Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung dodává hybridní pevné disky

Nějak nechapu co má společného přístupová doba při čtení a zápisu s Flash pamětí na HDD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte jak bude tento disk šlapat s technologií Intel Robson? jestli se to nebude nějak hádat a tak :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asrock: mnoho lidí nechce disk využívat intenzivně. Nejsou všichni lidé stejní, a různé produkty mohou uspokojit různé lidi. Softwarově lze rozložit zápisy na Flash tak, že se opotřebení zpomalí. Linux to pokud vím umí. Myslím že jiné operační systémy to umí také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mas jednoduche... do flashky se muze v dobe mezicasu ukladat 256MB dat ktera jsou v porovnani s HDD pristupna prakticky okamzite (treba jako v RAMce...pro predstavu) takze hlavicka pak nemusi na takova data najizdet ale hned je vytahne z flashky... bude to takove pomalejsi reseni cache pameti u disku... ktere jsou velmi rychle ale take velmi drahe a navic se bez proudu vymazou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si nedovedu představit, že 128MB nebo 256MB Flash bude užitečné... když (dynamicky přidelovaná) RAM cache v běžných počítačích bývá 256-512 MB... V mém počítači mám 1,5GB a RAM cache většinou zabírá polovinu... a FLASH asi je o dost pomalejší než RAM.

Myslím že je to skvělá technologie, ale kapacita Flash je moc malá... až tam dají 8GB Flash, bude to zajímavější... a 8GB Flash karty jsou běžně na trhu.

Proč někdo nevyrobí notebook s 16GB nebo 32GB Flash, a bez harddisku? O kolik by stoupla výdrž na baterie u notebooku s Flash místo harddisku, a s displejem podsvíceným LED místo zářivek? (ano vím že jeden tuším Fujitsu notebook má LED podsvicení displeje).

Mě by 16GB Flash v notebooku úplně stačilo, a mnoha jiným lidem taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KKKK: Kdysi jsem cetl nejake zpravy, ze tato technologie by mela podporovat:
1) Ukladani casto zadanych dat (data predem pripravena ve flash) - zrychleni hlavne pri startu systemu, odpada zejmena seek time pro cteni nekolika souboru najednou
2) Docasna pamet pro zapis - data pro zapis do nejake stopy se podrzi v pameti dokud nebude vyhodne je zapsat (vic dat do stejne oblasti, aktualne nizsi vyuziti disku pro jine ukoly,.....) Pri tom HDD se navenek bude chovat jako ze data zapsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Speleo: FLASH na HDD & RAM - kdyz vypadne napajeni tak mas data v RAM v ....., na HDD ve flash je mas ulozena jako by byli zapsane na HDD - i pri vypadku napajeni. Mela by se o to postarat logika HDD a pri vhodne prilezitosti je opravdu zapsat. 16GB FLASH jsou zatim porad dost drahe, za podobnou cenu jsou HDD vic nez 10x vetsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dochy: Máš pravdu že jsou 16GB drahé. Ale třeba pro mě je k ničemu 10x kapacita za tutéž cenu. Pro mě je lepší dlouhá výdrž na baterie. Myslím že nejsem jediný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panové a uvědomujete si někdo., že počet zápisů do Flash je omezen na cca 100.000 zápisů a zapisuje se po blocích o velikosti cca 128kB. Osobně doufám, že se do teto  moc dat zapisovat nebude, odo 100.000 je docela male cislo   

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Speleo: První vlaštovky už tu byly:

http://cdr.cz/a/17594

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja bych koupil takovy disk. klasicky 2.5 disk třeba 120GB ktery by měl slot na 2 xd karty. do haje jaky je problem to udělat ? počet zapisu mě vubec nezajima protože read boost to nahraje a už nepřepisuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim. Kdyz uz jsou vyrobci schopni dodatav 160GB SSD (viz http://www.pretaktovani.cz/asp/count.asp?ArticleID=3132) tak by se meli soustredit na SSD a zapracovat na tom aby byly ty disky levne a ne tu serit nejake podivne kombinace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Hajn: To ti vazne nevadi, ze ma ten uzasny disk omezenou zivotnoist na 100000 mazacich cyklu? Pokud na nej nahrajes nejaky zurnalovaci souborovy system nebo FAT tak pri intenzivnim uzivani zjistis ze behem 1-2 roku je disk i data v pr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita klasických diskov je taká, že odídu do kremíkového neba skôr, ako by začal mať flash disk problém s počtami prepisov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"KKKK: Panové a uvědomujete si někdo., že počet zápisů do Flash je omezen na cca 100.000 zápisů"

A ty si uvědomuješ, že tyhle neustále opakované zastaralé údaje už jsou prakticky urban legend, o zapisování bloků po 128 kB radši ani nemluvě ;-) (možná si to pleteš s velikostí adresované stránky nebo nevím?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KKKK: Navíc tady se jedná o paměti typu NAND, kde je narozdíl od NOR kontrolní součet na každé stránce a realokace špatných bloků (a už od výroby ty čipy obvykle pár špatných bloků obsahují, čímž je možné srazit cenu). Našel jsem ještě, že zápis je možný po stránkách (512-2048 B), ale mazání je možné jen po celých blocích (32 až 64 takových stránek), takže možná tohle jsi měl svou poznámkou o 128kB na mysli?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KKKK: Mám tady nějakou postarší 128MB compact flash ludru (military grade), ta má v datasheetu 1.000.000 zapisovacích cyklů. Vojenské a průmyslové věci jsou vždycky lepší, mají rozšířený rozsah pracovnich teplot /-40,+85 st.C/ a tak, takže už tenkrát..mega.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mem: Pocet mazacich cyklu je skutecne kolem 100 000, to neni urban myth, napriklad u Samsung 32Gb:
http://www.samsung.com/products/semiconductor/NANDFlash/SLC_LargeBlock/3...

Nicmene se jedna o pocet mazacich cyklu kazdyho sektoru, kterych je tam nepocitane (16 milionu, pokud dobre pocitam), takze to omezeni je de facto "na tohle medium se da 1,6 bilionkrat zapsat pul kilobajtu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmiš kupovat šmejdy vole

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, klasicky disk ma spotrebu 2.5W, procak tak 10-25W, deska a dalsi veci ani nevim, display taky hodne. Tak nevim jak mi usetri snizeni spotreby o 1W baterku o pulhodiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.