Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 4k rozlišení, téměř tři metry úhlopříčka - UHDTV od Samsungu pro rok 2013

U mna je stale primarnym zadrhelom vobec potreba 4k. Druha vec je ta velkost uhlopriecky. Obyvaky nemame ani na 2m uhlopriecky.
Zdvihli rozlisenie ale zvecsili aj uhlopriecku. Na tej 4k obrazovke bude velkost bodov podobna, takze tam sa 4k tak neprejavi.
Zvedavy by som bol na 4k rozlisenie na 42" uhlopriecke a nie na 110". Len zvedavy, osobne tato homba za uhlorpeckami a rozlisenim ide mimo mna - stalepouzivam 82cm CRT TV v plnej spokojnosti. Na to, co a kolko pozeram, tak mi to este dlho bude stacit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se obávám, že vzhledem k ceně té televize bude řada lidí postavena před dilema, jestli si koupí tu televizi a nebo bydlení s obývákem parametricky splňující nárok této TV...
btw - ona poučka o trojnásobku vzdálenosti - to imho platí pro klasické SD vysílání, ne? V případě HD nebo dokonce 4k je možné vzdálenost zkrátit bez rizika, že člověk bude mít "pixel show" a bude si tak připadat pohlcenější do děje.
Ale možná je to blbost. Nevim, televizi mám 52 cm CRT. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ty nesmysly s 3 a pul nasobkem uhlopricky je podle me blbost. Cim vyssi hustota bodu, tim je potreba byt blize zdroji jinak se vam ztraci detaily a tudiz jaksi ten hlavni duvod k porizeni 4k televize.
vidim, ze se jeste nikdo neracil prepocitat pozorovaci vzdalenosti na 4k rozliseni. pokud tedy uvazujeme tuto televizi za UHD 3840x2160px tak nam pri 110" vychazi roztec bodu na 0,62mm. pokud tedy pocitame rozlisovaci schopnost zdraveho oka (uhel pohledu na dva sousedni pixely) jako jednu uhlovou minutu, tak mi vychazi, ze optimalni vzdalenost pro pozorovani 4k televizi s 110" je nekde mezi 2 az 4 metry. u fullhd pro stejnou uhlopricku vychazi 4 az 8 metru, takze ten 3,5 nasobek je spise horni hranice pro fullhd nad kterou by uz nikdo nemel jit. samozrejme zalezi na subjektivnim dojmu a to je u kazdeho jinak. nekdo preferuje vice detailu na ukor velikosti sledovane plchy, nekdo zase opacne. proto ten interval. cim blize, tim vice detailu na ukor sledovane plochy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Má to ještě jiná omezení - oblast ostrého vidění je u oka jen v malém úhlu. Dalším omezením je způsob natáčení filmů.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme. ale to uz jsou problemy vyplyvajici z jinych veci nez je televizor a jeho umisteni.
clovek vidi ostre oblast na kterou se zrovna diva, tudiz, kdyz se diva na nejakou cast obrazu, tak tu by chtel videt ostre a samozrejme v nejlepsich detailech. tudiz pozadavek spravne polohy vuci televizoru je v tomto pripade samozrejmosti.
a k druhe poznamce - samozrejme predpokladam k televizoru 4k (fullhd) obraz o stejnem rozliseni - 4k (resp fullhd) video. to uz by pak vubec ztracel smysl si kupovat 4k video kdyz jedine, co bych na nem sledoval by bylo dvbt

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V té druhé části mi nešlo o rozlišení, to je samozřejmost. Ale film je natáčen tak, aby vypadal dobře v kině na plátně, tedy při sledování z větší dálky, kdy jsem schopen vnímat celý obraz. Když se doma nalepím blízko k TV, abych ocenil těch 4k, tak mi bude obraz zabírat větší část zorného pole. V tu chvíli již nebudu schopen ostře sledovat celý obraz, jen jeho části. Uniknou mi tak některé věci proti tomu, když bych seděl od obrazovky dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by se k normálnímu filmu ve fullhd (třeba) přidalo okolí a takhle vzniklo 4k, tak to určitě přínos bude. Pozorovací vzdálenost se tak bude odvíjet od velikost fullhd výřezu uprostřed. Jenže ne všechny filmy takhle budou natočené, takže pozorovací vzdálenost pak bude různá v závislosti na filmu, což je trochu nevýhoda.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja teda na televizor nekoukam. televizi si pripadne poustim na pocitaci a monitoru. mam svoji subjektivni optimalni vzdalenost fullhd monitoru a kdyz se kouknu na zed za nej, tak by pri zachovani stejnyho pozorovaciho uhlu musel mit 2 metry a byl bych od nej 3 metry (ode zdi). myslim jako kdyz si ho promitnete z vaseho mista na zed pred vami. pak zjistim, ze pro fullhd je pro me idealni 3metry na uhlopricku 2metry. takovou televizi bych potreboval abych videl vsechny detail filmu, ale i pismo pri surfovani a tak. ale je mozny, ze pri sledovani fullscreen filmu se trochu oddalim a to by pak treba mohlo odpovidat odsednuti se o jeden metr. takjze jo je to pravda. zalezi jak na hustote dpi pixelu tak i rozliseni zdroje filmu, pripadne zpusobu co s tim televizorem vse chci delat. pokud se spokojim s koukanim na televizi, tak ta vetsi vzdalenost ma smyl. ale jak rikam 3,5x krat vzdalenost uhlopricky se mi zda opravdu na fullhd jako mezni hranice. a to nemluvim o 4k, kvuli ktery vunikla tato diskuze

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to hackoff:

cim vyssi hustota bodu, tym nieje potreba byt blizsie k zdroju, to je poriadny nezmysel. Sadni si 2 metre od tej 4k 110" telky ako navrhujes a uvidis. Tu nejde o rozlisenie ale hlavne o velkost uhlopriecky a schopnost oka vnimat obraz. Detaily niesu az take podstatne lebo pri dynamickom obraze nemas sancu vnimat detaily, tak ze je ti to naprd, ci mas HD alebo 4k. Jedine ak sa kochas obrazom napr. pri spravach, kde je viac menej staticky obraz ale zase tam chyba kvalitny obsah, pre ktory by bolo potrebne vysoke rozlisenie.
Oko ma urcitu rozlisovaciu schopnost, schopnost vnimat detaily a pohyb.

Kvalitne SD stale staci na vela pouziti. Tiez podstatnejsi je obsah ako jeho rozlisenie. Co mi je z filmu v 4k, ked je obsahovo nepozeratelny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda.. FHD si jde nejlepe vychutnat na dokumentech o prirode, kde jsou dost dlouhe zabery s malo pohybem... ze to ma clovek cas stihnout pochopit na co se vlastne diva.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja si docela dokazu predstavit, ze si k 2m 4k televizi sednu na vzdalenost 2m a vychutnam si detaily. pokud by mi to bylo nejak neprijemny, tak si treba odsednu o metr nebo snad dva. ale je blbost si proste sedat 8 metru nebo dal jak si nekteri mysli. at si pro me za me sedaj tak daleko, ale to pak ocenej jen to SD vysilani. Je zajimavy, ze u monitoru to lidem neprijde divny, ze jsou obrazovce bliz a taky si tam poustej videa s dynamickyma scenama. zkus si nekdy interpolovat svuj monitor na stenu svyho pokoje, jak by byl vyliky, kdyby vysel na stene. me to treba vychazi, ze bych mel dvoumetrovy monitor ve vzdalenosti 3 metry. a to je prosim fullhd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz se dostavame do absurdni situace, kdy nekupujeme televizi do bytu, ale byt k televizi.Reklamni krasozvasty jsou vsemocne.Neskodilo by se obcas trochu zamyslet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Náš obývák měl 3,5 na 4m a na sledování filmů jsme používali IKEA platno roletu (pogumovanou z druhé strany) s rozměry 2x2m ve spojení s FULLHD projektorem... a už bych do menší úhlopříčky nešel :)

Teď se stěhujeme a obývák bude mít 4x5m... prakticky se pro nás nic nemění (bude se promítat na delší stěnu a plátno bude 240cm na šířku...v původní bytě se promítalo na delší)

Takže za mě je vzdálenost na tyhle velké úhlopříčky cca 4m...a to jsem u rozlišení FULLHD...co mě ale ze začátku hodně trápilo byl nedostatek obsahu...kdy si pak pustit na takovém monster obrazu SD pořad se rovná malému masochismu :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky to delame podobne, zatim mam 720p na ~ 300 cm uhlopricce (obyvak je nastessti dost dlouhy) ale divame se z prostredku obyvaku, asi z takove 3-4m vzdalenosti. Pro dva je to takto idealni, kdyby bylo vice divaku, asi bych volil vzdalenejsi obraz. Na FHD to zatim nemam potrebu menit (alespon v tomto docasenem byte), protoze komprimovane filmy maji stejne subsampling na barvach, takze pokud pouziju 1080p zdroj dat, tak me to i 720p projektor zobrazi obstojne :) A nez bude na novy barak, snad se 4K rozsiri vice

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

My přecházeli z 800x600 :) rovnou na 1080 a už bych níže nešel... na takové úhlopříčce je hezky vidět rozdíl mezi 720 a 1080... není to sice "do očí bijící" ale ten rozdíl je pozorovatelný bez zkoumání :))

Jinak dnes přišel FullHD 3D :) a už dlouho jsem neměl takovou radost z nové hračky :) a co mě těší nejvíce je, že oproti předchozímu můžu na kratší vzdálenost promítat podstatně větší obraz (šířka obrazu na stejné vzdálenosti narostla o 1m a to už je sakra znát)

Mno a snad až tenhle doslouží :) tak už budem pokukovat po 4k 3D :)))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že rozlišení velkých TV se zvětšuje právě proto, aby se nemusel zvětšovat odstup. Když uvážím velikost pokoje v Japonsku nebo Koreji, kde bývají pokoje velikosti českých koupelen, tam se dostat od telky dál než na 3 a 4 m, to není jen tak. A pozorovat SD/HD na takové ploše z blízka není nic moc.

Pozn. 1: Zajímavé je, že nakorejském Samsungu je zobrazeno Tokio. :-)
Pozn. 2: Telku nemám a ani nechci, takže mne obrázek té placky nějak moc nebere, ale ta slečna je moc hezká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TV vhodné akurát tak do kinosály.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.