Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Definitivní konec: Samsung také opouští plasmové TV

Většina současných TV nejsou IPS+LED ale PVA/MVA+LED.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fňuk, fňuk. snad ta moje ještě pár let vydrží a do té doby se [FLAME] snad ti výrobci LCD, OLED apod. naučí dělat panely tak, aby černá byla černá a ne šedá [/FLAME].

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To by museli pouzit nebo vymyslet technologii, ktera umi skutecne cernou cernou barvu.

Jenze neni mozne vyrobit levnou plazmu, tak to holt musi ukoncit. Vitezi jako obvykle to s nejlepsim pomerem cena/zisk.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

...jako VHS vs Beta....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a pritom nej bylo Video2000...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj, i dynamický tracking to mělo, oboustranné kazety.
Měl jsem Teslu, tu dvoudílnou verzi tuner + portable ke kameře...

Bohužel vyhrál ten nejhorší možný systém VHS... obdobně jako platforma IBM PC...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť OLED dělá černou černu. Už jen ze svého principu. Nemá žádné podsvícení. Takže když bod má být černý, tak se jednoduše zhasne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jako majitel plasmy taky smutním a bojím se doby, kdy odejde na nějaké kurvítko - letos skončila záruka ;(

Jinak nástupce plasmy zatím nevidím, protože pokud je něco 10x dražší, byť s potenciálně lepšímy parametry, tak to není nástupce, protože si ho prostě nemůžu dovolit. Také se bojím, že až se pořádně rozjede produkce OLED panelů, budou všechny už jen 4k ;( Takže budeme všichni platit za něco, co stěží využijeme ;(

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No zřejmě nastává ideální chvíle ke koupi poslední použitelné TV - plasmy :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tu už jsi asi prošvihnul s doprodejem TV od Panasoniku :-(.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna dneska jsem v krámě ještě viděl P50ST60. GT60 už asi moc nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to teda taky doufam, ze mi moje LG chvili vydrzi...skoda, no. Kdyz se koukam na obraz tech novejch TV treba v Alza, tak teda nic moc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V pomere cena/ kvalita obrazu bola plazma top. Som zvedavy co sa casom zacne predavat. Oled je stale v nedohladne a uprimne 4k + nejaky SD kanal bude vazne radost pozerat...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je zcela jedno, jestli SD pustím na HD nebo 4k o stejné úhlopříčce. Přepočítat se to musí tak jako tak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale nic sa natom nemeni. Obraz bude stale odporny, narozdiel od plazmy.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Což je naprostý nesmysl. Plazma má vliv na kontrast, podání barev, rozlišení v pohybu, ale rozhodně neovlivňuje rozlišení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nástupce? Kde je ten nástupce? Myslíte ty hrozné (oproti plazmě) IPS LCD s typickym kontrastem 1000:1, a pod? to má bejt náhrada plazmy? Možná pro někoho kdo Plazmu viděl jen v obchodě, ne večer v šeru v obyváku proti LCD.

OLED může bejt nástupce, ale kde si to můžu koupit, stačilo by 1080p, takovejch 40 palců, dejme tomu do 30 klacků (kož když se kouknu kolik stojej ty plazmy), jak dlouho to ještě potrvá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Současný kontrast až 1100:1 by byl dost slušný proti starším typům LCD, pokud takový skutečně byl. Pokud černá v rozích svítí jak žárovka, tak nejde mluvit o kontrastu. Ale i kdyby tam dali kvalitní MVA, kromě panelu to limituje kamera a elektronika. Mě spíš na LCD vadí podání barev a "mdlost". Některé televize ani neumožňují nastavit jednotlivě R,G,B a levné televize mají 6-bitové panely.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty VA panely co se teď cpu do televizí nejsou žádnej zázrak. Jsou strašný. Nemaj gamut, nemaj vůbec pěkné barvy, atd. Pleťová tam ve stínech tahne do zelena, kor když se zkombinujou s nekvalitdnim edge LED podsvícenim, který je nevýrazný a panel se musí jeho studenej nádech snažit kompenzovat vlastní kalibrací přičemž je zároveň jen 8-bit a tady už si každej domislí kam to vede....

Problém je že dnes v LCD je takovej bordel že člověk ano neví co si koupí. LG třeba prodává model televize a random vám může přijít IPS nebo PVA, komplet jinej obraz, ale jim je to jedno, je to jiná série zrvona tam dali tohle. I ty drahé jsem viděl třeba Samsung za 50 klacků, hlavně že měl ambilight a takové pí***** ale panel v tom byl tak otřesnej že každek do to viděl na život to nechtěl. Paradoxně méně standardní velikosti třeba 46" byly osazované ještě starym panelem protože tenhle zatim nebyl v mass produkci v dané velikosti a ty měly obraz citelně lepší. 6 let stará Sony W4000 řada co mam doma je všechny překoá levou zadní, má nativní 10-bit IPS, kvalitní podsvícení, nádherný barvy, nejvyšší kontrast co jsem kdy na IPS viděl, tehdy sice stála 30 klacků pro 32 palců, ale dnes si kvalitu nekoupíš ani když si hodláš připlatit. V tom je ten problém. Ale stejně je používaná spíš ako velkej monitor, v obyváku sedí Panasonic Plazma a takovej obraz nic krom milionovejch oled prototypů zatim nemá, prostě ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tím bordelem máte pravdu. U LG byl bordel vždycky, ale u Panasonica jsem byl zvyklý, že u konkrétních modelů uváděl IPS Alpha. Teď už jen IPS LED. To může být klidně 6-bitový e-IPS od LG. Dnes už jsou konkrétní informace jen u počítačových monitorů a ani ne u všech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za TV nechci platit výpalné, stějně tam nic pořádného není. Mě by úplně stačil k PC OLED 20" ve formátu 4:3 nebo 16:10 a těch "30 klacků" za to klidně dám, pokud to jako bonus bude mít antireflexní nezrnitý povrch a možnost nastavit jednotlivě R,G,B nebo ještě lépe klasickou kalibraci jako EIZO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jdu si pro mínusy ...
u mě žádná škoda. Nikdy jsem plazmu neměl a nebudu mít. Podle mě má moje současná TV od Panasonicu obraz dostatečně dobrej na to, aby mě ani nenapadlo brečet nad konci plazmových obrazovek.
Jo, a plazma taky blíká :).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Plazma bliká, šumí (dithering), topí a má menší jas. Přesto je pro spoustu scén mnohem lepší než LCD - pohyb umí zobrazit s plným rozlišením (nerozmaže ho) bez pomocných MCFI obvodů. A kontrast je o řád vyšší než nejlepší LCD.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bylo emotivní vyjádření osobního vkusu, u toho se nějaká přínosnost komentáře nedá hodnotit - neb nulu tam nemáte :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD panely IPS Alpha vyráběné Panasonicem patří k těm lepším. Akorát je třeba brát větší úhlopříčku, protože pod 30" berou levné panely od konkurence.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám 39palec, víc už by byl v té místnosti, kde to používám, overkill. A obraz to má skutečně hezkej, až jsem byl překvapen tím, co se dá z LCD v "televizi" vymáčknout :). Primárně jsem při výběru šel po tom, aby obrazovka nebyla lesklá (Paňák má takovej přijatelnej polomat a z rámu jsem dodnes nesundal ty transportní fólijky, který z toho lesku taky dělaj mat ;), sekundárně po tom, aby obraz z PC přes HDMI nevypadal díky samplování 4:2:2 úplně strašně (jako třeba na LG) (4:4:4 jsem v té době za rozumný peníz božuhell nesehnal).

Já samozřejmě znám výhody plazmy oproti LCD, ale taky vím, že to má svý neduhy a tudíž je pro mě kompromisně lepší LCD (minimálně tyhle IPS Alphy sledovatelný určitě jsou, a to zdaleka nejen z kolmého pohledu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

test2

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezbláznil jsem se. Ale při vložení delší odpovědi mi to hází chybovou hlášku:
Not Acceptable
An appropriate representation of the requested resource /comment/reply/56826/714912 could not be found on this server.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mam plazmu a oproti led lcd podstatne krajsi obraz.
Co s tym kupit cosi do rezervy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je ostuda ohánět se v článku na druhdy odborném serveru argumenty, jako že většina běžných konzumentů nepozná rozdíl.
Pokud se na máme dívat z tohoto úhlu, běžní komzumenti by dodnes byli plně spokojení s CRT TV, kdyby je ještě někdo vyráběl, protože pro ně televizor rovná se to, když vidí nějaké pohyblivé obrázky. V jaké kvalitě je jim šuma fuk. Tím je nechci hanět, je to jejich svobodná volba, ale rozhodně tenhle vzorek lidí nepatří do srovnávání technologií.
Nehledě na další polopravdy v textu, kde chybějí věci jako že LCD televizory s obrazem blížícím se plazmě jsou jen vybrané hi-end modely vybraných značek, s cenou dvakrát nebo třikrát vyšší než kolik stály plazmy se stejnou úhlopříčkou. Nebo je zajímavé zapátrat, kolik i relativně drahých (a rádoby luxusních) a velkých LCD TV podrazili konstruktéři už v pricipu použitím obvodového a nikoliv celoplošného podsvícení. A tak dál...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CRT je těžká jak kráva, trochu maže, bliká, deformuje, má problém s konvergencí barev a překvapivě nemá absolutní kontrast. Blikání a kontrast záleží spíš na elektronice, ale to zaměřování elektronového paprsku je vrozený problém. A na rozdíl od moderních zobrazovadel produkuje beta záření.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co to je absolutní kontrast?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nekonečno : 1

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CRT přeci používá beta zářič (elektronové dělo) přímo k zobrazování. Většina toho záření ovšem neprojde stínítkem (jinak by to nic moc nezobrazilo), pak je tam sklo, kde umře velká část toho nepatrného zbytku a těch pár elektronů, co se jim podaří tohle přežít, spolehlivě chcípne v 1m vrstvě vzduchu. Fakt děsně nebezpečný :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oci jak angorak vam uz asi nic nerikaji ze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já nemám ani plazmu, ale ani LCD. Nemám prostě televizi :). Je totiž úplně k ničemu. Po obsahové stránce se snaží stejně udělat z člověka přiblblého idiota (hlavně reklamy) a v případě seriálu přemýšlím jak je možné, že se u nás uživí tolik herců!
Nicméně TV nebo spíše zobrazovadlo by se hodila-o na přehrávání trochu solidních HD filmů třeba z BR.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jses ten největší drsnak, no..
A to ja zase se podivam na něco, kde bych rad byl, ale nejde to. Například ted jsem zrovna dokoukal finále Wimbledonu. A vecer se kouknu, jak budou hrat fotbal. Na obou mistech bych sice byl nejradši osobne, no jelikož to nejde...lepsi Tv, nežli nic.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem fanda plasmových TV, nicméně zcela objektivně uznávám, že OLED je důstojný nástupce. Byl jsem ondyno v DatArtu, kde náhodou měli prakticky vedle sebe plazmu v ceně zhruba 15 tisíc a OLED v ceně zhruba 120 tisíc a černá byla stejně černá, ne-li černější (prostě daný bod na OLEDu nesvítil stejně jako nesvítí na plasmě). Tak už jen aby se ty ceny vyrovnaly a bude to dobrá zpráva pro všechny.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

test

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.