Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung nabídne notebooky i AiO s APU Kabini a Temash

Ach boze a ina nadprirodzena entito. Keby radsej vyrobcovia zacali vyrabat NORMALNE 17,3-palcove notebooky z AMD komponentov. Chodte na SK ci CZ Alzu do sekcie 17,3-palcakov (nie 15-palcakov) a pozrite sa kolko z nich je tam na baze AMD (CPU, pripadne APU, lebo grafaren maju sem-tam aj Intelacke) !!!!!!! V podstate ziadny, alebo 1-2%. Sak to nie je normalne !!!!!!

Co by som chcel ja: riadny 17-palcak (ci uz 1600*900 alebo 1920x1080 pre slepotenie) s najvykonnejsim 4-jadrovym Kabini na 2 GHz (nemam sajn ake ma TDP ci 25W ci 35W, ale v takom NTB to je do 35W TDP CPU uplna polahoda...v 11,6-palcaku by to uz neslo ze ano) a 128 SP GCN grafarnou (dalsia dedikovana grafaren byt nemusi, nepouzivam NTB na hry ani GPGPU). Dalej 1 TB HDD, bez OS (vyborny support na ovladace od vyrobcu). 2 sachty na HDD a mSATA = teoreticky maximalne 256 GB mSATA SSD + 2x1 TB HDD. A 6-8-clanok s vydrzou 6-7 hod total idle minimalny jas a wifi off, bezne browsovania 4-5 hod, film 3-4 hod a full load 1,5-2 hod.

Technicky to nie je problem vyrobit !!!!! PRECO DO RITI POSRATEJ TOTO NEEXISTUJE NA PLATFORNE AMD? ALE IBA DEMENTEL-INTEL ???????? Aj aj to nie presne tak ako som napisal, ale iba ciastocne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle pobavilo :D Mnó odpověď je poměrně jednoduchá - zaprvé 17" notes je obr a silně koliduje s konceptem přenosného počítače - a zadruhé AMD cpu omezuje AMD gpu (ostatně stačí se podívat tady na recenze MSI fujtajxlu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zareagujem na kazdy bod. Ked desktop replacement, tak jedine 17,3" NTB. Keby som mohol, kupim si 18,4 palcovy, ale take sa uz prestali vyrabat a pomaly to bohuzial caka aj 17,3 palcove modely. Prichadza dementna doba (pomaly a pozvalne), ked sa budu vyrabat iba 14-15 palcove NTB s full HD budu out - a in budu mat aspon 2560x1440 a vysokym PPI pre poriadnu slepotu.

Dalej sa nemienim sleponit pri vysokom PPI, ked full HD, jedine 18,4 palcovy NTB, ked 1600x900, jedine 17,3 palcovy ...

17,3 palcovy NTB nie je obr, ale normalny pracovny nastroj. Kolizia s pojmom prenosny PC je diskutabilna, zalezi totiz co myslime pod pojmom prenosny PC. Aby som ho 3x za rok preniesol z izby do obyvaku a zapojil k TV, na to moze byt aj nejake 18,4 palcove 3,5-kilove desktop replacement hovado. Istotne sa prenesie lepsie jak desktopova 10 kilova kysna, 5 kilovy monitor, klavesnica atd. Aby som nieco denno denne nosil (BTW absolutne nechapem ako niekto moze mat potrebu nosit NTB denno denne), tak na to treba 11,6-12,1 ci max. 13,3 palcak. Idealne je mat potom 2 NTB, jedno desktop replacement hovado a jedno male prenosne 11,6-12 palcove drobuliatko.
Koniec koncov ked uz clovek osciluje, aj tak len medzi 2-3 destinaciami a nie medzi 20 destinaciami.

Spomalovanie iGPU v CPU je mozne, ale istotne to nebude len absolutny maximalny vykon CPU, ktory sposobuje problemy. Setriace technologie nie su vyvazene (full load iGPU a podtatkovane CPU kvoli zachovaniu TDP - no potom CPU samozrejme ze nestiha). Dalej max. 1600 MHz pamate (kusok RAM) pre iGPU v APU asi nie je terno ze ano ... ked v dedikovanom segmetne mame v high-ende bezne 6000 MHz.

Kolko ludi tolko chuti, ale nemozem si pomoct, v niektorych chutiach nevidim logiku ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vysoké PPI nijak nesouvisí se slepotou. Pokud narážíš na menší velikosti písma tak jen dodám, že už i u fullhd lcd se to řeší prachobyčejným zvětšením DPI v OS.

17.3" je obr a tečka. Desktop replacement jsou většinou ještě větší hovada (Dell Precision, Lenova W s 2x lcd apod.) nicméně se na nich dá pracovat prakticky bez omezení jako na 17" obyč notesech. To, že nechápeš, že někdo chodí denně do práce je tvoje vina a ne moje, stejně tak jako nechápeš, že notebook a desktop nelze nahradit - notebook bude vždy kompromisem. Opět podotýkám, že jsou lidé, kteří cestují od zákazníka k zákazníkovi denně + ještě doma jako třeba ty tu 17" ;)

Naopak, měl jsem na mysli slabý výkon AMD vs Intel když budu chtít něco na čem se dá hrát/pracovat jako na slušném desktopu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zvacsenie DPI v OS je defacto workaround, preto to nie je pre mna normalne ci definitivne riesenie. Nehovoriac o tom, ze niektore aplikacie to nie celkom dobre rozchodia. Normalne riesenie su OS a apilacie optimalizovane na ultra-high PPI. Schvalne aku sirku maju dnesne weby? Aku sirku ma DIIT.CZ? Vsadi vidim weby ci uz centrovane alebo totalne amatersky na stranu, ale vsade je sirka 720-768-800-864 ... 1024 pixelov. Sirka webu DIIT.CZ je 968 pixelov.

BTW vsetky pisma na vsetkych weboch su pre mna male a permnentne browsujem na 140-160%, pri niektorych weboch musim ist az na 180-200%. Humus. Naco su rozlisenia 1920x1200, ked weby zaberaju prinajlepsom 50% sirky? Co by som mal z webu pri rozliseni 2560x1440 bez 250% zoomu na nejakom 15 palcaku, kde 12tka pismo je 1 mm vysoke? Proste HUMUS !!!

Hmmmm divne, tiez chodim denne do prace (uz 17 rokov!, z toho 7 rokov robim v IT) a V ZIVOTE som nenosil NTB denno denne. Snad len v minulej robote na blbe pohotovosti, co ale bolo cca 6 vikendov za rok. A bol to blby sluzobny chráp, nie sukromny. NAco by som preboha nosil sukromny NTB do roboty? V zavislosti od security politik je to niekde sakra zakazane (neviem kde nechali rozum s Bring Your Own Device).

No a nakoniec AMD vs. Intel, no jo to je hotova tema aj na 5 profesur a 10 habilitaciek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Workaround? A jak si jako myslíš, že to mají ošetřené některé lepší webovky pokud na ně koukáš na retině? Šířka webovek typicky vychází z 960px systému - doporučuju na to mrknout, prostor na násobení tam je ;)

Velikost písma n a webu se dá opět řešit, kupříkladu doplňkem (já používal na Windows/FF tuším Default Zoom Level) pokud neřešíš přímo na úrovni OS. Rozlišení typu 1920x1200 jsou na to abys něco viděl a webem to nemá, pane slovenský ajťáku nic společného.

Pro Vaši informaci, existuje mnoho typů zaměstnání (typicky Business Sales Consultant apod.) kde je NUTNOST mít u sebe notes + trvalé připojení do databáze (jak zákaznické tak firemní). Za sebe (jako ajťáka) mohu uvést, že netahám pouze jeden notes, ale ještě pár krabiček k tomu (hdd na zálohu zákaznického pc plus kabeláž a různé redukce Sata/USB/TB, šroubovák velikosti propisky, tabatěrku s "bižuterií" typu teplovodivá pasta). Troufám si tvrdit, že tahám naprosté minimum a udělám s tím pomalu od A do Z. Vlastně JISTĚ od A-Z a to kdekoliv. Se soukromým notesem jste to nepochopil - jde o to, že lidi si firemní notebook nosí domů a tam jej ještě častokrát použijí na opravy nebo dodělání toho co nestihli v práci.

AMD vs Intel - opravdu jste "ajťák" a nebo si to jen myslíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane cesky Richmonde, mirne mne zacinate iritovat. Stejne jako ma polovicka na jedne nejmenovane slovenske katedre informatiky, kdyz byla v praci tazana jednou stelesnenou blbosti (co je IT tyce je na urovni uklizecky). Ptala se, jak na to ma pritelkyne prisla, ze je informaticka (ajtacka).

Toz vono se maji veci takhle. Moudry clovek vi, ze nic nevi. I ja vim, ze nic nevim. A vubec nejsem informatik, protoze mam jaks-taks nejakej sajn co by to obnaselo. Vystudoval jsem matiku a taky vim ze nejsem matik, protoze mi bylo umozneno nahlednout, trosicku se rozhlednout po nekutecne rovine znalosti aby jsem zjistil, ze me znalsoti jakozto individua jsom nicotne nic v porovnani se znalostmi lidstva. To se tyce kterekoli vedy.

U nas: ja mit nekde nejakej externi HDD s pracovnima datama? Nemozne, protoze se sifruji disky v notasech a nase oddeleni IT bezpecnosti by me roztrhalo na cucky, kdyby zjistilo nejakej nezasifrovanej disk venku. Vono totiz ajtak neznamena jen technik, nebo chozeni po zakaznicich a delani supportaka po 20 km okoli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S druhou větou v druhém odstavci souhlasím (taky nikde a ani nikdy nebudu tvrdit, že všecko umím, jsem si plně vědom kolik toho z IT neumím a taky jsem toho názoru, že to jeden člověk není schopen pobrat).

Externí hdd nosím pro případ, že chce zákazník zálohovat data a následně zrekonstruovat novou instalaci do původního stavu, šifrování je tedy zbytečnost. O širokém pojmu "IT" si rozhodně nedělám iluze, sám se tím zabývám defacto od dob kdy počítač neznamenal pcčko jak ho známe dnes (začalo to až někdy s pčíchodem altosu 586, který mj. řídil celé železárny :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toz pojem ajtak nie je jasne definovany, je to nejaky taky fuzzy pojem. Nie je to len technik/supportak/customerak, alebo niekto kto si vie sam poskladat PC, ale asi aj niekto, kto robi na PC viac, alebo nestanderdnejsie, ako BFU. Mozno je nutna podmienka dodat, ze sa tym zivi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

17'' notebook nie je až tak nezmyselné ako si myslíš. Poznám veľa ľudí ktorí používajú práve taký kvôli potrebe zobraziť buď veľa informácií alebo vo väčšom formáte a zároveň si to môžu zobrať so sebou. Tých pár metrov až desiatok metrov z parkoviska ku klientovi prejdú. Napr. účtovníci, architekti, obchodní zástupcovia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

17" notebooky v praxi nejsou náhrada desktopů, jsou pro lidi co chtěl notebook a chtěj trošku větší display a pohodlnější klávesnici.

S dektopem to nemá co dělat. HW je stejnej jak 15" notebooky, diplay a repro typicky stejnej shit jak jiné laptopy. Desktop replacement to rozhodně neni.

Co se AMD HW týče, AMD nemá jedinjej mobilní CPU co by za nhěco stál. Jedinej. Všechno je to děsně slow, i medicore mobilní I3ka udělá lepší službu, takže jejich absenci bych nebral jako nevýhodu.

Stejně když už se oběvěj, tak APUčka mívaj naprosto nezravou cenu k výkonu co nabízej a vždy se dá najít lepší alternativa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hej a to je skoda.

Jasne ze velkost displeja nerobi z NTB desktop replacement, ale je to jedna z podmienok. Totiz nejake to kukadlo byt musi a poriadna robota sa na 14-15 palcovom malom kukatku robit neda. Velke rozlisenie tomu nepomoze, pretoze sa sleponim jak poloslepy, ked mi aplikacia neoptimalizovana na hovadske PPI nieco vypise. Staci si uvedomit ake su monitory v desktope, uz 20tka je mala a standardom su pomaly 22-23-24-palcove. Pri 24rke je idealne 16:10 1920x1200 (fuj 16:9 1920x1080). PPI je okolo 90 az 110.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som sa nechal namotať ak by chcel nejaký výrobca NTB naozaj originálny, iniciatíva sa medze nekladú a vyrobil by PCB s dvoma AMD A6-5200 2.0GHz QuadCore Kabini SoC. s nejakým AMD Radeon HD 8970M 2GB GDDR5 s 1280 SPs. Bol by to taký mobilný hardware a la PS4 a Xbox One. Len neviem ako by vyriešili komunikáciu tých dvoch Kabini SoC. Napadá ma nejaký "consumer level socket G34" alebo niečo na podobný spôsob komunikácie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To by nešlo. APU nemaj HT ven z CPU, takže by neměly jak komunikovat mezi sebo a sdílet paměťovej prostor. G34 má pokud vim dokonce trojí HT. Jednu od CPU k chipsetu, druhou od CPU k druhému CPU a třetí interní na dvojnásobné frekvenci spojující jednotlivé numa moduly.

A dále FX jako takové je naprosto jiná architektura než Jaguar, silnější.

I 4 jádrovej APU nebo starej FX4170 bude mít vyšší hrubej výkon jak Jaguar v PS4. CPU bude bottleneckem novejch konzolí, to se ví už teď (aspoň PS4, Xbox bude mít docela slabé i GPU), snad to aspoň přinese enginy co uměj používat 8 threadů a nejsou moc CPU limited.... snad.

Co se socketu G34 týče taky nevim proč jej AMD nepoužívá více, ihmo s 16jádrovou wisherou by mohlo konkurovat LGA2011 I7čkám. Ne vhrách to ani náhodou, ale ve výpočetnim výkonu ano.

Myslim si spíš že tam jde o featury a cenu. Chipsety AMD jsou zastaralé, nemaj USB 3.0, nemaj PCI-E3.0, HT co používaj je moc slow any vůbec PCI-E 3.0 nakrmily. Na vyššim taktu by nakrmilo jeden 16x slot... ale u takové platformy by to chtělo minimálně 2, ideálně třetí 8x + dalších 4x ze southbridge. To je jedna věc, druhá je cena. Intel strašně rejžuje v těhlech oblastech ale zase kdyby se tam AMD vecpalo tak by je tam umlátil. Protože tohle je segment co nejvíc nese, WS a servery. Pro Intel je výrobní hodnota 8 jádrového SB-E Xeonu ( za chvíli 10 jádrového IB-E ) stejná jako byla I7-920 ve své době. A porovnej ceny a to ta 920 rozhodně nebyla prodávána se ztrátou. Proti tomu by se AMD vytasilo s čím? Dvěma 8 jádrovejma FX numa modulama na sobě tvořící jeden neefektivní G34 procesor s ohavnym TDP, dvojnásobnou výrobní cenou a zastaralou platfromou s featuresetem roku 2007.

Prostě na to momentálně nemaj. A to řikam jako člověk co doma jednu dvouprocesorovou G34ku má.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... AMD jsou zastaralé, nemaj USB 3.0 ??? WTF?
A toto je co: http://www.alza.sk/asus-crosshair-v-formula-z-d360856.htm

... nemaj PCI-E3.0, to maju zatial len absulotne Intelovske snob-endy. PCI-E 3.0 je uplne nova vec (co sa tyka praktickej implementacie vo vyrobkoch) a priznajme si naco je vobec PCI-E 3.0? Istotne ze nie pre USB3 radic (aby si mohol chrumat 150 MB/s ci hoci aj absolut total prakticky vrchol USB3 cili 350 MB/s) ci iny radic co sa strci do 1x slotu, ale JEDINE a JEDINE pre snob-end grafarne (16x slot) za min. 500 €, pretoze akejkolvek grafarni za menej ako 400-500 € bohate staci PCI-E 2.0 (16x).

... HT co používaj je moc slow aby vůbec PCI-E 3.0 nakrmily - HT je dostatocny na vsetko, mozno okrem toho PCI-E 3.0 ale ked pride implementacia PCI-E 3.0 na AMD fosniach, mozno pride aj dalsia verzia HT. Uz davno pradavno v casoch prvych K8 som cital, ze prvucicka verzia HT na 1800-2000 MHz ma neskutocne rezervy, kedze nerobila takmer nic - v porovnaci so 400 MHz FSB to bolo total delo. Dnesna HT tusim 3.0 na 5200 MHz asi nie je super-high way pre buduce bandwitche, ale nikde som este necital ze AMD nie je schopna HT zrychlit.

Toz ale celkovo AMD od roku 2006 taha za skratsi koniec, to je fakt. Intel preto nic nenuti do raketoveho vyvoja. V rokoch 2006-2008 to este ako tak islo (2-jadraky Core2Duo, 4-jadraky Core2Quad), ale potom ... total utlm - jadra nepribudaju (Extremy 6-jadrovy snobend v desktope tu sice je, ale tiez stagnuje na 6 jadrach) a vykon sa zlepsuje iba totalne kozmeticky o par %, lebo Intel neciti ziadnu konkurenciu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chlape prober se. Bavíme se tu o soekctu G34. A ani AM3+ nemá USB 3.0 Mluvíme o tom v chipsetu, ne těch přídavnejch řadičích co se napojej na PCI-E, které jednak nefungujou v biosu či před naběhnutim driveru, a druhak jsou pomalejší a za třetí jak už bylo řečeno okupujou PCI-E linky kterejch nikdy neni dost.

Co se HT týče, bylo to úžasné za dob K8. Dnes ne a fakt to nestačí. To že ti naq single CPU systému neovlivňuje CPU výkon ani když běží na 800Mhz neznamená že neni bottleneckem pro drobátko složitější systémy.

HT na 2Ghz (a ani kdyby běželo 3Ghz) nestačí pro pohodlnej provoz multi-CPU systémů, protože nemá dostatečnou prostupnost na sjednocení paměťovejch prostorů jednotlivejch CPU a jejich řadičů. Proto pokud se na tom spustí SW co je náročnej na prostupnost a neni numa-aware, nastává průser a výkon jde dolu. U Intelu s jeho QPI toto nehrozí, tam naopak prostupnost do paměti ještě škáluje nahoru u dual CPU konfigurací. Tohle je jeden z mnoha důvodů proč AMD v serverech ztrácí. Servery dobyli protože K8 měla HT a konkurence jen FSB. Ale když přišlo QPI otočilo se to, protože oproti němu je HT zastaralé a pomalé, a QPI škáluje paměťovou prosustnost s vécero CPU a HT jí naopak brzdí.

Když současné HT neuživí ani PCI-E 3.0 jak by mohlo nelimitovat vzdálenej paměťovej řadič.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak teraz pozeram

http://www.amd.com/us/products/desktop/chipsets/9-series-integrated/Page...

a ono skutocne ten chipset nema usb3 a vsetko sa riesi radicmi tretej strany - ani som neskumal ci amd ma v chipsetoch usb3, myslel som ze aspon 2 kusky hej

neprotestujem ze amd neni "in" od 2006 a to po mnohych strankach - a to je samozrejme len skoda

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.