Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Do konce měsíce bude dostupná Samsung 8K QLED TV s 8K AI Upscaling

Tak snimac mela uz staricka nokia 808 a diky time lapse slo poskladat 8k video :) hadam ze vetsi problem bude dostatecny vykon nez rozliseni cipu
Profi 8k je tu uz roky ...hadam ze do roku 2020 tu budou i telefony ktere budou umet 8k@30fps jako dalsi tahak na prodej vlajkovych lodi ....ale asi budou trochu sirsi a vetsi a budou k tomu dodavat kuchynske rukavice na peceni :)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak 4K si dnes může koupit kdokoli. Jen se zeptám, k čemu je to obyčejnému Pepovi z Horní-dolní dobré? Kdo u nás vysílá 4K? Nesleduju to, bo na telku se dívám jen když si pouštím nějaký film, tak se upřímně ptám, jestli se dá aspoň přes kabelovku nebo satelit dívat na 4K vysílání u většiny kanálů, nebo jediné možné je objednat si Netflix?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona vždycky je směrodatná pozorovací vzdálenost. U PC mi teď fakt vyhovuje 4k 40" z cca 90-100cm. Místo televize mám 100" plátno a 720p projektor ze 3.5 metru, ale 1080p nebo 4k projektem bych asi nepohrdl i když žádné nutkání na upgrade necítím. Kdybych kupoval TV místo projektoru, tak bych chtěl asi něco 4k 60-70" a ideální by potom byly tak 2,5 - 3 metry max si myslím. U PC čekám na nějaký 4k 40"+ 100Hz+

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšete, na pozorovací vzdálenosti záleží. Nedávno jsem se dostal do Euronicsu a měl možnost vidět vedle sebe OLED LG 4k a FHD a mohu říct, že cca do 2 metrů rozdíl pozovatelný je, Takže za mě bych určitě bral 4k ikdyž je o 10k vejš cenově :-). Ještě jsem tam porovnával právě se Samsung QLED a nezlobte se na mě ikdyž Samsung s LCD technologií dost pohnul, tak se to prostě na ten OLED (LG, Panasonic) nehrabe - například z ostřejšího úhlu je stále vidět nafialovělý nádech černé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vazne pozeras na TV s 55" a viac uhloprieckou z menej ako 2m? Vazne rozoznas rozdiel pri dynamickom obsahu?
Na 55" si neviem predstavit pozeraz z mensej ako 3m vzdialenosti, idealne tak okolo 4m.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4m je daleko i pro 1,5m (60"-65") "jen" FullHD obrazovku. (neber mazanici vysílání, mimo některé novší pořady DVB-S2, natož prezentace svojich fotek o víc jak 24Mpx!)

Mám dvě 1,5m FullHD TV a od jedné sedíme právě 3m a od druhé ty 4m a ty 4m je již moc daleko, nebo TV malá :-( Nejvíce vytěžíme detaily v obraze právě ze 3m, z méně jsou již vidět pixely obrazovky natož empegů... z TV příjmu i z DVB-S2 :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lebo si slepy..

//A OLED fajn cierna, i uhly. Ale barevne podanie a jas (v HDR?), vysmech..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by teď tak na minimálně 10 let, ne-li více, stačilo 4k. Skok z 1080p na 2160p je docela velký a pokud chce člověk dobrou kvalitu videa, potřebuje i dobrý bitrate. Video kvalita ze 4k na 8k nemusí být vůbec přímoúměrná rozlišení když to bude komprimované na nějakou rozumnou úroveň, tak aby to šlo streamovat online. Ve spotřebilteském/mobilním apod. sektorech - víceméně hobby a amatéři sektor - tam je dneska 4k až až. V mobilech většinou 50Mbit/s, v bezzrcadlovkách 100Mbit/s a to už je potom pár gigabytů za několik minutu videa. A proto si myslím nemá cenu 8k rvát nikde do spotřebitelského a hobby sektoru. Navíc video kvalita při dnešní senzor technologii by na malých mobilních senzorech mohla být docela kompromisní, a to hlavně s úbytkem světla. Zatímco co teď je na mobilu ideální 12Mpix s kterým člověk může i trošku ořezávat pro 4k zobrazení u fotek, senzor na 8k video bude mít daleko menší individuální pixely a tím by měl být znevýhodněn při horších světelných podmínkách alespoň u videa, kde se nedá tak dobře interpolovat a multi-fréjmovat jako u fotek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je pravda, že skok ze 4k na 8k není teď podstatný - ale ve videu
taky by to video už teď mohlo vypadat jinak, pokud se opravdu využije 4k naplno, ne jako teď -> tzn 4k jas, fHD barvy, 24Hz .... ve chvíli, kdy by bylo 4k jas i barva, 120Hz - věřím, že poznám rozdíl (sice ne pořád, ale občas jo - a chápu, že většina populace vidí mizerně na to, aby rozeznala 720p od 1080p)

pokud bych si měl kupovat displej na stěnu (TV mě nezajímá, ale bez tuneru to těžko seženu) a měl bych se rozhodovat mezi 4k a (dražším) 8k -> při úhlopříčce na 70" (to chci) bych si radši vzal 8k - kvůli statickýmu obsahu ... a kvůli tomu, že to nebudu chtít měnit nejmíň dalších 10 let (to už bude jiná doba, že)
samozřejmě když by bylo vyřešeno, jak to například připojit (HDMI 2.1+, DP 1.6 atd) a ostatní technický záležitosti .... taky by to bylo o ceně

za mě 8k ano - hlavně na fotky/grafiku, ale pro filmovou/seriálovou tvorbu to není zatím podstatný (některý dokumenty můžou vypadat jinak)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že dnešní TV vydrží fungovat deset let? To dost těžko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proč ne ... nevidím v tom problém - monitory to vydrží naprosto běžně

osobně jsem žádnou TV nebo monitor, co by jen tak umřel, za posledních 13 let u nikoho neviděl a neslyšel o tom - kromě vlastnoručně zničených věcí (utrhnutí konektoru, nebo polití)
před 13ti lety odešel jeden zdroj u někoho v plasmě (oprava za cca 2-3kKč)

moje 2 plasmy asi už mají 10let, vypadají v pořádku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejčastěji odejde tunner, většinou to sice není stylem "vyhořel", ale protože přestali vysílat danou technologií
i když s tím vyhořením, u pět let staré plasmy tunner přestal úplně pracovat a nebyl to zrovna levný model
takže pokud to člověk má jen jako monitor, pak bez problémů
jen je škoda, že se nedá pořídit monitor, kvality a velikosti televize, bez tuneru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale dá! A lepší kvality - 10bit/60Hz IPS s DP rozhraním a matný!!!!!!!!!!!!!!!!! :-) Avšak jen do 43" Já mám kupříkladu toto: https://www.czc.cz/lg-43ud79-b-led-monitor-43/218606/produkt :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

monitor velikosti a kvality televize (tzn stejná obrazovka, víc vstupů, nad 60-70") se pořídit dá - ale ta cena :(

mě osobně TV tuner nezajímá, jeho formáty a schopnosti jsou mi putna (kdo by se taky díval na televizi, že jo :D ..)

jinak souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slaba empiticka skusenost..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když to nebude úplný noname a nebo nejlevnější model ač značkovej a když vám na obrazovce neutře prach silou manželka..., nebo děcka netrfí balonem, nevidím důvod, proč by nevydržely???

Už to není jak když zeslábly, nebo i odešly trubce či startéry :-( protože to má LED podsvětlení :-) Taky neznám PC monitor nebo LCD TV co by odešly, jen jediný trubicový PC monitor co měl nasvíceno hooodně roků a tak milion hodin ;-)

I když! Kamoš opravuje IT i elektrotechniku i TV a nejčastěji mení LED diody u Camcuků tuším s EDGE LED, kde občas odejde nějaká LED :-( (protože jsou přepětím vyšponovaný k velkýmu jasu a máli někdo obejvák na jih, maj to -jas, vahulený na maximum a pak není divu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi budou doma mit 220cm mamuti 8K televizory a zhlizet na nich upcsaling ceske televize a nasledne bude aplikovan dalsi upscaling v samotne bedne, zhlidl bych si ksicht Jiriho Paroubka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už, tak prosím: někteří(!!!) lidi. Někteří!!!!!!!!!!!!! Děkuji za urážlivé Ne-zobecňování jak pisálci politických deníků... (a podobně urážlově a nebezpečně pro veřejné mínění zobecňují..., např.: migranti/imigranti..., namísto: někteří(!!!) i/migranti) :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FullHD is enough for everyone ;) co může bejt víc, než full? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Full 50p :-) (točím tak léta na Sony A77) a né sice 50k, ale jen 25p nebo 50i :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uuuuu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně si pohněte, než vám ten upscaling studia vypnou. Už toho docílila ze začátku s fullHD a později i se 4k ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radsi bych kdyby se vyrobci zamerili na kategorii 37-43"... ne kazdy ma obyvak 30m2

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S rozlišením musí úmrně růst i velikost úhlopříčky! Jinak UHD nemá smysl :-( Od 43UHD by jste musel sedět do 1-2m, aby jste využil detaily v obraze. Pakliže sedíte nad 1-1,5m, raději zůstaňte u FullHD pro tak malou úhlopříčku :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"raději zůstaňte u FullHD pro tak malou úhlopříčku :-/"

Problém je, že za pár let už FHD telku nekoupíš. Všude budou mít jen 4K a vejš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel :-( I proto jsem kupoval nedávno po dobrých zkušenostech druhou stejnou 60" SHARP AQUOS - poslední matnej(!!!) mohykán se 100Hz/TM100fps s polarizovaným podsvětlením a tak bez mlíka večer, když sleduji horor nebo dokument ze satu (DVB-S2) o vesmíru :-) , z bazaru :-/ Alespoň za zlomek ceny a přitom bezvadnou (je Made In Japan) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bych bral 5-7'', to by pak bylo ideální jako zobrazovadlo do VR, kde nesedíte od obrazovky 1 popř. 3 m, ale 5cm a to ještě přes čočku
u fullHD 5'' mobilu jsou ty pixely spočítatelný :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ODSakEda s Jezkom ti vysvetlia, ze su nepocitatelne.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 1,5m FullHD sedím daleko 3m a pixely (u loga TV, nebo grafika Windows - generované ideálně, jinak záleží jakou video mazanici vysílaj...) pozoruji pod 3m a zřetelně je vidím od 2m!

čili 4k bych bral minimálně leda 3m!!! úhlopříčku. Ještě ani to není k míní za normální cenu :-( Sedím totiž od 42" 4k/IPS/10bit PC monitoru 0,5-0,7m a vpoho, pixely vidím spíše až od té bližší vzdálenosti - 0,5m.

A tedy analogicky a úměrně má 8k obrazovka smysl opět až od 6m!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! úhlopříčky, jinak jsou to vyhozený orachy :-(

Jo a čím to budete krmit!? Jasně že leda fotkama o dnes víc jak 8k, ale myslím PC!? Vždyť GPU až od GTX 980Ti s CPU i7 sotva zvládne blbý video ve 4k o 50p-60p! (30p, natož jen 25p..., je pro slepce, co jim neva jemně kmitající hrany pohybujících se kontrur - ostrých hran objektů a 50i-60i patří do muzea!)

Zatím mi stačí z blízka 42" 4k/10bit na fotky a 4k video dokumenty z netu a ze 3m mi bude dlouho stačit 65" "jen" o FullHD a raději 200Hz/100fps :-) na filmy natož TV vysílání a to ještě pouze na HDTV ze satu (DVB-S2), neb pozemní (DVB-T2) natož internetová "TV", jsou jen mazanice :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo! Jak jsem psal. Ze 3m u víc jak UHD tam ani nevyšlo v tem grafu jak velkou (8k) obrazovku je dobré míti (psal jsem min 6m!!! Tak velkou nemá leckdo ani celou jednu stěnu obejváku :-)) ) Palec nashoru :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co mam delat kdyz to vnimam jinak nez to prezentuje zmineny graf ? Nejen ze vidim rozdil ale i jinak vnimam rastr panelu FHD vs 4k :)
Osobne tvrdim ze nejlepsi reprodukce zvukova i obrazova je v momente co je daleko za hranici rozlisovacich schopnosti cloveka ....u zvuku to bylo prokazano jiz davno ale u obrazu se "odbornici" nejak nemohou shodnout

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, sledovací vzdálenost nad 3m od 1,5m (60") obrazovky je za hranicí vnímání (taedy alespoň mnou a to mám zrak jako ostříš!) pixelů již u FullHD, ale nemyslím mazanici o 6Mbit z TV...) Naopak mi vadí dneska sice 4k, ale jen 25p nebo max 30p :-(
Video je hlavně o plynulém(!) pohybu!!! a aby docílilo efektu realistického pohledu, minimum je 50p!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Již 5-7 let tak točím (na SLT SONY A77) i když to dlouho nikdo nebyl schopný přehrát na PC (na ničem jiném to jen tak nejde, o SW playeru v TV ani nemluvě, to umí přímoz USB až poslední dobou jen LG)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.