Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung 2015 Evo Kit přidává HDR loňským televizorům

Spadly z hrušky? O tomhle jsem chvíli uvažoval, do doby než jsem uviděl cenu. BTW šlo by tohle na F7000?

Nechápu, jak tohle může stát víc než 1/2 až 1/3 ceny nové podobně vybavené televize. Když se podívám na novou řídící desku pro dnešní televize, tak cena málokdy překročí 4 tisíce. Kdyby tohle samostatně prodávali za nějakých 6k ještě pochopím, ale za 10k...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mozna uz konecne zacnou prodavat televize bez niceho, tedy jen panel, vlastne monitor s uhloprickama nad 32 palcu. Pak si kazdy dokoupi co potrebuje a co mu vyhovuje, a za rok dva jednoduchy upgrade v podobe krabicky.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Zatim cira utopie, bohuzel. Vyrobci nam chteji jednou za 3-5 let prodat celou televizi, protoze muzou. Navic dneska nabizi vsichni to same a jedina beznym uzivatelem rozlisitelna vec je ovladni televize a jeji software. Jestli je tam IPS nebo PVA nebo treba IGZO zajima jednoho cloveka z tisice.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

kéž, toto jde proti nenažraným společnostem, proto to nemá šanci
já bych to samo uvítal, už tak TV používám jen jako zobrazovadlo

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale DumbTV stále ještě existují, v podstatě splňují co píšeš, jen mají navíc DVB-T/S dekodér a základní funkce pro ladění a přepínání kanálů (pravda, pro 4K asi neexistují). Z mého pohledu ideál, žádný zalagovaný "smartOS" s tunou chyb a nedodělaných aplikací, zato si k tomu můžu připojit mašinku s Kodi a jsem vysmátý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že ta DumbTV má obvykle o moc horší panel než ta chytrá. Vyměnil jsem DumbTV za "chytrou". Kvalita obrazu je nesrovnatelná, ale chytrost je přinejlepším diskutabilní. A vedle mám prostě krabičku s Kodi :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem do detailu nikdy moc neřešil, TV pustím večer na 1-2 hodiny jako svého druhu ambientní zdroj zvuku a světla, jinými slovy nejsem extra náročný (máme doma dvě nějaké "dumb" LG placky r.v. 2012 a 13) a více neřeším. Na semtam-film mi to stačí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

určeno pouze pro UHD modely, na F ani H řadu nejde, těžko to z HD udělá UHD:-)

http://www.samsung.com/us/video/tvs-accessories/SEK-3500U/ZA-compatible

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z HD se skoro UHD udělá snadno, stačí tam posílat 4:4:4 obraz a hned je to na pohled lepší. Také jsou tu určité možnosti v mapování detailů na subpixely.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To by nemělo platit, chroma je podvzorkovaná právě proto, že to člověk nepozná a naprosto hlavní je rozlišení lumy.

Nestalo se náhodou to, že v momentě, co jste televizi poslal 4:4:4, tak to aktivovalo "game mode", což znamená odstavení post-processingu a různých filtrů, co jako že mají vylepšovat obraz, ale většinou ho naopak zlikvidují?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"člověk to nepozná"
Ale jděte... To jsou ty rozbahněné detaily nebo zuby v místě, kde sousedí různé barvy. V RGB se tak dá zobrazit obraz detailnější. Pokud zdrojem bude obraz v 4:2:0 UHD, tak bez podvzorkované luma bude vypadat lépe i ve FHD, než 4:2:0 FHD.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zuby budou vidět, jenom pokud se nepoužije správný upsampling, to je ale oddělený problém (ano, může se to stát, ale správně tam má být bilineární interpolace a to zuby neudělá).

Většina věcí jinak nebude mít dost detailů na to, aby rozdíl v rozlišení chromy mezi 4K a 1080P (tj, 1080 nebo 540 řádků chromy) byl patrný. V chromě je obecně detailů hrozně málo, výjimkou jsou jenom věci jako když je někde malá sytě červená tečka na černém pozadí, nebo červený text na černé a tak. Jen ve specifických scénách. V drtivé většině scén je dokonce hodně komplikované poznat, že je chroma neupsamplovaná (ty zuby, o nichž byla řeč), a to je přitom artefakt jako kráva.

To, že downsamplované video bude mít vyšší kvalitu je jinak pravda, ale zase to bude hlavně zásluhou lumy, ne tím, že by se jako výstup použilo 4:4:4. Taky tím, že se při kompresi detail míň zmrví, a často bude komprese méně nekvalitní, jelikož momentálně mají 4K vzorky tendenci mít slušnou bitrate kvůli tomu, že mají reprezentovat a demonstrovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajímají čistě velkoformátové monitory, nechť se podívá na vcelku zajímavou nabídku NECu.
http://www.necdisplay.com/category/large-screen-displays

Zajímalo by mě jestli některé modely s IPS mají skutečně kontrast 1300:1, dneska jsme se prakticky zastavili na 1000:1 nevyjímaje profi řady monitorů.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Preto som volil PVA telkac, to co ponuka LG, na to sa neda kukat a triluminos od Sony zasa stoji hromadku prachov. Konkretne UE55H6200 - slusna volba za cenu 20K, VA panel od AU Optronics, 5400:1 staticky kontrast a uroven ciernej 0.03cd/m2! Mat to este local dimming a 200Hz panel miesto 100Hz, tak je to bozie zobrazovadlo. Ale to by som chcel dnes uz moc, za necelych 20k ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.