabe na Ryzen Refresh který pošle coffe (jako Zen Kabe) pod zem v ceně/výkon.

edit: Díval jsem se na cenu za akcii 6.2016= 2 Dolary 12.2016= 6.5 2-9.2017= 13-14 dolarů a teď spadly na 11-12. Pořád 6 násobek před 16 měsíci. Stejně pro AMD to nic neznamená pouze pro investory a jejich důvěru v případné další investice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řada investorů zřejmě dosáhla "splnění cíle" a solidně zhodnotili investici, další setrvání tak považují za rizikové (nevěří dalšímu růstu ceny akci) takže prodávají hned jak cena klesá. Určitý propad určitě bude motivace k nákupům a investici pro jiné, obchodní vyhlídky AMD jsou velmi slušné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono takto to může vypadat, když je veřejně obchodovaná jenom malá část akcií, nebo pokud i ty veřejně obchodované prostě nejsou v oběhu a investoři si je drží. Pak trh nemá žádnou hloubku - nejde koupit ani prodat nějaký větší balík, takže cena akcie velmi rychle mění hodnotu podle toho, kolik kde aktuálně je "malých" spekulantů. Pokud by někdo prodával nějaký větší balík, může být cena podstatě jiná (oběma směry), než hodnota akcie na burze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tržní sentiment a hypoteční krize vesele ;)
https://www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V cene účastín (účastina= die Aktie =share) sa okrem aktuálneho satvu prjavujú aj očakávania invetsorov, a tie AMD schladilo ocvakvaniami o stvrtom kvatale

"For the fourth quarter of 2017, AMD expects revenue to decrease approximately 15 percent sequentially, plus or minus 3 percent. The midpoint of guidance would result in fourth quarter 2017 revenue increasing approximately 26 percent year-over-year. AMD now expects annual 2017 revenue to increase by greater than 20 percent, compared to prior guidance of mid-to-high teens percentage."
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/press-release-2017oct24.aspx

A inverstori nevedia, co si maju o tomto mysliet?

A tak isto neistotou je aj stahovanie AMD

AMD Announces New Silicon Valley Headquarters Location

​Newly-Built Santa Clara Square Facility Will Offer Upgraded Office Space, Convenient Location, and Room for Future Growth
Sunnyvale, Calif. 8/19/2016

Employee and equipment moves are expected to begin in Q3 2017 and be completed by the end of 2017.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-announces-new-2016aug...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak je mozne, ze AMD uzasne stoupaji zisky a zaroven padaji akcie dolu. To preci nedava smysl."

Vy ještě ve svém věku stále věříte, že akciová burza musí dávat smysl? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si oponovat trochu clanku. IMHO v CPU oblasti uspech nestoji na R3 nebo Threadriperu, ti prispely svou troskou, ale spise neschopnosti Intelu reagovat rychle na R5 a R7. Je to videt z prodeju v Retailech, kde 1700x+1700 a 1600x+1600 absolutne dominuji prodavanycm CPU od AMD. Jak R3, tak nizsi R5 (1400, 1500x) jsou v princiu doplnkove. Je mozne, ze v zemich s mensi kupni silou, mohou R3 prispet vice, ale k tomu nejsou stejne zadna data.
Pro nazornost prodeje v jednom z nejvetsich nemeckych web shopu:
https://www.mindfactory.de/Hardware/Prozessoren+(CPU)/AMD+Desktop.html/13/96645

Je potreba taky pocitzt ze setrvacnosti trhu. R5 sice prisli rekneme v dubnu, ale nez se to protlaci dale a vybuduje se v produkt zpatky duvera, to nejaky mesic trva.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vacsina ludi a firiem si ale nesklada zostavy ale kupuje hotove...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dej k dispozici nejaka cisla z OEM?
Vzhledem k tomu, ze jsem zadna moc nevidel, tak jedine z ceho se da neco vyvozovat je retail.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

v OEM stale kraluji Intel s iGPU a AMD APU :) (vc. SoC reseni).... Ryzen PRO je stale okrajova zalezitost ale zakaznik ma aspon na vyber ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o tom to je ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bychom měli argumentovat setrvačností, pak by nedávalo smysl, proč by setrvačnost u R5 měla být delší než u R7. Situace by měla být spíš opačná - u R7 se do vydání nevědělo, jak dopadne, takže tam bych čekal u zákazníků opatrnost, ale R5 už měl cestičku vyšlapanou, mouchy vychytané a uživatelé neměli důvod na nic čekat.

Hlavně bych řekl, že statistiky prodejů v německém e-shopu odpovídají prodejům v Německu a možná pár okolních zemích se srovnatelnou kupní silou, ale ve zbytku světa může být situace jiná. Na druhou stranu třeba TR se může prodávat v malých množstvích, ale zase jsou na něm vyšší marže. Podobně tak Vega. Pokud navíc vezmeme v potaz, že AMD stouply marže, pak je zjevné, že za nárůstem příjmů musejí stát v první řadě produkty s vyššími maržemi než jaké měly produkty prodávané v předchozím kvartálu. Vyšší marže než R7 může mít jedině TR a Vega.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim v tom, ze je to kombinace vicero aspektu. Treba Nemecky trh (to si treba automaticky neuvedomujeme) svoji silou vyda jako cela stredni Evropa dohramady (Polsko, Ceska Republika, Slovensko, Rakousko a Madarsko), takze bych to urcite jako cast berne mince bral. S tou setrvacnosti aspon v Retailu asi mate pravdu, v OEM tam to bude horsi. R3 mozna boduje ve vychodni evrope a jinde. S TR si ale nemyslim, ze to muze nejak vyznamne pohnout zasahnout do financi. Podle toho shopu jsu vsechny TRka cca na 500ks. Oproti tomu combo 1600+1600x+1700+1700x je nekde na 34.000ks, cili pomer zaokrouhlene 1:70 a to v jednom TRku jsou jeste k tomu 4ks CPU....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemluvím jen o výši příjmů, mluvím i o maržích. Pokud stouply, může to být jedině důsledkem uvedení produktů, na kterých jsou vyšší marže (než na produktech prodávaných ve druhém kvartálu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vega dohromady nikde, mobile APU nikde, desktop APU tak za rok, výroba pro konzole drahá, celkový PC trh klesá, OEM neprodávají tolik HEDT (a nemají onen "Tesco" procesor = desktop APU) a zároveň jeden mobil stojí 1000 EUR a konzole 4k 500USD... Teď drahý disky, drahý paměti a drahý grafiky.

Prostě vydali profit warning a maximálně můžeme spekulovat, jestli koupit za 11, za 10 nebo za 8 USD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Žádnej profit warning nevydali. Díval jsem se pozorně a "varujou", že tržby budou vyšší než se dřív čekalo jak za Q4 (+26% YoY), tak za celej rok (+>20% YoY). Černý na bílým?

Ale je fakt, že některý média o tom referovala vyloženě chybně, podávala to jako by došlo k obratu růstovýho trendu, i když to není pravda (propad Q4 a Q1 je daný čistě sezónností, meziročně je tam naopak ten víc jak čtvrtinovej růst, takže tempo drží). Třeba Reuters(!) psal, že to bude první propad po sedmi kvartálech, což byla úplná lež (Q4 2016 byl sezónní propad, Q1 2017 byl sezónní propad).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vycházel z citace tady mistra Fodreka, ten je na googlení expert (https://diit.cz/clanek/ryzen-vega-dostaly-amd-do-plusu/diskuse#comment-1...).

Mrknu na akcie a vidím... největší vliv podle mě mělo to, že je Morgan Stanley downgradoval, potom onen článek na Forbesu (https://diit.cz/clanek/ryzen-vega-dostaly-amd-do-plusu/diskuse#comment-1...), potažmo tedy články i další. Mezitím akcie nVidie a spol. nic extra nevyvádí.

Opravdu 4. předvánoční kvartál bývá (v IT???) slabší než back-to-school 3. kvartál - to si nějak neumím vysvětlit, proto jsem zanedbal další část informace, že 4. bude o 3 pp lepší, než si AMD myslelo - to už nikoho nezajímá, co plodí AMD za hlášky; to mi přišlo jako nic oproti poklesu 15 % q4/q3. Nevim.

Ten profit warning nevydali, vydali něco jako revenue warning, ale asi ho brzo vydají ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálně Q4 slabší nebývá, ale u AMD jo. Je to proto, že prodeje konzolí mají špičku v Q4, ale na ty prodeje se jejich výrobci zásobujou předem. Proto ty vánoční tržby AMD vidí už v Q2 a v Q3 (je to tak každej rok). V Q4 už se vyrábí akorát APU pro konzole na Q1-Q2 dalšího roku, kdy jsou prodeje dole a utdíž je tržba za "semi-custom" taky mizerná.

Ty tržby z konzolí byly loni v Q2 zhruba 650 milionů, Q3 800 milionů, Q4 500 milionů. Letos se to vyvíjí tak, že to bude némlich stejné nebo o pár procent nižší. Takže jak vidíte, tohle dá 300 milionů dolarů propadu mezi Q3 a Q4 úplně předvídatelně. Ti analytici a investoři, co o AMD aspoň něco znali, tohle věděli předem.

Jinak předtím se počítalo s tím, že v Q4 budou tržby z tohohle důvodu ~1,300 miliardy a teď to vypadá na 1,4+ miliardy, takže IMHO docela dobrý. 1.4 by o rok zpátky byl pozitivní výsledek i pro sezónně kvartál. Nejspíš ten propad konzolí zmírní lepší prodeje CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.