Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k S 10nm grafikami Intel Xe to prý nevypadá dobře, budou zpožděné

Další bublina splaskla... Xexexe... :-D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nesplaskla, jen se zmenšila.Udělat dedikovanou grafiku, když umíš integrovanou, není nic nemožného. No a ovladače stačí na úrovni současných iGPU. Nenároční hráči na nich hrají tituly jako WoT bez problémů. A to není málo! Jako základy na nichž můžou stavět to stačí. No tak to o půl roku odloží.

Další pozitivum je, že v roce 2021 přijde do desktopu Tiger Lake na 14nm, takže žádné trápení se se zastaralým Skylake až do příchodu 7nm Golden Cove. Já to říkal, že by to měl Intel udělat a lidi mně tady psali jak je to nereálné. Řekl bych, že v Intelu už pochopili realitu a jdou správným směrem (až na šmejdy z marketingu).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Udělat dedikovanou grafiku, když umíš integrovanou, není nic nemožného."

Souhlasim, ovsem udelat vykonou dedikovanou grafiku, kdyz umis jednoduchou integrovanou, to uz je docela problem a zjevne to problem je, kdyz ji Intel odklada!

Edit: A udelat ovladace, co budou umet hry, tak aby to napadalo, kdyz neumis ovladace, ktere by nepadaly i bez her, to je teprve kumfst.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Kromě marketingového oddělení nedělají v Intelu samí dementi, a tak vědí, že tenhle projekt je běh na dlouhou trať. Některé hry nepadají na jejich GPU ani teď, tak bych to tolik nehrotil. AMD-Nvidia potřebují konkurenci jako prase drbání. Odložení je třeba kvůli procesu - víme prd.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, víme prd. Ale docela bych se vsadil, že to dopadne jako i740 - pozdě, pomalé, ovladače na nic. Ale třeba se pletu...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jednej s chytrými lidmi jako s dementy a zůstanou ti dementi. Ověřeno z praxe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

heh, amd a nVidie konkurenci od intelu? fakt vtip stoleti.. se podivej, jak se posouval v procesorech vykon kdyz nemel intel funkcni konkurenci.. a pak se mrkni jak se posouval vykon v grafikach at uz byla nahore nVidie nebo amd/ati.. ((: intel nikdy nebude konkurenceschopnej v grafikach.. k tomu jsou nutny veci, co se neslucujou s jeho firemni politikou.. treba flexibilita.. (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy neříkej nikdy. Zatím má Intel čas, tak proč se hned vzdávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... ale taky to může dopadnout jako iAPX432, i740, Itanium (ia64) nebo Larrabee :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli je Intel zrovna dobrej konkurent k těmhle dvěma, když neumí konkurovat ani v segmentu, kde měl dlouhodobě v jistých ohledech navrch a je díky svým akcím vnímán jako "ta zlá firma".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jezis co ja bych dal za to kdybych misto smejdovejch ovladacu od nvidie, ktery padaj i pri blbym prepnuti tabu ve Firefoxu, moh pouzivat intelacky, ktery mi snad nespadly nikdy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne zase nikdy nespadl ovladac od NVidie, ale fakt je, ze instaluju jen ovladac grafiky a ovladac HD audia, nic jineho, zadne GeForce Experience.
Za to u Intelovych ovladacu se nainstaluje veskerej smejd a neda se vybrat, navic to pada i v XnView.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja v tom pracovnim stroji mam z nakyho neznamyho duvodu dve NVS 310, takze zadnej Geforce experience fakt nehrozi. Pricemz by mi v pohode stacila ta intelacka integrovana, ktera je z dalsiho neznamyho duvodu zakazana. Ale tak, co nadelam. Proste HP to tak nastavilo a ja nenadelam nic, kdyz neznam heslo do biosu ani na admin uzivatele. Nastesti snad brzo dostaneme misto desktopu notebooky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, ze jako zobrazovadlo, jsou Intelacky grafiky za ty roky dobry. Osobne od nich ani nic jineho necekam.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je těžko, mě zase dělaly ovladače ATI a potom i AMD v menší míře takový brajgl že když si představím že bych to měl používat tak pomalu dostávám osypky. Přitom vím že se v tomto ohledu podstatně zlepšili a že to jsou iracionální obavy. A ovladače Nvidia mi fungují dobře, ale pravda je že instaluju bez toho sprasku GFE a jednou za uherák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš a ja od r. 1997 som na Ati - AMD. Spracovanie DV videa, Premiere, AE, PSD, Descreet Combustion,.... a v podstate nepamätám problémy s drivers. A áno okolo milénia som dával prvé pentium 3 na 1 G a skúšal som nejakú zelenú haraburdu. Podotýkam najdrahšiu čo bola v ponuke. A DV Master ani nenabehol, modré obrazovky.... Od vtedy do môjho pc zelená nesmie. Teraz bežím na Vege 64 a znovu naprostá spokojnosť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já proti tomu nic nemám, jen jsem nejspíš měl "štěstí".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze Intel mel davno udelat backport architektury na 14nm, nenapadlo jenom tebe. Spis je s podivem, ze prichazi az 2021. Uz v roce 2015 vedeli, ze s 10nm je pruser, nejpozdeji pak 2017, kdyz prisel Ryzen, museli vedet, ze Skylake nemuzou recyklovat neustale dokola a rovnez museli vedet, ze se jim s pridavanim jader budou snizovat kapacita vyroby. Rovnez vedeli, ze 10nm je porad v plenkach, ne-li v haji. Kdyz si tohle das dohromady, tak ti z toho vychazi, ze tam muselo byt s velkou pravdepodobnosti nekolik spatnych zasadnich rozhodnuti na urovni vysokeho managementu, ktere je dostali do patove situace Skylake-14nm, ve ktere je dnes. To ze se porad topi v penezich na tom moc nemeni, protoze to je vysledek setrvacnosti jejich obrovske dominance poslednich 10 let a pomalejsiho rozjezdu AMD, ktere nejspis nemelo prostredky na release vicero produktu pro OEM (viz APU).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Spatne rozhodnuti nejspis bylo, ze nemeli zadne plany B, resp plany byli jenom "opet to recyklujeme", protoze minimalne do 2017 to vypadalo, ze i kdyby 10nm = pruser, tak se nic nedeje, protoze kein konkurence kein problem.

Co se melo udelat uz davno, ze by vzali nejakej navrh a udelali ho na novejsi Samsung nebo TSMC proces, jako backup plan. Samozrejme s tim vznika interni i externi politicky problem, protoze by to bylo defacto uznani, ze jejich vyrobni divize je v srackach. Hadam ze vysokej manazment te divize se tomu branil zuby nehty a nasliboval modre z nebe. A co ted vidis je vysledek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno, to jsem tady psal v několika diskuzích, že management Intelu jsou arogantní šmejdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja KODURIMU verim !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobre, pretože on Ti tiež verí... že si na grafiky Xe počkáš!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nepockam, ani nahodou, dokud tu bude NVidia, tak ja jedine grafiky od nich. Ikdyby Xe bylo stejne vykonne a levnejsi nez karta od NVidie, tak si poridim NVidii. Ba co vic, ikdyby Xe bylo vyhodnejsi nez grafika od AMD, tak si poridim grafiku od AMD. S grafickyma ovladacema Intel mam sve zkusenosti a dokud nebude Inteluv produkt perfektne odzkousen a i fanweb AMD neuzna, ze ma Intel nejlepsi ovladace, tak do toho nejdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt trotl, kámo! :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já ne radši AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koduri je Ind, tem se neda verit. Vim to z vlastni praxe.

Probiha to asi tahle:
2018
Generalni reditel Intelu: Koduri, tak te tady mame, vitej. Potrebujeme, abyste s tymem vyvinuli do 2 let diskrettni grafiku, co natrhne prdel konkurenci. Tady mas lidi, zdroje, pokud neco chybi, tak si rekni, zdroje na to jsou.
Koduri: Ok.
Generalni reditel Intelu: Stihnete to za ty 2 roky?
Koduri: Ano (Indove nesmi rikat aspon belochum Ne)

2019/06:
Generalni reditel Intelu: Tak jak projekt pokracuje? Jde vse podle planu?
Koduri: Ano (Indove nesmi rikat aspon belochum Ne)

2020/02 tyden pred verejnym predvedenim produktu:
Generalni reditel Intelu: Tak uz to mate hovove? Vsechno funguje
Koduri: Ano. Ano
Generalni reditel Intelu: Tak mi ukazte prototyp s nejakou hrou.
Koduri: No to nejde.
Generalni reditel Intelu: Jako, ze jeste hry na tom nebezi?
Koduri: No, jeste neni ten prototyp
Generalni reditel Intelu: Coze? Ale vzdyt jste mi pred pul rokem posilali fotky prototypu!
Koduri: To byl jen realisticky render.
Generalni reditel Intelu: Paneboze! Co teda vlastne mate!
Koduri: Ten render. Ale fakt se nam povedl, je raytracovany a uplne relaicticky nasviceny! A tech ruznych soucastek na tom!
Generalni reditel Intelu: Veeeen!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nebo je Koduri krtek nasazený AMD :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdyby jenom Koduri.. intel projektem xe dotuje celou vesnici indu..

https://pbs.twimg.com/media/EK_C6Z7U4AEcake.jpg

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze to vypada, ze cely ten vyvoj probiha v Indii, tak zacinam mit taky pochyby o tom, ze z toho nekdy neco kloudneho v dohledne dobe vypadne.
Jinak selficka jsou v Indii bezna, jde videt ze Koduri z tama asi pochazi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak jestli tohle je ten team, který by měl postavit grafickou divizi intelu na nohy, tak to skončí jak larrabee na 90% to bude fail jako prase, krávu vlastně říct nemůžu :) každý kdo měl tu čest/smůlu pracovat s indama tak ví o tom své (čest vyjímkám)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já na vlastní oči viděl v Indii jednoho programátora, co měl asi 30 různých titulů a certifikátů a pak se zjistilo, že neumí číst :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

syn robí v IBM a v tíme majú pár indov. Nemôžem verejne hovoriť to, čo mi o ich práci a prístupe hovorí. Ale platí to čo je napísané vyššie. Poznajú len yes, no nie. A kým nemusia ozaj niečo natvrdo sami vytvoriť tak majú plno rečí. V prípade nutnosti samostatnej práce zrazu berú voľná, ochorejú.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jak už tu někdo psal dřív i život s holou prdelí může být veselý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je na vyhadzov CEO pre odbornú neschopnosť

>2018

>Generalni reditel Intelu: Koduri, tak te tady mame, vitej. Potrebujeme, abyste s tymem vyvinuli do 2 let
>diskrettni grafiku, co natrhne prdel konkurenci.

vstup na trh diskrétnych GPU je asi toľko práce ako s Fiji

GPU Fiji: 596 mm^2, interposer: 1011 mm^2 a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

alebo minimálne ako s Zen5

A na Zen Intel nezareaguje skôr ako v roku 2021, ak mal timy sformované a vedenie dalo jasné zadaie hneď po uvedení
Zen-u, ak nemali nič v zásuvky (česky šuzplíku)

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5.
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

Zen3 bude v roku 2020
Zen4 bude najskôr v roku 2021
a Zen 5 bude najskôr v roku 2022

teda najmenej 4 roky po začiatku jeho vývoja

To by ešte Intel nemal reagovať na Zen, ak nemal nič v zásuvke(Edit: česky v šuplíiku) v čase uvedenia Zen-u

Ryzen bude vydaný a dostupný v únoru
12. 1. 2017
Nedávné zvěsti o vydání procesorů Ryzen v průběhu února se potvrzují. AMD de facto potvrdila, že v době letošní Game Developers Conference už bude novinka vydaná…
https://diit.cz/clanek/ryzen-bude-vydany-v-unoru

Bleskově: Ryzen překonal slíbené IPC, AMD zveřejnila specifikace a české ceny
22. 2. 2017
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

Ak teda Intel začal reagovať na Zen až po jeho vydaní, tak bude mať odpoveď najskôr v roku 2021 ale to už bude Zen4 v predaji a Zen5 za dverami... Alebo, v pre AMD pesimistickom scenári, bude Zen3 a Zen4 za dverami..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je snad poprvé, co má Redmarx u svého příspěvku kladnou bilanci! (v tuhle chvíli +1)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a pak tu mámě i zprávičku, že nové 64-core ARM od Amazonu výkonově také překonávají Intely, a to hlavně v serverovém segmentu, kde míval největší marže. 2020 se Intel pořádně zapotí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Začíná se to pěkně rozjíždět ten ARM. Huawei uvedla mATX desku pro čtyř a osmijádra, která narozdíl od všech předchozích ARM destiček vypadá normálně neboli srovnatelně s mATX pro x86. Konečně tak bude existovat skutečná konkurence.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Njn když nemáš GPU, dej tam třeba točeňák :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky Intel Xe na 10 nm budou zpožděné o půl roku... o rok... o dva roky... o tři roky... budou nahrazeny Intel XeXe na 7 nm... zpožděné o půl roku... o rok... o dva roky... o tři roky...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a az to vydaj a nekdo to rozebere tak zjisti ze je tam nejaka stara i5 s vyplou procesorovou casti a iGPU s OC a TDW 300W :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A nebo tam bude Larraabee (mraky Atomů) :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Srážky atomů by vysvětlovaly aspoň to vysoké TDP

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Obavy o budoucnost 10nm generace grafických karet Intel pravděpodobně nebyly liché. Podle neoficiálních zdrojů má architektura problém držet krok i se stávajícími produkty konkurence."

Já jsem neměl obavy od začátku. Ono očekávat, že se stanu konkurenceschopný hned při vstupu na trh, který po více než dekádu okupují pouze dvě společnosti je velmi naivní. A to nepočítám vleklé problémy Intelu s přechodem na lepší výrobní proces. Takže za mě, i bez potřeby neoficiální zdrojů, jde vše podle plánu, který hrubě zaostává za tím, co Intel velkohubě prohlašoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ono očekávat, že se stanu konkurenceschopný hned při vstupu na trh, který po více než dekádu okupují pouze dvě společnosti je velmi naivní.“

Pokud by Intel s prostředky, které má, nedokázal na rok 2020 vyvinout alespoň částečně konkurenceschopnou architekturu, tak na základě čeho mám předpokládat, že se mu to podaří v roce 2021 nebo 2022? Bude mít stejné peníze, stejné inženýry a stejné vedení. Intel je firma, která expanduje tím způsobem, že zkusí vstoupit na nový trh a buď se jí to podaří a zůstane, nebo se jí to nepodaří a netrvá obvykle dlouho, než to vzdá a zkusí to zase jinde.

i740 byla odpískaná hned po prvním pokusu, Intel to pak zkusil v integrované grafice, kde architektura pokračovala. Larrabee byla rovněž odpískaná po prvním pokusu, pak to s ní Intel zkusil v HPC, kde to odpískal asi po druhém nebo třetím pokusu.

Bylo by hodně překvapivé, pokud by to nyní Intel po prvním neúspěšném pokusu nějak dlouhodobě zkoušel dál. Vždyť prodává nebo zavírá každou neprosperující divizi a naopak kupuje jen firmy zaměřené na produkty, na nichž jsou marže minimálně takové, jaké má sám.

V případě Intelu si neumím představit, že by to zkoušel pořád dokola jako Nvidia s Tegrou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je něco jiného. Ví, že potřebuje dobré ovladače i kvůli svým integrovaným grafikám, takže ty náklady na dedikované nejsou nikdy vyhožené peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel na to má prostředky a schopnosti, ale chybí mu vytrvalost, pokora a umění vidět věci reálně. Nemyslím si, že by nebyl schopen dodat konkurenceschopnou grafickou kartu, ale těžko to bude na první dobrou s jeho historií a nedávnou neschopností reagovat na nástup Zenu od AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Larraabee trapas, phase 2 begins.

Pokial ta ich dedikovana grafika pri uvedeni v H2 2020 (t.j. za necely rok), by nemala aspon 3/4 papieroveho vykonu ako NV GF 2080 (bez Ti) alebo aspon AMD Rade On VII, tak nema absolutne zmysel ju v H2 2020 uvadzat, co by bolo v konecnom dosledku cele roky potom co vysie dva spominane produkty prisli na trh.

Vyrobny proces je fraska uz 4 roky sama o sebe no a o vykone uz asi vedia svoje, takze Larraabee trapas, phase 2 begins.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde se domnívám, že to Intel stále může slušně prodávat do datových center, kde se na peníze tolik nehledí a jeho sales může machrovat s fake grafy a nekale soutěžit. Ostatně proto se podle mě pořád tváří, že je to do center a možná troščku i pro enhusiasty (ruzuměj lidi co zaplatí šílenou raketu za mizerný výkon).
Podle mě to bude taková nVidia^2 s poměrem cena/výkon :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>práce na GPU Xe nepokračují dobře
>je nepravděpodobné, že Ponte Vecchio [7nm Xe pro HPC] dorazí v následujících dvou letech
>v současnosti je efektivita architektury Xe nižší než u konkurence
>v současnosti se nepočítá s nereferenčními modely
>ovladače by potřebovaly hodně času k dotažení

Cili zbytecne vyjebane penize na picovinu, namisto reseni procesoru se delala dalsi kokotina.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela, díky tomu si sáhli na zisky, které by jim zůstaly, pokud by to nedělali. To je donutí konečně se pokusit alespoň vzchopit, než dělat čipy na technologiích včerejška, které zlevňují na místo nabídnutí konkurenceschopných produktů. Zkrátka impuls navíc, aby neusnuli na vavřínech, což se do značné míry stalo i tak, bez GPU Xe ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aurora:
1)Záře 100km nad zemí.
2) Křižník, který odstartoval revoluci.

Ten kdo vymyslel ten název měl dobrý smysl pro humor založený na dvojsmyslu. Intel chtěl revoluci. Dostal cosi těžko hmatatelné kdesi daleko : )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.