Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvedl EX2F, nejlepší digitální kompakt tohoto roku

Sociální sítě ve foťáku? CTKJ (= co to kurwa je)? Velké mínus pro tento přístroj ať už fotí jakkoli ...

Amoled display 640x480px? Skoro hurá až na to rozlišení ... takže zabitá výhoda.

A předpokládám, že akumulátory budou proprietrání a pokud možno nevyměnitelné ... něco takového, jako "levný" kompakt na AA články zřejmě už nikdy nebude dovoleno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, toto mi príde ako keby si nevedel prehryznúť, že ťamťung tlačí na pílu a začína vyrábať zaujímavú techniku. Aleinak tiež sa mi to moc nepáči, ale takto neobjektívne sa do toho foťáku obuť... neviem ako to mám nazvať.

Dnes majú foťáky (dokonca aj profi stroje) kopu softwarových hlúpostí, ale označiť to za veľké mínus?!?! CTKJ?!?!

640x480 možno nie je najsamsuper rozlíšenie, ale že by to bolo zabité?!

A nakoniec odsudzvoať niečo na základe nejaký predpokladov... no na to už fakt neviem napísa nič iné len to "vaše" CTKJ?!?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kup si druhou baterku za 300, ne? Na co AA, když na alkalické vyfotíš tak 50 fotek a za lithiové (které taky nemají na každé pokladně v Tescu) dáš polovinu toho, co by tě stála nabíjecí? Navíc ten článek moc netrpí samovybíjením a je opravdu maličký a placatý, pokud tam teda bude zase SLB-11A, jedna tužkovka je větší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaké rozlišení byste na 3" asi chtěl? Běžné kompakty i mainstream DSLR mají 320x240 (výrobci bývá označováno jako 230 000 pix).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nutí vás někdo ve foťáku používat třeba externí blesk, scénické módy, nebo redukci šumu? Stejně tak to bude počítám s konektivitou.

Displej 640x480 je běžné rozlišení u většiny foťáků, zrcadlovky možná o něco málo více typu 720x480 kvůli 3:2. Marketingově se tomu říká 921k pixelů, protože výrobci foťáků jaksi uvažují jednu RGB trojici jako 3 pixely.

Podle tloušťky foťáku bych to spíš viděl na AAA články, kterých by tam ovšem muselo být tak 6, aby to mělo stejnou kapacitu jako lipol akumulátor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro upřesnění - bývá to značeno jako 921k bodů, ne pixelů (kde 3 body = 1 pixel, případně 2 body = 1 pixel - podle masky), takže se to rozlišit dá. Horší je to u snímačů, kde výrobci skutečně zaměňují barevné subpixely za pixely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se snímači se pleteš, to nejsou subpixely, nanejvýš ve smyslu barevné informace. V každém případě firmwary i konverzní programy vyrábějí udávaný počet pixelů, ne jen třetinu nebo čtvrtinu. Jo, ano Sigma a její Foveon, tam je skutečné rozlišení opravdu třetinové proti marketingově uváděnému...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je někde uprostřed. Pixely na Bayerově masce bych s klidem nazval subpixely. Foťák samozřejmě vyrobí udávaný počet pixelů, to koneckonců čínský "8MP" foťák s VGA snímačem také vyrobí obrázek s 8M pixelů. U Bayerovy masky s N pixely je opravdu skutečné průměrné rozlišení někde mezi N/4 a N/3 (myslím průměr rozlišení všech složek). Proto je také rozdíl mezi 6M fotkou pořízenou 6M foťákem a 18M foťákem a toho právě využívá Sigma. Jejich 15M fotka bude mít skutečné rozlišení ~stejné jako fotka pořízená 45M Bayerem, ale rozhodně by se tomu nemělo říkat 45Mpixelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cena má být 550dolarů - teda cca 10tisíc - což by jako náhrada za stárnoucí Canon A630 sice šlo, ale ten čip by mohl být ještě větší...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

550 USD po přepočtu kursem, přičtení DPH a české přirážky mi dává spíš tak 14 - 15 tis.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude jako u předchůdce přístup přes usb s tou jejich šamšung koncovkou tak bych jim to omlátil o hlavu. Už se mi docela zamlouval předchůdce, ale koncovka to zabila. Jednou si doma zapomenete kabel a je po ptákách. Pokud ani nebude nabíječka v balení jako u předchůdce tak zase bohužel nekoupím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš v notebooku SD slot? Jinak externí nabíječka stojí asi 500Kč, neoriginální baterka podobně, originál 700Kč. Já jsem zase rád, že to necpou do standardního balení a nezvyšují tím prodejní cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copak SD slot, to má PC/Notebook standardně, bohužel už ne tak každý tablet. Další věc je připojení k TV na cestách, kde se nějaký standardní miniHDMI, miniDP či AV Jack může hodit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(mini)HDMI má - teda aspoň podle nápisu, co je na krytce na tom renderu. Že se jistý celkem oblíbený tablet prodává bez SD slotu je sice pravda, ale obávám se, že USB port na foťáku by zrovna u tohoto kousku byl taky celkem k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sony RX100 bude jiste lepsi, otazka je, zda bude to 15, nebo pres. Kazdopadne jeho 1-palcovy chip nepujd esrovnavat s 1/1.7 v tomto samsungu. Navic vsichni vime, jak sumi samsungy a jak sonaci (napr. nex-5n vs. NX???)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych to tak jednoznačně - pixely jsou přibližně stejně veliké a světelnost Samsungu je cca 2x lepší, takže by se Sony muselo hodně vycajchnovat, aby ten rozdíl dohnalo. Z pohledu fotografa je ale největší otázkou, co dokážou ty objektivy, a to se nad tiskovou zprávou posoudí dost těžko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, RX100 má pixely skoro 2x tak velké (RX100 16,8 MPx na cm2, EX2F 31 MPx na cm2). Na širokém ohnisku je rozdíl světelností cca 2/3 EV, těžko říct přesně, neznáme světelnost Samsungu na 18mm, na 80 mm má Sony F4.5, Samsung F2.7, což už je rozdíl cca 1,5 Ev. Když uvážíme větší velikost pixelů, je na tom při širokém ohnisku Sony dokonce o trochu lépe, při dlouhém je náskok Samsungu cca 2/3 Ev, tedy rozdíly ve fyzikálních předpokladech zachytávat světlo jsou poměrně malé.

Takže nakonec rozhodne kvalita optiky, schopnosti konkrétně použitých snímačů a další vlastnosti jako AWB, podání barev, kvalita expoziční automatiky.

Navíc se dá čekat, že s něčím vyjde Panasonic, za týden to budou dva roky od představení LX5 a možná se pochlapí i Olympus s nástupcem XZ-1. Takže nějaké vyhlašování nejlepšího kompaktu roku v půlce roku je předčasné a úsměvné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.